Bright Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Davul zurna az artik su noktada. Performansini daha iyi "buluyorum" demissin. Bu tamamen senin hayal gucunun genisligiyle ilgili bir durum. Ortaya surebilecegin herhangi bir kaynak yok. Fiyat/performans olayinda laptop/desktop'lar icin her turlu Windows PC'ler daha iyi Apple urunlerine gore. "Sirketi begenmiyorum", "iOS ve MacOS'i begeniyorum" demissin. 2 mesaj once bu OS'lerin kullanim oranlarina en yakin istatistiklerin oldugu sayfayi yapistirdim, konuyla ne alakasi var, satilan PC'ler Windows'la geliyor dedin. Pardon da, OSX daha iyi veya daha uyumlu olsaydi, o satilan urunler de onunla gelirdi. Ikisi de asagi yukari ayni suredir piyasada ancak medya endustrisindeki iHipster'lar haric kimse kullanmiyor. Microsoft da dunyadaki laptop/desktop'larin %91'inde Windows kullanilirken gidip ekstradan desteklemekle ugrasmiyor benim anladigim. Dijital medya dedik de, o endustrinin de sadece belirli bir miktari kullaniyor gene Mac'leri, performans/donanim isteyen islerde gene Windows. Sonuc olarak Apple son 10 yilda ne kadar iyi pazar payi kazanmis olsa da (Microsoft'un rezil politikalari sagolsun), kodlama ve isletim sistemi uretiminde hala daha geride (adamlarin kendi fabrikalarindaki aletleri bile Windows kullaniyor). Winphone'lar onumuzdeki senelerde daha uygun fiyatlarla yayginlasinca, iphone/ipad denen fiyati sisirilmis ve performansi kotu hipster urunler Apple'in kullanici sogusleme politikalariyla birlikte giderek pazar payi kaybedecek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriarty Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Bright said: Davul zurna az artik su noktada. Performansini daha iyi "buluyorum" demissin. Bu tamamen senin hayal gucunun genisligiyle ilgili bir durum. Ortaya surebilecegin herhangi bir kaynak yok. Fiyat/performans olayinda laptop/desktop'lar icin her turlu Windows PC'ler daha iyi Apple bık bık burdan sonrasını okumadım, umarım microsoft seni işe alır. iyi geceler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 macleri windowsla yapiyolardir da, sizi neyle yapiyolar ben onu cozemedim hala. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Civcivhead Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Armut Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriarty Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 hayır macos daha iyi demiyorum, daha iyi buluyorum diyorum kendi kullanımlarımdan yola çıkarak adam kaynagın yok bu hayal gücü diyo. kaynagı benim lan işte alıntıladın. bu benim fikrim zaten sdfsd. gerisini okusam kim bilir nasıl saçmalıklar yazıyo ama okumayıp kendimi tutucam cunku zor hakkaten dar kalıp insanlarla tartışmak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 said: Performansini daha iyi "buluyorum" demissin. Okuyabilsen bir de Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
gleoddyn Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Miguel de Icaza'da kişisel kullanım için mac kullanıyorsa bir bildiği vardır herhalde sdfsdfs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 ve Bright son noktayi koyar. Okuyabilseler. Okuma yazma ogrense cahiller. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 stimpak said: 20 sayfa okudum, xetraynex adeta bir rasim ozan küti. tek farkı neticesini başbaşa değil m~soft'a dayamış, onların da haberi yok. mode-z sağolsun daha da postlarını okumam, kanser eder adamı. Hshshshhss hislerime tercuman olmus Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Darqainu Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 aquila said: macleri windowsla yapiyolardir da, sizi neyle yapiyolar ben onu cozemedim hala. +1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Bright said: ssd alin takin, 16-32 GB ram takin, duzgun toz filtreli kasa kullanin, kapatin virtual memory'i, superfect/prefetch'i, 6 ay - 1 yilda bir acin kasayi bi kompresorle temizleyin, en kotu heatsinklerin uzerindeki sivi gumusu degistirin islemci icin, bakin bakalim tik diyor mu windows. Amele miyim ben bunlarla uğraşayım? Yok işlemci üzerindeki sıvı nitrojeni değiştir bilmemne. Sana para vereyim sen benim için yap, değerli vaktimi niye şu anlamsız işlere harcıyorum? Ya da bi dakka, sana vereceğim parayı apple a vereyim onlar benim için sorunsuz çalışan bilgisayar yapsın? Üstüne bide ses-müzik-vidyo editing işlerinde microsoftu EZSİN? Evet bence daha mantıklı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Dert yok abi, onceki sayfalarda da belirtildigi gibi, beceremiyorsan at parani cope Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 bilmediğimden soruyorum, macbook pro'ları açıp kendimiz ekleme/çıkarma yapabiliyor muyuz? veya yukarda denildiği gibi cpu heatsink'e sürülen sıvıyı 3 senede bir değiştirmek lazım, bu yapılamıyor galiba? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Laorx said: bilmediğimden soruyorum, macbook pro'ları açıp kendimiz ekleme/çıkarma yapabiliyor muyuz? veya yukarda denildiği gibi cpu heatsink'e sürülen sıvıyı 3 senede bir değiştirmek lazım, bu yapılamıyor galiba? yapilmiyor. edit: yani inanirsan yapabilirsin tabi her turlu tornavidayi filan satin alip 80 tane parcayi söküp... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Bright said: Hani tamam kafaniz calismiyor da, enayiligin reklamini niye yapiyorsunuz anlamis degilim. Özetsel. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaperon Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Sakince yaziyorum, size karsi-rage'e girmeden once argumanim buydu, hala bu; bu alanlarda OS X daha iyi: Yillardir muzik isinin icindeyim, sektorde tanidigim epey adam var. Forumda da epey adam var bu isle ilgilenen. Sana soylenecek tek seyi var hepsinin, bu iste iki DAW var isini cok iyi yapan, Logic ve Pro Tools. Cubase ve benzerlerini tercih edenlerin toplaminin orani bunlarin birine yaklasamaz. Logic zaten Apple'in kendi yazilimi, Pro Tools crossplatform ama donanim uyumu nedeniyle Apple urunlerinde daha iyi calisiyor. Zaten Computer Music gibi sektor lideri dergileri de takip ediyorsaniz gorursunuz, Avid Technology ve DigiDesign'in kendi donanimi Mac'lerle daha uyumlu. Ozel olarak Mac uyumu kasiyorlar, Windows ikinci planda geliyor. Yillardir sektorde oldugum ve donanimlari hep deneme ya da haklarinda konusma imkanim oldugundan biliyorum. DigiDesign de Pro Tools'u ureten firma, Avid'in alt firmasi. Bu isleri Windows'da yapan onlarca yazilim olabilir, ama sektor tarafindan kabul edilmis, neredeyse oran olarak herkesin kullandigi yazilimlar ve ozel donanimlari icin durum bu. Gerisinden kime ne? Gorsel sanatlar isinde o isi yapan bir kiz arkadas vardi, cevresinde de ayni isi pro olarak yapan onlarca insan vardi. Hepsi iMac kullaniyordu. Istisnasiz. Hepsi ogrenciyken filan ucuzluktan dolayi Windows ile baslamis, sonra iMac'e gecmislerdi daha performansli ve rahat olduguna karar verdikleri icin. Onlarin kisisel tercihidir, kimse kullanmiyor OS X diyebilirsin. Daha da buyutursek argumani: bu isle ilgilenen