Apache Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 penth ya sev ya terket Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Unutmadan ekleyim, gerilla savaşında teorik kayıp değeri 1'e 4 ila 10 arasındadır. Yani öldürülen 1 gerillaya karşı 4 ila 10 arası asker kaybedersiniz. O açıdan bakınca 12+8 20 kayıba karşılık 30'un üzerinde zaiyat verdirmek cidden kayda değer bir başarıdır. Hele birde bahsi geçen çatışmanın en çok kayıp verilen an olduğu düşünülecek olursa durum daha iyi anlaşılır. Son çatışmalar sebebiyle başarısızlık diye atıp tutan arkadaşlara duyurulur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 ve sam PMC leri savunur... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 bu teorik kayıp değeri hangi veriyi temel almış merak ettim doğrusu, hangi mücadele(ler)den mesela bilgi verebilir misin? john rambo'nun vietnam seferi olabilir mi? viktor'cum, "lejyoner futbolcu" yakıştırması yapan ekolden misin yoksa? :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 yok solid snake den bahsediyoruz biz direk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Killer Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 abi ama biri ölmeden veya bi mayın patlamadan mayın tarlasında olup olmadığını nasıl anlıycan?çişe giderken bile dedektörle gitmen lazım o zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elaidi Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Sonuçta Penth haksız. Hem de çok haksız. Bilmeden konuşmuş adam ve bunu hep yapıyor. Yetkililer buna bir el koymalı çünkü böyle bilgisiz fikir sahibi olanlar insanları böyle hassas dönemlerde gaza getirebiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 1'e 4 ila 10 arası değişen değer bütün gerilla ve kontr gerilla mücadelesi ile ilgili kitaplarda geçer. Şu an yanımda hiçbiri olmadığından direkt kaynak veremeyeceğim ama istediğin subay seviyesinde profosyonel bir askere sorabilirsin. Gerilla savaşını özünde vurup kaçmak vardır. Vurup kaçan doğal olarak üstün durumdakidir. Basılan ile basanın bir olması zaten beklenemez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 fedaykin boş zamanlarında askeri taktikleri,mayın tarlalarını falanmı düşünüyorsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 elbette ki öyle, ne var ki burada basma işini yapan tek taraf yok. ben başarısızlık olarak da görmüyorum zaten bu son 12 şehit verilen çatışmayı zira dediğin gibi basılma sözkonusu. fakat uzun zaman yayılınca verilen kayıplar gene de daha az olabilirdi, profesyonel askerlik işin bir kısmı tabii. şahsen ben sadece terörle alakalı olarak da bunu savunuyor değilim, sadece ağır kayıp verilince konuşulmasını da yanlış buluyorum. ülkemizin ekonomisi ve tabii olarak milli savunması ile alakalı bir konu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Bu ülkede zorunlu askerlik kalkmaz. Neden derseniz; 1-) Cumhuriyet ilanından beri öyle veya böyle sürekli bir "iç tehdit" (bunu bilerek tırnak içinde söyledim) olduğundan dolayı en başarılı halkı yanına çekme stratejisi onların çocuklarını kendi yanında savaştırmaktır. 18 yaşını geçen herkezi askere belirli bir süre için bile alsan doğal olarak askerlik bittikten sonra bile büyük bir kısmı askere karşı savaşmaz. Türk halkının orduyu bu derece sevmesinin en büyük nedeni budur, zira kendisinden görür. 2-) Bu ülkede çatal bıçak kullanmayı bile bilmeyen öyle çok insan var ki onları büyük şehirlerden gelen insanlarla karıştırıp biraz yontmak gerekir. Aynı şekilde burnu çok büyük büyüyen kişileri de aynı şekilde yontup Türkiye gerçeği ile tanıştırmak gerekir. 3-) Sen isyan etme yaşında olan genci alıp döve döve isyan edemeyeceğini anlatırsan kalan hayatında da isyan edemez. 18 yaşındaki çocuğa 15 ay boyunca üstü karşısında bir hiç olduğunu aşıladıktan sonra dönünce bunu kolay kolay unutmaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Askerlik birazda "adam olma" yeri olarak görülüyor. Adammıyım değil miyim bilmiyorumda, o 5 ayın bana katacağı çok şey var, tabi kotu birşey gelmemesini umabiliyorum sadece. Başkaları için, eğitim seviyesi düşük , imkan yetersizliği yüzünden eli iş tutmayan insanlar için bir eğitim fırsatı askerlik. İşin bu boyutunu unutmamak lazım. Çatışmaya vs sadece pro. askerler gönderilmeli bence, hani zaten sayının sayıyı bırak sıcak askeri gücün öneminin giderek azaldığı bir dönemde yaşıyoruz, Özellikle gerillasal çatışmalarda küçük elit birlikler büyük sıradan birliklerden çok daha fazla iş yapar gibime geliyor. Gerillasal çatışma dışındada bişey yok zaten, kimse şu donemde topyekun savasa gırecek kadar kör olamaz bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yevaud Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 3-5 aylik asker ne ise yarar Profesyonel orduya gecilsin mantiginin ardinda yatan bence su isteyen gitsin asker olsun istemeyene dokunmasinlar ben askerlik yaptim ve herkes icin gerekli die dusunuyorum kisilik gelisimi acisindan deil ornek gerekirse su an seferberlik ilan edilse ve askere cagirilsam ne yapmam gerektigini biliyorum kullanacagim silahi biliyorum arizalarini giderebilirim tim ve takim operasyonlarinda salak gibi ordada kalmam ne yapicam ben die bolugum/taburum cepheye gonderildiginde bana orda birsey ogretmelerine gerek yok Temel olarak savasmayi biliyorum terorle mucadele icin Profesyonel ordu yeterli olabilir ama gercek bir savasa girsek profesyonel ordunun yeteceginimi zannediyorsunuz yeni asker yetistirmek icin 3-5 ay sureniz olacakmi ? TSK sadece PKK ile mucadele etmek icin kurulmus bir ordu deilki su an hukumet karar verse ve seferberlik ilan edilse 20-45 yas arasi askerlik vazifesini yerine getirmis savasmayi bilen kac tane insan hazirda hesabini yapin iste Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Size profesyonel ordu ihtiyacını destekleyen, bana çok yakın olan bir örnek vereceğim. Benim kuzenim geçen kış askerden döndü. Üniversite bitirmiş, master'ını yapmış olarak gitti askere. Silah hiç sevmez ve korkar; alakası yoktur silahla. Spor kabiliyeti yoktur, ayağına paten takarsan yere düşer. Askerlikle falan alakası yoktur yani. 3 aylık eğitimden sonra direk Şırnak'ta ırak sınırına yakın bir birliğe gönderdiler. Orada da akşam 7'den sabah 5'e kadar bir dağın tepesinde tek başına (yada 2 kişi) ırak sınırını thermal gözlüklerle gözlüyorlardı. Şimdi bu silah tutmayı sevmeyen, korkan bu adamı sınıra koymanın mantığı nedir arkadaşım? O kadar stress yaptı ki anlatamam, anca geçti adamın stresi. Birde bana şey dedi "İzmir Foça'da acemilikte kantinin başında bir er vardı, çocuk van'lıydı ve şey dedi "abe ben savaşmak istiyorum, doğuda görev almak istiyorum, beni buraya koydular." Şimdi bunun mantığı nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 iyide LathspeLL güzelim ben burda yapayım ben şurda yapayımla askerlik olurmu yüzbinlerce insanın sürekli idare edildiği bir kurumda nasıl "ya o buraya gitsin bu buraya gitsin şu savaşmak istiyormus şu silahı sevmiyormuş" diye detaylara girme şansı varmı? silahı sevsin sevmesin..bu ülkenin vatandaşı olarak vasifesidir,ona nerde nasıl ihtiyaç varsa orada askerlik görevini yerine getirmek.son bi kaç aydaki 30 ü aşkın şehit(ki aralarında çok sayda 87li var) arasındada silahı sevmeyen insanlar vardı belkide...ama olay budur. eah cok faşiazan geliyor yazdıklarım ama..gerçekler böyle. ha o adamı sınıra koymanın mantığı,o adamı adam etmektir,olduda bir seferberlik oldu,gercekten sıcak savaşı yaşıyoruz,kuzenin çıkıpta "ben hiç gelemem silaha tüfeğe,hain düşman al sana çiçek" diyemez,gerekirse sıcak çatışmaya girecektir.e hiç kimsede anasının karnından asker cıkmadığına göre,eğitimle,zamanla,tecrübeyle herkes askere cevrilebilir..dimi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yevaud Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 LathspeLL said: Şimdi bunun mantığı nedir? al sana askeri cevap askermisin gebe karimisin alisacaksin derler adama saka bi yana bi ustteki arkadas guzelce aciklamis Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Profesyonel askerliğe geçmezsen ağır zahiyat verirsin. Yapacak birşey yok. Terörist avlama meselesi 2 haftalık eğitimle üstesinde gelinecek bir mevzu değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yevaud Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Redeagle basligi okuyup direk vermissin ayari diger mesajlarida biraz okusaydin ayrica Turk askeri ile Sehitlik mertebesi arasinda 1 PKK kursunu dururken sehit sayisi cok da azalmaz gibime geliyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
_LURTZ_ Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 eh o açıdan düşünecek olursak profesyonel orduya harcıyacağın maaş bilmemne paralarını doğuya yatırım olarak harcasan terör kendiliğinden azalmaz mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Ayar vermek gibi bir düşkünlüğüm yok neyse ki. Bir ara atlatmıştı pati ayar geyiklerini, tekrar mı başladınız? Askerliğin meslek olabilmesinin fark ediceğine inanıyorum. edit: Yatırım yapılmasıyla azalacağı dönemide geçtik gibi, gerçi zararın neresinden dönsen faydalı.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 sam , ne gereği var yunanılarmı saldıracak kim saldıracak bize demişsin.gerek yok demişsin...ehm...lütfen komşularımıza bir bak. ilişkilerimizin son 10 yılını incele -suriye-ırak-iran ; pkk ya ev sahipliği yapmış ülkeler 3üde,hepsiyle bir dönem ayrı ayrı takışmışız son 10 yıl içinde. -ermenistan: çok birşey demeye ihtiyacım yok sanırım,azerbeycanın topraklarını işgal edip 1 milyon azeriyi mülteci haline getirmeleri yetmiyorsa,türkiyeden resmi olarak toprak talepleri var. yunanıstan süngüyle saldırmaz..ama nolur..kardağa cıkar..hava sahanı işgal eder..kara sualrına girer..ege denizini yunan denizi ilan eder...sonra..kıbrıs...yaparda yapar... son yıllarda ortalık yumuşamaya başlamış olabilir..ama bundan kısa bir süre önce pekte kimse cıkıp "lan orduya ne gerek var" demeyi koaly koaly göze alamazdı...e profesyonel orduya gecis yapmakta koaly bişiy değildir haliyle..2 günde olacak iş değil..amerika birleşik devletlerinin kore savaşındaki durumuna bakabilrsin mesela..benzer bir örnek..oyle zorduki durum amerikan ordusu gösteri ucuşu yapan filoların(türkiyede türk yıldızları gibi) pilotlarını bile aktif savaş birliklerine geçiriyordu.flnda fln. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 sam bizim terroristle savasimiz aktif savastan farkli degil. Abd de aktif savas yapmiyor irakta oradaki terrorist(isyanci ne diyorsaniz ) onla savasiyor ama aktif savasta. Aktif savas bu devirde cihan savasi seklinde degil. Cok profesyonel amerikan askerlerinin %80 e yakin orani mayindan dolayi oluyor irakta. Mayin ole kolay degil yani 3 ay degil bir omur versen anlayamazsin. Millet mayin dedigin boyle ucunda bir yuvarlak olan oraya bastinmi patlamani bekleyen sey degil. O filmelerde. Gayet bomba gibi uzaktan patlatilan, veya basit basin degisimleriyle patlayan seyler, gerektiginde el bombasi bile olabiliyor. O yuzden egitim mayin karsisinda onemsiz ne yazikki. Profosyonel askerligi ben sizden 10 kat daha fazla destekliyorum, bunu nedeni oraya uc ay gidip sehit olunmasindan ziyade, ben kendi adima bilgisayar muhendisiyim dag basinda elimde silahla gezecegime, memleketime soktugum parayla cok daha yararli olucagima inaniyorum. Ama sunu soyluyim su an ki sehitlerimizde emin olun profesyonellikten cok deneyimsizligin etkisi var. Ama bu deneyimsizlik alt duzeyde degil ust duzeydeki yuzbasilarda vs. Eski kadrolar artik ya emekli oldu yada rutbe olarak yukseldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 İster rambo olsun, ister dunyanın en iyi eğitimli askeri veya 3 ay eğitim görmüş acemi bir er, mayından kaçış yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2007 bak yalnız dikkat ettiysen benim savunduğum pasifizm filan değil, profesyonel ordunun terör olsun, mill savunma olsun daha başarılı olacağı. bana kim ne dediyse halen "hayır profesyonel ordu şu açıdan daha zayıf olacak" diye bir argüman sunabilmiş de değil. "bilmiyorsunuz siz nubsunuz" dendi geçti. kuru kalabalığın tam anlamıyla profesyonel bir ordudan daha etkili olduğunu savunabilecek biri varsa lütfen beri gelsin. ve anlatsın nedenini. ha olayı bir kültür & beden eğitimi gören düşünceye de diyecek lafım yok, senin maksadın vatan savunması mı yoksa eğitim sisteminin yetersizliğini mi gidermeye çalışıyorsun diye sorarlar. ama anlaşılan biz halen derede boğulmakla meşgulüz, vatan görevi diyor selamı çakıyoruz. yunanistan diyorsun. bakalım yunanistan'ın kaç uçağı, tankı, topu, gemisi vs'si var. sonra kaç tane personeli var ona da bakalım. kişi başına düşen askeri araç sayısı yarıştıracaksın birşey yarıştıracaksan. yoksa g3 ile adamın jetini düşürecek değilsin ya? kolay ve zor meselesine gelince. nedense şu günlerde hemen herkes "kurtuluş savaşı nasıl kazanıldı?" diye 20'lerin zorluklarından dem vurmayı biliyor. "verin tüfeği ben gireyim" demeyi biliyor. "kuzeyden girer güneyden çıkarız bize vız gelir" diye atıp tutuyor. ama ne zaman ki vatandaş olarak yapılmasına katkıda bulunabileceğimiz bu uzun vadeli değişiklikler -ki pekala halk sesini duyursa dikkate alınabilir bu- gündeme gelince birdenbire "ooo zor o iş biz altından kalkamayız" diyoruz. esas bunlar yapılabilecek ve değişikliği hissedilebilecek olaylar. yıllaaaarr önce konuşuluyor olmalıydı, bugün değil. matama, bak dediğim gibi olay sadece eğitim değil. 10 yıl askerlik yapmış insanın, o işi meslek edinmiş insanın deneyimi ile elbette senin veya benim deneyimimiz bir olamaz. o mesajımda da bundan bahsetmişim uzun uzadıya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 30, 2007 10 yil askerlik yapmis adamlarin geliceginimi saniyorsun sen? ayrica fedaykin cok guzel aciklamis turkiyeyi tanimiyorsun fazla ozellikle askelrik ve dogu hakkinda bilgin cok limitli doguda hangi ulkede yasadigini sorsan bilmiycek insanlar var bu ulkede kaldiki bati sempatizanalrinin o hep karsi ciktigi "turk" olgusu da bunun icin konulmustu Turkiye fransa gibi almanya gibi tek hakim kulturden olusmuyor