Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tercih ettiğiniz 2D kamera açısı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Aşağıya oyunlarda gördüğümüz 4 tane 2D kamera açısı veriyorum. Bunlardan hangisini daha çok sevdiğinizi veya neden tercih ettiğinizi merak ediyorum.
Anket açılmıyor sanırım ama oylamadan daha çok yorumlarınız önemli zaten.

Taktiksel combat, atmosfer, RPG öğeleri, görsellik açısından fikirlerinizi alabilirim.

Yazdığım hesaplamalar doğru oldu mu emin değilim, yanlışlar/eksikler olabilir.

1) Stardew Valley tarzı Top-Down Orthographic

Dar: 90°, Geniş: 90°
θ (zemin-ekseni açısı): rotasyon yok
Kamera Elevasyonu (φ):  90° (tam tepeden)
Tepeden-eğim (ψ): 90° − 90° - > 0°
Piksel Oranı (yatay:dikey): 1:1 (tam kare, döndürülmemiş)
Benzer oyunlar: The Legend of Zelda: A Link to the Past, Sea of Stars

P2CZRU7.png

x9reJWN.png

2) Ultima Online tarzı Military / Oblique

Dar: 90°, Geniş: 90°
θ (zemin-ekseni açısı):  90° ÷ 2 - > 45°
Kamera Elevasyonu (φ): arcsin(tan 45°) = arcsin(1,0) - > 90°
Tepeden-eğim (ψ): 90° − 90° - > 0°
Piksel Oranı (yatay:dikey): cot(45°) : 1  - > 1 : 1 (tam kare)
Benzer oyunlar: SimCity Classic, Tibia

oT28sK9.png

0gqbO7f.png

3) Arcanum tarzı Dimetric

Dar: 53,13°, Geniş: 126,87°
θ (zemin-ekseni açısı):  53,13° ÷ 2 - > 26,565°
Kamera Elevasyonu (φ): arcsin(tan 26,565°) = arcsin(0,5) - > 30°
Tepeden-eğim (ψ): 90° − 30° -> 60°
Piksel Oranı (yatay:dikey): cot(26,565°) : 1 - > 2 : 1 (klasik)
Benzer oyunlar: Diablo, Shadowrun: Dragonfall

lHaOMkx.jpeg

h5C7bVF.jpeg

4) Fallout tarzı  Trimetric

Dar: 50°, Geniş: 130°
θ (zemin-ekseni açısı):  50° ÷ 2 - > 25°
Kamera Elevasyonu (φ): arcsin(tan 25°) = arcsin(0,4663) - > 27.79°
Tepeden-eğim (ψ): 90° − 27,79° - > 62,21°
Piksel Oranı (yatay:dikey): cot(25°) : 1 - > 2,14 : 1 ( hex grid uyumlu)
Benzer oyunlar: Fallout 2, Fallout Tactics

69rVlip.jpeg

iug8RDL.jpeg

• Uzuldum 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Bunlardan birini tercih etmem gerekirse 3 ama esas istediğim oyunun 3d olup bana açı için tam kamera hakimiyeti vermesi. Sonra kendim kafama göre göremediğim yer kalmayacak şekilde ayarlarım.

tercih sebebim daha ziyade diğerlerinin özellikle ‘off’ hissetirmesi (2) veya birşeyleri göremediğim hissi (4). Özellikle fo1’de kapı düğmesini dakikalarca aradığımı bilirim.

Sam tarafından düzenlendi
  • Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

Basliktan “bone acti kesin” “infinity engine goygoylamasi yapio ahhhh fallout ahhh, ozledik seni :’( ubderone ile kapaticak” diye tahmin yurutebiliosun split second

ve tabiki hd2d filan yok tamamen western shitto

• Like 1
  • Haha 1
Mesaj tarihi:

Biz 2002'de "Top-down orthographic açı, oyunların sanat yönetimini kısıtlıyor, bunun zararını çok sonra anlayacaksınız" dediğimizde, "izometrikçi gibi konuşma lol" diyenler, şimdilerde oyunların geldiği noktadan şikayetçi, "İyice pixelshit oldu, hepsi AI slop oldu" diyorlar. 

• Tesekkurler 1
  • Haha 2
Mesaj tarihi:

Öff launun zevksiz bi animucu olduğunu biliyordum ama kötülüğü bu kadar övebileceğini hayal etmemiştim. Bu ne abi nasıl açılar bunlar?!? Öklid 3200 yıl sonra JRPG adında bir abominasyonun çıkacağını bilseydi açıları icad etmek yerine tevbe edip allaha diz çökerdi . . . 

θ (zemin-ekseni açısı):  53,13° ÷ 2 - > 26,565° ya da 50° ÷ 2 - > 25° olmayıp kamera elevasyonunu bi zahmet (φ): arcsin(tan 26,565°) = arcsin(0,5) - > 30° ile (φ): arcsin(tan 25°) = arcsin(0,4663) - > 27.79° yapamayan oyunları bi zahmet tartışmayalım bile

Bakınız en iyi açı budur, nasıl da iyi bir açı görüyorsunuz 

ss_2c8f646531be1854a02db4e28b7d1b1e2f75d

Eğer o değil diyorsanız budur

ss_7a93ff1e5d90f23b19eb838df98628e693e2d

• Like 1
  • Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

Bu soruyu sorma nedenim aslında bu kadar RPG oynayan insanlar olarak, en keyifle oynadığımız açının hangisi olduğu.

Mesela Ultima Online tarzı bir kamera açısı zemin yapısını daha iyi görmemizi sağlıyor, öte yandan Fallout'taki kamera açısının da taktiksel faydası oluyor.

Sam'in ve axe'in şu yorumları ilginç geldi bana bu açıdan.

Sam, 16.08.2026 12:03 tarihinde dedi ki:

Bunlardan birini tercih etmem gerekirse 3 ama esas istediğim oyunun 3d olup bana açı için tam kamera hakimiyeti vermesi. Sonra kendim kafama göre göremediğim yer kalmayacak şekilde ayarlarım.

tercih sebebim daha ziyade diğerlerinin özellikle ‘off’ hissetirmesi (2) veya birşeyleri göremediğim hissi (4). Özellikle fo1’de kapı düğmesini dakikalarca aradığımı bilirim.

axedice, 16.08.2026 23:31 tarihinde dedi ki:

Eğer o değil diyorsanız budur

ss_7a93ff1e5d90f23b19eb838df98628e693e2d

Underrail 2'i 3D olarak yapıyorlar sanırım ama 3D şeklinde de etkileyici durmuş.

Mesaj tarihi:
Laurelin, 16.08.2026 12:16 tarihinde dedi ki:

ve tabiki hd2d filan yok tamamen western shitto

Laurelin, 16.08.2026 18:41 tarihinde dedi ki:

tanri hd-2d yi korusun ve yuceltsin

octopath-traveler-0-review.jpg

Bu HD-2D dediğin şey 3D dünya üzerinde 2D karakterler değil mi? Ben saf 2D oyunlardan bahsediyorum.

bir de Zelda gibi SNES oyunlarının "western shitto" olduğunu ilk defa duydum.
Takashi Tezuka ve Shigeru Miyamoto hangi Western ülkesinden gelmişler?

Mesaj tarihi:

beni cezalilar listesine yazin sayin bone.

neredeyse hepsini cok tercih ettim, sevdim. 

ama en sevmedigim jrpg 2d idi. hic sevemedim. denedim de ve hic oturmadi, egreti kaldi.

3034b44aba34784486e4b3a9fab8dd68.jpg

gerci konsollari da hic sevemedim ben yuzyillarca. 

ama konsollar kazandi. hani yillar gectikce, bilgisayar basinda oturalim, mouse klavye ve dusunerek oynayalim denilebilecek oyunlarin da sayisi azaldi. anca gamepad, button masher vs dondu oyun dunyasinin cogu. pc oyunlarinda da muhtesem otistiklik ile "isten ciktim, eve gideyim de forklift soforlugu yapayim, raf dizeyim...." oyunlari basladi. hani yalan yok, oynamiyor da degilim... ama 2d jrpg acisi. hic sevemedim sayin bone.

oyle.

Mesaj tarihi:
Bone, 18.08.2026 04:43 tarihinde dedi ki:

Bu soruyu sorma nedenim aslında bu kadar RPG oynayan insanlar olarak, en keyifle oynadığımız açının hangisi olduğu.

Mesela Ultima Online tarzı bir kamera açısı zemin yapısını daha iyi görmemizi sağlıyor, öte yandan Fallout'taki kamera açısının da taktiksel faydası oluyor.

Sam'in ve axe'in şu yorumları ilginç geldi bana bu açıdan.

Underrail 2'i 3D olarak yapıyorlar sanırım ama 3D şeklinde de etkileyici durmuş.

Bu Underrail2'yi büyük bir heyecanlan bekliyorum valla

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:
Laurelin, 18.08.2026 18:16 tarihinde dedi ki:

QaeBtco.jpeg

asya olanlarini hic sevemedim. ama artik eskisi gibi de cok rpg yapmiyorlar azizim.

3d olanlarda falan morrowind guzeldi habire swing and miss olsa dahi. skyrim de seviyoruz ama bilemiyorum altan...

• Yeni Oluştur...