buyuk firmalardan en buyuk ikisini ornek alalim, Pixar ve DreamWorks. Ikisi de kendi yazilimlarini kullaniyorlar. Grafik ve animasyon islerinde dunya liderlerinden bunlar. Bu konuda tartisma cikarmazsiniz sanirim. OS X kullanmadiklarini kabul ediyorum. Ama Windows da kullanmiyorlar, Linux kullaniyorlar. Ek olarak Pixar'in sattigi ve kullandigi render programi RenderMan ilk ciktiginda sadece Linux ve OS X destekliyordu, cok sonradan Windows destegi de geldi ama sorunluymus forumlarda filan yazdigi uzere. DreamWorks ise 5-6 yillik bir calismanin ardindan yeni yazilimi cikardi, hatta How to Train Your Dragon 2 bu yazilim ile yapilmis ilk film. Yazilim Linux ile calisiyor. Neden Windows secmiyorlar Windows o kadar daha iyiyse? OS X'e donersek OS X Linux'un destekledigi her seyi teorik olarak destekleyen (Homebrew ve MacPorts ile uygulamada da destekleyen.) Buyuk firmalar Linux sectiyse, bizim gibi buyuk firma olmayan insanlarin da Unix'in en iyi halk icin uretilmis commercial sunumu olan OS X'i secmesinde sorun ne? Muzik isinde zaten en buyuk studyolar hep OS X kullaniyor Pro Tools ve Logic gibi araclarla. Gorsel tasarimda buyuk bir kesim kucuk ve orta olcekli studyolarda da sunucular icin bir part-time IT elemani ile Linux, production icin OS X kullaniyor. Kendi gozlemlemem, konu hakkindaki subreddit'ler ve forumlardan gormem bu. Bu olaylari gordugumde Arch kullanan bir Linux'cuydum ben, OS X'in genel kullanisliliginin ve arama gibi seyledeki performansinin kolaylik sagladigini ve tek bir donanim ve OS ile geldigi icin Adobe programlarinin hic makineyi dert etmeden calistigini soyluyorlardi cevremdekiler. Biliyoruz ki sizin kullanici hatasi dediginiz yanlis donanim secme ve hatali kullanma gibi seyler OS X'de olmuyor. Yanlis donanim secemezsin zaten bir iMac'de, kullanim da bilmeyen birinin hatalarina cok daha kapali OS X'in tarzi nedeniyle ve build-in gelen TimeMachine gibi seylerden. BIlgisayarlardan bir gidim anlamayan grafik tasarimci icin bunlar cok buyuk artilar. Ama kullanmayi ogrensin o zaman demek de dogru bir arguman degil. Bu kiz grafik tasarimci, bir de ek olarak niye Windows kullanmanin ve donanim secmenin detaylarini ogrensin? OS X sifir bilgiyle Adobe programlarini kullanmasini sagliyor, ogrencilik zamanindan kendisi deneyimlemis zaten Windows'un saglamadigini, sorunlar cikardigini. Bu sorunun neredeyse tamamen kullanici hatasindan oldugunu kabul ederim ama OS X o kullanici hatalarini minimuna indiriyor. Gercekten Just Works yani. Bu cok onemli bu konu altinda sadece grafik tasarimcinin araci olmaya calisan bir OS icin. Bu durum Microsoft'un hatasi, istedigi ortami saglayamiyor grafikciye. Developer adam Photoshop'u Windows'da cok iyi kullaniyorum diyebilir, ama buradaki anahtar kelime developer. Sen kendi halinde cikip Windows kullaniyorlar diyorsan kanit goster. Zaten Windows en iyi arac olsa gorsel tasarim icin basta Pixar, Disney (onlar da Linux kullaniyor), DreamWorks filan kendi in-house yazilimlarini Windows icin yaparlardi. Kafalari onlarin da mi basmiyor? Demek ki Linux daha kullanisli bir ortam sunmus adamlara. Linux olmasa da OS X'i sececeklerini soyleyebiliriz *nix oldugu ve Pixar'in filan commercial programlarinin once Linux ve OS X'in ciktigindan yola cikarak. Typography hakkinda daha once konustum zaten. Konu hakkinda bu yazi Windows ve OS X'in ne kadar farkli oldugunu gosteriyor: http://www.smashingmagazine.com/2012/04/24/a-closer-look-at-font-rendering/ (Bu arada kullandigin program Windows'da type rendering'i degistirebiliyor demistin, burada OS'lari karsilastiriyoruz sanirim, yoksa kullandigin program OS X'de de degistirebiliyor. Type konusunda programlari degil, isletim sisteminin kendi rendering'ini karsilastirmaliyiz.). Bundan sonrasi kisisel zevk diyebilirsin ama bu konuda en onemli adamlari takip eden, yeni kitaplari surekli alan biriyim. Sektorun en buyuk firmasi Hoefler & Co mesela sadece OS X kullaniyor, adamlar neyin en iyi arac oldugunu bilemeyeceklerse kimse bilemez. Sen hic bilemezsin zaten Hoefler'dan iyi. Dedigim gibi, cok ilgileniyorum typography ile, hobi benim icin. Sektordeki ortak kani OS X rendering'in type'a daha sadik kaldigi ve klasik baskiya daha yakin oldugu. En bastan girersek Window ligature'leri desteklemeye Windows 7 ile (ya da Vista, yalan olmasin) basladi diye biliyorum ben. XP zamaninda destek yoktu ama disardan getirmedigin surece. OS X'de en bastan beri vardi. Daha bu konuda cok konusabilirim, ozel olarak ilgilendigim bir alan dedigim gibi. Eski uyelerimiz Linux type rendering hakkindaki yazilarimi da hatirlarlar zaten. Ayni nedenlerle internette gezme acisindan da Safari ve OS X'i tercih ediyorum, yazilar bana daha estetik gorunuyor. Cogu bu konuyla ilgilenen insan da bunu soyler. Typography'den bir alt alana gecelim. Metin isleme. Windows'da bir tane program var: Microsoft Word. Baska ne var AbiWord ve LibraOffice gibi Linux kaynakli programlar ve Atlantis Word Processor gibi kimsenin kullanmadigi seyler disinda? Lotus yok artik. OS X'de roman yazarlar icin ozel uretilmis Ulysses, senaryo ve benzeri buyuk projeler icin icin ozel dusunulmus Scrivener (Windows betasi yeni cikti), uzun metinler icin ozel olarak uretilmis Nisus (hepimiz Word'un uzun metinlerde sorunlar yasadigini biliyoruz, ama 8GB ram ve SSD al diyeceksiniz; Nisus bunlar olmadan 2GB ram ve normal HDD ile ayni performansi veriyor ve icinde uzun metinler icin optimize edilmis bir suru arac var), sosyal bilimler icin ozel uretilmis Mellel (sosyal bilimci olarak kullaniyorum, cok hos. Araclari bu is icin yaratildigi icin isi hizlandiriyor ve kolaylastiriyor), ve LaTeX. Windows ile LaTeX kullanan cok kisi var, dogru. Ama LaTeX ozunde Linux altinda gelistirilen bir sey su anda ve sirf *nix'ler altinda calisan yuzlerce araci var 10-20 yildir birikmis. Eger OS'lari bir tool olarak degerlendigiyorsan kullanan daha az olsa da OS X'in Linux uyumu nedeniyle Windows'dan daha iyi bir ortam sundugunu bu nedenle soyleyebilirim. Arch'dan Windows'a gectigim anlarda LaTeX ile aradigim ve bulamadigin araclar oluyordu hep. Ek olarak Microsoft Office de calisiyor, ondan mahrum kalmiyorsun. Son olarak hepinizin, en die-hard Windows faninin bile kabul ettigi OS X'in Apple donanimi ile ve muzik isinde uretilen donanim ile uyumunun mukemmel oldugu gercegi var. Muzikde dedigim gibi Pro Tools ve Logic hakimiyeti nedeniyle tum ucuncu parti ureticiler oncelikle OS X uyumuna kasiyor. Budget lideri (ki kensidi Avid'in alt firmasi) M-Audio'dan en ust seviye firmalara kadar boyle. Donanim uyumunun mukemmelligi bir tercih nedenidir bence. Mac performansini almak icin Windows'a takin dediginiz 8GB ram, SSD, ust seviye ve kaliteli mainboard ve PSU filan derken zaten iMac'in fiyatina yaklasiliyor. Dizustu olarak bakarsaniz da MacBook Retina'lara yakin cozunurluklu, U serisinden olmayan i5 tasiyan, SSD'li, yuksek ram'li, surekli fani otmeyen dizustuler zaten fiyat olarak MacBook'lara cok yakin Turkiye'de, ayni gibi Amazon'dan filan