Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Koşu ayakkabısı v.2021


Oce4n

Öne çıkan mesajlar

Devir malum değişti ucuz ayakkabı kalmadı. Eskiden 6 ayda parçalansa bile yenisini alır kullanırım dediğim ucuz ayakkabılar bile -can acıtması yetmezmiş gibi- cebi de acıtmaya başladı.

Kaliteli bildiğiniz ama sırf marka diye de saçma sapan pahalı olmayan bildiğimiz ayakkabıları önerelim başlığı.

Bir de cahil sorusu sorayım: spor ayakkabı için özel tabanlar var mı? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6-7 senedir underarmour kullanıyorum, pahalı diyebilirsin ama çok memnunum. 

Daha öncesinde Mizuno wave paradox kullanıyordum.

Sonrasında, Underarmour speedform europa kullandım. Şuanda Underarmour Hovr guardian kullanıyorum.

Benim durumum özel biraz, ayağım iç bastığı için destekli “pronation” ayakkabı kullanmam gerekiyor yoksa bileğimde sorun oluyor bir süre sonra. Bu modellerin hepsi de pronation. 
 

Underarmour ile ilgili söyleyebileceğim taş gibi dayanıklı olması ve formunu asla kaybetmemesi. Bütçen uygunsa düşünebilirsin, 4-5 sene sıkıntısız kullanırsın. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Su sipeys in degindigi nokta altin degerinde. Ayagin dogal formu ve yere basis sekli ozellikle kosu ayakkabisinda ayakkabinin marka model ve fiyat klasmanindan apayri sekilde dunyanin en rahat veya en eziyetli ayakkabisina donusebiliyor. Once ayaginizi ve basis seklinizi ogrenin.

Supination(disa basan), neutral, pronation (ice basan) ayaklari anlamanin dogru yolu spor hekimine gidip bu konuda yardim istemek. Ama alt ustu ayakkabi alicaz bilemiyomuyuz derseniz, en cok giydiginiz ayakkabinin tabanina baktiginizda fazla asinan kisim bize baya fikir verebilir. Burda istisnai durum akla cok ters gelse de, pronated ayaklar ayni zamanda disa basma egiliminde oldugu icin (turning out / toe out) yine topukta dista asinma olur ki bu supinated bi ayakla karistirilabilir.

pronation_blog_updated_1_1.jpg

 

supination-severity-diagram.jpg?resize=6

Buna karar verdikten sonra genelde semi-pro ustunde tum spor ayakkabilari icin taban destek profilleri belirtiliyor, asics v.b. pronated ayak icin falanca seriyi tercih edin der ornegin.

Uygun olmayan ayakkabi secildiginde destek sizin istediginizin tam tersi yerde oldugu icin probleminizi cozmek bir yana daha da arttirir.

Ben duz taban oldugum icin ve toe out basisim oldugu icin moderate to sever pronation a gore kosu ayakkabisi giyiyorum, simdiye kadar asics gt2000 ve gel kayanolarimdan cok ciddi memnunum. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yurtdışında koşu ayakkabısı satan yerlerde ayağınıza bakıp uygun modelleri gösterirler. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul'da bir mağaza yapıyordu ama hala yapıyor mu bilmiyorum. İzmir'de koşukolik yapıyordu, o da kapandı.

Aslında Kharon'un üşenmeyip detaylıca anlattığı gibi ayakkabı seçiminde en önemli konu. Ben uzun süredir koştuğum için ayağımı tanıyorum ve Moderate - Severe pronation olduğunu biliyorum ve uygun ayakkabı seçebiliyorum. Ama u konunun önemini bilmeyen birisi için yanlış ayakkabı = koşuyu bırakmak demek. Epey ciddi ve önem verilmesi gereken bir konu.

Bazı testler var, ayağınızı ıslatıp A4 kağıda basmak çıkan şekle göre yorumlamak gibi ama en güzeli gogo spor hekimi. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işin ayağa uygunluğu dışında nerede koşacağın da önemli. dışarda düz yolda mı, bantta mı yoksa toprak kum karışımı alan yada koşu alanı mı?

nike ın güzel koşu modelleri var (güzelden kastım ayağa oturması sarması falan, yoksa renklerde baya saçmalamaya başladılar uzun zamandır). flyknit lar fena değil ama okşu parkuru dışında yada bant dışında çok hızlı aşınıyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, KHaRoN dedi ki:

supination-severity-diagram.jpg?resize=6

şu olayı ilk defa öğreniyorum ya. senelerdir ayakkabıların tabanı dandik olduğu için kenarları daha fazla yıpranıyor sanıyordum meğersem supination luk varmış bende.

Peki bu konuyla alakalı şunu sorayım. hangi ayakkabının neyi desteklediğini nereden biliyoruz? senelerdir decathlondan ucuz ayakkabı alıp geçiyordum da hiç böyle ifadelere rastladığımı hatırlamıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayakkabı aldığın yerin bunu biliyor olması lazım. Boyner vs. gibi her şeyi satan mağazalardan değil de, mesela nike - underarmour gibi kendi satışı olan mağazalarda genel olarak uzmanlar oluyor. O değilse de, model isimlerini yazarsan internetten erişirsin bilgiye.

mesela,

https://www.runandbecome.com/running-product-advice/best-running-shoes-supination

Bu şekilde model belirleyip, gidip bu modellerle ilgili görüşebilirsin satın alacağın yerle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cogu uretici mevcut demografinin yatkin oldugu ayakkabiyi yapip satiyor. Genelde en garantisi neutral ve mild pronation varmis gibi varsayip ona gore uretim yapmak. Her ayak tipi makul derecede rahat bu ayakkabilarla. 

Mevzu cok uzun mesafeler, kosu veya uzun sure ayakta kalmak gereken durumlarda iyice onem kazaniyor, boyle olunca buna gore uretilmis ayakkabilarda ozellikle belirtiliyor supportlarin nerede ve ne kadar agresif sekilde bulunduklari vs. 

Bu arada bir onceki mesajimda da belirttim, ayagin alignmenti disinda (pronation/supination) abduction(disa donmek) adduction(ice donmek) da ayakkabinin asindigi yeri degistirir.

Ornek verecek olursak, ice basan severe pronation a sahip birisi toe out ((abduction)ayak parmaklari disa dogru, penguen gibi) adim atiyorsa ayak topuklarinin ic tarafi asinir. 

Ayni sekilde diger uc olan severe supinationda da ayak ice bastigi icin topugun ic kismi yere ilk degen kisim oldugu icin ayni yer asinir. Yanlis olarak severely pronated ayak icin supination destekli ayakkabi alabilirsiniz.

Bunun icin basis seklini iyi analiz edip olaya butun olarak yaklasmak gerekli. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Oce4n

Var ? sorun de ilginç değil, gayet mantıklı. 

Ben bunu kullanıyorum https://www.underarmour.com.tr/tr-tr/ua-run-cushion-crew-corap/1331200.html?dwvar_1331200_color=003

inanmayacaksınız belki ama gerçekten uzun koşularda çorap çok önemli. Darbe emici özelliği olan çorap + düzgün ayakkabı uzun süreli koşularda fark yaratıyor ve ayakta sürekli darbe sebebiyle oluşabilecek iltihap / ödem gibi sorunların önüne geçiyor.

 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ne olursa olsun her yeni ayakkabida bi break-in periyodu oluyor. Ozellikle cok yastiklamali coraplar ayakkabinin bu ilk zamanlarinda kullanildiginda bu periyodu uzatiyor ve konforlu kullanmayi zorlastiriyor gibi hissediyorum ben. O yuzden henuz alisilmamis ayakkabida direkt boyle coraplar biraz ters etkili olabiliyor sanki. Ayakkabiya alistiktan sonra cok rahat o ayri. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gayet iyi. @Aceace

Benim ana sporum koşu zaten, bisiklete dönem dönem biniyorum.

Benim de hızım normalde şöyle, ama o sürüşte dönüşte gebermiştim bacaklar bitmişti. Durmuştum falan, ondan düşük öyle.

R7Whnum.jpg

2. el lapierre almıştım 2019'da, full carbon. 4000 TL'ye almıştım sanırım. Şimdi baktım aynı bisikleti 12.000'e falan satıyorlar sahibinden'de lol. Ömür boyu binerim ben buna.

Bir maşallahınızı alırım,

se3z4PN.jpg

 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...