Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

mesai

Mrlee

Öne çıkan mesajlar

Murray said:

"Mesai ücreti olmadığını bilmek" diye birşey yok. 45 saati aşan her çalışma süresinin iş kanununa göre ücreti verilmek zorunda.

hacım gerçekçi ol az.
baştan anlaştıysan overtime yok diye, ödenmez.

kanun manun çok var sanki ülkede de, kanuna göre diyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

mesai almaz diye bir kavram yok
senede 270 saate kadar mesai ücreti, maaşın içindedir diye kavram var
-
haftada 40 saat sözleşme imzaladım, mesai hakları iş kanunuyla uygulanır maddesiyle

bu haftaya özgü 7 gün çalışacaz mesela
ben bunları talep etmessem
pazartesi günü için serbest izin bile vermeyi düşünmezler
Sosyal ağlarda paylaş

Baggio said:

Mrlee said:

parası istedim
müdür yanlış yapıyorsun dedi

Yasal olarak hakkın, çok basit avukat bile tutmadan açacağın dava ile de bugüne kadar ne mesaiye kaldıysan alırsın. Fakat muz cumhuriyeti olduğumuz için sonrasında hoşgeldin mobbing, belki de mobbingle bile uğraşmadan bahaneli kovulma. Sonra "haksız işten çıkarılma" diye dava açıp işe iade kazansan, varacağın yer yine mobbing, falan filan.

O yüzden çapsız yerlere baştan girmemek lazım, yok girdiyseniz de kabul etmişsiniz bir nevi, ona göre rüzgara uyum sağlamak lazım. Girerken tamam diyip de sonra bütün şirketi fethedip sistemi değiştirmeye çalışmak boktan ülkemizde epey ütopya.

Abi çaplı yer çok fazla yok, bazen seçme şansı olmuyo insanın. KAldı ki önceden çaplı gibi görünen yerler de sonradan muhtemelen çapsız çıkıyo :)

Dava vs ugrasıp hakkını muhtemelen alırsın, ama ya mesai ücetini alıp başka bi iş arayacaksın. Ya da her türlü mobbing vs ile savaşıcaksın ki çirkef biri olman lazım bunun için.
Sosyal ağlarda paylaş

geçiyorlar
bi iş mahkemesi 5-6 yıl sürüyor zaman aşımından paranın bi değeri kalmıyor.
2010'da projede cumartesi pazar günü çalışıyorduk fazla mesai olmadan çalışanlardan biri başvurmuş müdürden çaycıya kadar herkese 1 yıl önce ücretler yattı ama komik bi rakamdı baya (:
kim uğraşcak bide şahsen ben uğraşmam mahkemede o eforu göstereceğime ofiste dururum her gün 1-2 saat fazla zaten karışanım edenim yok mesainin 80% i goy goy
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Mrlee said:

parası istedim
müdür yanlış yapıyorsun dedi

ben de
hakkımız olanı talep etmeden önce verin dedim

yorumları alayım

Yanlışmış, sanane it deseydin. Aşşağışık hayvanlara bak bana ait olan üzerinde hak iddia ediyor it.

Çatır çatır alırsın paranı iş hukuki boyuta varırsa. İşten çıkarırlarsa ki haksız yere çıkaracaklar kıdem ve ihbar tazminatını vermek zorundalar, vermezlerse onuda alırsın (1 yıl kıdeminin olması lazım).

İşten çıkarıp kıdem tazminatı verseler bile yine haksız yere çıkaracakları için, 6 ya kıdemin ve işyerinde 30 dan fazla çalışan varsa işe iade davası açarsın kazanırsan işe almak zorunda değiller ama bu sefer 8-9 aylık ücretini ödemek zorunda kalırlar.

Herkes senin gibi dirayetli olsa şu köpeklere kimsenin parası kalmaz. Merak etme iş mahkemeleri işçiyi kolluyor. İşten çıkarırlarsada ibranme falan imzalatmaya kalkıyor bu malla sakın imza atma, hiç birşekilde imzalamak zorunda değilsin bir çok mal işveren ibraname alınmak zorunda yasa böyle diyor diye işçiyi zorluyorlar hatta imzalamaz isen maaşını alamazsın diye de tehdit ediyorlar. Merak etme o maaşınında yine alırsın faiziyle. Ha ama düz bir kağıda hiçbir alacağım kalmamıştır ibra ederim diye bir ibraname verirsen bu geçerli değil buda aklında olsun.

İşe iade davaları çok daha kısa sürede biter. Fazla mesai hakkında öyle çok komplike bir dava değil eğer 1500 tl parasal değerin altındaysa fazla mesai alacğaın buda istinaf (yeni temyiz yolu) tabi değil yani karar kesindir karşı taraf bunu eski deyimi ile temyiz de edemez.

Mobbingi ispatlamak çok zor değil yani illa tnaık veya şahit yada yazılı veay görsel delile gerek yok. Sadece mobbing süresince yaşanan olayları dava dilekçesine aktarırken belirli bir hikaye ve oluş içerisinde anlatmakk lazım. Mesela fazla mesai istediniz bunu yazılı olarak verin baktı almıyor ihtar çekin, akabinde işten çıkarılıyorsanız demek ki işten çıkarılma sebebi esasında fazla mesai isteğiniz. Sonra işe iade davası açtınız işe başladınız mobbing başladı yine ihtar çekin bunlar hep delil. Veya sesli olarak herkesin duyabileceği şekilde bunu yapmamasını belirtin insanlar duysun şahit olsunlar, veya gidin bir iş arkadaşınıza anlatın işyerinde böyle böyle oluyor diye en azından olurda tanılığı kabul ederse bana böyle böyle anlattı der dolaylı tanık olur. Hakim boş adam deil anlar bu adam işe iade davası açmış işe başlamış iş veren elbette tacize başlamıştır çünki fazla mesai istedi diye işten çıktı, aradaki ihtarlarınız, işten çıkarılma sebepleriniz bunlarda hep delil yani sizin samimi olduğunuzu kanıtlayan emareler. Buna benzer davacının hiçbir delilinin olmadığı (ihtar var, tanığı yok) bir davayı kaybedeceğiz gibi görünüyor.

Birde bomba bir yargıtay kararı var Ancak, T.C. Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 28.04.2014 Tarihli 2013/26087 Esas 2014/10205 no.lu kararında; “Eylemi başka türlü ispat etmesinin mümkün olmadığı, bu savunmayı doğrulayan bilir kişi raporuna göre, sanığın başkaca şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içerisinde iken, toplantıda kendisine yönelik hakaret içerikli konuşmayı kayda almasını, sanığın eyleminin hukuka aykırı olduğunu kabul etmenin mümkün olmadığı” yani, “aleni olmayan toplantıda kendisine hakaret edenin konuşmasını telefonuna kaydetmek suç oluşturmaz”, yönünde bir karar vermiştir.

Yani süreç çok zor evet ama aklınızda olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

sabonis said:

ama herhangi bir sağlık veya başka bir engel yoksa, hava alanına taksi ile gitmek bence gayet mantıklı bir hareket yani. şu hava alanına bırakma ve oradan karşılama olayına biraz tersim ben. hava alanları zaten şehirin en saçma yerlerinde, niye 60 km yol ve 3 saatini harcıyorsun :D

sevdiğin insan uzaktaysa, hayvan gibi özlüyorsun. terminale girene kadar yürürken, terminalde otururken, güvenlikten geçerken, güvenlikten geçtikten sonra el sallayana kadar geçen zamanda kafanda üç romanlık cümle birikiyor. flightradar'da uçağını izliyorsun falan. kolay değil abi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...