bakarsaniz. Apple'in o seviyede gosterdigi %20-30'luk pahalilik ise uyum ve OS X icin dusunulebilir. Ayrica Apple iWorks ve iLife gibi seyleri ucretsiz vererek de bu fiyat farkini kisiye gore karsilayabilir denecek seyler sunuyor. Sana yetmiyordur bekli iWorks ama tum gereklerini karsilayan insanlar cok, Windows'da olsa Microsoft Office alacak bunlar. LibreOffice kullansin diyebilirsiniz ama o taraf hic kararli degil. O yuzden dosya kaybeden cok insan var, bilmedigi icin kaybediyor belki ama bilmedigi zaman daha once de dedigim gibi OS X'de bu kayip olmuyor genelde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Retina displayli son model MBP'ler kesinlikle upgradelenmiyor, ram/jack vb. parcalari direk yapistirilmis oldugu icin. Retinasizlarin ramler'i kolaylikla, hard diski biraz eforla upgradelenebiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Vay arkadaş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xenocide Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 abi mac'in tek olayı final cut'tır, ötesi hipsterlıktır. hadi dağılın. AĞBİ TASARIMI ÇOK İYİ. iyi tamam da sırf tasarımı iyi diye aynı donanıma +2000 tl verecek gücünüz varsa verin banane. ha ben de büyük ihtimalle bi iMac alıcam ama sadece şu final cut programı için. Kaldı ki onu da hackintosh ile çözmeyi planlıyorum ama detaylı araştırma yapmadım, performans farkı yoksa, sırf elmasına o kadar para vereceğime pc'mi upgrade edip hackintosh yardırırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaperon Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 @gerge Ses, grafik işleme, render. Bunlarda ok, programların osx uyumu muazzam. Baskı dizgi işini osx harici yapmak zaten mallık olur o ayrı. Ama dünya bu üçünden ibaret değil. 3 sektör vs geri kalan tüm sektörler. Simple logic. Adamlar sadece grafiksel ve işitsel öğelere yarıtım yaparken ve sadece 1 donanım yapılandırmasında adam gibi çalışabilen bir işletim sistemiyle çıkan tüm donanımlara uyumlu çalıştırılmasına çalışılan bir işletim sistemini karşılaştırmayın artık. Biri çıkmadan önce geçen test süreci bambaşka. Çünkü desteklediği altyapı donanımı 1! Diğeri infinite. Sen donanımını iyi seç, crash yine yemezsin. Üretici beceriksizliğini microsofta neden yüklediğinize anlam vermek zor. Sıkıntı orada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Bu GERGE gerçek bir insan di mi? Var böyle biri yani, gören tanıyan var mı? Ciddi ciddi merak ediyorum adamı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Bright said: http://img.photobucket.com/albums/v616/axedice/pati/heatsink_zps234c71e2.jpg Bonus http://extremeliberal.files.wordpress.com/2011/03/potus-macuser-big1-10.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
gleoddyn Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Miguel reyizin dışında amerigan başkanı da kullanıyorsa daha neyi tartışıyoruz. ben apple store'a gidiyorum baayss Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2014 Abi surada dreamworks'un kullandigi canavar HP PC'lerden bahsediyor ikinci threadde de linux server-farm'lardan bahsetmis animasyon filmlerinin renderinginde kullanilan (Benim hatam onceki aciklamada windows farm demistim kaynagim hataliymis)techradar.comlinuxmovies.org Tabi Apple ya da OSX'le bir ilgisi yok bu studyolarin onceden belirttigim gibi. I see your POTUS, raise you a LHC edit. 5 dakika suruyor thermal macunu degistirmek, ama tabi yabanciysan youtube'u ac bir video izle tabi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar