Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yaşama amacı, standartların dışına çıkmak vs. vs.

monoscope

Öne çıkan mesajlar

ginaly said:

Hepimizde bu düşünce olduğu gibi
Hepimizde bu düşünceyi 'herkeste var yea' diyerek gömme tavrı da var.

Ben buna katiliyorum. Bu dunyada birseyler yapabilen insanlar var mi? Var.
Onlar da bu dusunceyi hissetmisler midir? Muhtemelen.
Yine de bu onlarin istediklerini yapmalarina engel olmus mu hayir?
Abi Jack Ma gibi bir adam bile buralara gelebiliyorsa su hayatta, hersey olabilir - adamin basit dusunen felsefesini cok seviyorum ben. Aksiyon almanin oneminden bahsediyor o da herkes gibi.

Ama otopilotta yasarken bu zor. Herkes Tesla Amazon Palantir kuracak diye birsey yok. Hepimizin bir natural cap'i vardir diye dusunuyorum. Yine de bunu zorlamamak icin bir sebep yok.

Bir de Turkiye'de bunu fazla hissetmemizin sebebi muhtemelen bu ulkeyi yonetenlere bakinca, belli yerlere gelenlere bakinca ben bu heriften daha akilliyim duygusunun fazla olmasi. Bunun dogru olmasi olasiligi muhtemelen yanlis olmasindan daha fazla ki boyle hissediyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

monoscope said:

Merhaba,

Yıllardır içimde dolup taşan bu hayata gelmemin bir amacı olduğuna dair düşünceler var. Sanki sıradışı birşeyleri başarmak için gelmişim, sıradan insanlardan farklıymışım gibi hissediyorum ama standart plaza insanı hayatından kopup birşeyler gerçekleştirecek gücü kendimde bulamıyorum.

Aslında herşeyi bıraksam ne yapacağım konusunda da fikrim yok pek çok uğraşım kendimi geliştirdiğim pek çok şey var ama sadece böyle kendimi diğer insanlardan farklı hissetmek dışında bir somut birşey yok elimde.

Bazen de mevcut sistemin ve okuduğum "sen farklısın şimdi dışarı çık ve hayalini gerçekleştir!" saçmalıklarının bünyeye yerleşmiş olması gibi görüyorum bu duyguyu.

Sizlerde de var mı böyle düşünceler ?

hayata gelmenin amaci senin amacin ne ise o. icinde baskin bulunan durtu ne ise o.

standartlastirilmis, seri uretim neoliberal beyaz yaka ortaminda huzursuzluk yasaman anormal degil.

kendini zorlayip o ortama intibak etmen anormal olur. dahasi uzun vadede bastirilmislik en basta psikolojik, daha sonra da saglik sorunlari olarak geri donebilir.

3 defa gelmeyeceksin su anki sen olarak bu hayata. yasin 60-70 oldugunda 'sunu da yapsaydim, istedim yapamadim' diyecegine bu gun ne yapabilirsen yap.

icinde bulundugun durumu mantikli degerlendirerek, maddi manevi imkanlarin ve yapabileceklerini bir kenara koy, aile vs insani sorumluluklarini tamamen ihmal edip tarumar etmeden ne yapmak istiyorsan, ne yapabiliyorsan imkanlarin cercevesinde yap. eger etrafin, ailen, toplum seni asiri kostekliyorsa yapmak istedigin sey hususunda, gerektigi miktarda, insani olarak kabul edilebilecek siniri asmadan isyan ederek yap. insanlar bu gun bir sekilde dusunur, 20 yil gecer bu sefer gelir baska sey soylerler.

bu kalkip hindistana yerlesip ingilizce ogretmek de olabilir, unicef icin guney amerikada calismak da olabilir, bir sirkette ust duzey yonetici olup atakoy cinconkentte bir daire sahibi olmak da olabilir.

bundan 30-40 yil sonra ne yapmis olursan sen yapmis olacaksin. kimse sana aferin falanca cokuluslu sirketin filanca plazasinda 30 sene kicini kirip falanca pozisyona geldin su kadar para yaptin, al o zaman sana tum yapmak istediklerini onune koyuyoruz, ne istersen yap demeyecek. 30-40 sene sonra bir sey yapmak icin yine senin kicini kaldirip kendin yapman gerekecek.

kalk, bir tek sey bile olsa yap. bir tane sey yapmak yuz tane sey dusunup yapmamaktan bin kat iyidir.

geriye donup baktiginda pisman olmaktansa ben bir cok seyi kendim istedigim icin, kendi iradem ve insiyatifimle yaptim. dogru da olmus olsa yanlis da olmus olsa bunlari ben yaptim demek cok cok daha iyidir.
Sosyal ağlarda paylaş

tam olarak sıradışı, farklı nedir kafanda?

