Vodan Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Arkadaşlar selamlar, Eskiler hatırlayacaktır, bundan 9 yıl kadar önce Otokritik.com isimli bir hobi projesini hayata geçirmiş ve burada paylaşmıştım. Hatta sağolsun Paticik ahalisi destek olmuş ve ilk üyelerimi oluşturmuştu. Uzun zamandır elimde olan ve ileride belki bir proje yaparım diye beklettiğim Garajj.com'u başka bir ticari proje vesilesiyle hızlıca hayata geçirebileceğim bir fırsat görerek Social Garage Community tadında yayına aldım. Kısaca bahsedeyim, aslında bahsettiğim ticari projeyi 1 gecede re-brand ederek yayına almayı planlıyordum ancak işin içine girdikçe daha da çok gaza gelerek bari yapmışken buna değsin diye geliştirerek bir girişime dönüştürdüm. 1 gece olarak planladığım süre toplamda 75 gün kadar vaktimi aldı ve bu süre zarfında önce iOS development üzerine sıfırdan ilk fazı (launcher) geliştirebilecek kadar çalışıp ileride doğabilecek tüm teknik ihtyaçları şimdiden karşılayabilecek basit bir mobil uygulamaya kadar götürdüm. Apple tarafından Approval sürecini beklerken de Web tarafını finalize etmeyi planlıyordum ki o da Test Flight (Beta süreci) expire olacak kadar vaktimi aldı (60 gün) ve bu gece itibariyle sitedeki demo içeriği sıfırlayarak yayına aldım. İlk olarak da sizlerle paylaşmak ve görüşleriniz ile desteğinizi almak istedim. * * * Fikri aslında çevremdekilere anlatırken basitçe "Araba Instagramı gibi bişey" şeklinde ifade ediyorum. Sisteme bağlanıp arabamızın bilgilerini girdikten sonra fotoğraflarını yükleyebiliyoruz. Sistem bize https://garajj.com/erhan/ şeklinde bir online garaj yaratıyor ve bu linki kullanarak aslında forumlarda vb kullanabileceğimiz jenerik bir yapıya ulaşıyoruz. Her ne kadar forumlar artık eskisi kadar ilgi çekmiyor olsa da, forumlar için otomatik olarak imzalar üretebilen ve copy/paste mantığıyla aşağıdaki kullanabileceğimiz özelliği de bulunuyor. Sistemi son 3 yıldır üzerinde çalışarak hala geliştirmeye devam ettiğim kendime ait bir Social CRM platformu üzerine kurdum, dolayısıyla arka planda ciddi bir veri oluşturup işleyebiliyor. Arka planda çalışan Segmentasyon yapabilen ve Facebook ile Mobil cihazlar üzerinden push gönderebilen teknolojisi sayesinde ileriki aşamalarda bir çeşit gelir modeline dönüştürmeyi planlıyorum ancak ilk aşamada tek odağım üye bazında büyüme olacak. Özetle bu şekilde. İlgilenip denerseniz görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim. Sisteme verifikasyon süreçlerini bypass etmek için sadece Facebook ile bağlanılıyor. Aynı zamanda Social Pluginlerle de desteklendiği için aslında o tarafta da sosyal medya üzerinden yayılım odaklı bir yapısı var. iOS cihazlar için Mobil Uygulamayı şu linkten edinebilirsiniz.https://garajj.com/install Web üzerinden Garajj.com Mümkün olduğunca ayıklamaya çalıştım ancak ufak tefek hatalarla karşılaşırsanız onları da iletirseniz düzeltme fırsatı bulmuş olurum. Evet epey kısa oldu :) Saygılar. (mod'a blink) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Bonesoul- Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 elıne saglık soyle cok hızlı bır sekılde goz attım ben olsam ılk ne yapardım diye; json+ld'yi yani structured data'yı daha sımdıden devreye alırdım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Selam, FB yok bende :P Saygılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Günaydın ya şimdi diyeceksiniz ki direk balta ama. Motordan sonra az çok anladım ki bu tarz işler marka gruplaşmasına ve FB üstünden gruplarla dönüyor. Forumlar siteler falan bitmiş gibi geldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 ne oldugunu anlamadım ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 araba instagramı işte dediği gibi. Yani sosyal medyaya arabamın fotoğrafını yüklemek zaten baştan saçma bulduğum bişi. Ama sevdalısı var tabi. yolun açık olsun. öneri: kendine ortak bul, arabam.com gibi falan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Osuran_boga Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 araba olaylarından anlamıyorum zaten de ilk gözüme batan sitenin adı oldu. garaj.com da satılıkmış Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 madem garajj o zmn logoyu jj yap. g değil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
photographer Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 site çok güzel olmuş uygulamayı yükleyemedim iphone'um olmadığı için. Killjoy'a katılıyorum logo JJ olmalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 araba fotolari yuksek like alir her daim gj Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bingildak Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 cdn neden kullanmıyorsunuz? cdnsiz o kadar görsel patlar. bir de scroll down ederken inanılmaz saçmalıyor chromeda, cache yapmadığı için olabilir (ilk girişimdi). 2. bloktan sonra 3. blok varsa requestte kalıyor sürekli, çağıramıyor bir türlü. ek olarak fark etmişsinizdir, FB ikonları çok geç geliyor dışarıdan çağırdığı için. onlara kendiniz ikon çalışıp FB'e bağlayamıyor musunuz? bence tasarıma default FB ikonları gitmemiş zaten. arama motoru için marka ve model tanımlamalarını yaptınız mı? aksi takdir de arama motoru yalan olur. arayan sonuçta marka veya modelle arayacak değil mi spesifik bir kullanıcı aramıyorsa. eğer onları pre-defined seçim haline getirmezseniz millet yanlış yanlış yazar arama sonuçlarınız piç olur. yüklemeler için bir validasyon sistemi var mı? içeri sokulan imajları biri kontrol edip onaylıyor mu yoksa instant ana sayfadaki feede düşüyor mu? eğer öyleyse başınız ağrıyabilir birçok sebepten ötürü. ne tür ticari bir projeye bağlantılamak için kurduğunuzu belirtmemişsin ama bu haliyle bence çok emek sarf etmeniz gerekiyor. marka kimliği oluşturmanız gerek, incentiveler düşünmeniz gerek -neden bu siteye gelip foto yüklesin?-, kullanıcının fb-instagram vs değilde buraya foto yüklüyor olmasının bir ayrıştıcı niteliği olması gerek. şu haliyle bir sosyal platformluğu yok. içeri bir şey soktuğun ve onun görüntülendiği bir yapı sadece. bu sosyal değil. naçizane fikrim ilk olarak oturup john doe neden garajj'ı kullanacak sorusunun yanıtını bulun ve onun üzerine arkaya incentive, farklı sistemler inşa etmeye başlayın. bir tasarımcı alın, o tasarımcıyla marka-kurumsal kimlik çalışın, bu öyle profesyonel bir çalışma olmak zorunda değil, sadece siteye girenin ilgisini yakalasın, X blog sayfası gibi olmasın. son olarak sitenin performansı için alt yapı çalışmalarını yapın. bu işin en temeli zaten biliyorsunuz, bu olmadan olmaz. ben bendeki bağlantı ile ikonların 6 sn sonra geldiğini görüyorsam, çorumdaki kullanıcı o siteyi görmeden kapatır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 indirmeye çalıştım, aylık gelirizin 25k'dan azsa indiremezsiniz dedi :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vodan Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Selam, Madde madde yanıt vereyim. bingildak said: cdn neden kullanmıyorsunuz? cdnsiz o kadar görsel patlar. //Şu an sadece 2 üyesi var, gidişata göre bakmaktan yanayım. Sunucunun tüm yükünü di'ye yükledim zaten şu an kafam rahat :P bir de scroll down ederken inanılmaz saçmalıyor saçma chromeda cache yapmadığı için olabilir (ilk girişimdi). //O kodda bir saçmalık var farkındayım ancak launch sonrasına ertelediğim bir nokta. 2. bloktan sonra 3. blok varsa requestte kalıyor sürekli, çağıramıyor bir türlü. ek olarak fark etmişsinizdir, FB ikonları çok geç geliyor dışarıdan çağırdığı için. onlara kendiniz ikon çalışıp FB'e bağlayamıyor musunuz? bence tasarıma default FB ikonları gitmemiş zaten. //Bildiğim kadarıyla FB Like için mümkün değil, Sharer için custom buton tanımı yapılabiliyor. Ancak bunu daha mainstream olarak düşünün, mavi butonu görünce şak diye tıklayacak bir kamyon insan da var doğrusu. arama motoru için marka ve model tanımlamalarını yaptınız mı? aksi takdir de arama motoru yalan olur. arayan sonuçta marka veya modelle arayacak değil mi spesifik bir kullanıcı aramıyorsa. //Bu noktada sanıyorum bombilo'nun da değindiği microdata gibi bir şeyi kastediyorsun değil mi? Hakim olduğum bir konu değil araştıracağım. eğer onları pre-defined seçim haline getirmezseniz millet yanlış yanlış yazar arama sonuçlarınız piç olur. //Her şey pre-defined. yüklemeler için bir validasyon sistemi var mı? içeri sokulan imajları biri kontrol edip onaylıyor mu yoksa instant ana sayfadaki feede düşüyor mu? eğer öyleyse başınız ağrıyabilir birçok sebepten ötürü. //Herhangi bir fotoğraf yüklemesi yapıldığında ilk olarak imajın EXIF bilgileri üzerinden Orientation tagı alınarak doğru pozisyonda döndürülüyor. Ardından bir kaç boyutta arka planda kopyalanıyor. Tek tek her fotoğraf değil ama her yeni profil ilk fotoğraf yüklemesini takiben 1 kez onaylanmak durumunda. Onaylı olmayan profillerin yüklemeleri ana sayfaya gitmiyor ve site üzerinden discover edilebilecek bir opsiyon yok. Öte yandan kullanıcının kendisi görebiliyor ve direkt link ile erişime açık. Yani o konuyu düşünerek yukarıdaki gibi bir akış belirledim. Eğer kullanıcı tüm fotoğraflarını silerse profil pending statuse çekiliyor, yükleyeceği ilk fotoğraf sonrası profili tekrar onaya tabi. ne tür ticari bir projeye bağlantılamak için kurduğunuzu belirtmemişsin ama bu haliyle bence çok emek sarf etmeniz gerekiyor. //Yorumunu anlayamadım ama ölçek elde etmeden tabikide ticarileşmesi mümkün değil. marka kimliği oluşturmanız gerek, incentiveler düşünmeniz gerek -neden bu siteye gelip foto yüklesin?-, kullanıcının fb-instagram vs değilde buraya foto yüklüyor olmasının bir ayrıştıcı niteliği olması gerek. şu haliyle bir sosyal platformluğu yok. içeri bir şey soktuğun ve onun görüntülendiği bir yapı sadece. bu sosyal değil. //Aslında bence var çünkü örneğin ben global bir MINI Owners Club'a üyeyim ve orada dünya üzerinde bir çok yerden insanların yaptığı paylaşımları keyifle takip ediyorum. Sitede Auto-tagging mekanizması var ve tüm fotoğraflar özellikle kaldırmazsanız birbiriyle bir şekilde bağlanıyor. Bunun üstünde de Networks bölümünde hali hazırda forum, fb grubu vb üzerinden birbiriyle bağlı olan insanlar aynı Network çatısı altına girip sadece araba fotoğraflarını konsolide edip takip edebiliyor. Herhangi bir foruma rakip değil çünkü goygoya kapalı, öte yandan daha hijyenik ve jenerik bir destekleyici platform. Dolayısıyla ben yemek, tatil, kozmetik fotoğrafları içerisinde araba seçmiyorum, canım araba görmek istediyse açıp bakabiliyorum gibi bir motivasyonu var denebilir. naçizane fikrim ilk olarak oturup john doe neden garajj'ı kullanacak sorusunun yanıtını bulun ve onun üzerine arkaya incentive, farklı sistemler inşa etmeye başlayın. bir tasarımcı alın, o tasarımcıyla marka-kurumsal kimlik çalışın, bu öyle profesyonel bir çalışma olmak zorunda değil, sadece siteye girenin ilgisini yakalasın, X blog sayfası gibi olmasın. son olarak sitenin performansı için alt yapı çalışmalarını yapın. bu işin en temeli zaten biliyorsunuz, bu olmadan olmaz. ben bendeki bağlantı ile ikonların 6 sn sonra geldiğini görüyorsam, çorumdaki kullanıcı o siteyi görmeden kapatır. //Bu konuyla epey ilgileniyorum, aslında sürenin çok uzamasının sebebi de elimdeki platforma push-state upgrade vb gibi geliştirimler yapmama da bağlı biraz. Devam edeceğim. Teşekkürler, ancak böyle böyle bir noktaya gidebilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vodan Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Bu arada az önce yazmayı unuttum, Incentive olarak Badge ve kişiye özel pleksi plakalık hediye etmek gibi bir fikrim vardı başında ancak bunu piyasadan tedarik etmek yerine daha uygun bir yatırımla atölyesini kurabiliyorsun. :) Yine de rafa kalkmış değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bingildak Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 ben konuya çok uzağım ya ondan bana bir şey ifade etmeyen noktaların bu işe ilgi duyanlara bir şeyler ifade etmesi çok normal. zamanında oğlum al benim arabayı kullan işte diyen babama ne arabası baba istanbulda manyak mısın yanıtı veren insanım hehe. cdn konusu maliyetli bir konu değil. di ilgileniyorsa zaten o benden 100 kat iyi bilir. imaj ağırlıklı bir sitenin imaj ağırlığını hafifletmek için maliyet bile sayılmaz. fb butonu konusunda sıkıntı çok geç oluyor olması, belki yükleme sırasında onu önceliklendirme seçeneği falan vardır. yazılımcılar daha iyi bilir. eğer onu kullanacaksanız sayfa geldiğinde, butonların gelmesini sağlayın en azından. bana projeyi satmaya gelsen neden garajj konusunda yazdıkların almayı düşünmem için yeterli olmazdı. bu tabii ki projenin amacının ne olduğuyla alakalı. amaç sadece enthusiastic kitle için amaç güdülmeyen ve sadece trafik hedefleyen bir proje ise anlayabilirim ama onu da inşa etmeniz için bence daha fazla taşıyıcı kolona ihtiyaç var. şu haliyle neden FB grubu değil de garajj veya neden instagram tagı değil de garajj yanıtları yok. işin dışına çıkıp da içine yabancı gözle baktığında bu yönde enthusiastic olan bir adamın zaten bir setup ı var. kendinden örnek verdiğin gibi. sosyal medya çağı adamın bu ilgi alanını zaten istemediği kadar besliyor. bunun üstüne forum etc daha sosyal olan ama goygoya açık alanlar var - aradığı etkileşime göre. bu adam garajj'a geldiğinde neden sitede kalır ve neden komüne dahil olmak ister sorusuna yanıt bulmanız gerek. belki de bulmuşsunuzdur da ben anlamıyor olabilirim. güzel bir başlangıç olmuş, umarım istediğiniz yerlere taşırsınız meyvesini yersiniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Bonesoul- Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 abı bide ad soyad + plaka tuppleının siteden bulunabilmesi bence hos bir kombinasyon degil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 domain cok kötüymüş beygirgucu.com var istersen satayım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 bingildak +1 adam direk sağlam feedback vermiş. scroll sıkıntısı beni de rahatsız etti, flike geliyor,gidip tekrar geliyor bende. yalnız flike yerine whatsapp,insta,fb,tt birlikte olan bi share button'u daha iyi gibi bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Borastus Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 dev açısından bakanlar olmuş ben de akış-dizayn babında bakayım. yatırım tavsiyesi değildir. ana sayfanın mantığını değiştirsen iyi olur. ben şimdi arabamın 30 tane resmini upload etsem site komple benim gibi olacak gibi geldi. her üyeden bir tane resim olsun üyelerinde main photo gibi birşeyi olsun. solda bir liste olsun mesela arabalarına göre resimler tarzı. ben bmw si olan zengin üyelerin resimlerine bakmak istiyorum mesela. üst barın kalıcı olmasına gerek yok. modern sitelerde aşagı indikçe o küçülüyor veya kayboluyor, yukarı scroll da geri geliyor falan. siyah arkaplan hiç sevmem tercih beyaz theme seçenegi olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yumy Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Fikir güzel geldi bana, meraklısı arabasının şovunu kolay ve hızlı yoldan yapmak için bu tarz bir siteye dadanabilir. Odaklanılması gereken burada insanların arabalarının ne kadar iyi olduğunu gösterme arzusu diye algıladım? İleride, arabasını satılığa çıkardığında referans gösterebileceği bir yer bile olur belki. Farklı kategorilerde aylık haftalık top 10'ler siteye eklenebilir, kullanıcılar arası farklı oylama sistemleri düşünülebilir. Hatta site üzerinden arabaların popülerliklerine ve donanımlarına göre 1vs1 yarış yapmalı mini oyunumsular bile eklenebilir :D Bu söylediklerim ne kadar yapılası şeyler hiç fikrim yok tabi asdf Sitenin de ismi tanındıkça şanı yürür. Pazar değeri olmaz diyeceğimiz neler neler tutuyor bu niye tutmasın, bol şans. (Konsept olarak farklı algılamış olabilirim olayı ben de bu tarz fikirler uyandırdı.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seele Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 domain kötüler kötüsü. bide neden international düsümedin. Garage kelimesinden türeme. bide plaka isim kombinasyonu iyi degil insalar database olusturur satar sonra. program yazip plakayi silmelisi yüklerken (kolay bir is degil). yada yüklerken basit bicimde yükleyen kisiye sildirmelisin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vodan Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Scrolldaki gariplik ve Facebook butonlarının refresh etmesi aynı kod sebebiyle gerçekleşiyor. JS ile PHP çağırılıp içerisinden listeleme yapıldığı için FB Pluginleri her seferinde tekrar parse etmem gerekti. Oradaki kodu daha iyi bir seçenekle değiştirince ikisi de düzelir. İsim, Renk falan gibi yorumları pek dikkate almıyorum çünkü yukarıda sebebini yazdım. Bu domain belki 7-8 yıldır bende atıl durumda bekliyor. Instagram'ın Photo kelimesinden türememesi de bence ismin literal olmasına gerek olmadığını açıklıyor. Bazı yorumları sadece ana sayfaya bakarak yapıldığını düşünüyorum çünkü Networks çatısı altında basitçe anlatırsam takımlar birbirinin tüm yüklemelerini takip edebiliyor. Örnek: https://garajj.com/network/miniclubtr/ Sadece BMW takip etmek istiyorsanız da bir çözüm var herhangi bir tag'e tıklamak veya search etmek yeterli. Ancak easy-access olsun önerisiyse bu katılıyorum daha kolay erişim olabilir. https://garajj.com/search-tags/MINI/ * * * Bu arada konuyu açarken bu kadar teknik yorum alacağımı hiç düşünmemiştim bu yüzden yeri gelmişken belirteyim ki profesyonel olarak developer değilim, yıllardır hobi olarak ilgilendiğim bir alan bu. Asıl hayatımı kazandığım mesleğim ise Dijital Pazarlama. Dolayısıyla CSS'i inceledim tekrarlar var tadındaki yorumlar için teşekkürler ama bu maksatla açmamıştım konuyu :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
boztu Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 İki aşağı kaydırdım 10mb. veri indirdi. Sanki çok gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Hayırlı olsun :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Crawler Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Abi parası neyse basıp garaj.com u satın alsaydın keşke. Çift jj ile biraz saçma olmuş sanki haksız mıyım? Maden bi proje olarak bakıyorsun buna garaj.com u satın al bence. Çok büyük para isterler mi bilmiyorum gerçi ama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar