Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Temel bilimlerde makale nasıl yazılır?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Problemin tanımı, değişkenlerin belirlenmesi, hipotezlerin kurulması şeklinde giden bir yöntemi var

http://prezi.com/pn75ig_gurfb/arastrma-probleminin-tanmlanmas-ve-hipotezlerin-kurulmas/
Mesaj tarihi:
makale yazılır da saygın dergilere kabul edilir mi o soru var.

makale yazmayla ilgili celal şengör'ün hayatını anlattığı kitapta müthiş bir hikaye vardı. anlat derseniz anlatırım :)

sorunun ucu çok açık, google'da cevabını bulamadın mı :/
http://www.columbia.edu/cu/biology/ug/research/paper.html
Mesaj tarihi:
Batuhan_BJK said:

makale yazmayla ilgili celal şengör'ün hayatını anlattığı kitapta müthiş bir hikaye vardı. anlat derseniz anlatırım :)

anlat
Mesaj tarihi:
atıyorum fizikle uğraşıyorum, makale yazmak istiyorum. çalıştığım konu da akışkanlar mekaniği'nden bir başlık. istediğim şey bişeyler bulayım, bazı iddialar ortaya atıp kanıtlayayım. izlemem gereken yol nedir?
Mesaj tarihi:
pontipati said:

atıyorum fizikle uğraşıyorum, makale yazmak istiyorum. çalıştığım konu da akışkanlar mekaniği'nden bir başlık. istediğim şey bişeyler bulayım, bazı iddialar ortaya atıp kanıtlayayım. izlemem gereken yol nedir?

hmn nasıl anlatsam, şimdi makale yazmak için öncelikle kafanda hali hazırda bir şeyler olması gerek, onları da işte metodolojik olarak "problemin tanımı, değişkenlerin belirlenmesi, hipotezlerin kurulması" şeklinde hallediyorsun. bir şeyler yazmak için gereken ilk şey yok gibi gözüküyor sende şu an. onun için de ilgilendiğin konu hakkında okuma yapıp onla ilgili ya da ona yakın hedelerde makale ve tezlere göz atmanı önerebilirim ama bir yerden sonra iş yine sana kalıyor.
Mesaj tarihi:
Hipotez bulucaksın bir tane sonra hipotezini kanıtlıyacak deneyler yapıp kendisini Teori yapıcaksın. Sonra hipotezi nasil bulduğunu, deneylerini ve sonuçlarını yazıcaksın. Sonra sıra ile bilimsel dergilere yolluyucaksın.
Mesaj tarihi:
Batuhan_BJK said:

http://galeri4.uludagsozluk.com/119/anlat-panpa-dinliyoruz_171698.jpg
Mesaj tarihi:

Celal Şengör bilenler bilir üniversiteyi Amerika'da okuyor. Ondan sonra orada doktora yaparken de jeolojinin ağır toplarından isimlerle muhattap oluyor neyse. Bunlardan birisi de bilenler bilir John Dewey.
Bir gün bu Dewey (eğer yanılmıyor isem) doktora öğrencilerinden birisine mi ne soruyor "bu sene kaç makale yazdın?" diye. Adam da diyor ki "yazamadım, zamanım yoktu". sonra Dewey bunu gönderiyor aşağıya, gelirken de bahçeden birkaç çakıl taşı ve asetat kağıdına kartezyen koordinatlı bilmem ne çektirmesini istiyor. neyse adam gidip geliyor, aldığı şeyleri Dewey'e teslim edip oturuyor. Dewey o elemana zaman tutmasını ve kendisinin ölçtüğü çakıl taşlarının 3 boyutunu da bir kağıda not etmesini istiyor. Dewey eliyle çakıl taşlarını o kağıt üzerinde hızlı hızlı döndürerek ölçüyor ve 20 dakikada işi bitiriyorlar. Dewey adama dönüp "al, çakıl taşı bilmem ne boyut ölçmesinde pratik bir metot" diyip adamı yolluyor. adam yarım sayfalık bir makale yazıyor, o makale science'ta yayınlanıyor.

güzel anlattım mı :)

Mesaj tarihi:

Konu başlığını buraya yazıyorsun

Makalede emeği geçenlerin isimleri,title vs.

adres,e-mail,tarih buraya

Abstract / Özet: Bi paragrafta naptın onu kısaca anlatıyorsun çok teknik olmasına gerek yok hiç bi fikri olmayan adama anlatır gibi basit olacak şekilde anlatıyorsun.

key word:metal çalıştıysan buraya o metalleri yada proses üretim yöntemlerini yazıyorsun. titanium,filtration,wastewater gibi

1 - Introduction : Giriş kısmı burası ilk paragrafta neyi nasıl yapacagını hangi teorem eşitlikleri kullanacagını yazıyorsun.

2.Experimental Burda aksiyona giriyorsun 100 deneme yaptın 95.ide buldun istediğin sonucu diyelim hepsini yazmıyorsun sonuca en yakın 1-2 örneği ve en başarısız olanı yazıp kendince yorumluyorsun işte söyle yapaydım iyiydi falan filan diye.çok kısa bi şekilde metali ergittim titrasyon uyguladım diye yaptıgın prosese giriş yap

2.2
alt yada bağlantılı diğer deney/prosesler varsa buraya onları yazıyorsun

.
.
.

gidiyor bu şekilde.

Results & Discussions

bu bölümde niye böyle bişeye yöneldiğini işte yaptıgın şeyin nasıl bi katkı sağlayacagını yazıyorsun falan

Conclusions

burayada bi kaç değerlendirme falan yazabilirsin yukarda çok derin anlattıysan bu kısmı es geç

REFERENCES

beraber çalıştığın insanları kaynakları yazıyorsun
senkronik sıralama yap burda çalıştığın hocayı anneni falan en başa yazma saygıyla alakası yok çok amatör makale yazıyorlar diye en çok bu eleştiriliyor.
Mesaj tarihi:
Fin said:

Abstract / Özet: Bi paragrafta naptın onu kısaca anlatıyorsun çok teknik olmasına gerek yok hiç bi fikri olmayan adama anlatır gibi basit olacak şekilde anlatıyorsun.

key word:metal çalıştıysan buraya o metalleri yada proses üretim yöntemlerini yazıyorsun. titanium,filtration,wastewater gibi

1 - Introduction : Giriş kısmı burası ilk paragrafta neyi nasıl yapacagını hangi teorem eşitlikleri kullanacagını yazıyorsun.

2.Experimental Burda aksiyona giriyorsun 100 deneme yaptın 95.ide buldun istediğin sonucu diyelim hepsini yazmıyorsun sonuca en yakın 1-2 örneği ve en başarısız olanı yazıp kendince yorumluyorsun işte söyle yapaydım iyiydi falan filan diye.çok kısa bi şekilde metali ergittim titrasyon uyguladım diye yaptıgın prosese giriş yap

2.2

.
.
.

gidiyor bu şekilde.

Results & Discussions

bu bölümde niye böyle bişeye yöneldiğini işte yaptıgın şeyin nasıl bi katkı sağlayacagını yazıyorsun falan

Conclusions

burayada bi kaç değerlendirme falan yazabilirsin yukarda çok derin anlattıysan bu kısmı es geç

REFERENCES

senkronik sıralama yap burda çalıştığın hocayı anneni falan en başa yazma saygıyla alakası yok çok amatör makale yazıyorlar diye en çok bu eleştiriliyor

of Fin baya uğraşmışsın da ben makale yazma sürecini merak ediyorum, kağıdın formatını değil :P
yani önce bi konu mu seçilir, sonra ortaya iddia atıp o iddia kanıtlanır mı vs. gibi :)
Mesaj tarihi:
o dediklerinin ikiside aynı şey yani konuda seçsen iddanı kanıtlaman lazım,sosyal bilimler falan değilse yazdıkların ciddiye alınır hani.
öyle çok yaratıcı çok çözümsel bişey bulmanada gerek yok hali hazırda mevcut bişeyi iyileştirmek içinde çalışabilirsin orjinaline çok bok atmadan tabi sdf.
Mesaj tarihi:
Of ben de sosyal bilimlerin gereksiz olduğunu düşünüyorum ama ÖSS tarafından sosyal bilimlere mahkum edilmiş bir sayısalcı olarak şu yukarıdaki post harbi canımı acıttı lan physically.
Mesaj tarihi:
pontipati said:

Deneyini yaptın, sonuçları elde ettin. Bunu dünyaya duyurmak istiyorsun (ya da kadro için puan topluyorsun sdf).

Bu aşamadan sonra yapacakların şöyle gelişecek;

Bu deneyi neden yaptığını açıklayan ve fact'lerden oluşan (kendi görüşlerini pek katmıyorsun) giriş kısmını toparlayacaksın. Bu kısım ilgili alan hakkında kısa bilgiler içerecek, gelişim sürecini kısaca anlatacak, daha önce neler yapılmış çok genel bahsedecek ve en önemlisi "çalışmayı niye yapıyorsun?" bu soruya bir yanıt olacak.

Literatürü tarayacaksın; benzer neler yapılmış, senin yönteminle çalışanlar ya da konunla ilgili daha önce çeşitli sonuçlar elde etmiş kimler var? Buna bakıyorsun.

Kullandığın/geliştirdiğin yöntemi tanıtacaksın, tüm teorik gösterimler vs. burada olacak; neyin ne olduğunu göstereceksin.

Daha sonra deneyini ve sonuçlarını vereceksin.

Son olarak da deneyin ve sonuçlarıyla ilgili yorumlarını ekleyeceksin.

Genel hatları böyle. Bölüm sıralaması da genelde böyle olur ama bu sıralama değişebilir. Mesela literatür taraması genelde en başta yapılır, kim ne yapmış, nasıl yapmış öğrenirsin. Başkasının yaptığı şeyi yapmamış olursun; yardımcı olacak şeyler görürsen kullanırsın vs.
Mesaj tarihi:
pontipati said:

Fin said:

2.2

.
.
.

gidiyor bu şekilde.

Results & Discussions

Conclusions

REFERENCES

senkronik sıralama yap burda çalıştığın hocayı anneni falan en başa yazma saygıyla alakası yok çok amatör makale yazıyorlar diye en çok bu eleştiriliyor

of Fin baya uğraşmışsın da ben makale yazma sürecini merak ediyorum, kağıdın formatını değil :P
yani önce bi konu mu seçilir, sonra ortaya iddia atıp o iddia kanıtlanır mı vs. gibi :)

Abi elinde hipotezin olacak en başta. Bu da işte deneyini yapma nedenin oluyor bir bakıma.
  • 1 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...