Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çomaristanda son zamanlarda artan hayvan sevgisinin kökünün insanlara duyulan nefret olması


Vicissitude

Öne çıkan mesajlar

küçük asyadaki türk kantonlarında aşırıcı şekilde hayvan seven tanıdığım herkes insanlara olan nefreti üzerinden hayvanlara yönelmişti. yani ortada patolojik bir sorun vardı daima. bunu evine kedi ya da golden falan alan ortalama insan için demiyorum ama ciddi anlamda vaktini, parasını veya sevgisini hayvanlara ayıran kişilerde gördüğüm buydu.

şimdi bir de gündemi takip ettiğimiz çomar platformu ekşiye bakalım:

birinci örnek entry

"insan hayatı bana göre carettalardan daha değerli. hiçbir şey benim çocuğumdan değerli değil..."

sahip çıkın o zaman şu embesil piçlerinize. velet parkta köpeğe sataşır, köpek ısırınca "vahşet". kediyi tekmeler, kedi tırmayalınca "rezalet". kaplumbağa ulan bu (öyle 400 kilo falan da olmaz), öyle sokakta falan karşılaşabileceğiniz bir şey değil, bir zahmet onu da kendi doğal ortamında rahatsız etmeyin.

böyle mal ebeveynler yüzünden çocuklardan tiksinmeye başladım resmen.


https://eksisozluk.com/entry/70116825




ikinci örnek entry

ne yazık ki, olay carettaların psikolojisini bozduğumuz için olmuştur.

bu hayvanları kendi yiyeceklerimiz ile beslememiz lazım. onlara pek fazla yakın olmamamız lazım. büyük ihtimal o caretta insanlar tarafından bir süre beslenmiştir. yaşam alanlarının tehlikede olması, stres falan bu hayvanlar üzerinde çok etkili. ayrıca çeneleri, kemiklerinizi tuzla buz edebilecek kadar kuvvetlidir bu hayvanların.

https://eksisozluk.com/entry/70116671





başlığın geri kalanına bakamadım. ekşide zaten bir başlıkta 2-3 posttan fazlası hızlıca süzerek bile okunamıyor. yazılar hastalık ve düşmanlık dolu ama örnek olması ve konuya başlangıç olması açısından değerli.


başlık böyle açılıyordur umarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Konu hayvan sevgisinin ötesinde bir konu, adalet ve içgüdüsel korumayı ve bunlardan gelen empatiyi de içeriyor hayvan sevgisinden bağımsız olarak. Masum (çünkü bilinçli değil) ve savunmaya muhtaç bir varlığı korumak iyi insanda içgüdüsel bir tavır.

Bunun karşılığında kasıtlı ve bilinçli zulüm eden insanı görünce ona sadece hayvan sevgisi değil aynı korumacılıkla, diğer canlıyla kurduğu empatiden güç alarak bileniyor.

Bunun ötesinde sebepsiz ve kasıtlı kötülük yapacak bir mahlukun bundan sıyrılmasını istemiyor adalet dürtüsüyle. Ortada düzgün işleyen bir adalet sistemi olmayınca da öfkeye yansıyor durum.

Hayvan sevgisi bunun sadece bir kısmı.

Konu içeriğiyle ilgili önemli Edit:
Bunun ötesinde örnek verilen entry'lere şimdi detaylı baktım. Başlıkla alakası yok entry'lerin. Hayvanın ekosistemine yat sokma lafını "hayvan insandan değerli mi" diye çarpıtmak komik olmuş. İlk entry sonuna kadar haklı, hayvan hayatını insana göre değerli itham eden tek şey son cümledeki şımarık çocuklardan nefret eder olma durumu, ki orada da hayvanla kıyaslama yok, hatta çocukları sevmemeye başlamaktan duyulan şikayet var, dert edilen şey hayvanlardan bağımsız olarak çocuk. İkincisiyse gayet güzel hayvan psikolojisi durumunu açıklayıp alanlarından uzak durmak lazım demiş. Bunu "hayvan daha mı değerli" diye anlamak yine aynı saçmalık.

Ben de adamın biri hayvan dövmüş de adamı şöyle döverim böyle döverim diyenlerle ilgili bi başlık sanmıştım entry'leri okumadan önce.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cicibeybe said:

Insanin dandik yati ekosistemden onemli degil evet. Batirsinlar yati. Topic acan eleman da tam bir yeni nesil pati trollu. Kim bilir kimin yedek accsi. Yakinda banlanir zati boyle giderse.


bakın bunlar insan düşmanı. bunlar kendi türlerine düşman. bunlar terör örgütü destekçisi. bunlar yaban domuzları yerleşim yerlerine indiğinde domuzları tuttuklarını belirtmek için çamurda yuvarlanan güruh. bunlar afedersiniz komünist.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bıyık ciddi anlamda kalitesiz ve leşti. onla bir tutmayın lütfen. konuyu açma amacım da troll değil tabii. bahsi geçen enteresan bir fenomen ve daha fazla bilmek istedim. olayın temelinde de önem sırasıyla: sosyal yapıya karşı aşırı güvensizlik, artan statü-eğitim farkı ve yalnızlaşan insanlar olduğu sonucuna vardım.

"ehehe ilk baştan belli değil miydi?" denilebilir. belli değildi çünkü ortalama insanın düşünce tarzı her şeyden etkilenen ve fazla genelleyici cinsten. adamekolojik dengenin bozulmasından rahatsız ve bundan ötürü insanların ölmesini istiyor, bu tarz haberlere seviniyor falan. küçük asyalılık acayip bir durum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bağlamı içerisinde değerlendirmediğin için nitelemiyor. bağlamından alırsan anlam değişir tabii.


küçük yaştaki bir çocuğa kaplumbağanın saldırması ve neticesindeki olayların geçtiği başlığa gelip carettaların değerini savunup embesil piçlerinize sahip çıkın dersen bahsedilen olaya girmiş oluyorsun.

durup dururken "embesil piçlerinize sahip çıkın" dersen olay farklı. günde 20 sayfa bile olsa kitap okumayı alışkanlık haline getir. böyle sorunların kısa sürede azaldığını göreceksin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...