Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Paris Olimpiyatlari 2024

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Marl0_on, 14.08.2024 16:25 tarihinde dedi ki:

Haci kavram kargasasi mi yasiyorsunuz anlamiyorum, dumduz dolandiricilik + nepotizm bu, ne woke u ne libtardi

Olaya odaklanmissin sanirim, temel sebebi düşününce alakasini gormek zor degil. Bu kadinin avustralya’da bir üniversitede uyduruk bi bölümde prof olmasi bi kere en bastan woke ideoloji sebepli, üniversitelerin ozellikle gender studies, ghetto cultur studies gibi safsata kisimlarinin nasil belli odaklarin etkisi altinda oldugu bariz. Bu kadin da oradan aldigi privilige ile almis yurumus iste. 
Etik, adalet vs iki planda cunku bu tiplere kimse “sen hayirdir napiyorsun” demeye cesaret edemiyor. Sebebi de cancel culture iste, militant feminist kankalari toplanip buna karsi cikanlara hayati zehir edebilecegi icin bu kadin ta olimpiyatlara kadar gidebildi. 
Kendini otorite ilan edip, hile hurdayla, adam kayirmayla kendini secip, avustralya halkinin vergileri sayesinde kocasiyla paris tatili yapti iste. Olay kismi basit, ona odaklanma, altinda yatan sebeplere, bu kosullari hazirlayan atmosfere bak. 

Mesaj tarihi: (düzenlendi)
Alıntı

Imane Khelif ve Lin Yu Ting'in olimpiyatlarda yarışmasına dair Hatice Akbaş: "Bir söylenti var. (IBA tarafından) Elimizde bir belge var deniyor testosteron hormonlarının çok yüksek olduğuna dair. Ama böyle bir belge sunulmadı ve orası olimpiyat. IOC böyle bir şey olsa kesinlikle müsaade etmeyecektir. Bir kadının bir erkekle dövüşmesi kesinlikle adaletli değil. Böyle bir şey olması bence mümkün değil. İkisi de olimpiyat şampiyonu oldu. Madalyalarına saygı duymak gerekiyor. Böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum." "Imane benim arkadaşım, sohbet ettiğim bir insan. Kız olduğunu biliyoruz tabii ki. Böyle bir durum söz konusu değil."

Şunun tam tersini söylese alakalı alakasız herkes bu konuda yorum yapacaktı, gündemimiz bu olacaktı, burada bile bu konuyu konuşacaktık. Ancak kız olduğunu biliyoruz tabii ki dediği için kimsenin haberi olmayacak. Olimpiyatlarda trans boksörün kadınları dövüp altın kazandığı yalanına inanmaya devam edecekler. "woke" propagandanın ne kadar güçlü olduğunu, dünyayı ele geçirdiğini falan iddia edecekler. 

İddia edilenin aksine hem kadın hem lgbt çatı kimliği dünya genelinde hala erkek kimliğine göre dezavantajlı konumda. Bu tartışmalar bana bunu bir kez daha kanıtladı. Ancak geçmişten farklı olarak bu kimliklerin toplumda iktidar talebi var, bu da reaksiyonla karşılaşıyor.

eldar tarafından düzenlendi
  • Like 1
  • 1 yıl sonra ...

Trump etkisi, fakat nasıl uygulanacağı önemli. Sen kadın olarak doğdun (resmi kayıtlara göre) ve yetiştirildin, kadın olarak yarışıyorsun diyelim, o zaman tanım gereği transgender değilsin. Olimpiyatlarda tartışma yaratan kadın boksör böyleydi.

Bir kişi hep kadın olarak hayatını sürdürdü, ancak bir cinsel gelişim bozukluğundan ötürü erkek ergenliği yaşadı veya hem kadın hem erkek ergenliği yaşadı, bu transgender tanımı dışında, bu kişileri yasaklamak için bazı testleri zorunlu tutman gerekiyor. Bir de bu durum sosyal olarak da sorun yaratabilir çünkü dediğim gibi sen çocukluğundan beri kadın olarak yetiştin, ailen seni kadın gördü, sen de  kendini kadın olarak görüyorsun, ama spor yapmaya başladığında erkeklerle yarışman isteniyor.

Ben bu konuda daha radikalim, sporda kadın-erkek diye farklı branş bulunmaması taraftarıyım. Gerçekçi değil fakat kadın sporcu diye bir ayrım olmasını saçma buluyorum.  

Mesaj tarihi:

Radikal olduğunu söyledim ama komple yok etmiyor, olimpiyatlardan yok ediyor. Okulda veya amatör olarak kız-erkek beraber spor yapabiliyor mesela, kız-erkek karışık takımlı sporlar da var. Sporun arenalardan gelen "citius, altius, fortius" temeline aykırı, ama sporun amacı arkadaşlar arası rekabet, fiziksel etkinlik ve eğlenceyse başka bir spor kurgusu da mümkün.

Mesaj tarihi:

Spor = rekabetçi spor

olimpiyatlar da değil sadece, kadınları bütün fiziksel doğası olan rekabetçi spor branşlarından elemiş oluyorsun. Sporun amacı hobiyse zaten nüfusun %51’ine “siz sporla karın doyurmayın erkeklerin yapabildiği gibi” demek yerine çok çok daha küçük bir azınlığa bunu söylemek daha makul.

insanoğlu olarak fırsat eşitliği yaratmaya çabalıyoruz, tabiatı gereği eşit olmasa da. Doğa o veya bu sebepten cinsleri önümüze denk olarak getirmiyor, çeşitli avantajlar var hem temelde hem de spor için kültive edince. Gayretle aşılabilen şeyler olsa şimdiye örnekleri çıkardı.

kimse oturup dünya 150’incisi olmaya kariyer kuramaz, kimse de sponsor olmaz devamlı kaybedecek insanlara. Afganistan’dan çok farklı olmaz kompetirif spor. Okullarda filan da “sizin takımda bir kız daha az bu haksızlık” diye kavgalar olur.

Mesaj tarihi:
Raze, 11.11.2025 16:23 tarihinde dedi ki:

hobi olarak yapsınlar diyorsun. 

bu iş xx-xy ile çözülmüyor mu ya, milyarda 3 tane görünen bir anomaly için mi olmaz deniyor?

İnsanların %1 ila 2'si hermafrodit doğuyor. Ama farklı dereceleri ve tipleri var.

@Sam Modern olimpiyatlar aslında sadece amatör sporcuların yarışabildiği bir etkinlikti, uzun süre de öyle devam etti, 80'lerde değişim başladı. Sporun bu kadar endüstriyelleşmesi son 30 yılın olayı aslında. Rekabetçiliğe karşı değilim, okulda bahçede futbol oynarken de rekabetçilik oluyor.

Ben zaten mevcut düzende olabilir şeyler önermediğimin farkındayım, ben de bir sporun en iyisini izlemekten zevk alıyorum vs fakat bana kalsa sporda kadın-erkek ayrımı olmadı, profesyonellik de olmazdı. Buna ne derseniz deyin, romantiklik, hayalcilik vs. Hatta elitizm bile denebilir, amatör deyince geliri olmayanları dışlayabilirsin.

Mesaj tarihi:

kadin erkek ayrimini cok normal buluyorum dogrusu. bence guzel bir karar. japonyadan beri bunlarin sporda olmasi ne yazik ki uzucudur.

ancak daha uzucu olan ise gecmise donuk, yeniden madalya verilmesi imkaninin olmamasidir.

aslinda hic katilmamasi gerekenler, calisan ve hakkeden insanlarin emeklerini, madalyalarini gasp etmistir ve bundan sonra gorecegimiz sey ne yazik ki adalet degil, sadece durumun daha kotuye gitmesine izin vermemek olacaktir.

sayilari toplam nufusun 5%ini dahi olusturmayacak, bunlarin icinde de kac tanesi sporla ilgilenen bilmedigimiz bir guruh icin insanlarin hakkinin yenmesi yaziktir, ayiptir.

@eldar orana şaşırıp bir kontrol ettim. 2%nin içerisine xx-xy dışında birşürü eklenmiş diyorlar

https://statsforgender.org/it-is-not-true-that-1-7-of-the-population-is-intersex-the-proportion-of-people-with-dsds-intersex-conditions-is-0-018/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12476264/

"The philosopher Kathleen Stock points out that she would be considered as “intersex” under Fausto-Sterling’s “preposterously over-demanding conditions on sex category membership”, as she lost an ovary in early adulthood, which would count as “intersex” according to Fausto-Sterling."

gene de benim kafamda kurduğum orandan çok yüksek. hmm

eldar, 11.11.2025 15:43 tarihinde dedi ki:

Trump etkisi

bunun da yanlış okunduğunu düşünüyorum. trump bunun değişmesini sağlamıyor, bunun değişmesini isteyen toplum bunu yapacak birini seçiyor.  insanlar birinden etkilenip onun fikirlerinin peşine gitmiyor, zaten sahip oldukları fikirleri söyleyen kişileri dinliyor.

Raze tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

Bu sektörde sanırım herkes üç maymunu oynuyor. Geçmişe dönük hormon takviyelerini kanıtlayabilecek bir test yok. Yani bu saçmalıklar için kim bilir kaç kız/erkek çocuk temel insan haklarından yoksun yetiştiriliyor. Tabi bunlara kafa yormaktansa trans taşlamak daha eğlenceli

Mesaj tarihi:

mesele para ve ün kazanmak olunca haklısın. zaten en başta sporun ruhuna ters bir şey bu. ama rekabetçilik olmazsa da kimse izlemez, kimse ilgilenmez sporla. paradoks var burada. 

mesela bazı anne babalar çocuklarının psikolojik ilaçlar kullandığının resmi kayıtlara girmesin istemiyorlar ileride asker polis olmalarının önü kapanmasın diye. ama belki de o çocuklar en baştan asker polis olmamalı yani. farklı dallarda ilerlemeliler. spor konusunda da belki böyle düşünmek lazım. sürekli hormon ilaçları kullanmak zorunda olan birisi rekabetçi spor yapmamalı belki de. bilemiyorum karışık bir mesele. 

Mesaj tarihi:
Duygucuk, 11.11.2025 17:13 tarihinde dedi ki:

Bu sektörde sanırım herkes üç maymunu oynuyor. Geçmişe dönük hormon takviyelerini kanıtlayabilecek bir test yok. Yani bu saçmalıklar için kim bilir kaç kız/erkek çocuk temel insan haklarından yoksun yetiştiriliyor. Tabi bunlara kafa yormaktansa trans taşlamak daha eğlenceli

Oyunlarda çok basit bir şey var. 

Erkek misin? 

Kadın misin? 

"Ama şimdi eee... Şöyle ki"

Deniliyor ise ok bu iki kutuya uymuyor, katılmasına gerek yok. Son derece basit bir şey yani. Kalan minimum % için gereksiz enerji harcamak önemsiz olimpiyatlar vs benzeri oyunlarda. 

Bu gibi detaylar için kendileri bir organizasyon düzenleyebilir.

Mesela yukarıda kadın erkek ayrımı da olmasın görüşü var. Bu da saçma. 

F1 mesela, basit bir şekilde cinsiyete bağlı olmayacak bir spor..........

Hmm..

Mesaj tarihi:
ahmedinejad, 11.11.2025 17:19 tarihinde dedi ki:

mesele para ve ün kazanmak olunca haklısın. zaten en başta sporun ruhuna ters bir şey bu. ama rekabetçilik olmazsa da kimse izlemez, kimse ilgilenmez sporla. paradoks var burada. 

mesela bazı anne babalar çocuklarının psikolojik ilaçlar kullandığının resmi kayıtlara girmesin istemiyorlar ileride asker polis olmalarının önü kapanmasın diye. ama belki de o çocuklar en baştan asker polis olmamalı yani. farklı dallarda ilerlemeliler. spor konusunda da belki böyle düşünmek lazım. sürekli hormon ilaçları kullanmak zorunda olan birisi rekabetçi spor yapmamalı belki de. bilemiyorum karışık bir mesele. 

Çok basit abi, doğuşta pipisi var mı? Erkek.

Daha neyini tartışıyoruz anlamıyorum ben. Nasıl hissettiği vs başka konu. Ben kediyim ya da bir ağacım da diyebilir. Kimse karışmaz yani ama spor için limit olmalı sonuçta. Basit limitler bunlar. Kimseye de engel olacak şeyler değil. Erkek doğmuş ise kadın arasında yarışması doğru değil. Kendilerine ayrı bir lig açabilirler eğer gereken talep varsa.

Mesaj tarihi:
dasaaa, 11.11.2025 23:39 tarihinde dedi ki:

Erkek misin? Kadın misin? 

"Ama şimdi eee... Şöyle ki"

Deniliyor ise ok bu iki kutuya uymuyor, katılmasına gerek yok.

Doğrudur. Ancak yazdığım ikinci cümleyi okursan "Ama şimdi eee... Şöyle ki" kategorisi dışında sporcu bence biraz zor

Mesaj tarihi:

Değil, her 4 senede bir normal şekilde yapıyorduk Japonya öncesi. 

Son derece kolay idi açıkçası. Sonradan bu LGBTQQIAAP2S+ geyiği spora girdi ne yazık ki. Yazık ki ne yazık

dasaaa, 11.11.2025 23:42 tarihinde dedi ki:

Çok basit abi, doğuşta pipisi var mı? Erkek.

Daha neyini tartışıyoruz anlamıyorum ben. Nasıl hissettiği vs başka konu. Ben kediyim ya da bir ağacım da diyebilir. Kimse karışmaz yani ama spor için limit olmalı sonuçta. Basit limitler bunlar. Kimseye de engel olacak şeyler değil. Erkek doğmuş ise kadın arasında yarışması doğru değil. Kendilerine ayrı bir lig açabilirler eğer gereken talep varsa.

Bu işin bazı yönlerinin farkında olmadığını sanıyorum, asıl mesele erkek olarak doğup ben kadın hissediyorum diyenler değil. Bunlar zaten kadınlar kategorisinde yarışamıyor olimpiyatlarda.

