Bone Mesaj tarihi: Ocak 17, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 17, 2026 2018'de Gerge'nin böyle bir topiği vardı. Linux severler gelsin, bir güncelleme yapsın Linux üzerine. Çok eskiden beri Linux'un belirli çevrelerde çok sevildiğini biliyorum, ama buna bir türlü ısınamadım. Windows 3.1, Windows 95 Plus!, Windows 98 Plus!, Windows XP, Windows 7... çok güzel günlerdi. Linux bana bu keyfi vermedi. "Kendi işletim sistemimi kendim build edeyim" kafasında biri olmadığım için, Windows'a kıyasla hantal bir kullanım gibi geldi bana. Ama son zamanlarda Microsoft çok saçmalamaya başladı, "Microslop Winblows" konusu çok konuşuluyor. Windows'un eskiden sevdiğimiz o renkli havası da yok artık. Öte yandan Linux, Windows kullanıcı kitlesini çekmeye yönelik kendisini çok geliştirmiş gözüküyor. Eskiden Linux distroları "çok güvenli" olduğunun reklamını yapıp sıkıcı arabirimler sunarlardı, şimdi birçok Linux distrosu "Steam ve Epic oyunlarınızı bizde oynayabilirsiniz" diye reklam yapıyor. Bunlar yüzünden Windows'u temelli bırakıp Linux'e geçmek gerekiyor. Windows versiyonlarını andıran arabirime sahip ve oyunlara yönelik iddiası olan distrolara baktığımda şunlarla karşılaştım: Windows 11: AnduinOS, Linuxfx, Winux, Zorin OS Pro (Windows 11-like) Windows 10: Zorin OS Pro (Linux Mint-like), Linux Mint (Cinnamon), Kubuntu (KDE Plasma), KDE Neon (KDE Plasma) Windows 7: Zorin OS (Windows-like), Linux Mint (MATE) Windows XP: Q4OS, Zorin OS (Windows List-like), Linux Mint (Xfce) Oyun: Zorin OS, Pop!_OS, Bazzite, Linux Mint Ama bunların en iyisi hangisi onu bilmiyorum. Deneyimli Linux kullanıcıları bir kıyaslama yapabilir bence.
zeawee Mesaj tarihi: Ocak 17, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 17, 2026 Windows olabildigince hantallasip arayuz gelistiricilerini epey bi incompetent insanlardan olusturuyor son yillarda, bu cok acik. Son zamanlarda da Valve Linux gaming'e epey yatirim yapti sagolsun, DirectX monopoli olmaktan cikti, bircok office tool'u web-first oldu ve Windows'a bagimlilik gittikce azaldi. Ote yandan Linux desktop environment'lar da epey kullanisli hale geldi ancak hala proprietary driver'lar (keyboard, mouse, ses karti ya da ses plugin'leri, Nvidia ekran karti vs.) Linux'a yazilmiyor, nedense sirketler yatirim yapmiyor malesef. Hatta laptop'larin touchpad'leri dahil buna. Malesef custom hardware'larin driver'lari kullanici deneyimini kotu etklileyebiliyor. Ama kesinlikle yillar oncesine gore cok cok daha iyi durumdalar. Open source driver'lar malesef kullanici deneyimi olarak Linux'ta biraz siritabiliyor. Yillarca Linux Mint (Cinnamon) kullandim, ve beni en tatmin eden DE bu oldu. Ubuntu da artik guzel duruma geldi, bu ara ondayim ama genelde desktop environment bagimli degilim. Onun disinda KDE Plasma son zamanlarda cok guzel hale geldi, sana tavsiyem KDE Plasma'ya bi sans vermen olur. Ikincil olarak da Linux Mint Cinnamon'a bak derim. Su an oyun icin hala Windows kullaniyorum ama Steam Machine ciktigi gibi alip toptan Windows'u birakacagim yakinda. Benim icin tek sorun kullandigim audio interface'lerin ve plugin'lerin Linux destegi olmamasi ancak Windows virtualization ile insanlar guzel sonuclar aliyormus bunun icin, sorun olmayacak gibi.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 18, 2026 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Ocak 18, 2026 Fedora. Eğer kullanacaksanız Fedora KDE. Tek önerim bu olur. Fedora Gnome kullanıyorum ben, ama Windows'dan gelince Fedora KDE daha iyi olacaktır.
Nekro Mesaj tarihi: Ocak 18, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2026 Windows wsl ile eskisinden çok daha iyi halde şu an aslında. Arayüz geliştiricileri de incompetent değil de kullanılan tasarım dili farklı diyelim. Menüleri, özellikleri farklı ekipler tarafından geliştirilip ortak bir tasarım dilinde olmayınca kötü kullanıcı deneyimi yaşatabiliyor. Ayrıca sosyal medyada windows a çok bok atıyorlar o yüzden linux a geçmek lazım nedir? Kendince bir sebebin yoksa ve aksiyon aramıyorsan geçmeyi gerektiren pek bir şey yok.
Öne çıkan mesajlar