Bone Mesaj tarihi: Ekim 25, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2018 Software Developer (Yazılım Geliştirici), Software Engineer (Yazılım Mühendisi), Software Architect (Yazılım Mimarı) arasında ne gibi fark var? Ve kendimizi bu mesleklerden biriyle tanımlamak istersek ne gibi kriterlere sahip olmak gerekiyor? Yani mesela 1-5 yıl deneyime ve C# ile Git konularında bilgili olsak Yazılım Geliştirici, 5-10 yıl deneyime ve Multithreading Programming ile Algorithms konularında bilgili olsak Yazılım Mühendisi, 10-20 yıl deneyime ve Assembly ile Computer Architecture konularında bilgili olsak Yazılım Mimarı diyebilir miyiz kendimize? Saçma bir soru sorduğumu düşünenler olabilir, onlar bu dediklerimi düzeltirse sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ekim 25, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2018 hiçbi farkı yok artık olayları daha yukarıdan görebilen, birden çok domaine hakim, oturup temel dizayn kararlarını verene architect diyor bazı şirketler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 https://simple.wikipedia.org/wiki/Software_developer https://en.wikipedia.org/wiki/Software_engineering https://en.wikipedia.org/wiki/Software_architect Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Phoenixlin Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Bone said: Software Developer (Yazılım Geliştirici), Software Engineer (Yazılım Mühendisi), Software Architect (Yazılım Mimarı) arasında ne gibi fark var? İlk ikisi arasında çok fark yok özel sektörde (definition olarak olsa bile aynı işi yapıyolar). 3.sünün de hayatı goygoy. Title'ında architect/mimar olup da iş yapan bir kişiye rastlamadım bugüne kadar. Varsa yoksa sağa sola geziye gidip, muhabbetini yapmak. Bu arada architect, computer architecture (hardware tarafı) ile alakalı bir title değil. Daha çok bir product'ın bütüncül olarak tasarımını yapması için var. Ne biliyim elinde bir billing sistemi var, bunun input süreçlerinden işleniş sürecine oradan output'una, storage'ına vs. falan nesi varsa her şeyin nasıl olması gerektiğini tasarlamak gibi bir işi var. Ama dediğim gibi şu zamana kadar bunu yapan bir architect görmedim hiç. İşlerini de software developer/engineer üzerine yıkmayı daha çok seviyolar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Borastus Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 firmaların verdikleri titlelar çoğu yazan yapılan işle alakasız.ben tek bir yerde gerçekten yazılım mimarı gördüm. olay şu yeni bir proje başlatacaksın. projeyi nodejsle mi, java springle mi pythonla mı back-end'ini kuracaksın. database ne seçeceksin falan bunlar için architectler oturuyor kendi aralarında konuşuyorlar. projenin gereksinimleri, eldeki donanımlar, yazılımcıların yetenekleri gibi konuları tartıp ona göre karar veriyor. ondan sonra microservice mi olsun monolitik mi olsun gibi mimari kararlar veriliyor. he agile yapılıyorsa bu toplantılara 10 kişi girip sürekli kilitleniyor o ayrı konu. bu kararlardan sonra projenin parçaları karar veriliyor sonra mimarın işi epey bitiyor. Projenin componentlerinde hangi servisler olacak kim neleri input alacak, neleri output verecek bunlar engineer'in işi. bu servislerin implementasyonu yazılımcının işi. burada direkt bir çizgi yok ama yazılım mühendisi kod yazmaz digeri hep kod yazar tarzı. ancak türkiyede hatta çogu ülkede bunlar yalan 5-6 yazılımcıyı bir yerde topluyorlar hadi bunları yapıverin diyorlar. banka gibi kurumsal bir yerdeysen mimarıye kesinlikle dokunamıyorsun olan framework e uygun servisler yazmak için taklalar atıyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Phoenixlin said: İlk ikisi arasında çok fark yok özel sektörde (definition olarak olsa bile aynı işi yapıyolar). 