Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kafa Karışık-Akıl Verin Patiler


cicibeybe

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,

Hiç danışma olayına girmemiştim daha önce, ama burada yurtdışında çalışan birsürü insan var ve gelen her fikir işime yarayabilir diye düşündüğümden bir deneyeyim dedim :)

1,5 ay kadar önce, canımı çıkartan işimden kavga dövüş istifa ettim (mavişe ölüm!,yaşasın özgürlük!). Aileme bakıyordum mezun olduğum günden beri. Hatta geçen sene King's College'da mastera gidecekken (burslu şekilde) babamın rahatsızlanması nedeniyle ertelemek zorunda kaldım.

Neyse artık bir şekilde kendi başlarının çaresine bakabilir hale geldiler ve babamın durumu iyi şimdi. Bu nedenle Ağustosta mastera gidiyorum. Kabul aldığım üniler: Trinity College Dublin, Erasmus University Rotterdam ve University of London Cass Business School (Finance bunların hepsi). Birikimim vardı zaten onu yerim masterda diyordum ama dün açıklandığı üzere Jean Monnet bursunu kazandım. Tüm master ve 1 yıllık yaşam masraflarımı karşılayacak bu burs. Kararsız kaldığım nokta bundan sonra ne yapacağım.

Şöyle açıklayayım: Yurtdışında yaşamak istiyorum ve bu nedenle Rotterdamdaki Üniyi tercih etmek daha mantıklı gibi geliyor (mezun olduktan sonra 1 sene vize veriyorlar iş araman için). Bununla birlikte, Londra finansın merkezi. Rekabet daha yoğun olduğundan iş bulamayabilirim gibi geliyor ama Türkiye'ye geldikten sonra University of London Finance masterı CV'de daha güzel durur. Ben de yorgunum açıkçası çok yoğun geçen 4 senelik çalışma döneminden dolayı.

Bir yandan burs hazır olduğu için Imperial College, Warwick gibi okullara da başvuru yapabilirim (nasıl olsa artık okul ücreti farketmiyor Rotterdamın 50 bin ingilteredeki okulların 80-100 bine geliyordu), kontenjan kaldıysa kesin alırlar. Ne yapsam bilemedim. OECD endeksine falan bakıyorum Hollanda cennet gibi gözüküyor :D Orada yaşayan ve bir bankada çalışan arkadaşımda gel buralar çogzel diyip duruyor.

Akıl verin patiler ne yapayım ne edeyim?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

türkiyeye dönmeyi düşünüyorsan ingiltere
yok kesinlikle hiç bir şekilde dönmiyeceksen hollanda

trde ÇOK kazanıcaksın ve ucuza yaşıyacaksın ama tr işte
hollanda da nispeten daha az kazanıcaksın ve pahalı yaşıyacaksın ama kafan rahat olucak (para olduktan sonra trde de kafan rahat olur gerçi)

benzer yollardan geçen bir arkadaş ingiltere=>tr yaptı. en son konuştuğumda 10k€dan fazla alıyordu bir bankadan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben zorda kalinca kagidin bir tarafina aklima gelen tum artilari obur tarafina tum eksileri yaziyorum. Arti eksi sayisini karsilastirip riski almaya deger mi karar veriyorum :P
Her uni. icin bir kagit ac ve doldur arti eksileri. Bunlardan En iyi ikisini sec ve yanyana ikisine de artilari yaz karsilastir. En iyi duz mantigi boyle yurutursun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mavişe ölüm ahahahah

aga yüreğinin götürdüğü yere git, artık özgürsün.
ilk başta kafan şu yönde oluyor, la doğru bir tercih yapayım falan,
ama gerek yok, yardır gitsin, her türlü hayat işte.

müstafi danışmanlığı istersen uğra benim dükkana bi ara, tecrübelerimi aktarayım sdfsd
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:

mavişe ölüm ahahahah

aga yüreğinin götürdüğü yere git, artık özgürsün.
ilk başta kafan şu yönde oluyor, la doğru bir tercih yapayım falan,
ama gerek yok, yardır gitsin, her türlü hayat işte.

müstafi danışmanlığı istersen uğra benim dükkana bi ara, tecrübelerimi aktarayım sdfsd


Hakkaten geleyim abi. Bizim içeridekiler dışarısı çogkötü, iş yok, olan da berbat diye ağlanıp duruyordu. Anlattıkları kadar olmadığına inanmak istiyorum :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere'yi az çok bilen biri olarak fikirlerimi söyleyeyim;

Açıkçası finansın merkezi doğru Londra. Competition inanılmaz fazla ve bu working permit olayı oldukça can sıkıcı. Ancak yapabileceğin 2-3 şey var;

Birincisi Cass (Yalnız Cass UCL değil, City'nin Business School'u) business school olarak gayet iyi bir okul. Ondan daha iyi olarak açıkçası (Oxford, Cambridge; Said ve Judge'ı dışarıda tutarsak), LBS, LSE, Imperial ve Warwick var.

Şimdi LBS burada biraz farklı bir kategori, eğer oraya girebiliyorsan, hepsinden iyi ve düşünme derim. Gmat istiyor sanırım (LSE'de istiyor), finans için birçoğu istiyor. Bu arada Imperial Finans ve Management'ta da baya iyi.

Kısaca bunlar Cass'ten bir tık ötedeler, ama aralarında acayip farklar yok. Açıkçası Master'ın olayı ve sonrası için şunu diyebilirim;

Nereye gidersen git (İngiltere için) derslerin gerçekten çok fazla bir önemi olmadığını dürüstlükle söyleyebilirim. Şöyle ki, zaten İngiltere kültür gereği haftalık saat sayısı olarak oldukça düşük bir yer, genelde senin çalışmana ve interaktif eğitime önem veriyor (case study vs gibi düşün, tabii finans daha rigoroustur ona lafım yok.)

Burada demek istediğim olan vaktini, tamamen network ve iş bulmaya harcaman gerektiği. Derslerden, grup derslerinden (master'ın olayı bu olacak) elbette geri kalma, ancak derslerle boğulma. Unutma, 1 senen var ve o sene bitene kadar bir iş secure etmek zorundasın, yoksa geri döneceksin. Dönüş alternatiflerini başka değerlendiririz, ben şu an kalman üzerine fikir üretiyorum.

Network ve iş bulmadan kastım nedir?
Burada ne sektörü istediğin önemli, geçmişini ve eğitimini ve isteklerini bilmiyorum, daha detaylı yazabilirsin. Hedefin finansta Investment banking ise, buralara sadece oraya master'a giderek girebilmen zor. Çünkü zaten analyst pozisyonları için daha önce oralarda staj yapmışlar giriyor buldge bracket dediğimiz investment bank'lere. Mesela sen bir analyst pozisyonu için başvurduğunda, çok exceptional olman lazım ki adam seni alsın, çünkü Ox, Cam, LSE, Imperial 3. sınıflarında staj yapan adamların %85'i offer alıp pozisyonları kapatmış oluyorlar. Buna bir de senin gibi oraya giren vizesi olmayan dünyanın her yerinden gelen yüzlerce öğrenciyi hesaba katarsan durum dürüst olmak gerekirse zor.

Peki ne yapılabilir. Açıkçası benim görüşüm, analyst vs pozisyonlarına başvurmak yerine long-term internship yakalayabilmen. Internship'e girmesi yine zor olmakla beraber elbette bir job offer değil ve orada kendini gerçekten gösterebilirsin, offer olma şansın hatta yalnız bu yolla bile gerçekleşebilir.

Çünkü yine tekrarlayayım İngiltere'de şöyle bir dilemma var;
Sana sponsor olacak şirketler ancak dünyanın önde gelen şirketleri oluyor, fakat zaten buralara girmek de inanılmaz zor oluyor. E haliyle sıkışıp kalıyorsun.
Dediğim gibi Internship bir opsiyon, bu noktada okulu gerekirse 2. plana atıyorsun gerçekten tüm samimiyetimle söylüyorum. Hedefimiz iş bulabilmek, Master notlarının bu noktada bir önemi olmayacak, çünkü zaten işi okul bitmeden ya bulacaksın, ya da bulamayacaksın.

Diyeceksin ki ya ben 4 yıldır çalışıyorum ne internship'i. Açıkası senin work experience'ın müthiş avantaj ama nerede çalıştığını bilmiyorum. Yani senin work experience tek başına job offer aldırabilir, ama yeterli de olamayabilir çünkü bu sefer giriş pozisyonlarına başvurman zor olabilir. Yaşını da bilmiyorum, ama benim dediğim gerekirse kışın / yazın o girmek istediğin yerlere staj gibi girebilmen. Yoksa associate olarak zaten giremeyeceksin, analyst olarak da dediğim sebeplerden girmen zor olacak.

Network'ten kasıt bu okulların careers fair leri olacak yıl içerisinde. Mesela emin ol Cass'e verdiğin paranın (burslusun süper, örnek olarak diyorum) yarısı kariyer servislerine gidiyor. Bu noktada buraları aşırı zorlaman gerek. Bir şekil herkeslşe herşeyle kontak kurup hedefini internship tarzı birşee yoğunlaştırıp (internshipten kastım illa summer intern olmak zorunda değil, off-cycle tarzı alakasız zamanlarda da olabilir ki bunlar büyük avantaj) bu tarz birşeyi yakalaman.

Direk elbette iş bulabilirsen süper olur. Ancak gerçekçi olmak gerek. Buradaki backgroundunu bilmemekle beraber finans dünyasında ben inv banking istiyorum dersen tek masterla Londra'da kolay değil. İmkansız mı elbette değil. Ama hedefimiz garanti. Maalesef vize işleri can sıkıyor tabii ki.

Biraz kopuk yazdım, daha da detaylı yazabilirim, sorularına göre.
Finans okuyorsan zaten senin için 2-3 alternatif var demektir; inv banking, consulting veya big 4.

Big 4 zaten yine sponsor olmuyor genelde, onlar da kolay olmuyor o yüzden.

Ama en ultimate, en iyisi nedir dersen. Ben senin kadar work experience'e sahip biri master yerine MBA yapsın derdim. Ama işin parası osu busu ayrı konu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eğer hollanda da iş bulma olasılığı varsa ve buranın iyi sektörlerinden birisine geliyorsan, kesin hollanda derim. Residence alıp, sonra dili kültürü öğrenip vatandaşlığa geçtikten sonra kalması baya iyi bir yer hollanda. Tek sıkıntısı stable olana kadar İYİ uğraştırıyor.

Mesela MSc geldin, kredilerin %50 sini veremezsen (ki dersler bazen blok blok, 33 ECTS tek ders olabiliyor proje, yılda 30 ECTS alman lazım) ülkeden atıyorlar.

"Dediğim gibi Internship bir opsiyon, bu noktada okulu gerekirse 2. plana atıyorsun gerçekten tüm samimiyetimle söylüyorum. Hedefimiz iş bulabilmek, Master notlarının bu noktada bir önemi olmayacak, çünkü zaten işi okul bitmeden ya bulacaksın, ya da bulamayacaksın."

bu doğru gerçekten, ben MSc uzatıp, internship yaptım, sonra öğrenci organizasyonu kurup onun altında eşek gibi çalıştım, sırf proje çıksın kontak olsun cv olsun portfolio olsun diye.

Dersime gideyim mezun olayım iş bulayım diye bir dünya yok gerçekten.

Şu an mesela pazar günü biraz taşak geçiyo olsam da mühendislik binasında çalışıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...