Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ema'nın mutfağı: peynirli poğaça


Emaleth

Öne çıkan mesajlar

uzun süredir ara verdiğim ema'nın mutfağı serisini popüler bir tarifle hortlatmaya karar verdim.

peynirli poğaçayı herkes sever, yapımı da süper kolay aslında ama nedense hep köşe başındaki pastaneden filan alınır ve pastaneler de kabarsın diye maya bastığı için ayı gibi mide yakar :/

bu dertlerinize son vermek için emanızdan dev hizmet: yarım saat hazırlığı, yarım saat de pişmesi, gayet olağan malzemelerle bir saatte elinize ev yapımı harika poğaçalar almanıza yarayacak süper tarifim aşağıdaki gibidir. beyaz peynir sevmiyorsanız patates, ıspanak gibi dolgu malzemeleriyle de deneyebilirsiz, hatta hamuruna dereotu, havuç rendesi vs bile ekleyebilirsiniz, keyfinize göre ;)

encoy :)

malzemeler




hamuru için:
1 bardak yağ (sadece sıvıyağ ile de olur ama ben poğaçalarım mis gibi tereyağı koksun diye 50-60 gr tereyağı eritip ekliyorum)
1 bardak yoğurt (varsa kaymağını koymayın ki pütür olmasın)
1 paket kabartma tozu
2 yumurta (birinin sarısı dışına sürülecek, panik yok anlatıcam)
tuz & karabiber (göz kararı)
aldığı kadar un ("aldığı kadar" tanımına uyuz olduğunuzu biliyorum ama panik yok, anlatıcam)

içi için (dediğim gibi, farklı içler denenebilir, burada kullandığım)
1/3 kalıp beyaz peynir
maydanoz (kıyılmış, canınızın istediği kadar)

üstü için:
bir avuç çöreotu (opsiyonel)

ön hazırlıkla başlayalım



nedir? düzen, intizam, planlamacılık...
tereyağını (kullanıyorsanız) eritin, peynirinizi ezin, maydanozunuzu kıyın, karıştırın. birazdan elleriniz yağ içinde kalacak, bunları aradan çıkarın. hazır beklesinler.

sonra yavaştan hamura başlıyoruz. korkmayınız, hiçbi yerinize bişe yapışmıycak, kıvamı da hemen tutucak, çok süper olucak.

derin bir kaba (un hariç) malzemeleri koymaya başlıycaz. ölçü için bildiğimiz düz türk su bardağı kullanabilirsiniz. bakın mesela aşağıda, erittiğim tereyağı ve üstüne eklediğim eklediğim ayçiçek yağı bardağını görebilirsiniz. ben bunu 1.5 parmak eksik kullanıyorum, gayret süper oluyor.

vıccık vıccık yağ



buradaki tricky malzeme yumurta. neden? çünkü yumurtanın birinin tamamını atıcaz içine ama ikinci yumurtanın sadece beyazını hamurda kullanacağız. demek ki ne yapılacak? sarı-beyaz ayrılacak. nasıl?

işte böyle (gif)



yumurtayı kırarken yan çevirip sarısını ikiye ayrılan kabuklardan birinin içinde bırakın. sonra sarıyı zedelemeden öbür yarım kabuğa alın, sonra bi daha. göreceksiniz ki yumurtanın beyazı aradan akıp giderken, sarısını kabuk içinde tutmayı başarabileceksiniz. beyazı sallayın kabın içine, sarıyı bi çay tabağına filan ayırın, lazım olucak sonra o :)



evet un hariç malzemeler kapta birikti (yağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu, bi tutam tuz ve azzzcık karabiber.

şimdi her şeyi iyice çırpın.



sıra geldi türk mutfağının büyük gizemlerinden ikisine:
1) "aldığı kadar"
2) "kulak memesi"

gayet kolay. aşağıdaki fotoları takip ederek, hamurunuz kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar un ekliyoruz. her bir seferde ne kadar un ekleyeceğinize bakmak için 1, kulak memesi kıvamı ne anlamak için 6 numaralı fotolara dikiz. ara aşamaları da koydum ki arada hamur henüz tutmazken paniğe kapılıp hepsini birden çöpe atmayın. her hamur önce cıvık olur, gerekli zaman ve un yatırımını yaparsanız toparlar ;)

bu arada, 5. seviyeye kadar elinizle girişmenize hiç gerek yok. önce çırpıcıyla, sonra kaşıkla takılın, yıvışık hamurun ele bulaşması kadar insanı mutfaktan soğutan bişey yok. o yüzden, son ana kadar alet edevat kullanmaya devam. nedir? insanoğlu gereç kullanan canlıdır. evet.

tutmaz tutmaz demeyin, ununuzu ekleyin



hamur hazır gençlik. iş bitiyo. şimdi poğaçalarımıza şekil vericiiz.

hamurdan pinpon topundan büyük, tenis topundan küçük parçalar koparın

aslında boyutunu neşenize göre de ayarlayabilirsiniz. daha lokmalık mini poğaçalar yapmak pekala mümkün mesela. pişme süresine dikkat edin yeter :)



her bir hamur topunu diğer elinizle düzleyerek açıp, daire olunca içlerine birer tatlı kaşığı peynir karışımı koyacaksınız. sonra da dairenizi ikiye katlayıp kenarlarını İYİCE kapatacaksınız. iyice evet. iyice mıncıklayıp kapatmazsanız fırında patlar poğaçalar, pek hoş olmaz :/ o yüzden allah ne verdiyse girişin kenarlara.

peynir koy kapat




yaptığınız poğaçaları, sıvıyağla çok hafifçe (zaten hamur yağlı, abartmayın, tepsi azcık parlasa yeter) yağladığınız tepsiye, araları açık olacak şekilde yerleştirin. neden araları açık? çünkü kabartma tozu kullandık, büyüyecek onlar. büyüyünce yapışmasınlar birbirlerine...

ben mini fırın kullanıyorum, bu ölçü iki tepsi çıkarıyor. sizin tepsinizi, fırınınızı ve poğaça boyutunuzu bilemiycem. buraları ayarlarsınız, akıllı çocuklarsınız..

ne kaldı? poğaçaların üstlerini güzel kızartmak ve süslemek kaldı.

hani yumurtanın sarısını ayırmıştık ya?


sarıları patlatıp karıştırın, bir fırça (ya da evde fırça yoksa parmaklarınız) yardımıyla poğaçaların üstüne sürün.



şıklık önemli


bir avuç çöreotunu poğaçalarınızın üstüne serpiştirin.




hazırlık bu kadar. poğaçalarınızı önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verin. 20-30 dakikada pişecek. çok beklerseniz kuru kuru olur, az pişirirseniz içi hamur olur. renge dikkat edin, pembeleşince tamamdır, aşağıdaki gibi ;)



afiyet olsun ;)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Llama said:

Black-ice said:

vay anasını.
ekşili köfte yapıp yanına da bundan yapayım bari.


ya sen nereye yapıyon ya


emanın aynı böyle fotolu ekşili köfte tutosu var cahil

ünideyken baka baka yapmıştım çok da güzel olmuştu
fotolarla fln olunca yapılıo sonra izmir köfte denedim o gazla yazılı tariften bok gibi oldu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...