3.sünün de hayatı goygoy. Title'ında architect/mimar olup da iş yapan bir kişiye rastlamadım bugüne kadar. Varsa yoksa sağa sola geziye gidip, muhabbetini yapmak. Bu arada architect, computer architecture (hardware tarafı) ile alakalı bir title değil. Daha çok bir product'ın bütüncül olarak tasarımını yapması için var. Ne biliyim elinde bir billing sistemi var, bunun input süreçlerinden işleniş sürecine oradan output'una, storage'ına vs. falan nesi varsa her şeyin nasıl olması gerektiğini tasarlamak gibi bir işi var. Ama dediğim gibi şu zamana kadar bunu yapan bir architect görmedim hiç. İşlerini de software developer/engineer üzerine yıkmayı daha çok seviyolar. Buna cok katilmiyorum. Yerine gore degisir tabi. Ben eski calistigim yerde architect'tim, kendi domain'im altindaki code review'lar benden geciyordu mutlaka. Ben birebir sorumluydum bunlardan. Yarin birisi "bilmem ne kodunda hata varmis" dediginde developer'dan once gelip bana sorarlardi. 50 kisilik ekipte 5-6 architect falan oluyodu genelde. Bunun disinda gidisat konusunda baya takip yapmak gerekiyor. Direktor, toplantinin birinde "soyle bir sey varmis" dediginde, konu hakkinda genel de olsa bir bilgi sahibi olmak gerekiyo daima. Ama domain ile sinirli tabi. Ortamsal kararlar alinmasinda rol oynuyorsun, bu nedenle PoC yapiyorsun surekli. Ama tabi bu senin standart islerden kacmana engel degil veya projelerde mutlaka yer alman gerekiyor. Ekonomik bir faydasi da yoktu ama tabi sirketine gore degisiyor bu. Su an calistigim sirkette architect'ler roadmap islerine hic girmiyorlar ve tamamen farkli bir yoneticiye baglilar. Ama ayni scrum ekibindeyiz mesela ve surekli PoC yapiyorlar. Gerek farkli araclar ile, gerek yontemler/standartlar ile. Bir de Turkiye'de "Engineer" diyebilmen icin muhendisler odasiyla iletisime gecmen gerekli (kesin para istiyordurlar). Yoksa dava aciyorlar (eski firmam BI ekibindeki SD title'ini Data Engineer yapmak istedi, yaptirmadilar). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Ke-mik-len-di-niz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Takilmayin abi title lara Ben bi ara sme bile oldum title olarak Ben kim sme lik kim amk Firmalarda title dan bol bisi yok uydurup uydurup veriyor kurumsallar iste Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 tl;dr yazilimci -> developer muhendislik diplomasi olan yazilimci -> engineer yazilimcilari koordine eden yazilimci -> architect iyi calismalar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paradoksalkedi Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2018 Türkiye'de çok takılmasa da baya fark var aslında developer ile engineer arasında. software engineer, software engineer dediğin adam software development modellerini bilen (scrum, spiral ve bilimum incremental modeller), uygulayan mühendis. developer dediğin ise sadece dev, kodlayan adam. fakat ülkede agile developmen denince akla gelen "dokümantasyon falan yok code&fix yapıyoruz abi" olduğu için software engineer işi pek yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Ekim 29, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2018 kurumdan kuruma değişir o gibi gibi. realitede benim bulunduğum firma açısından bakarsak, belli yazılımcılar var iyi işler yapıyorlar iyi paralar alıyorlar ama yaptıkları sadece ellerine verilen frameworkte aynı ekranın bilmem kaçıncı türevini üretmek. emekli olana kadar böyle devam ediyor bunlar. aralarında teyzeler falanda var bunlara developer desek... birde altyapı ekipleri var araştırıp yeni teknolojileri developerların kullanabileceği kıvama getiriyorlar. kurumun ihtiyaçlarına göre optimize ediyorlar, developerın kullanabileceği sadeliğe getirip eğitimini verip teslim ediyorlar. bunlarada architect desek falan filan... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Oce4n Mesaj tarihi: Ekim 30, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 30, 2018 Türkiye içerisinde maaş skalasından başka bir amaçla kullanıldığını görmedim ben. Çalıştığın sene ile doğru orantılı artıyor. Adam aşırı kötü yazılımcı mesela ama sırf senesi var diye 1-2 yalama yaptı diye rütbe atlayan çok kişiye rastladım. Ama yurtdışında baya farkediyor. Mesela crossover'ın şu tablosu baya gerçekçi: https://resmim.net/f/UuzISY.png?nocache Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar