Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Fountain

bLackcha0s

Öne çıkan mesajlar

Tür: Dram/Bilim Kurgu
Yönetmen: Darren Aronofsky
Senaryo: Darren Aronofsky, Ari Handel
Oyuncular: Hugh Jackman (Tom Verde) Rachel Weisz (Queen Isabel/Izzi Creo) Ellen Burstyn (Dr. Lillian Guzetti) Mark Margolis (Father Avila) Stephen McHattie (Grand Inquisitor Silecio)

16. 21. ve 26. yüzyılda geçen hikaye ölümsüzlüğü ve buna bağlı olarak da aşkı arayışın hikayesi.1500'lerde yaşayan İspanyol Keşif Tomas bütün hayatını etkileyecek önemli bir misyonla görevlendirilir.Kraliçenin ölümsüzlüğünün kaynağı olduğuna inandığı ağacı bulacak ve bu sayede , yüzyıllardır insanoğlunun peşinde koştuğu sonsuz yaşam amacına ulaşılmış olacak.Bu uğurda yolculuğa çıkan Tomas yüzyıllar sürecek bir yolculuk yapacaktır.

2000lere gelindiğinde aynı Tomas ı sevdiği kadının iyileşmesi için amansız bir hastalığa karşı mücadele ederken görürüz.2500lerde ise uzayda bir balonun içinde tek başına yaşamaktadır.

Pi , Requiem For a Dream gibi kült filmleriyle bizleri hayran bırakmış Darren Aronofsky şimdide bu mükemmel filmle karşımızda.
Film gerçekten harika özellikle Hugh Jackman in muhteşem performansı görülmeli.Hele bir ağlama sahnesi varki..
Kesinlikle izleyin :=)
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
anlayan varsa anlatsın filmi :) işin suyu çıktı biraz, filmde çok açık nokta bırakalım izleyiciler kafa yorup bulsun taktiği iyi güzel de artık kendileri bile senaryoyu bilmiyorlar herhalde. filmde bence birkaç açık nokta yok, tersine birkaç birleşik nokta var. bağlantı kurmaya çalışıyorum, yine de bir şey ifade etmiyor.
ama filmin ambiyansı çok güzel ona laf edilmez.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
[spo]Filim bence üçe ayrılıyor.Birincisi kızın yazdığı kitap, ikincisi gerçek hayattaki halleri, üçüncüsü ise Hugh Jackman'ın iç benliğini gösteren Küre'nin içinde ağaç ile birlikte olduğu sahneler.

The Fountain gibi filimleri seviyorum çünkü seyirci eğer istekliyse kendi hayal gücü ile filmin bilerek açık bırakılmış noktalarını doldurup daha güzel bir şekle sokabiliyor.[/spo]
Sosyal ağlarda paylaş

ya ben bu filmi izledim.. hiç beklediğim gibi çıkmadı.. beğenmedim sıkıcı ve kafa karıştırıcı geldi.

hiçbişey de anlamadım zaten.. ama sonradan anlayan bir arkadaşımın yorumuna göre:

[spo]Filmin senaryosundan "zaman" konseptini çıkarınca çok daha anlaşılır oluomuş. Yani filme zamana göre anlam vermeyeceksiniz. İlk önce geçmişte sonra şimdiki zamanda sonra gelecekte geçiyo olabilir sahneler ama aslında hepsi aynı hikayeyi düz bir çizgide anlatıo.. Bilmem anladınız mı.. ben anlatabildiğimden emin değilim.[/spo]
Sosyal ağlarda paylaş

deliriyum forumlarında yazdığımı c/p yapayım

----

izledikten sonra yazarım bir şeyler demişim, unutmuşum

film 3 ayrı zaman şeridinde geçiyor ispanyol krallığından, yakın gelecek ve uzak gelecek zamnlarında

öncelikle şunu belirtmeliyim ki son zamanlarda izlediğim en sağlam yönetmenliğe sahip film.Yok böyle sahneler.

Hani izleyen bilir Kubrick'in 2001: A Space Odyssey filminin sonunda insanı büyüleyip sandalyesine bağlayan süper bir yönetmenlik gösterisi vardır, işte o filmden bu yana ona en çok yaklaşabilmiş başaır bu filmin sonunda yer alıyor benim gözümde.resmen büyüleniyorsunuz.

filmin konusuna gelince

ilk başta 3 ayrı konu gibi duruyor.başlangıçta üç konudaki ana karakteri hugh jackmanin oynaması dışında ve küçük ayrıntılar dışında bir bağıntı yok gibi gözüküyor.İspanya kraliçesi ölümsüzlük bahşeden ağacı araması için en güvendiği "conquistador" ünü amerikaya gönderiyor.yakın gelecekteki konuda bir doktorun karısını ölümden kurtarma çalışması var.uzak gelecekte ise uzay boşluğunda bir kapsülün içinde bir ağaçla birlikte yolculuk yapan bir adam söz konusu.

film ilerledikçe konular belirginleştikçe zamansal kurgu kaygısı gütmeden hepsini birbirine bağlıyor aronofsky.Lakin bunu açık açık söylemek yerine verilen ipuçlaır ve imalarla izleyecinin anlamasını bekliyor.(takdir ettiğim yönlerden biridir sinemalarda).Konunun nasıl geliştiğini tam anlatmıcam spoiler olmasın diye.

ama sonuna geldikçe işlenilen aşk, ölümsüzlük, hayatın anlamı gibi konularla büyüsüne başlıyor film.Hugh jackmanin muhteşem oyunculuğu da söz konusu.

Daha bir çok şey anlatmak istemem rağmen tutuyorum kendimi filmden alacağınız herhangi bir keyfi kaçırmamak için.Film ağır bir film.Yalnız izlenmesi şliddetle tavsiye edilir.Grup halinde muhabebt ederek izlenirse alınacak maksimum keyif alınamayabilir.

Son olarak Aronofsky 'ye diyorum ki ellerine sağlık.Uzun zamandır böyle güzel bir film çıkmamıştı.

---
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Ben bazı yerlerine takıldım bu filmde
Spo yapıyorum çünkü filmin sonu dahil ağır spoiler içeriyor
Seyretmeyenler okumasın.

[spo]
Tamam film birbirine paralel giden 3 ayrı zamanda 3 hikaye
Bazı boşluklarını da tamamlıyor birbirinin bazı yerlerde sanki ama
Geçmiş zamandaki adam hayat suyuna kavuşuyor fakat onun yüzünden can veriyor Şimdiki zamanda kadının düşüncesiyle bağlarsak bitki olarak sonsuz yaşama kavuşuyor
Şimdiki zamanda ise hikaye başladığı yerde ikiye ayrılıyor birinde hastalığa çağre bulmak için gece gündüz çalışan ama karısını boşladığı bir hikaye diğerinde ise son zamanlarında karısının yanında olan kişi
Filmin sonunda ise tamamladığını söylüyor kadının kulağına
Aslında tam bu noktada işler karışmıyor mu?

[/spo]
Sosyal ağlarda paylaş

Film öyle süper, aşmış gelmedi bana. Anlamamış olma olasılığım da olabilir. Anlatılmak istenen şey bir kaç ayrı duruma bölünmüş. Oyunculuk ve görsellik iyi gayet, ama film olarak 6.5/10 derim.

2 filmin üzerine izlemiştim, belki anlamamış olabilirim çok manyak bir kurgu yatıyorsa. Öle bi olayı yoktu yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Filmin bilim kurgu olduğunu söylemek pek doğru değil aslında. Pan's Labyrinth gibi hayal dünyası ile gerçek olaylar arasında paralel hikayeler var. Birisi düş diğeri onun gerçeğe yansıması.

Ancak sembolleri taş gibi filmin onu söyleyebilirim.
filmin tek problemi temposu bazen saçma yerlerde düşüveriyor. Onun dışında gayet ilginç bi film arşivlenmesi gereken cinsten
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
ben de yeni izledim filmi tesadüfen, iki kişi sürekli tartışarak izledik ve bu sayede tamamen anlayabildiğimizi düşünüyorum. iyi filmmiş, yani mükemmel değil bence ama gayet iyi. özellikle yavaş ve tekrarlı ilerlemesi depresifliğini vurguluyor filmin. farklı zamanlarda ilerleyen aynı hikayelerde semboller birbirine bağlanmış ve hepsinde ayrı anlatımlarla, ayrı bakış açılarıyla aynı ana fikre ulaşılıyor. beyin cimnastiği gibi film olmuş ama o ana fikri ifade edemiyor insan kelimelerle, çok basit kalıyor izlediğinin yanında. bunun dışında sembolleri ve bağlantıları tek tek yazmak çok uzun sürer ama izlenmesi gereken bir film kanımca..
Sosyal ağlarda paylaş

benim çok hoşuma gitti.

hikaye zaten hikaye.sonunu da adam yazıyor.gerçek hayat zaten belli.ikisinde de sevdiği kadının ölümünü kabullenemiyor.

balon içinde ki hugh jackman konusunda;bence orda kahramanımız ölmüş.aynı maya mitindeki gibi onların "son durağına" gidiyor.ama hayatında olduğu gibi burdada bi türlü ölümü kabullenemiyor.ağaca "...and i will live" demesinde ki gibi.

edit:sağa sola baktım braz da; çoğu yerde gelecekte ki astronot filan demişler balon içinde ki jackman a.e iyi de o zaman neden izzy si bizim zamandaki izzy?yada adam hakkaten ölümü yenip gelecekte astronot oldu...herşey olabilir gerçi...

en sonunda üç hikayede de (veya hikayenin sonunda) ölümü kabulleniyor.

benim yorumum en azından...

edit:bi sürü edit oldu nete bakındıkça bişeyler ekliyorum :P.
aronofsky den commentary
ben seyretmedim henüz.yarın bakarım artık.
Sosyal ağlarda paylaş

• 7 ay sonra ...
ghaldszar said:
[spo]
Tamam film birbirine paralel giden 3 ayrı zamanda 3 hikaye
Bazı boşluklarını da tamamlıyor birbirinin bazı yerlerde sanki ama
Geçmiş zamandaki adam hayat suyuna kavuşuyor fakat onun yüzünden can veriyor Şimdiki zamanda kadının düşüncesiyle bağlarsak bitki olarak sonsuz yaşama kavuşuyor
Şimdiki zamanda ise hikaye başladığı yerde ikiye ayrılıyor birinde hastalığa çağre bulmak için gece gündüz çalışan ama karısını boşladığı bir hikaye diğerinde ise son zamanlarında karısının yanında olan kişi
Filmin sonunda ise tamamladığını söylüyor kadının kulağına
Aslında tam bu noktada işler karışmıyor mu?[/spo]

Biraz geç olucak ama

Geçmiş zamandaki adamın hikayesini astronot tamamlıyor (ben bunu aslında doktorun benliği olarak düşünmüştüm ama bildiğin astronotmuş), romanın sonunda conquistadoru öldürmesinin nedeni sonsuz hayatın anlamsız olduğuna karar vermesi. Dikkat edersen uzay balonunda(?) sürekli kızın "finish it" diyen sesini duyuyor. Kız kitabı (arayışını) bitirmesini istiyor ve kraliçenin conquistadorunu da sonsuz yaşamı bulma görevinin sonunda öldürerek bunun anlamsızlığını gösteriyor.

Şimdiki zamanda geçen hikaye ikiye ayrılmıyor, uzay mekiğinde ölmesi gerektiğini anlayınca geçmiş anılarına dönüp aslında yapması gerekeni farkediyor (ölüme karşı savaşmak yerine son günlerinde karısının yanında olmak), zaten şimdiki zaman finalinde gidip karısının mezarına bi çiçek ekiyor ve ölümünü kabullendiğini gösteriyor.

Eğer gelecek zamandaki doktor gerçekten astranotsa o zaman uzay balonunun içindeki ağacın tree of life olması lazım, biraz fantastik gitmişler orda. Benim tahminim guetamaladaki ağacı yanına alarak yüzyıllar sürecek bi yolculuğa çıkıyor ve amacı, ölen ağacı sönen yıldızın enerjisiyle dirilterek sonsuz yaşamı elde etmek. Gerçi bu kısmından emin değilim pek, bana hep adamın içsel yolculuğunun simgeselleştirilmiş hali gibi geldi uzay bölümleri. Nihayetinde kızın peşini bırakmayan anısı sayesinde farkediyor ki insanı insan yapan aslında ölümlü olmasıdır, o nedenle balondan çıkarak kendini ölümün kollarına bırakıyor. Böylelikle hem conquistadorun, hem doktorun hem de gelecekteki halinin hikayesi tamamlanıyor.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...