Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2. dünya savaşı japon-abd ilişkileri


freeedom

Öne çıkan mesajlar

Aslında ABD-apon ilişkileri 2 ana eksende 1.si Batı Okyanusunun stratejik noktalarını kim elinde tutacak (ABD burda güçlü) diğeride Çin ve Doğu Asya'da hejemonik iktidar mücadelesi. Japonya zaten Mançurya'ya dalarak Milletler Cemiyetin'den çıkıyor ve daha sonrada Batı Okyanusu içinde Pearl Harbor'a dalıyor aslında her iki harekatta ilk başta başarılı oluyor ama Japonya gerisini getiremiyor. Almanlar'ında güç kaybetmesiyle paralel olarak Amerikanın da Japonya'daki en önemli sanayi merkezlerini yerle bir etmesi Japonyanın Çin ve Okyanusya hayallerini suya batırıyor.
Savaş sonrası dönemde ise Japon kardeşler ucuz araba ve elektronik aletlerle ABD'yi feth ediyor. Hatta 1980lerde ABD araba firmaları ayaklanıyor falan. General Motors şu an iflas durumda devamlı işçi çıkarıyor, belki kapanacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
En bilindik olay Pearl Harbor hakkında söylemek istediğim başarılı bir saldırı olarak görünsede Japonların aleyhine olmuştur.Fakat bir de şöyle düşünün japonların denizlerde elini kolunu zaten bağlamıştı Amerika!Savaşa girmesede müttefikler tarafında girmiş gibi faaliyetleri vardı.Yani bu saldırı olmadan da olmayacaktı dolayısıyla bulundukları durum altında Japonya yanlış bir karar aldı...!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence yanlış karar almadı. Çin'de savaşıyordu ve Sovyet tehtidi vardı. Hammaddeye ihtiyacı vardı, Amerika'nın ambargları nedeniyle ihtiyacını karşılayamıyodu.
Amerika'yla savaşacaktı zaten ancak kazanmak içn tek şansı bir kerede çok kuvvetli saldırıp ilk saldıran olmak ve Amerika donanmasına büyük hasar vermekti. Şans eseri Amerika'nın uçak gemileri o gün pearl harbor'da değildi.

Midway savaşında gidişat yine tersne dönebilirdi ama şansı burdad yaver gitmeedi caponların, en şanssızı bunlar kanımca ikinci dünya savaşının.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben amerikanın harbor da baskın yediğine de inamıyorum, ikiz kulelere de yapılan saldırıyı da durduramadığına inanmıyorum, hep aynı senaryo, birinci dünya savaşında da almanyaya bulaşmamaış gene bir bahane bulup amerika küresesl politikalarını uygulamaya sokmuş.. o günlerde amerika japon şifrelerini çözmüştü bile nasıl oluyor koca donama senin burnun dibine geliyor senin en büyük üsüne saldırmaya ve sen bunu farketmiyorsun...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Byzasz'ın dedikleri biraz komplo teorisi olarak nitelendirilse de (benim fikrim değil, batılı tarihçilerin fikri), akla gelen soru Pearl Harbor'da parketmiş ve Japonların asıl sobelemeyi amaçladığı uçak gemilerinin Japonlar gelmeden önce ayrılması ve Japonların vurup hasar verdiği gemilerin çoğunun aslen donanmanın eski gemileri olması.

Japonların zaten "baskın-saldırı" amaçları denizlerden Amerika'yı silip rahat etmekti, eğer bunu yapabilselerdi kayıplarını hızlı telafi edemeyecek bir Amerika Japonların operasyonlarını durdurmakta zorlanacak ve Japonlara kolay hareket imkanı doğacaktı. Özellikle hammaddeye sıkışmış ve çabuk sonuç alması gereken Japonların izlediği strateji oldukça mantıklıdır denebilir. Japonlar burunları dibinde tepişirken Amerikalılar eninde sonunda olaya girecekti, Japonlar da Amerika'nın pek sevdiği "Pre-emptive strike (önleyici vuruş" kavramıyla hareket etti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amerika'ya ve Rusya'ya saldıran aptaldır. Zaten Amiral Yamamoto (umarım doğru yazmışımdır) filmde diyordu Amerika'yı yenemeyiz ama bize 100 gün kazandırabilirim. Bu sürede istediğimiz gibi bir barış yapabilirmisiniz diyordu öbür salaklar he he yaparız tarzı konuşuyordu. Amiral Yamamoto'da Solomon Adalarında ölünce Japonya bitti zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu Jponya'nın yaptığı çok mantıklı diyorsunuz da bu yaptığının japonyaya ne kadar zarar verdiğini görmüyormusunuz?Belki de savaşa bu kadar aktif bir şekilde katılmayacak amerika 500,000 kişi ile avrupaya girdi ve japonyanın müttefiklerini aleyhine dengeleri alt üst etti.(her ne kadar tek sebep bu olmasada).
Şimdi amaç amerika donanmasını en büyük zarara uğratarak zaman kazanmak olsa bile bilmiyorlarmı amerikanın üretim gücünü ne oldu en kısa sürede toparladı kendisini ve bu olay nagazaki ve hiroşimaya inen iki atom bombasıyla sonuçlandı çok mantıklı değil mi?

