Esau Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 yillar evvel, takriben 15 sene once falan dilbilgisi dersinde bir cumleye, bir kelimenin cogul haliyle baslanirsa, sonunda yuklem tekil olur diye ogrenmistik. Bu kural devam ediyo mu hala ya ?? :) Cidden merak ediyorum. Cunku kitaplarda falan hep bu kurala uyulmadigini goruyorum. ORNEK: Arkadaslarim futbol oynadilar (YANLIS) Arkadaslarim futbol oynadi.( DOGRU ) Yanlis olani kitap, makale vs. yerlerde pek cok defa gordum. O sebeple merak ettim; belki de artik bu kural esnetilmistir diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Certhas Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 özne ve yüklem uyumu eşit olmalı. tekil başlar ise tekil biter, olumlu ve olumsuzluk uyumlu olmalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 yanlış doğru şeklinde bir ayrım yok bu konuda anlatan yanlış anlatmış genelde tekil olur ama zevkine göre çoğul da olabiliyor. nasıl hoşuna giderse sdflkm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Certhas Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Esau said: ORNEK: Arkadaslarim futbol oynadilar (YANLIS) Arkadaslarim futbol oynadi.( DOGRU ) tam tersi. Arkadaşlarım futbol oynadılar doğru olanı gramer olarak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esau Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 alla alla ben demekki tum hayatimi bir yalan icinde gecirmisim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Yok yok bunun gibi birsey vardi ama tam boyle değildi sanki. Özne sürü takım düzine gibi çoğul anlamlı olsa da yüklem tekil olur kuralı vardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Türkçe'nin bana saçma gelen kuralları var Mesela öznesi 3. çoğul olan bir soruda vurguyu yükleme veremiyosun örn: "gidiyor musunuz?" diyebiliyorum ama "gidiyor mular?" niye diyemiyorum? Ayrıca neden "benim çantam" demek zorundayım, "benim çantası" ya da "onun çantam" diye bir kullanım zaten yok ki kime ait olduğunu zaten belirttiğim bir nesneyi üstüne bir de kuralına göre çekimliyorum? Yani göçebe Türkler kuş kadar akıllarıyla nasıl icad etmiş böyle kurallı bir dili anlamadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 gidiyorlar mi diyorsun cunku. Vardir bir nedeni. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 ee neden işte? "gidiyorsunuz mu" diyor musun da 3. çoğul olunca soru eki ile çekim yer değiştiriyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tiLi Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Nigger_of_the_sand said: Türkçe'nin bana saçma gelen kuralları var Mesela öznesi 3. çoğul olan bir soruda vurguyu yükleme veremiyosun örn: "gidiyor musunuz?" diyebiliyorum ama "gidiyor mular?" niye diyemiyorum? Ayrıca neden "benim çantam" demek zorundayım, "benim çantası" ya da "onun çantam" diye bir kullanım zaten yok ki kime ait olduğunu zaten belirttiğim bir nesneyi üstüne bir de kuralına göre çekimliyorum? Yani göçebe Türkler kuş kadar akıllarıyla nasıl icad etmiş böyle kurallı bir dili anlamadım. DFSF Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
HakkiYendi Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/8f/51/29/8f512990a492d6c718dba21b345ea4fd.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Nigger_of_the_sand said: Türkçe'nin bana saçma gelen kuralları var Mesela öznesi 3. çoğul olan bir soruda vurguyu yükleme veremiyosun örn: "gidiyor musunuz?" diyebiliyorum ama "gidiyor mular?" niye diyemiyorum? Ayrıca neden "benim çantam" demek zorundayım, "benim çantası" ya da "onun çantam" diye bir kullanım zaten yok ki kime ait olduğunu zaten belirttiğim bir nesneyi üstüne bir de kuralına göre çekimliyorum? Yani göçebe Türkler kuş kadar akıllarıyla nasıl icad etmiş böyle kurallı bir dili anlamadım. sen ciddi olamazsın ya.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zaidral Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Söz konusu insanlar ise yüklemde çoğul kullanabilirsin. İnsan değilse yüklem tekil olmalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Certhas Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Nigger_of_the_sand said: Mesela öznesi 3. çoğul olan bir soruda vurguyu yükleme veremiyosun örn: "gidiyor musunuz?" diyebiliyorum ama "gidiyor mular?" niye diyemiyorum? ()yor eki sadece türkiye türkçesinde kullanılıyor. buna bağlı olarak kipler değişim içerisine girmiş. azeriler'in dil bilgisinde böyle birşey yok. yani belirttiğin gibi göç eden türkler, eski ve orta türkçeyi kullanırken şu anda kullandığımız birçok dil bilgisini kullanmıyorlardı. vaktin varsa bu konuda yazılmış bir tez var. http://library.cu.edu.tr/tezler/7395.pdf Nigger_of_the_sand said: Ayrıca neden "benim çantam" demek zorundayım, "benim çantası" ya da "onun çantam" diye bir kullanım zaten yok ki kime ait olduğunu zaten belirttiğim bir nesneyi üstüne bir de kuralına göre çekimliyorum? bunda şaşıracak hiçbirşey yok neredeyse dünyadaki dillerin çoğunda bulunan iyelik ekidir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Nigger_of_the_sand said: Yani göçebe Türkler kuş kadar akıllarıyla nasıl icad etmiş böyle kurallı bir dili anlamadım. Sonra siz Türkler faşistsiniz siz ırkçısınız eziyonuz sitiyonuz, al işte sen nesin ki başkalarına laf ediyorsun? Sen de Kürt ırkçısısın, aynı şekilde partinizin de tamamı ırkçı. Sonra bi de bunun gibilerin Pekeke sevdasına özenen sevgi pıtırcıklarıyla naiflerle uğraşıyoruz üstüne. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esau Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 En iyisi soyle cokca yapilan dil bilgisi hatalarini anlatan bir kitap ya da pdf tarzi dosya bulmak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Certhas Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 edit. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
k1nJo Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zne-y%C3%BCklem_uyumu#Tekillik-.C3.A7o.C4.9Fulluk_y.C3.B6n.C3.BCnden Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Certhas said: Nigger_of_the_sand said: Mesela öznesi 3. çoğul olan bir soruda vurguyu yükleme veremiyosun örn: "gidiyor musunuz?" diyebiliyorum ama "gidiyor mular?" niye diyemiyorum? ()yor eki sadece türkiye türkçesinde kullanılıyor. buna bağlı olarak kipler değişim içerisine girmiş. azeriler'in dil bilgisinde böyle birşey yok. yani belirttiğin gibi göç eden türkler, eski ve orta türkçeyi kullanırken şu anda kullandığımız birçok dil bilgisini kullanmıyorlardı. vaktin varsa bu konuda yazılmış bir tez var. http://library.cu.edu.tr/tezler/7395.pdf gidiyor musunuz?--> gedir bilirsinizmi? gidiyorlar mı?-------->gedirlər mı? Bizim -yor ekimiz Azerice'de -ir şeklinde mevcut gibi ve Azeri gardaşlarımız çekim eki, soru eki sırasını bozmayıp doğrusunu yapmış gibi gözüküyor. "Tatar Ramazan" said: Nigger_of_the_sand said: Yani göçebe Türkler kuş kadar akıllarıyla nasıl icad etmiş böyle kurallı bir dili anlamadım. Sonra siz Türkler faşistsiniz siz ırkçısınız eziyonuz sitiyonuz, al işte sen nesin ki başkalarına laf ediyorsun? Sen de Kürt ırkçısısın, aynı şekilde partinizin de tamamı ırkçı. Sonra bi de bunun gibilerin Pekeke sevdasına özenen sevgi pıtırcıklarıyla naiflerle uğraşıyoruz üstüne. ağlama melis Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Heaa 100 yıldır ben ağlıyom devlöt bize boksin herşeyi beleş isterik diye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
olorin84 Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 okumadım ama belki söylenmiştir; özne insansa ve çoğulsa yüklem çoğul olur. İnsan dışındaki cogul öznelerde yüklem tekil olur. Bnm öğrendiğim bu şekilde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 memeleri çok güzeller memeleri çok güzel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 seks düşkünleri alsancakta toplandılar seks düşkünleri alsancakta toplandı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 görüldüğü üzere tekil yüklem daha süper yoksa değil mi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gizli Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2014 tatar haklıymış bu sefer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar