Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nvidia RTX 5000 serisi

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

@Sam Indiana Jones oynuyordum bugün, 18GB vram use gördüm. Olduğu için mi kullanıyor, yoksa gerektiği için mi bilmiyorum ama.

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

evet boş görünce allocate ediyor, bazı oyunlar özellikle geniş geniş kullanıyor mesela diablo 4 öyleydi diye hatırlıyorum. 24gb'yi bile doldurduğunu söyleyenler vardı 8gb'de sorunsuz çalışıyorken. o allocation vs usage meselesini konuşuyorlar bayağı bu vram olayında. windows nasıl ram'i kullanmasa bile dolduruyorsa prefetch ile "belki gerekir" diye, bazı oyunlar gittiği kadar dolduruyor.

id tech motoru özellikle texture ayarı değil de texture streaming ayarına sahip mesela, gösterdiği kaliteden ziyade hangi mesafede kaliteyi düşüreceğini belirliyor. df tech analiz videosunda gösteriyordu mesafe farklarını. vram çok düşük değilse o pop in farkedeceğimiz mesafelerde değil genelde. 32gb vram'in olsa farketmeyeceğin mesafelerde de max kalitede olacak şekilde ayarlar.

benim vram'e yaklaşımım "bu gpu'nun işlemci gücünün işe yarayacağı zaman diliminde yeterli olacak mı" şeklinde tahmin. radeon 380 vardı mesela, 4gb'nin yetmediğini görmeden önce gpu'nun kendi yetmez hale geldi. rtx 3070'de ise vram gpu'dan önce yetmez hale geldi. bugünkü 12gb modeller bence yetersiz kalır hızlı ama 16gb yeterli olur yeni konsol nesline özel oyunlar çıkmaya başlayana dek.

7900xtx gibi 24gb bir kart ama vram'i yetmeden önce gpu olarak ömrünü bitirmiş olacak ama. geleceğe dönük feature sete sahip değil. vram doluracak raytracing'i zaten yapamıyor. çözünürlük azaltması gerekince upscaling yapamayacak. ben olsam 2025 itibariyle dokunmazdım "vram lazım olur" diye. bol vram isteyen oyunlar zaten ağır oyunlar aynı zamanda, "indie filan oynarım" denecek birşey değil zaten hafif oyunlar 8gb ile bile gider daha. o stüdyolar 3060'ı olan insanlara göre hazırlıyor sonuçta.

5070ti veya 9070xt çok daha future proof bir kart olur benim tahminim benzer fiyatlarda.

Sam tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

cyberpunk eskiden overdrive da biraz glitch yapıyordu. normal rtx e geçiyordum. yeni dlss modeli ile overdrive baya temiz ve akıcı olmuş. framegen açınca da input lag hiç rahatsız edici olmamış. taze indiana jones bitirdim onda framegen i kapatıyordum çok laggy hissettiriyordu. dlss update gelirse sırf meraktan girer bakarım onda da düzelecek mi diye.

cyberpunk normali bitirmiş night city alıp başlamamıştım. bu bahane ile night city e başladım. valla 5 e geçmesekte 4 serisi ile yeni dlss nimetlerinden faydalanacağız gibi.

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

İyice vazgeçtim güncellemeden ben. 6080'e bakacağız artık. Eğer sonra 24GB 5080 Super çıkarsa düşünürüm sadece.

Mesaj tarihi:

5080 umarım hiç satamaz, 80 serisi kartın olması gereken rakam max 650 bilemedin 700$. şu bullshit pricing muhabbetleri umarım yakın zamanda biter gerçekten baydı. insanlar ne zaman farkına varacak silkelendiklerinin merakla bekliyorum.

Mesaj tarihi:

nm küçültme işleri baya zorlaşmaya başladı çok limitlere geldiler diye o yüzden chip büyütme işine abandılar. bunun sonucu olarak çok ucuzlayacağını sanmam. yakında boyut limitine de gelip tek kart üstünde 2 tane chip takmaya başlarlarsa şaşırmam. o zaman bırak indirimi daha da bindirirler fiyatları🙃

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

@orc_lord 9070 -xt fiyatlandırmasını bekle abi, eğer 450$-600$ hadi bilemedin 650$ arası çıkarabilirlerse bunları almak lazım. 4-5 nvidia title hariç 5080 almış gibi oyun oynarsın uygun fiyata. tabi kekoluk yapıp 750 dolar yaptık 5070ti dan daha iyi aynı paraya gibi bir marketing yaparlarsa (mining bubble fiyatı çekerlerse) o zaman hiç almaya gerek yok. Ya sonraki nesil beklenir ya da işte belki nvidia yine 5080 super vs çıkarır 800$'dan, belki amd de 9080xt 20-24gb fırlatır uygun fiyata - tabi bu senaryonun gerçekleşmesi için 700$ + çıkarması lazım. milletin cüzdanı ile protesto edip 4-6 ay sonra az satıldığı için fiyatların düşmesi lazım vs. Tabi ilk çıktığındaki boktanlık yüzünden kimsenin yanaşmayacağı ortaya çıktıktan sonra şapkadan 9080xt çıkarmak zorunda kalmaları lazım, kısacası umarım bunlar gerçekleşmez sdfsdf.

şu 5080 bildiğin çöp yani bütün konuştuğumuz kötü senaryolar gerçekleşiyor su son 1 aydır. leş gibi kartlar f/p olarak.

şimdi 9070xt 5070ti'dan iyi 5080 e yakın performans niye 750$ + vermeyelim diyenler için özet : bu çıkan nesil bildiğin önceki nesilin ti versiyonu gibi, %10-15 performans için istenen fiyatlar ve aradan geçen 2 sene söz konusu, bu yüzden bu kadar darlanıyoruz az çok takip eden insanlar olarak. 

GONDARCENGIZ tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

Fiyatlarin normallesmesi icin rekabet olmasi lazim. Yoksa hicbir ozel sirket babasinin hayrina urun satmiyor. Nvidia'nin en yakin rakibi acik acik "Ben top tier e odaklanmayacagim" derse, adamlarda ona gore fiyat ceker. Tuketici de elindeki karta ve finansal durumuna gore bir sonraki nesili bekler.

Kisacasi tuketicinin AMD yi sikistirmasi lazim.

Mesaj tarihi:

işin ironik kısmı "nvidia ile başedemiyoruz artık üst segmentte yokuz" dedikten sonra nvidia en az gelişim gösterdiği nesli çıkardı. pes etmese amd belki rekabet edebilirdi ama geçen nesildeki büyük infilaktan sonra (hype baiterların 7900xtx 4090'ı yokedecek videoları ertesi) denemeye bile çalışmadılar. 5000 serisinde de öyle yapmışlardı. ben gene rekabetçi fiyat yapacaklarından şüpheliyim, nvidia muadilinden -%10 deyip geçerler herhalde. %10 indirimin yetmediğini anlamadılar bu kadar gerideyken feature set.

gerçi şu anda farkındaysanız tsmc node ilerletmemişken mevcut bütün cpu ve gpu nesilleri ciddi stagnasyonda, amd 9000 serisi de benzer durumda olursa şaşırmam. tüketici şirketin logoya bakıyor ama nihayetinde üretim süreci güncellenmezse %40 boost havadan gelmez. bu nesiller gibi %5-15 arası kalır. gene ciddi teknolojik atılım yapamazlarsa bu stagnasyon nesillerini daha çok göreceğiz.

Mesaj tarihi:

Üst segmentte yokuz dediği amd en az %30-40 arası artış bekliyordu büyük ihtimal nvidia'dan. ama olmadığı için şu an 5080 e bile rakibi var eğer 9070xt performans leak doğruysa. rakipten kasıt 5080 e yakın ama daha ucuz kart kafası. Bu yüzden satıcılara yolladığı tonlarca kartı (9070xt) 2 ay bekletecek doğru düzgün marketing vs yapacak daha ucuza vermektense daha pahalıya verecek vs bunun başka açıklaması yok, bunlarınkide ayrı greed tabi.

Örnek veriyorum nvidia normalde yaptığı gibi kart çıkarsaydı 4090 dan biraz düşük performans olacaktı 5080, millet çatır çatır alırdı o zaman. O senaryoda 9070xt 5070ti rakibi olacaktı amd'nin dediği high tier kart çıkarmıyoruzdan kastı buydu büyük ihtimal. Şu nvidia nesline bakarsak amd biraz zorlasa 5090-5080 arası bir  f/p kart çıkarıp herkesi tavlayabilir büyük ihtimal bunu değerlendiriyorlardır. 

• Yeni Oluştur...