pattisliborek Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Arkadaşım Mayıs ayında 2 yıldır çalıştığı işyerinden baskı sunucu istifasını sunmuş. Ama öncesinde işi bırakması için her türlü baskıyı yemiş. İşe geldiği günleri keyfi olarak kesmişler maaşından mesela 1-2 defa. Resmi tatil günleri çalıştırıp mesai vermemişler. Kendisi başlarda düzelir diye ses etmemiş ama son ay mesai saatleri yaz nedeniyle 1 saat uzar diyerek habersiz 30 saat ücreti kesmişler. Patrona çıkmış son çare. patron da bunun üzerine yürümüş çalışmayacaksan bas git vs diye sen aldığın paraları bile hak etmedin vs diyerek. O da o sinirle bırakmış. Son çalıştığı ayın maaşını 2 aydır hala yollamamışlar, içerde bir de kullanmadığı yıllık izini kalmış falan. Patronun baskı yapma sebebi de belli olmuş bu arada. Arkadaş çıkar çıkmaz onun yerine ablasının askerden gelen oğlunu koymuşlar. Şimdi bu durumda ne yapabiliriz. Derdimizi kime, nasıl anlatırız? Kıdem + ihbar alınabilir mi? Ps: aile şirketlerinden uzak durun.
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 belki gercekten haketmemiştir, çalışmamıştır, çalış demişlerdir, baskı yapıyolar demiştir bişey diyemicem kendi istifa ettiyse zaten kıdem alamaz işe giriş çıkışı ispatlarsa 2 aylık dilimlerde toplam haftalık 45 saatin üstünü fazla mesai olarak alabilir mahkemeye vererek
pattisliborek Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Elinde bordroları vs var. Çalışmışlığını rahatlıkla ispatlayabilir. Bir de haftada 60 çalıştırılma söz konusuymuş. Ilk yıl mesailerini ödemişler ama 7-8 ay mesaileri kaldırmışlar, iş zaten orda kopmaya başlamış. 6-7 ay herşeye tamam demiş son raddeye kadar, patron hakaret falan edince gg direk.
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 çalıştığı saati ispatlaması lazım şahitle falan bordroda işe giriş çıkış saati mi yazıyo bi de ne sözleşmesi var belirsiz süreli mi
Riverwind Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 dava açın , iş davaları çoğunlukla işçinin lehine biter , işyerinde çalışan 2 -3 kişi tanıklık yapması gerekecek ama tüm iddialarınızı kanıtlamanız için. iş kanunu m.5 den eşit davranma ilkesini ihlal etmesi sebebi ile tazminat isteyeceksiniz , iş sözleşmesini haksız fesih ettiler diye de kıdem tazminatı talep edebilirsiniz önemli olan hangi tarafın sözleşmeyi feshetme iradesi olduğu burada , eğer işverenin zorla istifa ettirdiğine karar verilirse kıdem alabilirsiniz. fazla mesai , yıllık izin falan , alınmayan maaş falan tüm alacakları ne varsa yazın, davayı da az bir miktar üzerinden açıp sonra bilirkişi incelemesi yaptırıp dava harcını tamamlayacaksınız , yoksa fazla tutar dava açarken masrafı
trapt Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2014 Anlattığına göre,arkadaşın hakkını bilmediğinden veya o an maddi/manevi sebeplerinden dolayı dik duruş sergileyemediğinden dolayı gittikçe artan baskıya maruz kalmış. İşte bu durumda hakkını, iş tanımını bilmesi çok önemli. Avukat aracılığı ile çıkmadan önce gerekli kanıtları toplasaydı tazminat alabileceği şartlar daha net oluşacaktı. Bahsettiğine göre hala hakkı verilmemiş.Bunu hergün görüyoruz. Protestoyu çekip çıksaydı en azından. Belli kanıtları topladıktan sonra, hakkını arasın. Patronlar,Komutanlar,Efendiler biyerden sonra hak hukuk tanıması gerektiğini anlayabilsin en azından. Turizm sektöründe çalışan biri olarak, alt kademede olan birçok arkadaşlarımızın maalesef bunlarla mücadele etmek zorunda bırakıldığını görüyoruz. Uyara uyara iyileşecek inş. Son olarak linkini verdiğim dernek aktif olarak görev aldığımız bir kuruluş. Yardımcı olmaktan memnun oluruz :) http://www.mobbing.org.tr/tr/
sharky Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 istifani kendin yazıp imzalayarak verdiysen artık yapacak bir şey yok. Kendi rızan ile ayrılıyorsun.
Zikko Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 şu gibi durumlarda istifa etmek yapılacak en salakça şey, istifa etmeyip yeni iş bulduğunda istifa edeceksin, bırak kovacaksa kovsun, tazminatını vs. her şeyini versin, istifanı da maaşını eline aldıktan sonra vereceksin ki paranın içerde kalma durumu olmasın.. iş arama süresinde de onun yaptığı mobingi sen ona yapabilrsin, işi yavaşlatarak, mesaiye kalmayarak, rapor alarak, yasal izinlerini kullanarak vs. vs. sonuçta bunlar senin doğal hakkın, ama tr de sanki değilmiş gibi alıştırılıyorsun..
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 "İstifa ettiyse kıdem falan alamaz" görüşüne aldanmayın. Zorla istifa ettirildiğini kanıtlayabilirseniz gayet de alınır. Fakat mobbing davaları çok zor kazanılan davalar, benzer baskılar nedeniyle şahit bulmanız da çok zor olacaktır. Giriş-çıkış saatlerini tutan bir sistem yoksa fazla mesai olayları da aynı şekilde. İçeride kalan maaş + izin parası ise iş akdi hangi sebeple feshedilirse edilsin içeride kalmaz. O her türlü hakkınız. İstifa belgesinin ne şekilde imzalandığı da önemli. Normalde 2 yıldır çalışan adamın 6 hafta ihbar süresi olur, istifayı "hemen ayrılması uygundur" gibi bir ibareyle sunup imzalatmadıysa işveren sizden ihbar tazminatı isteyebilir. O zaman içeride kalan paranın çoğu yalan olur. İlerisi için de tecrübe olsun; 1. Bir avukata ya da iş hukukundan iyi anlayan birine danışmadan hiçbir işten ayrılma belgesi imzalamayın. 2. Mobbing yapıldı diye atar yapıp istifa falan etmeyin, zaten istenilen bu, onlar kazanmış olur. İstifa etmeden arayın hakkınızı; iş mahkemelerinde olsun, SGK'da olsun. Geçmiş olsun, bol şanslar.
kek Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Baggio said: 1. Bir avukata ya da iş hukukundan iyi anlayan birine danışmadan hiçbir işten ayrılma belgesi imzalamayın. işte en büyük sıkıntı burada başlıyor zaten. para yok avukata vermeye. daha da eziliyor insan. yerin dibine giriyor. boyun büküyor vs...
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Ya belki eş dost biri vardır diye dedim, yoksa da en basitinden ben avukat değilim ama şu kadar akıl verebiliyorum işte. Meraktan, yaşayarak, okulda vb. iş hukuku öğrenen bir sürü insan var. O anlamda söyledim.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Is mahkemesine avukat olmadan da gidebilirsin, cok net ve acik kanun zaten. Basit usul kullaniliyor zaten, bu demek ki oyle teknik seyler bilmene cok gerek yok, var olan az bir seyi bilmiyorsun diye de hakim hakkini yemez, ne yapacagini anlatir.
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Evet genelde davalar matbu ve avukatsız açılıyor zaten, hakimler de yol gösteriyor resmen. "Eee yani sen de o zaman şöyle böyleyi talep ediyorsun değil mi?" diye azıcık ittiriyor mesela takılınca :p
sharky Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Aile şirketi diyor arkadaşlar. Öyle kurumsal bir bakış açısı ile yönetilen bir firmadan bahsetmiyor adam :) Şahit v.s. bulabilmesi için çok insanın çalıştığı ve şirkete bağımlılığın profesyonel seviyede olduğu bir iş ortamı lazım. Benim anladığım kadarıyla öyle bir ortam değil adamın istifa ettiği firma. Dolayısı ile 99% hukuk önünde sadece kendi el yazısı ile yazıp imzaladığı kağıt kadar geçerli durum.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 O kadar kolay degil abi iscinin hakkini almak. Ilk once ama sunu soylemeliyim, ulkemiz bir polis devleti oldugu icin, eger isveren kisinin konudaki AKP ile bir iliskisi varsa asagida yazdigim seylere guvenmeyin, ulkede hukuk AKP'nin basladigi yerde bitiyor. Hukuk proflari da bunu soyluyor, ben de bunu soyluyorum. Ilk once hangi gunler ise gec geldiginin kaydi olmasi lazim isverende, bu ya kart ile giris kaydi olur, ya ise gelince attigin imza olur, ya da guvenlik kamerasi ile kayit olur. Falan filan iste; somut sekilde kanit olarak kullanilacak bir sey olmasi lazim. Bu yoksa hakim sana o paralari verin, isveren kafasina gore gec geldi diyip parani kesemez. Is hukuku daima iscinin yanindadir karinesi isler her zaman. Ikinci her sekilde maasini ve izin ucretini alirsin. Ucuncusu avukata verecek param yok demeyin asla. Baroya gidin. ÇHD gibi kurumlara gidin, yardimci olurlar. Bu tek sorun adam habersiz istifa ettin diyerek o paralarin ustune yatmaya calisabilir. Bu durumda mobbing oldugunu kanitlaman gereksiz ama, eger isveren neden parani kestigini kanitlayamazsa, ve de hemen ardindan ise alinanin akraba oldugu gibi seyler de belli oldugudan sorunsuzca parani alirsin bence. Is hukuku dersi almis 4,5. sinif ogrencisi yorumu ama bu, aklinda olsun.
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Bu konularda uzman avukat ariyosan o.m at. Buradan sorarak sonuca ulasamazsin.
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Ama genellikle mobbing bok pusur icin once dava acar sonra istifa edersin. Istifa edip tum alacaklarimi aldim gibi imza atiyosan bosu bosuna koz veriyosun. Ha yine fazla mesailerden ordan burda yaslayabilirsin. Isin uzmanina gideceksin o yuzden.
goldbären Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 abi yein girdiğim yer sizi arattı orada sizden de fazla yaslıyolarmış, hiç bişey istemiyorum sizden :(:( ver elini öpiyim :( diye gidiyosun, o sırada http://pixel.nymag.com/imgs/daily/vulture/2013/09/28/breaking-bad-gifs/bb2.o.jpg/a_560x0.jpg
eldar Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 GERGE said: Is mahkemesine avukat olmadan da gidebilirsin, cok net ve acik kanun zaten. Basit usul kullaniliyor zaten, bu demek ki oyle teknik seyler bilmene cok gerek yok, var olan az bir seyi bilmiyorsun diye de hakim hakkini yemez, ne yapacagini anlatir. nası yani? bu bana çok saçma geldi, iradeler eşit değil mi? İdare mahkemesi mi bu yahu? arkadaşın kesinlikle çıkmayacaktı işten, çıkamyı kafasına koyduysa, kendisine yapılan kötü muameleler için noter çağırıp tespit yapacaktı. Ondan sonra güzel bir davayala çok güzel parasını alırdı.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Is mahkemelerinde isverenin daha guclu bir konumda oldugu var sayilir, evet.
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 eldar said: nası yani? bu bana çok saçma geldi, iradeler eşit değil mi? İdare mahkemesi mi bu yahu? İşçi hayatını sürdürebilmek için maddi olarak işverene neredeyse "muhtaç" olduğu için mahkemenin kararları ortada olmaz, bir hayli işçi lehine olur. Eşit olmaz yani.
pattisliborek Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Toplu cevap vereyim; 1- Giriş çıkış saatleri kayıtlı elinde. Fazla mesaileri, geldiği halde kesilen günler falan hepsi yüz okuma sisteminden alınmış çıktılarla mevcut. İstifa etmeden önce muhasabeden bunları toparlamış. 2- Yazılı bir istifa söz konusu değil. İmza atma vs de yok tüm haklarımı aldım istifa ediyorum vs tarzında. 3- İstifa etmeden önce zaten patrona madem benden memnun değilsiniz hakedişlerimi verin çıkayım demiş, patron da s.kerim tazminatını diyip üzerine yürümüş. Bunu kanıtlayacak 1 şahitimiz garanti var. 4- Bunun çalıştığı 2 yıllık dönemin ilk 7-8 ayı sigorta günlerini 3-5 gün göstermişler aybaşına hep. Farkına varıp şikayet ettiğinde düzelmişti durum. Buradan birşey çıkar mı?
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Ne duruyorsun, dava açsana http://www.youtube.com/watch?v=BnjpiYQvLJ0
eldar Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2014 Baggio said: eldar said: nası yani? bu bana çok saçma geldi, iradeler eşit değil mi? İdare mahkemesi mi bu yahu? İşçi hayatını sürdürebilmek için maddi olarak işverene neredeyse "muhtaç" olduğu için mahkemenin kararları ortada olmaz, bir hayli işçi lehine olur. Eşit olmaz yani. karardan bahsetmiyorum, gerge hakim yol gösterir vs. demiş de. O dediği bana biraz ters geldi çünkü ancak idare mahkemesinde olabilen bir şey. O yüzden idare mahkemesi mi diye sordum. @gerge kararı verirken tabi ki güçsüz durumda olan taraf kayrılabilir. Ancak hakim re'sen şu kanun geçerli falan diyebilir mi? İşçi ne öne sürdüyse o geçerli olur sadece.
Öne çıkan mesajlar