tarihi olarak bakarsak osmanlinin gayrimuslumleri kultur konusunda serbest birakip karismayip turkleri ise resmen arap kulturu altina sokup benlikleirni unutturmasi tarihlerini degistirmesi var sene 1923 ortada dogusu batisina yabanci bir ulke var halka nesin sen desen bi kismi takir takirc evap verirken bir kismi cevap veremiyor diger kismi ise muslumanim ben diyor toplumu birbirine bagliyan hakim bir kultur kalmamis muslumanalr din bagiyla bagli ancak din bagiyla ugrunda mucadele verilen ulus devletini kuramassin mecburen zor bir yol secildi ve toplum tek bir kultur altinda birlestirildi cok fazla uydurma seylerde yazildi gercekelrle beraber boslugu doldurmak icin masallarda anlatildi basarilida olundu ummet esasina dayali teokratik bir imparatorlugun kalanlarindan cok sanci cekilmeden ulus devlet yaratilabildi milliyetciligi devlet politikasi yaparak ancak bu bagalri guclendirebilirsin yoksa porcuk olur bu ulke zorunlu askelrikta buna en cok katki saglayan seylerden biridir fedaykinde cok guzel deginmis ancak bir kulaktan girip digerinden cikmis batidaki omrunde doguyu gormemis adami doguya dogudaki omrunde batiyi gormemis adami batiya atar askerlik ve ona gormedigi ve abska turlu goremiyicegi seyleri gosterir ailelerine ve kendisine aidiet duygusu kazandirir farkli sehirlerden bireyelri birbiriyle karistirir ve onlara birbirine guvenmeyi ogretir turkiyede cok guclu bir bolgeselcilik vardir asirlardir turkiye dunya sehirler ulkeler olarak algilanir amerika turkiyeden cok buyuk olmasina ragmen farkli sehirlerinde farkli illerden dogma kisilere sahip cikan cemiyetler yoktur veya sadece belli illerde dogan kisileri kabul eden veya burs veren isadamalri kurtulus savasi yilalrina donelim vardir bu herkes direnmekte hemfikirdir ancak her il kendisini kurtarip bagimsi olmak pesindedir osmanlinin tebaa siyla ilgilenmemesinin sonucudur bu halk icinde bugun hala "offf malatyali" "corumluya bak ahahaha" "oflu lan o uzak durun ondan ne yapciagi belli olmaz" "bursaliiiiiim, Caniiiim" vardir ozellikle hala gozlemledigim insanlar baska sehirlere seyahate giderken tavir ve tutumalridna goruyorum bunu ayni ulke icinde boyle seylerin olmasi cok garip turkiye istanbuldan ankaradan izmirden ibaret degil haliyle bakmadan kolay kolay goremessiniz bunu o yuzden kendi haline birakilirsa aidiet duygusunu cok cabuk yitirir bu ulkenin insanlari cunki devlet varligini vergi kesmek disinda kanitliyamamaktadir pek cok bolgede asker disinda devletin varligi yoktur bile bide dusunun herkesin evlatlarini vererek el bebek gulbebek bakilan bu ortak kurumun profesyonellesip halkina yabancilastigini sam gibi bruksel kafasiyla dusunen bir adam anliyamaz bunu evet turkiyede bi asiri biz uberiz bis superiz tum dunya bize dusman herkes bizi bolmek istiyor dusuncesi hakimdir ancak kazin ayagida oyle gorundugu gibi degildir nede benim analttiklarim surdaki kisitli forum alanina sigabilciek seylerdir ha bati iki yuzlu degildir diyebilmek ve guvenebilmek cok isterdim ancak ispatlari devamli geliyor turkiyeyi olmadigi birseye donsuturup kullanmak istiyenler var bunun icin once ataturkun bagladigi toplumu birbirine bagliyan dugumlerin cozulmesi gerekli orduyla milleti yabancilastirmak bunun adimalridnan biri sadece hem hatirlayin bakalim "olen subay/astsubaylara parayla bu isi yaptiklari icin sehit demiycez" diyen sorosdan beslenen tesev degilmiydi zaten sam i okurken tesev i okuyor gibi oluyorum cogu zaman Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar