Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Maniac 2018 ( Netflix )


sanssizsansli

Öne çıkan mesajlar

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMjUyMDE4MzkzN15BMl5BanBnXkFtZTgwMzIwMTYzNjM@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Var mı izleyen?

Trafikte Jonah Hill'li reklam panosunu gördüm eve geçince izleyim bakayım neymiş dedim.Dizi hakkında hiçbişey bilmeden başladım.
İlk bölümünü izledim de baya iyi bişeye benziyo bu ya. Konusu da açılmamış ilginç.

Kurgu, hikaye anlatım rengi, gizemi filan milenium sineması işlerini anımsattı bana.
Bi bakın derim.
Bu hafta bitiririm bunu ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ikinci bölümün yarısına geldim de diziyle alakalı bi teorim var.

analiz

bizim owen baya şizofren o yüzden ilaç tedavisi görüyor, ailesi de biliyor bu durumu ilaçlarla tedavi olduğu sürede de kafasını dinlemesi için yalnız yaşamasına yardımcı oluyorlar.
owen kendini kanıtlayabilmek içinse aile şirketinde çalışmaktansa kendi yolunu çizen biri gibi güçlü görünmenin derdinde.

Anni ise bence owen'ın şizofrenik kişiliği. dikkatli izlenildiğinde ikisinin olduğu sahnelerde yan karakterlerin Annie'ye hiç konuşmadıkları ya da odaklanmadıkları ortaya çıkıyor.

fakat Annie'nin yalnız olduğu sahneler sanki bize bir başka karaktermiş gibi gösteriliyor. halbuki ilaç kullanımına, apartman dairesinde kalmasına, gideceği şehre kadar her şeyleri temelde aynı owenla.

senaristler muhtemelen iç içe geçmiş timeline'larla kafa yorarak izleyicinin dikkatini dağıtmaya çalışmışlar.

owen'ın kafası ve alteregosunda yaşadığı kahramanlık serüveni bana biraz çok da eski olmayan bi filmi hatırlattı. Rami Malek'in oynadığı Buster's Mal Heart filminde de benzer bi akıl hastasının dünyayı kurtarma örgütüne dahil olmuşcasına kafası vardı.

Merak ettiğim şeyse nereye bağlayacakları. Fight club tarzı bi yeraltı kalkışması gibisinden bir felsefik boyuta mı bağlanacak, kendi içerisinde thriller bir akıl hastası filmine mi görücez.

belki bitince hepten yanıldığımı anlarım o da bir şey.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vay arkadaş ne hayatlar var trafikte jonah hill'in reklamını görüyor adam

ben her yerde placeholder reis'i görüyorum, ankara büyükşehir belediyesine gelmenin alametifarikası suratını heryere koydurtmak heralde

https://image.yenisafak.com/resim/imagecrop/2018/04/20/01/19/resized_c5dd6-f1ca622fmustafatuna.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ilk 3 bolum bem de destekledim fjdj


Ama deneyler başlayınca her görüye 1 bolum komple ayrılmış. 3 bolum tamamen 3 sıkıcı hikayeye gidiyor. 2 tane bilinçaltı detayı görmek için 40dk çok. Hakkaten daral geldi izlerken. Bana göre mini bir dizi için katlanilamayacak bölümler olmuş.



8 9 10 izledikten sonra bok atarım ya da beğenirim fjdk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arcane said:

ilk 2-3 bolum terry gilliam tribute gibiydi. adeta the fisher king ile brazil'in cocugu olmus. fakat konu budaklandikca, yan karakterleri kattikca kendine has, tatli bir hikaye oluyor.

C pill'deki iki bolum obur fantazilere kiyasla dandik kalmis


önce şunu alıntılayayım bir de ek yapayım güzel görmüş arcane çünkü.

aynı şeyleri ben de düşündüm hatta başlardıaki don kişot kitabının da terry giliamın yeni filmi don kişotu kim öldürdü filme gönderme olduğunu, göndermeden de ziyade saygı niteliğinde olduğu net görülüyor.

Şimdi toplanın büyük spoiler yaacağım tamamını izlemeyen de bakmasın. Bitirdikten sonra bakın ama ;)
Hatta burada Red'e de hak verdiğim bi nokta olduğunu söyleyeyim çünkü iki farklı izleyici/okuyucuyu hedefleyelim derken esas olan olaylardan fazlasını dram tarafında göstermiş olabilir yönetmen, senarist vb...

detaylı ama özet denecek analiz

Öncelikle ilk teorimde baya yaklaşmış olduğumu gördüm fakat tabi kalan kısımları görmeden de ancak o kadar oluyor. Ana hatlarıyla yakın tabi.

Bizim Owen evet şizofren, normal hayatında varlıklı bir ailesi olan ve aile problemleri olan, abisininse ona hep kötü davrandığı birisi. Sonunda gördüğümüz duruşmadan anlaşıldığı gibi Owen mücadelesi boyunca kendisini doğru olanı yapmaya adamış, bilinçaltının iyileşmesi için ona telkinlediği o iyi insan olma hikayeleriyle kararını verir ve abisinin suçlu olduğunu kabul eder...

Öte yandan da Annie'nin benzer aile problemleri var kendisine göre.
Bunlar işin drama kısımları.

Fakat filmin sci-fi kısmı ve saklandığı yerse simülasyon teorisi, biraz chuck palahniuk, brazil, fiftheen floor, twelve monkey vs gibi şeylerden ilham almış kendince çok komplike görünen ama aslında temel mesajın zayıf kaldığı yerlerdi.

Şizofrenin realitesi/izleyicinin realitesi/paralel evren.


Owen sonundaki psikolog seansından da anlaşılacağı üzere aslında bunların hiçbirini yaşamamıştır.
bu birinci evrenimiz.
Owen Annie ile tanıştıktan sonraki kısımları paralel evrenle bütünleştirerek ( dizi boyunca bize iki fikrin neden sürekli bir araya geldiğinden dem vuran bilim adamı sahnelerimiz mevcut ) tamamiyle kafasında yaşamıştır. Fakat şizofren olduğundan gerçekliğinden emin değildir.
Fakat Owen bu evrende bunu bilmese de alternatif evrende Annie ile hayal ettiği dünyayı da yaşıyordur.

Owen şizofren olduğunu artık kabul edercesine bu denli bir şeyin hayal ürünü olduğunu düşünerek psikolog seansında ikinci seçeneğinin ilkinden daha kötü olduğunu ima ediyor. Yani bu evrende ilk seçeneği tercih edip tamamiyle hayaldi diyerek tedaviyi kabul ediyor.

Filmin fazlaca uzatılmış kısımlarıysa işte tam bu diğer hikaye kısmında devreye giriyor.
Alttan alta sanki her bölümde freudyen rüyaları temsil eden bölümlerle Owen'ın yaşadığı kafayı temsil ediyormuş gibi görünürken aslında paralel evren hikayemizde de bir owen ile annienin birlikteliğin duygusal gelişimini temsil ediyor.

sırf ikinci hikaye daha bir temele otursun diye fazlasıyla uzatılmış görünüyor ki sıkıldım diyenler burada bir nebze haklı olabilir.
sıkılmalarının sebebi anlamadığından mı yoksa gereksiz uzun olduğundan mı onu bilemicem fsdfd..

Fakat benim düşünceme göre psikolojik evreleri iyi temsil etmiş olmasından ötürü gayet normal geldi.
Yani mesela a,b,c haplarının her birinin bir bilinçaltı sürecini başlatması ve yüzleşilmesi gereken psikanaliz mevzuları olması, olmasaydı da olurdu diyemeyeceğim şeyler.

Sonundaysa Owen bir evrende hasta olduğunu ve tedaviyi kabul ederken diğerinde hayal ettiği dünyayı yaşıyor. Doktorlarınsa kendi doğrularını bularak aşklarını devam ettirmeleri güzel bi detay.
Onlarla alakalı detaylara çok girmedim çünkü uzar gider.
Yok robotun isminin grta olması, annesinin ismi greta olması, james mantraleyin yine freudyen bir anne sorunu falan...

detay atlamış olabilirim ki hepsini tek posta sıkıştırmak istemedim. soran falan olursa açarız en azından.



Şimdi dizi yeni bişey anlatmıyorcular çıkacaktır. Doğru anlatmıyor ama kendince bi dünya geliştirip dizi formatında iyi bir iş çıkarmış sayılırlar. Ufkumuzu açmıyor, görsel anlamda özgünlüğünden dolayı hatırlanacak şeyler de sunmuyor ama var olan ve benzerlerinden iyi bir referans alan yapım denebilir.
Yoksa kendi içerisindeki retro-futuristik sanat, iyi denilebilecek sinematografi ve referans aldığı noktalardaki filmlerin renklerini iyi yakalamış bi color correction vb... bunlar hoşuma giden kısımlar.

Tekrar izlenmesi gerekebilir demiştim başta ama ı ıh. Gerek yok. Tek sefer izleyip anlayıp geçmelik.
Sana puanım 7,5/10 kanka
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...