Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

CHP'li kadının taktığı türban neyi simgeliyor?

gijo

Öne çıkan mesajlar

Bırak uyusunlar neyine uğraşıyorsun ki. Zihniyeti senin benim yazılarım mı değiştiricek?

Evet, bu ülke "Herkes konumunu bilecek" diyen bir başbakanın ülkesi. Açın habere bakın burdan.

Sonra açın altındaki yorumları okuyun, uğraşmamanız gerektiğini, halkın cahil olduğunu anlıyorsunuz zaten.

Ben koyayım bir kaç tane :

Misafir 20.01.2008 23:56
Kardeş TÜRK HALKINA soralım o işini bilir. Onun adına hukuk yapanlar TÜRK HALKI ne derse onu yapmalısınız. Eğer %60'ın altında kabul çıkarsa biz size ( laiklere) uyarız

Misafir 20.01.2008 23:25
BAŞBAKAN BİLDİNİ YAPAR SİZE KALDI YALANDAN KONUŞMAK YATIN UYUYUN..

blacksea57 20.01.2008 23:05
RTE'nin konusmalari yerinde sadece aliskanliktan kaynaklaniyor olmali. Kisi evinde nasil konusursa disardada oyledir...

Misafir 20.01.2008 22:20
Konumunu bil dediğiniz adam bu ülkenin BAŞBAKANI. Bundan iyi konum mu olur. Hadi ordan. Bölücü herif.

Başbakan'ın bildiğini yapabileceğini sanan, başbakanın evinde konuştuğu gibi halka seslenebileceğini sananların ülkesi burası. Neyiyle uğraşıyorsunuz ki?
Sosyal ağlarda paylaş

Başörtülü bir kadın görünce gülümserim, içim ısınır gerçekten inandığından, yüzyıllardır Anadolu kadınının örtündüğü şekilde örtünenlerdir onlar. Türban gibi darbe sonrasında çıkartılan siyasi bir simgeyi değil.

Türbanlı görünce de içim kararıyor, boğulur gibi oluyorum. Deliriyorum, hepsine bu güzel ülkeyi karanlığa sürükledikleri için küfrediyorum.

Başörtüsü yönetir! :)
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL said:
UltrAslan, spellcaster'ın paste'lediği yazanın sapık olduğunu nasıl diyebiliyorsun? Yazı gayet açık bir şekilde türban zihniyetini savunanların sapık olduğunu belirtiyor ki ÇOK DOĞRUDUR.

Nasıl anlayamıyorsunuz? Türban serbest olunca problemler nasıl çözülüyor? Siz ılımlı islamı yada şeriatı destekliyorsanız buna anca inanabilirsiniz.

- Bu ülke taksimde ki tacizcilerin ülkesi,
- bu ülke Youtube'a "liseli" tagıyla atılan videolara 150.000'den fazla hit yapanların ülkesi,
- bu ülke aynı hiti yapanların herhangi bir videoda bir sarışın gördü mü "senin o daracık ****....." diyenlerin ülkesi,
- bu ülke 2 temmuz 1993'te Sivas katliamını yapanların ülkesi,
- bu ülke panolarda kadın gördümü "edeb ya hu" diye sansürleyenlerin ülkesi,
- bu ülke müzeyi basıp Nü resimleri sansürleyenlerin ülkesi.
- Bu ülke islamı kitleleri zorla kullanmanın yöntemi olarak kullananların ülkesi,

Daha ne kadar "bu ülke..." diye başlayan maddeleri eklemem gerek?

Hadi hepimiz hümanist olalım, bu yukardakiler hümanist mi? Sen hümanizm adı altında saf saf otururken onlar istediklerini yaymayacak mı? Sana zulüm etmeyecek mi? Sokakta eteğiyle dolaşan kıza polisler gelip "böyle gezemezsin" demeyecek mi? (bu ülke onlarında ülkesi...)

Mahalle baskısı olgusu bütün bunların büyümesine yol açmayacak mı? Titreyin ve kendinize gelin, uyanın.

EDIT: Ayrıca Türban denen birşeyin kuranda olmadığı yazılmadı mı? Söylenmedi mi? Bunun geri kafalı gericilerin zulm etmek için ortaya çıkardığı bişey olduğu belli değil mi? Hala bu geri kafalı düşünce nasıl savunulabiliyor? Kendinizi sapık yerine mi koyuyorsunuz? Yukarda dendiği gibi, karımı, çocuğumu, kız kardeşimi görünce tahrik mi oluyorsun? Saldırasın mı geliyor?

1-Kur"an dan türban takın yorumu çıkarabilir,+hadisten.
inanan inanabilir.

2-burda kimse türbanı savunmuyor,
türbanlıların demokratik haklarını savunuyor.

3-Sen bu şekilde konuşursan hiçbir türbanlı türbanını çıkarmaz,hatta dahada kutuplaşır.

lathspell said:
Sen hümanizm adı altında saf saf otururken onlar istediklerini yaymayacak mı? Sana zulüm etmeyecek mi? Sokakta eteğiyle dolaşan kıza polisler gelip "böyle gezemezsin" demeyecek mi? (bu ülke onlarında ülkesi...)

nerden biliyorsun zulüm edilip edilmeyecegini?tabiki edilmeyecek benim fikrime göre.
Zulüm edilirse isterse türbanlı etsin isterse türbansız, zulmün cezası verilir.
sen bir hukuk devletinde hırsızlık yapmayan fakat yapma potansiyeli olan birinin haklarını elinden alabilirmisin?

lathspell said:
Mahalle baskısı olgusu bütün bunların büyümesine yol açmayacak mı? Titreyin ve kendinize gelin, uyanın.

sen hangi mahalle baskısından söz ediyon, türban zaten sokakta yasak degilki,ne saçmalamışsın,üniverstede mi olucak mahalle baskısı.
sen titreyip kendine gel,sana baskı uygulayana sktir ulan de .

lathspell said:
Nasıl anlayamıyorsunuz? Türban serbest olunca problemler nasıl çözülüyor? Siz ılımlı islamı yada şeriatı destekliyorsanız buna anca inanabilirsiniz.

türbanla şeriatin yada ılımlı islamin ne alakası var?bu kadar da olmaz,öyle boş militanlık yapıyorsun ki.
kim ögretmişsse sana ,kafana koymuş bazı terimler,ordan burdan bol keseden salla.

kim anlamıyor?hadi burda yazanlara inanmıyorsun git profesörlere sor hocalarına sor anlatsınlar sana demokrasi neymiş,laiklik neymiş,şeriat neymiş.

yoksa hocan git internetten araştır belki kaparsın birşeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

Tayyeap'in "demokrasi" demesiyle senin sürekli "demokrasi" demen ne kadar da benzer...

Müjdat Gezen geçen gün şunu söyledi bir programda:
"Ben fatih'te doğup büyüdüm, ordan ne insanlar çıktı, harika yerdi. Ama şimdi feci halde. Çok kötü.

Geçenlerde dizi çekmek için Fatih'teydik. Birden bir minibüs geldi, içinden bir takım adamlar indi ve "çekim falan yapmayın, günah" dedi. Artık bu hale geldi."

Ayrıca Fatih'te türbanlı yada kara çarşaflı kadınların, takside, mahalleden çıktıkları anda türbanlarını çıkarmaları örneği var. Demek ki neymiş? mahalle baskısı buymuş.

Yine benim mesajımı quote'layarak TAMAMEN saçmalamışsın.

1- "Türban takın" sonucunu çıkaranlar cahil, gelişmemiş heriflerdir.

2- Türbanı savunmuyor olabilirsiniz, ama yapacağı etkileri anlayaman göremeyen insanlarsınız. Kendinizi herkesinde belirttiği gibi iskandinav ülkelerinde sanıyorsunuz hala. Biz isveç norveç değiliz, biz pakistan, iran, malezyayız.

3- "Sen bu şekilde konuşursan hiçbir türbanlı türbanını çıkarmaz,hatta dahada kutuplaşır." Bu da inanılmaz bir laf. ilk okul çocuklarının hitabı gibi.

said:
nerden biliyorsun zulüm edilip edilmeyecegini?tabiki edilmeyecek benim fikrime göre.
Zulüm edilirse isterse türbanlı etsin isterse türbansız, zulmün cezası verilir.
sen bir hukuk devletinde hırsızlık yapmayan fakat yapma potansiyeli olan birinin haklarını elinden alabilirmisin?

2 Temmuz 1993 Sivas katliamı. Özal'ın türbanı serbest bıraktığı yıl Üniversite de olan olaylar... İnternette canım halkımın haberlere, videolara yaptıı yorumlar... Bütün bunlar Zulümdür, ilerki zulümlerinde işaretidir.
Zulmün cezası İranda yada Malezyada veriliyor mu? Ayrıca ne kadar hukuk devleti olduğumuzu Taksim sapıklarına verilen 57 YTL'lik ceza ile gördük.

said:
türbanla şeriatin yada ılımlı islamin ne alakası var?bu kadar da olmaz,öyle boş militanlık yapıyorsun ki.
kim ögretmişsse sana ,kafana koymuş bazı terimler,ordan burdan bol keseden salla.

Hala "türban" kelimesinden birebir şeriat anlamı çıkarmaya çalışıyorsun ya zekana hayranım, incelenmen lazım. Düşük zekan ile gelip sağa sola "boş konuşuyorsun, bıl keseden salla" falan diyorsun. Dediklerime zerre cevap vermekten acizsin.
Sosyal ağlarda paylaş

demokrasi, özgürlük diye dolamışsınız dilinize bu ülkenin değiştirilemez değerlerine devamlı saldırı halindesiniz. şu an türban için demokrasi özgürlük diye bağıran RTE, cumhurbaşkanın ve AKP vekillerinin kaçı elinde güç olsa bugün şeriatçi islam düzenini getirmek istemiyor?

islam inancım budur diye iğrenç arap şeriat kültürünü bu ülkenin başına bela ettiniz cumhuriyet kurulduğundan beri.

yıllar önce şeyhlerin önünde diz çöküp eteklerini öpen adamlar gelmiş tvlerde demokrasi, inanç özgürlüğü nerede diolar.

gijo senin gibi adamlarda emre aköz gibi yalaka 3 kuruşluk adamların yazılarını buraya yapıştırıp tepki görüncede nerede demokratik haklar diye bağırıyosun.

bi de çıkıp git ünide proflara hocalara sor diyosun. hangi ünide okuyosun bilmiyorum ama İTÜ de okuyorum ve hiç bir dekan ve prof türban serbest kalmalı diye düşünmüyor ve ayrıca kara peçe ve türban dini yönetimin bir simgesi olmuş durumda. iranda kadınlar sokakta başı açık yürüyemiyorsa, türban yaşamlarında zorunluluk haline gelmişse; türban bir simgesi olmuştur o yönetimin.
Sosyal ağlarda paylaş

Tayyeep'in olayı belli, demokrasi "özgürlük" hede hödö, "Youtüp! Kapan!" , "Amanın şarkıcı kıçını gösterdi hemen bu klip yasaklansın!"

"Aman alkol almasın insanlar, ehliyet daha zor verile!"

"Ben kararımı verdim taşınacak yasaysa yasa çıkartırız!"

İşte bu adamın demokratikliğini savunuyorsunuz..
Sosyal ağlarda paylaş

Emre Akoz denen adam 5 sene oncesine kadar teknoloji bilim sanat yazarken AKP hukumuetinin gelmesi ve SAbah grubunun satilmasiyla bildiginiz takiyyeci avukati olmustur.

Nasil degistigini merak edenler "Sabahta yaziyo o bas sayfada hemde hedehodo" dicene acip adamin bi eski yazilarini okusunnar; bilmedikleri konuda atip tutmasinnar.
Sosyal ağlarda paylaş

güzel tespit .

mesele neyle ? irticayla mı ? peki bunu kurandaki bir emre dayalı hareket eden bir inananın hayatına da karışmadan , yani hem özgürlüğü sağlayarak hem batılı engelleyerek , biri için diğerine mani olmayarak nasıl sağlayacağız ? ne gibi çözümler üretebiliriz ?
Sosyal ağlarda paylaş

ya ben kaç gün önce söyledim, bugün fatih çekirge köşesinde bahsetmiş. türban olmasın ama başörtüsü serbest olsun, böylece iki taraf da samimiyet testine tabii olur. tabii bu konuda da bu işi yasalara nasıl koymak gerektiği gibi bir sorun var, üstelik tam anlamıyla bir kişisel hürriyet olamıyor bu formülle de ama detaylar üzerine düşünülebilir. misal bir yahudinin saçı, sakalı, takkesi sorun olabilir ama herşeyi de benden beklemeyin biraz da siz düşünün.
Sosyal ağlarda paylaş

insanlar bir kere neyle uğraşmak istediklerini ortaya koyup dürüstçe konuşması lazım .

irtica derken nedir ortak gorus . onu halletmeliler . aslında tekrar gündeme alınmıştı bu konu zamanında .

bu problem siyasiler arasında süregelen saçmasapan bir kurgu , konuşulması istenen ve kuru fasulye gibi her gün yediğimiz saçmasapan hikayeler .

insanların bu olaydan bir korkusu yok genel olarak , en fazla %20-25 i vardır ki o topluluğun yarısı da yok yere medya tarafından kafası karıştırılmış tiplerdir .

hakikaten akla yatkın bir sebebi yok .
üniversitedesin , en özgür olman gereken ortam .

ya şimdi , şöyle bakalım.

başörtüsü geçti diyelim .
sonra yök başkanları değişecek sölim olacakları .

anayasa başkanları , cartı curtu .

tamam hadi yobaz düşünceli bilumum insan geçti önemli yerlere.

sonra ne olacak ? siz ne düşünüyorsunuz , neden korkuyorsunuz ?

tutup bunlar , dağılın ulan islam cumhuriyeti kurucaz dicekler o mu , yoksa hayatınıza karışacaklarından mı ?

milletin anasını ağlattılar , her şeyi berbat ettiler diyelim . farklı bir şey yapmamış olacaklar . takılsınlar , insanların çoğunun düşüncesi bu .

bi de alternatifsiz olmaları .
tayyipten çok daha beterlerini gören bir ülkedesiniz , adaletli olun da kendinizi kandırmayın ."aptalsınız hepiniz" diye ağlamak çözüm değil .böyle çözemezsiniz sorunları . arttırırsınız sadece .

bu ülkede islam özellikle insanların vatanları gibi , bayrakları gibi taviz vermeyecekleri bir şeyken üstüne gidip inatçılık yaparak bir şeyleri yasaklayamazsınız .
çözüm yollarınızı bu kadar saçmasalak kılamazsınız.

tekrar söylüyorum , derdi islam'la olanın ve onun kurallarının yobazlık ,gericilik , bilmem ne kadar gereksiz şeyler getirdiğini düşünen insanların bu ülkede kal'a alınıcak bir çoğunluğu tarih boyunca olmamıştır .

islamı karalamakla görevli insanlar da zaten tarih boyunca süregelmiş , fakat onlara rağmen 1 milyar tane mensubu olan bir din katlanarak devam etmiş .onların inatçılığı , saldırganlığı ve nefreti devamlı aleyhlerinde işlemiş , akabinde halk nazarında salih , samimi bir konum içinde görülmemelerine kadar gitmiştir olay .

her şeyi bir tarafa da bırakırsak , sen ne kadar ayakların üzerinde konuş , tutarlı bir şekilde düşünceni savun , karşındaki anlamak istemeyip sidik yarıştırmak istiyorsa paylaşacak fazlaca bir şeyin olmuyor , bu konuda mazur görmelerini istiyorum beni.

takıntılarınızı bırakın , ön yargılarınızı bırakın da , neyi nasıl çözücez onları konuşalım .
tabi ne kadar samimiysek bu sorunları aşma konusunda .
Sosyal ağlarda paylaş

malik said:
insanlar bir kere neyle uğraşmak istediklerini ortaya koyup dürüstçe konuşması lazım .

irtica derken nedir ortak gorus . onu halletmeliler . aslında tekrar gündeme alınmıştı bu konu zamanında .

bu problem siyasiler arasında süregelen saçmasapan bir kurgu , konuşulması istenen ve kuru fasulye gibi her gün yediğimiz saçmasapan hikayeler .

insanların bu olaydan bir korkusu yok genel olarak , en fazla %20-25 i vardır ki o topluluğun yarısı da yok yere medya tarafından kafası karıştırılmış tiplerdir .

hakikaten akla yatkın bir sebebi yok .
üniversitedesin , en özgür olman gereken ortam .

ya şimdi , şöyle bakalım.

başörtüsü geçti diyelim .
sonra yök başkanları değişecek sölim olacakları .

anayasa başkanları , cartı curtu .

tamam hadi yobaz düşünceli bilumum insan geçti önemli yerlere.

sonra ne olacak ? siz ne düşünüyorsunuz , neden korkuyorsunuz ?

tutup bunlar , dağılın ulan islam cumhuriyeti kurucaz dicekler o mu , yoksa hayatınıza karışacaklarından mı ?

milletin anasını ağlattılar , her şeyi berbat ettiler diyelim . farklı bir şey yapmamış olacaklar . takılsınlar , insanların çoğunun düşüncesi bu .

bi de alternatifsiz olmaları .
tayyipten çok daha beterlerini gören bir ülkedesiniz , adaletli olun da kendinizi kandırmayın ."aptalsınız hepiniz" diye ağlamak çözüm değil .böyle çözemezsiniz sorunları . arttırırsınız sadece .

bu ülkede islam özellikle insanların vatanları gibi , bayrakları gibi taviz vermeyecekleri bir şeyken üstüne gidip inatçılık yaparak bir şeyleri yasaklayamazsınız .
çözüm yollarınızı bu kadar saçmasalak kılamazsınız.

tekrar söylüyorum , derdi islam'la olanın ve onun kurallarının yobazlık ,gericilik , bilmem ne kadar gereksiz şeyler getirdiğini düşünen insanların bu ülkede kal'a alınıcak bir çoğunluğu tarih boyunca olmamıştır .

islamı karalamakla görevli insanlar da zaten tarih boyunca süregelmiş , fakat onlara rağmen 1 milyar tane mensubu olan bir din katlanarak devam etmiş .onların inatçılığı , saldırganlığı ve nefreti devamlı aleyhlerinde işlemiş , akabinde halk nazarında salih , samimi bir konum içinde görülmemelerine kadar gitmiştir olay .

her şeyi bir tarafa da bırakırsak , sen ne kadar ayakların üzerinde konuş , tutarlı bir şekilde düşünceni savun , karşındaki anlamak istemeyip sidik yarıştırmak istiyorsa paylaşacak fazlaca bir şeyin olmuyor , bu konuda mazur görmelerini istiyorum beni.

takıntılarınızı bırakın , ön yargılarınızı bırakın da , neyi nasıl çözücez onları konuşalım .
tabi ne kadar samimiysek bu sorunları aşma konusunda .

mü kem mel
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle yapılan istatistiki araştırmalar her ailenin 3 çocuk yapması halinde nüfusun sabit kalacağını belirtiyor (evlenmeden çocuk yapmadan ölenler vs. yüzünden). Avrupa, Amerika vs. gibi medeniyet seviyesi gelişmiş ülkelerin nüfusları aşağı yukarı artık artmaz ya da daha az artarken islam dininin mensup sayısının 1 milyarı bulmuş olması neden övünülecek birşeydir bunu anlamıyorum öncelikle. Zira bana kültürel, bilimsel, düşünsel, siyasi anlamda gelişmiş ve güçlü islami bir devlet (endülüs emevilerinden beri) sayamazsınız. Burda anlatmaya çalıştığım şey islamın kötü, tü kaka olduğu değildir. Fakat avrupadakiler ve amerika gibi ülkelerin islami devletlere oranla çok daha çabuk laik ve sekülerleşmiş olması dini devlet işlerinden tamamen ayırmış olması bu gelişimin daha hızlı ilerlemesine olanak sağlamıştır çünkü islam diğer dinler gibi değildir. İslam senin kişisel ihtiyaçların yanı sıra ülkeni nasıl yöneteceğini dahi sana dikte eden, hukuk kurallarını sana sunan bir dindir. Ve bu dinde de reforma gidilmemiş olması çağın gereklerini karşılayamamasına yol açmıştır. Kaldı ki Allah-ü Teala'nın da islam medeniyetlerinin şu anki durumundan mutlu olduğunu hiç sanmıyorum. :)

Kişisel fikrimi sorarsanız islam, hristiyanlık, musevilik, budistlik, şamanistlik, paganistlik, ateistlik ne olursa olsun hiçbir din toplumsal alanda var olmamalıdır. Reform hareketlerini birazcık incelemiş biri zaten hareketlerin başlamasının sebebinde de dinin birey-tanrı arasında kalmaktan çok siyasi olaylara alet edilmesi ve sömürülmesi yüzünden başlamış olduğuna şahit olacaktır. Bu sebeplerden ötürü dinlerin toplumsal alanlarda değil bireysel alanlarda birey-yaratıcı ilişkisi içinde ilerlemesi çok daha sağlıklıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

toplumlar bireylerden oluşuyor sonuçta ki , bu sorunları yaşıyoruz , göz ardı ederek çözemedik bu sorunu sonuçta .

islam'ın devleti dikte etme gibi yapısı yok ,kuralları en ağır cezalarla ilgilidir , devletin yönetilme şekliyle ilgili değildir çünkü , hukuku mirası anlayışı laik bir devlette de süregelebir ki bunlar dediğim gibi olmazsa olmaz kurallarından değildir , örneklersem bu durumu ;

peygamber döneminde yapılan bir uygulama , en yakın arkadaşı hz.ömer tarafından farklı bir sebepten dolayı uygulanmamıştır.

özünde bir şeylere hakim olma , kurallar koyma ve ona göre takılma kuralından daha çok , aklını çalıştırmanı isteyen bir dindir , düşünerek ve onla irtibatı kesmemenle alakalıdır daha çok .

bir diğer şey de endülüs emeviden önce de avrupa'da saydığın dallar arasında parlak bir gelişme yoktur.

sonuç bana göre din - diyanetten daha ziyade anlayışla alakalıdır , insanların ve toplumların kendilerine duydukları gereksiz gurur seviyeleriyle , tembellikleriyle alakalıdır .
özellikle gurur faktörü , hem toplumlar hem bireyler için çok dehşet verici bir unsurdur .
bir yerde dinsiz ilim kör ,ilimsiz din topaldır bana göre de.

bir de iç ve dış mihraklarla birbirlerine kırdırılmak istenen bizden başka bir devlet de pek yoktur , bunun da herkese ayrı bir sebebi vardır .farklı bir konu .

Estel_Anorien said:
her ailenin 3 çocuk yapması halinde nüfusun sabit kalacağını belirtiyor

iyi ya abi , sence her müslüman ailesi 15 çocuk mu doğuruyor .
Sosyal ağlarda paylaş

böyle çarpıtma haber yapanlara kılım.

said:
Emre Aköz,sabah

Bu toplumda CHP'ye oy veren, CHP'yi destekleyen, CHP için çalışan türbanlı kadınlar var mı?
Var! Üstelik sürüyle...
Bunu " net " olarak biliyor muyuz? Evet, biliyoruz. Hafızanızı yoklayın bakalım: "Araştırmalarımıza göre... AKP'li kadın seçmenin yüzde 86'sı, CHP'lilerin yüzde 41'i, MHP'lilerin ise yüzde 68'i başını örtüyor" diye açıklama yapan kimdi?
O halde tartışma bitmiştir!

başörtüsüyle türbanı eş tutmak tüm yazının baştan faul olmasını sağlıyor.
gerisine değinmiyorum, değecek bir adam değil çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

ultrAslan said:
Dalga gecmek yerine yazarin fikirlerini cürütebilecek fikirler atsaniz ortaya? 3 5 kisi toplanip baska görüsler ile dalga gecmekten baska ne biliyorsunuz? merak ediyorum. Simdi burada yazar kimin bir taraflarini yalamis olabilir oralara gelmek icin fakat bu yazdiklarinin sacma sapan oldugunu göstermez.

Yazarin yazisinda verilen örnek, simgenin ne demek oldugunu yeterince aciklamis. Son paragraf isede korkunuzu cok güzel dile getirmis. Yoksa simge dediginiz sey daha mi farkli? Örnek verin aciklayin, bilelim. bizlerde görelim sizin görebildiklerinizi.

ps. masaüstü simgelerinden ss alip atmaya kalkmayiniz.
yada baska simgeler bulup eklemeye calismayiniz
komik olamiyorsunuz artik

al sana cevap vereyim o zaman:

1- tarafsız olayım diye kasanlarla türban savunucuları türban'ın başörtüsüyle aynı olduğunu sanıyor, ki değil. başörtüsü, yani eşarp, anadoluda yaygın bir giyim şeklidir. kadınların başını güneşten korumak ve saçını örtmek için giydikleri bir giysidir. başörtüsünün bir kuralı kaidesi veya başörtüsü altına giyilen giysinin aynı olması gerekmez. başörtüsü giyenler istediği zaman çıkartabilme özgürlüğüne sahiptir. ama başörtüsü kullanan kadınlar, kuran okurken saygı olsun diye okudukları sırada mutlaka başörtüsü takarlar. ancak türbanda böyle bir serbestlik yoktur. karşıdakinin saçını görüp tahrik olmasını engellemek için giyilir, sadece türban takanların müslüman olduğu sanılır.

2- türkiye'de karaçarşaf ve türban nerden nasıl gelindi bilmeden konuşmak kolay. karaçarşaf, osmanlı zamanında bir tarikat tarafından arap ülkelerinden getirilmiştir. o tarikattan olan kadınlar karaçarşaf giymek zorunda kalmıştır. padişah bile bunların yas tuttuğunu sanıp sonradan öğrenmiştir tarikat olduklarını, temizlemeye karar vermiş ama başarılı olamamamıştır. türban türkiye'de "başörtüsünün modern versiyonu" gibi gösterilse de, "karaçarşafın modern versiyonu"dur aslında. çünkü aynen karaçarşafta olduğu gibi, anadolu kültüründe türban yani tesettür bulunmamaktadır ve gene tarikatlar, şeyhler tarafından getirilmiştir türban. müslümanlığın kaidesi, kuralı gibi gösterilmiştir, ve takan ailelelere para desteği sunulmuştur. bu şekilde türeyen türban, anadolunun bir geleneği olmamasına rağmen, tarikatlar tarafından zorla halka dayatılmıştır.

3- türban tartışması taa seksen ihtilaline kadar uzamaktadır. normalde şeriatçı yani radikal dincilerin amerika karşıtı olmasından dolayı, amerikanın örgütlemesiyle fetullah gülen gibi amerika yanlısı adamlar toparlanmış ve yeni bir "ılımlı islam" yani amerika yanlısı dincilik tohumları atılmıştır. refah partisi gibi partierde filizlenen bu akım, kenan evren'in de yardımıyla imam hatipleri açarak, orda yeni moda "türbancı" gençler yetiştirmiştir.
ticaret-siyaset-din üçgenini işaret eden uğur mumcu, ahmet taner kışlalı gibi önemli yazarlar öldürülmüş, onların yerini mehmet barlas, engin-ar-dıç gibi şahsiyetsiz insanlara bırakmıştır. şu an türbanı bir dini inanç, bir dini özgürlük gibi savunan insanlar hep imam hatiplerden türemiştir. bunlara inanıp "tarafsız" gibi davranan insanlar ise olayın farkında değildir.

4- "türban çözümlenirse kavga biter, bazı insanlar da kavgasızlık olmasın diye türbana karşı duruyor" diye salakça ve aptalca bir bahane öne sürülmüş. ne yazık ki işin aslı öyle değil. türbanın ve benzeri örtülerin izin verildiği zamanlarda üniversiteye giden insanlar bizzat ağızlarından dinledim, o zamanlar başını örtmeyen kızlar "orospu" gözüyle bakılır ve dışlanırmış. bu üniversitelerde bir baskıya, bir kaosa neden olmuş ve yasaklanmış. yani keyiften "dur suni gündem oluşturulalım" diye yasaklanan birşey değil bu. yarın öbür gün hristiyan giysilerle okula gittiğimde radikal dincilerin bana saldırmayacağını mı sanıyorsunuz? bir de gene uyduruktan bir bahane olarak "fransa ve birçok ülke dışındaki ülkelerde yasak değil" demişsiniz, demişsiniz de kazın ayağı öyle değil, durum o kadar basite indirgenecek kadar alalade birşey değil. her ülkenin tarihi, kültürü, adetleri ve zorlamaları bizimle aynı da mı böyle bir konuda her ülkeyi bizle kıyaslayacağız? ülkelerin yönetim biçimi, sosyal yapısı ve geçmişini ele alıp bakarsanız aslında türban sorununun diğer ülkelerden farklı ele alınmak zorunda olduğunu anlarsınız. her ülkede seksen ihtilali olmadı, her ülkede kurtuluş savaşı olmadı, her ülkede ülkenin yönetimini ele geçirmeye çalışan tarikatlar yer almadı.

5- 80 ihtilali öncesi 27 mayıs'ın aynen bir 30 ağustos gibi bir bayram olarak kutlandığını kaçınız bilir? 80 ihtilali ile 60 ihtilalinin çok farklı olduğunu, 60 ihtilaline amerikanın karşı olduğunu ama 80 ihtilalini desteklediğini, 60 ihtilalinin birçok sorunu çözdüğünü ama 80 ihtilalinin çok fazla sorun yarattığını kaçınız bilir? bu emre aköz gibi kişiler bilmez, açıkçası hiç de umursamaz. türban karşıtı olanları darbecilikle suçlar, 80 darbesi gibi bir darbeyi getircekleriyle suçlar, ama türbancıların da aslında 80 darbesi gibi bir darbeyi istemediğini, ama 80 darbesinden esas türbancıların nemalandığını bilmez. sonra da sabah gibi hükümet yanlısı gastelerde yazıp "kültürlüyüm" diye geçinir. özellikle sabah gazetesinin yazarlarına kılım bu yüzden.
Sosyal ağlarda paylaş

ultrAslan said:
Neden sadece türbana takiliyor kafa bende onu anlamiyorum türban sadece bu yasanan bütün olaylara verilen isim, türban digerleri gibi simge olarak gösterilemez, mesela cumhurbaskaninin hanimi o türbani cocuklugundan beri takiyodur cünkü öyle olmasi gerektigine inaniyor. Bu zamana kadar belki aklina bile gelmemistir bir gün cumhurbaskanina eslik edecegim ve bu taktigim türban siyasi acidan bir anlam kazanacak ve bende amacima ulasacagim, olaylar tesadüf. Eger o türbani takmiyor olsada o sahis orada olacakti.

1- türban sadece türban değildir. türban kadınların özgürlüğüdür. erkekler takkelerini bırakıp "modern" olabiliyorken, kadınlara hala "türban" dayatılmasıdır. türban kadınların başlarını kapatıp evinin esiri olmasının sembolüdür. kadınların özgürlüğü için gereklidir türban karşıtlığı.

2- madem cumhurbaşkanı, başbakan eşleri türban giyiyor, onlar da takke taksın? ama takmıyor. sonuçta bu iş kadınlar üstünden oynanan bir tarikat oyunudur. türban, allah ile kul arasına simgenin sokulmasıdır. türban, bazı tarikatların kendi tarafına çektiği aileleleri işaretleyen bir semboldür. türban takan ailelere para desteği yapıldığı bilinen ama görmezden gelinen bir konudur. tarikat yaşamından kurtulmak için gereklidir türban karşıtlığı.

3- elbette kadınların özgürlüğünü ve tarikat ülkesini destekliyor olabilirsin, o zaman türban desteklenebilir, neden olmasın...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...