Asıl mesele kadın olarak doğan (doğum kaydında kadın denilen) interseks kişiler. Mesela swyer sendromunda xy kromozomuna sahipsin ama erkek üreme organları (testis dahil) yok, bu kişi senin tanımına göre kadın, ama interseks olduğu için kadınlar kategorisinde yarışamıyor.

Veya daha yaygın bazı genetik bozukluklar var, doğuştan kadına benziyor (dış görünüş ve üreme organları) erkek olduğu ergenlikte ortaya çıkıyor, örneğin adet olamayınca.

Senin de bir gün böyle bir çocuğun olabilir ergenliğine kadar kızım diye büyütürsün sonra kız olmadığı ortaya çıkabilir. Böyle bir şey başına gelirse doğuştan pipisi yok kriterin çalışmaz, zaten pipi önemli değil, asıl erkek üreme organı testis. Pipiye kalsa çok daha fazla insan pipisiz ama tesistli doğabiliyor. 

Bu tür erkek cinsel organı olmayan veya ergenliğe kadar gizli kalan vakaları toplum, ailesi, hatta kendisi dahi kadın olarak görmeye devam edebiliyor (özellikle daha geleneksel toplumlarda), dikakt bu insanların hiçbir zaman bildiğin anlamda siki olmayabilir.

edit: Kadın olarak doğan interseks sporcular ilk modern olimpiyatlarda bile var, eskiden yoktu demen doğru değil, geçen yaz muhabbet olunca yazmıştım.

Mesaj tarihi:
eldar, 11.11.2025 22:56 tarihinde dedi ki:

Asıl mesele kadın olarak doğan (doğum kaydında kadın denilen) interseks kişiler. Mesela swyer sendromunda xy kromozomuna sahipsin ama erkek üreme organları (testis dahil) yok, bu kişi senin tanımına göre kadın, ama interseks olduğu için kadınlar kategorisinde yarışamıyor.

Abi yüzde kaç ihmalden bahsediyorsun? 

Milletin tepki gösterdiği bayağı senin, benim gibi adam olarak doğup, sonra kadınlar arasında halter kaldıran abilerin madalya alması olayı. Bunları kabul etmek dahi saçma idi.

• Like 1
Mesaj tarihi:
eldar, 12.11.2025 00:56 tarihinde dedi ki:

Bu işin bazı yönlerinin farkında olmadığını sanıyorum, asıl mesele erkek olarak doğup ben kadın hissediyorum diyenler değil. Bunlar zaten kadınlar kategorisinde yarışamıyor olimpiyatlarda.

https://en.wikipedia.org/wiki/Laurel_Hubbard

Alıntı

The International Olympic Committee (IOC) let the International Weightlifting Federation (IWF) set the requirements for transgender weightlifters to compete at the Olympics.[25] Hubbard met all the requirements and on 21 June 2021, the New Zealand Olympic Committee (NZOC) confirmed that Hubbard had been selected for the New Zealand Olympic team[4] to compete in the women's +87 kilogram category, becoming the oldest weightlifter to qualify for the games.[26][27] This decision resulted in Hubbard becoming the first openly transgender athlete to be selected to compete in the Olympic Games.[28][29] Transgender athletes have been allowed to compete at the Olympics since 2004, with the current criteria in place since 2015.[29]

transseksüel bireyleri kastettiğini sanıyorum, ona cevaben.

• Like 1
Mesaj tarihi:
dasaaa, 12.11.2025 02:31 tarihinde dedi ki:

Abi yüzde kaç ihmalden bahsediyorsun? 

Milletin tepki gösterdiği bayağı senin, benim gibi adam olarak doğup, sonra kadınlar arasında halter kaldıran abilerin madalya alması olayı. Bunları kabul etmek dahi saçma idi.

İhtimal düşük, kabul. Ama son olimpiyatlardaki tartışma Faslı boksör, doğuştan kadın (tam tıbbi durumunu da bilmiyoruz kamuoyu olarak, xy kromozomu var mı yok mu, yoksa sadece fazla testeron mu var).

Mesaj tarihi:

Kararin Trump etkisi oldugunu dusunmuyorum. Uzun bir suredir kadin branslarindaki sporcular trans bireylerin yarismasina tepkiliydi. Olimpiyatlarda topu o bransin federasyonuna atiyordu. Bir noktada mecbur kaldilar.

Ayrica olimpiyatlar izleniyor. Aralarinda cok ilgi gormeyen spor dallari olsa da, ana dallar ilgi goruyor. Sonucta her sporun atasi atletizm. Paris 2024 sosyal medya sayesinde klasik tv yayinlarinin bir tik ustunde farkindalikta yaratti. Varsin futbol gibi her hafta izlenmesin. 

• Yeni Oluştur...