Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Alfabe neden ABC şeklinde sıralanıyor

mawiman

Öne çıkan mesajlar

şimdi, bu alfabe bir şekilde bu haliyle gökten inmediğine göre diyorum ki acaba harflerin oluşma ve terminolojiye yerleşmelerinde mutlaka bir süreç olmalı. demek istiyorum ki bu harfler önce sesle anlaşma ve daha sonrasında konuşmaya evrilme sürecinden sonra neye göre alfabeye yerleştiler?

kısıtlamak istemiyorum ama mesela latin alfabesini düşünelim, bütün latin alfabesi kullanan dillerde harfler belirli bir sırada, sanırım hiç birinde örneğin a b'den sonra gelmiyor. bu neye göre oluşmuş? niye halihazırda bildiğimiz şekle gelmiş?

soru: bu harflerin -en azından latin alfabesi için standart olanlarının- kabul görme sırası var mı mesela, neye göre kabul edilmişler? mesela q x'ten önce bulunmuştur o yüzden sıralamada önce geliyor diyebilir miyiz?
Sosyal ağlarda paylaş

eski medeniyetler soyut düşünce çok gelişmediği için sesleri somut şeylerle ilişkilendirme yoluna gitmişlerdir.

Böylece, günlük hayatta sık kullanılan belli başlı şeyler harflerin karşılığı haline gelmiştir. Mesela alef öküz, bet de ev anlamındadır. Aynı şekilde öküz alef, ev de bet'dir.

Gerçekten de bugün kullanılan "a"nın kökeni antik yunancadaki alfa'ya gider. Ancak antik yunancanın da kökeni arami, fenike dillerine, "alef" ve "bet"e dayanır.
Üstelik bunun günümüzdeki tezahürü sadece latincede değildir. Mesela arapçanın ilk harfi de "elif", ikinci harfi ise "be" sesidir. Daha ötesinde arapça ev "beyt" şeklinde söylenir.
Aynı benzerlikler eski ibranicede de mevcuttur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...