3-5 gemi vurdular 200.000 nüfus kaybettiler...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
Açıkçası Pearl Harbor saldırısının Amerikalılar için çok da süpriz olduğuna ben de inanmıyorum . Bu saldırının gerçekleşmesinden önce bir sürü sinyal veriliyor bunları Amerika'nın yakalayamamış olması iki sonuç doğuruyor :

a) Roosevelt zaten Amerika'yı resmen (neden resmen ? Çünkü Amerika gayri resmi olarak savaştaydı land-lease vb olaylarla açık olarak itilaf devletlerine destek vermekteydi ingiltereye giden ticaret gemilerini birfiil amerikan destroyleri koruyordu, uçaklar , pilotlar vs bir çok şekilde olayın içindeydi yani) savaşa sokabilmek için halkını heyecanlandıracak , savaş isteğini uyandıracak bir olaya ihtiyaç duyuyordu ve bir süre içinde karşılanabilecek bir kayıbı harcanabilir olarak değerlendirdi.

b) Amerikalılar hakikaten gerizekalıdır.

Amerika - Japonya ilişkileri Amerikan senatosunun Japonların hindiçinini işgal etmesine karşılık petrol ambargosunu koymasıyla inanılmaz bir gerilim içerisine girmişti. Japonların rezervi onları sadece iki sene daha götürebileceğinden Japonya'nın pasifikte agresif hareketlere geçeceğini bölgede beklemeyen yoktu. Amerikalılar da pek tabi ki bunun farkındaydılar. Ayrıca amerikan şifre çözücüleri tam olarak ne olduğunu anlayamamış olsalar da japon donanmasında büyük bir etkinlik artışını farketmişlerdi ve kasım ayında bütün amerikan pasifik üslerine muhtemel bir japon saldırısına karşı hazırlıklı olmaları uyarısı geçilmişti.

Bunun üstüne amerikan istihbaratı 26 kasımda (yani saldırıdan 11 gün önce) japon saldırı gücünün üslendiği limandan ayrıldığı haberini de almıştı. Bu noktada amerikan istihbaratının bahsi geçen saldırı gücünün balığa çıktığını düşünecek kadar saf olmayacağını düşünüyorum.


Amerikalılara bu kadar çok sinyal verilmesi yeterli olmamış olacak ki Japonlar centilmenlik yapıp başka saldırı sinyalleri de vermişler. Japonlar 7 Aralıkta Pearl Harbor saldırısına başlamadan 1-2 saat kadar önce Amerikan mayın tarama gemisi USS Condor bir japon cüce denizaltısını(ki bunlardan 5 tane var ve en azından bir tanesinin direk Pearl Harbor limanına girip bir savaş gemisini torpidoladığı bilinmektedir) farkedip USS Ward isimli destroyeri uyarmış ve sanılanın aksine Pearl Harborda ilk silahı Amerikalılar ateşlemiş ve USS Ward japon cüce denizaltısını batırmıştır.

Bilmiyorum böyle bir olayın bildiriminden sonra koskoca bir askeri üste nasıl alarm verilmez ve saldırı beklenmez . Bu tip bir denizaltının tek başına oraya gelmeyeceği belli ortaya çıkış saati belli .

Hadi denizaltı da yetmedi, Japonlar bir kez daha saldırıdan önce Amerikalılar tarafından tespit edilmiş , bu kez de Amerikan radarı 1. dalga japon saldırısının ön elementlerini (ki yaklaşık 100 uçak veya fazlası) yakalamış fakat nasıl olduysa karargahta bunlar anakaradan gelecek olan 6 adet(!!!)
B-17 ile karıştırılarak üssü uyarmaya layık görülmemiştir. (100 =~ 6x16)

Ve artık bütün centilmenliklerine rağmen uyanamayan amerikalıların hawaideki üslerine japon hava saldırısı başlayacak , bölgede yerleşmiş gemilere ve uçaklara karşı yapılan 1. ve 2. dalga hava saldırılarından sonra Amerikan Pasifik savaş gücüne asıl darbeyi vuracak olan 3. dalga ( yani yönetim binaları , yakıt depolama ve bakım tesislerine yapılacak olan ) saldırı Amiral Nagumo'nun amerikalıların ciddileşen uçaksavar ateşinden korkması , yakıt problemleri ve benzerleri dolayısıyla iptaliyle saldırı sona erecek ve Japonya bu saldırıda Amerikan Pasifik Savaş Gücüne bitirici darbeyi vuramamış olarak İkinci Dünya Savaşına Amerika'yı resmen sokmuş olacaktır. Amiral Yamamoto ilerde 3. dalga saldırının yapılmamış olmasından dolayı büyük pişmanlık duyacaktır.



Sonuçta Amerika resmen 2. Dünya Savaşına girmiş oluyordu Japonya'ya savaş ilan ederek. Yalnız bu noktada ilginç olan ABD'nin Almanya ve İtalya'ya savaş ilan etmemesi sadece Japonya'ya ilan etmesidir. Ama Hitler ve Mussolini "Siz açmadınız ama biz açıyoruz ulan" deyip Amerika'ya savaşı önce onlar ilan etmişlerdir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlış , zira uçak gemileri vurulmuş olsaydı bile en azından atlantikten kuvvet kaydırılarak yerine konabilirdi. Ama bütün destek birimleri yok edilmiş , muhimmat ve yakıt depoları ortadan kaldırılmış bir üssün yeniden çalışır hale gelmesi çok daha fazla zaman ve bu zaman süresince saldırıya açık kalan bir pasifik demektir.

Kısaca uçak gemisinin batması bir olaydır ama uçak gemisinin üssünün batması çok daha büyük bir olaydır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şaka mı yapıyorsunuz diyeceğim :)

II. Dünya savaşı başladığında amerikanın 6 adet uçak gemisi vardı. Bunlardan 3'ü pasifikde idi ve kıl payı bu saldırıdan kurtuldular. Şayet bu üç gemi kurtulmasa idi ne Midway olurdu ne de Guadal Kanal'da Amerikalılar kazanırdı. Bunların sonuçlarını tartışmamıza gerek var mı :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...