mesela bazıları için bu siyasi güçtür, bakan olmak, cumhurbaşkanı olmak falan gibi şeylerdir o farklılık. bazıları için çok zengin olmaktır, işte facebook kurmak vs. gibi. kimisi için bilim insanı olmak, böyle pat diye profesör olup mühim birisi olmak falandır.

merakımdan, tam olarak nedir kafandaki "ben beyaz yakalı değil de şöyle farklı biri olmalıydım sanki." imaj?
Sosyal ağlarda paylaş

lisede güzel sanatlara hazırlandım, üniversitede hobi olarak devam ettim, müzik yaptım, kısa filmler çektim, oynadım, 4 yıl aikido yaptım.
şimdi hayattaki en büyük iş harici başarım eve gidip uyumak ve oyun oynamak. daha entel ve dantelli işler yapmak isterdim hayatta.
atölyem olsun orada yaşayayım seks yapayım falan isterdim. bu yüzden op'u iyi anlıyorum ve yeteneklerimi heba ettiğim için üzülüyorum.

inb4 neden hala yapmıyorsun. yapmıyorum abi. yatmak daha çekici geliyor işte. iş herşeyi bozuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet işte benim yaptığım işi de herkes yapabilir web arayüz yazılımı yapıyorum ve bir yerden sonra tatmin etmiyor. ben de sanatın bir dalıyla hayatımı sürdürebilmek isterdim mesela.

Mesela bir ilüstratör bir tasarımcı bir çizer falan olmak isterdim ucundan uğraşmaya çalışıyorum ama işte pratiğin bol yapılması gereken şeyler bunlar ve işyerinde bunların pratiğini yapamıyorum.

Ama sanırım iş hobiden para kazanmaya dönünce zevki kalmıyor hiçbirşeyin maddi kaygılar işin içine girdiğinden dolayı.

Bana bir de koyan bu standart plaza insanının günlük koşuşturmacası, insanlar koşarken ben yürüyorum ama aynı sistemde bulunduğumuzu düşündükçe geriliyorum böyle bir sistemin parçası olmak istemediğimi düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ahahah olm içinde varsa olursun idealist sefil sanatçı, madem yeteneğiniz ve sefilliği kaldıracak mideniz yok niye xunn olmaya kasıyorsunuz? Sırf farklı olmak için bu çaba niye? Eskiden fiziksel üretim varken toplum ve ekonomi değişti, şu anda katma değer üretimi var. Paylaşımı adaletsiz ama siz yine de genel ekonomik düzen içerisinde birer aktörsünüz, niye kendi ürettiklerinizi küçümsüyorsunuz? Ha büyütecek bi olay da yok, ben bunu yapıyorum diyin ve geçin.

NEYİN DAVASI LAN BU
Sosyal ağlarda paylaş

ben memnunum ya bu hayattan ters anlaşıldı galba. sadece mesela yine resim yapmak istiyorum ama eve gelince yorgun oluyorum fln üzülüyorum. içimde kalıyor. yeteneğimi harcıyor gibi hissediyorum.
ürettiğimi fln küçümsediğim de hiç yok zaten 28 yaşında iş fln kurduğum için gururluyum hatta. çok da hevesliyim.

farklı alternatif hayatlara biraz özenip de muhabbetini yapmayalım mı arkadaş. piyango çıksa naparız gibi konuşmak gibi işte, mesela yağlı boya tabloları milyorlara giden bi ressam olup sahil kasabasında insanlardan uzak yaşamak isterdim ak. ama olmayacak hiçbir zaman işte olması için çaba da göstermedim, tekrar dönsem yine göstermem. fantazi sadece. hiçbirşey de söyleyemiyoruz anasını satim.
Sosyal ağlarda paylaş

Jeeztro said:

kozalak said:

herkes yazılım ya da network yapamıyor. saçmalamışsın iyice.

herkes yapıyor demiyor, yapabilir diyor. ki yapılabilir. aynı iş kalitesi çıkmaz, ama yapabilir. ama herkes ressam olamaz, solist olamaz, oyuncu olamaz gibi.

e ben de elime fırcayı alır boyarım aynı mantıkta? bende de aynı iş kalitesi çıkmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

tamam işte ben de herkeste kodlayacak zeka yok diyorum. kafası basmıyor. baya baya basmıyor. herkes yapabiliyorsa niye IT sektöründe hayvanlar gibi eleman açığı var? hem maaşlar da çok IT sektöründe.

ayrıca resim yapmayı hiç bilmesen, sadece çöp adam çizebiliyor olsan bile resim kursuna gidip baya eli yüzü düzgün şeyler çıkarabiliyorsun. sonrası senin yaratıcılığına kalıyor. doğuştan gelen bir yeteneğe gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...