Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yapmanız Gereken Sadece Yürümek...

AthleT

Öne çıkan mesajlar

Sevgili patiler;

Birazdan okuyacağınız yazı sizlerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için hazırlanmıştır. (Ehm. Resmiyete bak)

Sizlerden isteğim biraz vaktinizi ayırarak okumanız ve elinizden geldiğince uygulamanız...

Eğer yaşamınız boyunca hiç spor yapmadıysanız yahut bir yıldan uzun süredir spor yapmıyorsanız, düzenli olarak spor yapmıyorsanız, fazla kilolu iseniz ve yaşlı iseniz yapmanız gereken tek şey yürümek...

ABD'de yapılan araştırmalara göre, yürümenin insan sağlığına pek çok yönden yararlı olduğu tespit edildi. Düzenli olarak yürüyüş yapmanın, kasların kuvvetlendirilmesinden, düşünce potansiyelini arttırmaya, yaşlanma sürecini geciktirmekten zayıflamaya kadar birçok yararı olduğu ifade ediliyor.

Mayo Klinik tarafından yayınlanan rapora göre, yüzyıllardır doktorlar tarafından bir tedavi yöntemi olarak kullanılan yürüyüşün sağlıklı olması için düzenli ve programlı yapılmasında fayda var. Düzenli bir yürüyüş için de kısa ve uzun dönemli gerçekçi hedefler koymak, tepeden tırnağa kadar kullanılacak malzemenin kaliteli ve iyi seçilmesinin göz önünde tutulması gerekiyor. Uzmanların bu konudaki tavsiyeleri şöyle:

- Amaç kilo vermekse vücut sentetik maddelerle sarılmalı,
- Doktordan uygun görüş alınmadan böyle bir programa başlanmamalı,
- Yemeklerden sonra uzun ve tempolu yürüyüşlerden kaçınılmalı,
- Herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde yürüyüş bırakılmalı,
- Yürüyüş, akşam yemeğinden en az 2 saat sonra yapılmalı,
- Diyabet, tansiyon yüksekliği, kalp ve karaciğer rahatsızlığı ya da kronik rahatsızlığı olanlar yorucu ve uzun yürüyüşlerden kaçınmalı...

Bu tavsiyelere uyulması halinde düzenli bir yürüyüş programının vücuda yararları ise şöyle:

- Kan akışının hızlanması, kan dolaşımının iyileşmesi, kalp, damar ve beyin rahatsızlıklarının giderilmesi,
- Vücudun tüm kaslarının güçlenmesi,
- Kalp kasılması ile meydana gelen kan miktarının artması ve dinlenme esnasında nabzın azalması,
- Kan basıncının düzenlenmesi,
- Hareket ve stres anında tansiyonun yükselmesinin önlenmesi,
- Şişmanlığın önüne geçme,
- Barsak hareketlerinin arttırılması ile sindirimin kolaylıkla sağlanması,
- Beyine giden oksijen miktarının artması ile zihinsel keskinlik ve düşünce potansiyelinin artması,
- Lenf dolaşımını düzene sokma,
- Akciğerlerin hava kapasitesini arttırma,
- Hareketlilik veya dinlenme sırasında metabolizmayı uyararak sürekli dinç tutma,
- Travma sonrası toparlanma sürecini hızlandırma,
- Kandaki yağ oranını düşürme,
- İyi ve kötü huylu kolestrol dengelerini düzenleme,
- Vücuttaki tüm organlar arasındaki koordinasyonu düzenleme,
- Eklemlerin esnekliğinin artması, bel ve boyun ağrılarının hafifletilmesi,
- Kemiklerin sertleşmesi,
- Vücudun hastalıklara karşı dayanıklılığının artması ve bağışıklık sisteminin direncinin artması,
- Yorgunluğun hafiflemesi,
- Uykusuzluk sorununun giderilmesi ve bünyesel rahatlamanın sağlanması,
- Vücudun endorfin adı verilen keyif hormonlarını hareketlendirme,
- Yaşlanma sürecinin geciktirilmesi ve deriye zinde bir görünüm kazandırma,
- Moral, özgüven ve iyimserliğin artması...

[Güncellenecektir.]
Sosyal ağlarda paylaş

abi burda pek yaşlı insan yok ya gençlere göre yazsaydın daha güzel olurdu :D Bizim yaşlardaki insanları yürümek pek kesmez kanımca. Koşmak ve hafifte olsa fitness yapmak şart kanımca. Ve beslenmenin yanı sıra uykunun da çok büyük önemi var.

Beslenme hakkında şöyle bi tespitim oldu , ben aylardır okulda falan yiyebilecek doğru düzgün et arıyorum ama hiç bi yer doğru düzgün et pişirmiyo. Bu bildiğiniz ucuz sanayi yağını basıyolar azıcık yeseniz bile hayvan gibi şişiyosunuz gerçekten çok sinir bozucu. Rejim yapmak istemediğim için gidip eti altınbaşak falan yemek de istemiyorum . Löp et istiyorum ama hiç bi yer yok. Neyse ben en son kafayı bozdum evde 2 gün sadece et yedim tavuk falan ama yanında sadece yoğurt yedim başka bişey yemedim. Kendimi şu an çok enerjik hissediyorum ve karın kısmı da çok çabuk toparladı düzgün beslenmeye başlayınca ( ki sadece öğlen yemeklerini kötü yemek zorunda kalıyorum ). Antreman saatlerim uzadı , performansım arttı , tekrar sayım arttı. Gerçekten beslenme çok önemli. Ayrıca 5. gün oldu hala arasız spora gidiyorum gerçi çok da düzgün uyudum bu hafta.

Şu salonlarda resimler olur ya onda elemanlardan biri şunu demiş :
"Eat right , train smart , sleep 10 hours a day."

Haklı da :)
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
He he. Başlik eminim o şekilde daha dikkat cekici olur ve gereken ozen gosterilirdi.

Yurumek cidden cok faydali bir iş, lakin denildigi gibi duzenli yapmak gerek, ben yemeklerden oncesini tercih ediyorum genel anlamda spor için, daha faydali olabilecegine inaniyorum bi şekilde. En azindan vucudum kotu bir tepki vermedi, ama aslina bakarsan ne zaman yurumeli, ya da spor yapmali onu bile bilmem. Kalkarim, bi iki bişi atiştiririm, koşarim ya da basket oynarim, gelirim duş alirim kahvalti yaparim, gune bu sekilde başlayinca kendimi dinç hissediyorum genelde.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
sağlam bir şekilde tatile çıkabilmek için vücuda çeki düzen vermek lazım. o yüzden ben de bu sabah ile spor olayına el atmış bulunmaktayım :P spor salonu şu an soruşturma aşamasında olduğumdan yürüyüş ile geçiricem. salon olayına da 3-5 güne başlayınca elbet onlar bir program belirler heralde :P
Sosyal ağlarda paylaş

Abi ben mesela erken kalkıp yürüyen koşabilen bi insan değilim.Amaçsızca yürümek koşmak zor geliyor.
Bazen gaza gelip koşuyorum ediyorum ama o da yazlıkta kumsalda =)

Genellikle ben bi yerden bi yere giderken eğer çok uzun mesafe değilse havada güzelse yürüyorum.Örneğin her cmtesi pazar 12de kursum bitiyo ev ile kurs arası 5km var belki daha fazla.O kadar yolu yürüyerek geliyorum.Bu iyi geliyor.Genelde istanbuldada çok yapıyorum bunu.Geç kalmadıysam yürüorum gideceğim yerlere.
Sosyal ağlarda paylaş

Scheriff said:
şimdi yürümek derken
koşmaya yakın hızlı tempo yürümek mi
normalin biraz üstü hafif acele yürümek mi
yoksa aylak aylak saatlerce yürümek mi

aylak olan sanmıyorum bi anlam taşısın ama diğer ikisi arasında ciddi bir fark var mı nedir?

Normalin biraz üstü hafif acele yürümek -senin tanımına göre- en makbulüdür. Aylak aylak yürümek zaman kaybından başka bir işe yaramaz.
Koşmaya yakın hızlı tempo yürümkekte yararlıdır ama yeni başlayanlara tavsiye edilmez.

Gangren said:
Peki, yürüyüş sırasında vücudun sentetik maddeler ile sarılması, oksijen alınmamasına neden değil mi?

Aslında sorunu tam anlayamadım.
Kilo vermek için kullanılan bir yöntem, bilimsel bir buluş yani. Fizyolojik bir yararı olduğu yapılan testler ile kanıtlanmış. Bende haberde okudum pek araştırma fırsatım olmadı. Vücudun kilolu bölgeleri sentetik maddeyle sarılıyor ve bu sayede kasların aktifliği sonucu boşalan yağ depoları yerine yenisi dolmadan küçülüyor diye tahmin ediyorum.

Zaten vücudun her yanını sentetik maddelerle kapatmak mantıklı olmaz =)
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 6 ay sonra ...
  • 1 yıl sonra ...
benim de biraz kilo problemim var ve de daha sağlıklı bir yaşam tarzı istiyorum.

koşu yapamıyorum..bu yüzden sabah erken saatte gibi 2 saat normalden biraz hızlı yürümeye başladım

bunu hergün yapmayı düşünüyordum ama forumunuzdaki birkaç konuyu okuduktan sonra muallakta kaldım.

hergün ya da periyodik aralıkta yaparsam, vücut buna alışır ve yağ yakmayı bırakır mı??

yanı sıra yediklerime de dikkat ediyorum. Yağ,ekmek,hamur işi vs çıkardım hayatımdan.bunları yemeğe başladığımda vücut hemen depolar mı?

ve bir de şu var ki;çok az ve düzensiz uykusu olan biriyim.
bazen günde 4 saat,bazen 2-3 günde 4 saat gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
Uyku ve dinlenme bu süreçte çok önemli öncelikle bunu söylemeliyim. Onun dışında her gün 2 saat tempolu yürüme imkanın varsa bu senin için koşu yapmaktan daha yararlı olacaktır. Pat diye başlayıp pat diye bırakma kesinlikle. Vücut tabii ki bir süre daha bu depoları aynı şekilde koruyacaktır fakat düzenli egzersizin faydalarından birisi de o depoların işlevini değiştirmektir. Kısaca 3x depoluyorsa senin yaptığın 2-3 aylık egzersizden sonra sadece x kadar depolar.

Umarım anlatabilmişimdir :)
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
  • Yeni Oluştur...