Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fazla Kilo - Sağlık Hk. Bunun Sistematiği Nedir Ki?


SCelen

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Forumda sağlık bölümü bulamadım, konu dışı mı kişisel mi derken buraya açıverdim başlığı.
Şimdi hepimiz sağdan soldan okuduğumuz-duyduğumuz üzere;

kilo verme, kilo verdiren etkenler-hareketler-uğraşlar, metabolizma hedesi, lifli yiyecekler, diyetler vs. hakkında kulaktan duyma(doğru veya yanlış) bilgileri biliyoruz.

Benim konu açma sebebim ise herkes başka bir şey söylüyor ve insanın kafasını allak bullak ediyorlar. Sağlıklı kilo vermek için yapılacak şey aslında çok basit: Vücudun yaktığı kalorinin altında beslenmek + spor(hareketli aktiviteler vs.)
Tamam buraya kadar olay basit lakin olay buradan sonra başlıyor.
[list]
[*] Kimi sabah kalktığında sirkeli-limonlu su iç der.
[*] Kimi içme mideni delersin der.
[*] Kimi maydanoz-dere otu aban der.
[*] Kimi yeşil çaydan başka bir şey içme der.
[*] Kimi kan grubuna göre yemelisin der. Örnek verecek olursam A rh grubuysan kırmızı ete uzak dur. Süt ve süt ürünlerini kullan ama mesafe koy.
[*] Kimi değişik değişik kürler verir.
[*] Kimi değişik değişik diyetler verir.
[*] Kimi yemek yerken su için doygunluğu arttırmak için der.
[*] Kimi yemekten 1 saat önce veya 2 saat sonra su için yoksa sindirimi sekteye uğratırsınız der.
[*] Kimi meyve yiyin bolbol, kimi ise meyve şekerden ibarettir uzak durun der.
[/list]
der de der uzar gider bu. Yani anlatmak istediğim ortada kilo vermek konusunda acayip bir bilgi kirliliği(veya karmaşası) var. Bunun nedeni olarakta düşünüyorum ki çağımızın hastalığı olan şişmanlık ve obeziteden rant sağlamak amacıyla herkes yeni-farklı bir şeyler ortaya atıyor. Ha belki de hepsi doğrudur sonuçta her bitki-besin herkes de aynı etkiyi yapmıyor da olabilir(Bunun tartışılabilirliği var).
Konunun dışına çıkmadan başlığın sebebine gelecek olursam bende kilo problemi olan bir insanım ve doktor yada bir uzman yardımı olmadan bu işin içinden çıkamadım bu güne kadar. Diyetler, kürler vs. etki etmiyor bir yerde hata ediyorum ama çözemedim sorunu. ilk 1-2 ay kilo veriyorsun sonra diyeti kestiğin anda geri geliveriyorlar bir kaç ayın sonunda.

Buraya kadar yazdıklarım aslında herkesin bildiği şeylerdi okunmasa da olur yani. Asıl meseleye gelecek olursak;

[list]
[*] Kilo vermek için illa bu tv'lere çıkan bi ton para isteyen diyetisyenlere gitmek şartmıdır?
[*] Devlet hastanelerinde yada üniversite hastanelerinde bu iş düzgün bir biçimde yapılıyor mu? Yoksa gittiğin diyetisyen boyuna ve kilona göre hemen o günde hazır oluşturulmuş diyetlerden bir tane eline tutuşturup gerimi yolluyor?
[*] Aklıma gelmişken şunu da sormadan edemeyeceğim kilo problemi olan birisi direk diyetisyene mi gitmesi gerekir?
[*] Araştırmalarımdan gördüğüm kadarıyla spor fizyolojisi diye bir bölüm daha varmış bu kilo sorunuyla ilgilenen?
[/list]
Yani kilolu bir insan olarak buna müteakip; kolestrolüm varmı, kalp ritmim düzgün mü, metobalizma hızımda bir problem varmı, tansiyon sorunum varmı vs. bunlara baktırıp kulaktan duyma bilgiler ile değil de elimde gerçek dökümanlar ile ciddi bir şekilde başlamak istiyorum bu sefer. Bunun içindir ki,

Bunların sırası nasıl olmalıdır? Mesela bu yol doğrumudur;

Gerçi tansiyon falan bunlara hangi doktor bakar bilmiyorum ama önce;
Tansiyon ve Kolestrol testi(Hangi hekim yapar bunları bilmiyorum bilen yazarsa sevinirim)
Kan tahlili(Spor fizyoloji bölümü istiyormuş)
Metabolizma testi + Günlük aktivite testi (Spor fizyolojisi bölümü yapıyor)
En son olarakta diyetisyen ile diyet işini bitirerek tam bir uzman desteğiyle sonuca ulaşmaya planlıyorum.

TLDR;
Ha neden bunları yazdın bu kadar diyecek olursanız boş vaktim vardı, bir kenardan araştırma yaparken bir taraftan da buraya yazmak istedim belki farklı bir düşünce veya faydalı bir bilgi gelir patilerden diye. Bilgisi olan paylaşırsa ne ala seviniriz yoksa ben bir şeyler buldukça konuya ekleme yapacağım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece rant değil, doktora gitmek yerine kocakarı ilaçlarıyla iyileşmeye çalışan bir toplumuz, zayıflamak konusundaki bilgi kirliliği de burdan geliyor. Düzgün bir diyetisyene gittiğin zaman, her diyetisyenin vereceği fix bir diyet programı verir. En düzgün bilgiyi de ordan edinirsin. Kilonu tartıyorlar, sonra alacağın kaloriye göre bir beslenme planı çıkartırlar. Böylece sirkeli limonlu suyla vs uğraşmak zorunda kalmazsın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Diyetisyene gitme feci bisey degil.
Ozellikle kizilayin diyetisyenine gidiyordum ben aylik kontroller seklinde. 20 kilo verdim o donemde.
Ama onemli olan tamamen uyma konusu, o yazilana uymazsan bisey degismiyor.
Bide kilo ile sagligin baglantisindan cok. Kilo ve yag yuzdesinin saglikla alakasi var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bu konu çok kapsamlı. ama şu var doğal olanı yaparsan insan için gerekeni yaparsan insan gibi olursun bu kadar basit. bu sadece beslenmek ile de alakalı bir konu değil. ayrıca bu konular da benim ilgi alanım merak ettiğin bişi varsa sorabilirsin şimdi topicten alıntı yapıp cevap vermek çok uzun olur birde sıkıcı geliyor şu an. çok canım sıkılırsa onu da yapabilirim haha
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@SeaGle
Bilgi için teşekkürler seagle dahiliye testleri için bir randevu aldım bakalım ne çıkacak.

Adım adım yazıcam bakalım bu süreçte ki işlemleri bir günlük gibi. Hem geriye dönüp doğruları-yanlışları görürüm hem de başkaları da yararlanır bu süreçten.

@Soris
Başka konuda attığın bir linki inceliyorum şuan beslenme tabuları ile alakalı. Mantıklı gelmeye başladı yazılan tezler ama bildiğimiz yada bize gösterilen çoğu şeyin tersi savunuluyor yazıda. İngilizcem de nanay olduğu için yabancı kaynaklı araştırma da yapamıyorum zira. Şu konu hakkında müsait bir zamanında biraz daha bilgi verebilirmisin?

Beslenme Tabuları Yazısı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

diyeti kesince geri alıyorum diyorsun, sorun nerde mi diyorsun bi de sdfjsdfhsd

diyet yapıp bırakarak değil hayatını o şekilde sürdürerek yaşamalısın. diyet zaten senin aslında beslenmen gereken şekil olmalı. ha hızlı vermek için diyetin de altına iner sonra kalori artırıp korumaya çalışırsın ama eski hâline döndüğün an biter o iş tekrar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

canın sıkıldığın bir ara şunu okusana.
http://www.dr.com.tr/kitap/dukan-diyeti/pierre-dukan/egitim-basvuru/saglik/beslenme-diyet/urunno=0000000338287

prudentin dediği gibi. dietin bitmesi söz konusu olmamalı. hayatının bütün geri kalanında yeme alışkanlığını değiştirmen gerekiyor. ama kibrit kutusu büyüklüğünde peynirlerle hayatın geçmeyeceğini ben de çok iyi biliyorum.

et yemeği de seven birisiysen, hayatının geri kalanını bu dukan veya karatayın diyet şekline sokabilir çok rahat.

çünkü dünyalar kadar et yiyebiliyorsunuz bu diyetlerde...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hızlı cevap için sağol Soris. Lazım olabilecek şeyleri spoiler içinde aldım diğer konudan.:) Verdiğin linke bakıcam bugün müsait olduğumda.

Şunlar kaybolmasın bir yere lazım olacak bunlar

Soris said:

Evet Jager mesela günde 100 gr altı karb alırsa problem çıkar.
Ama şişman obez vs adamlar Jager gibi bir vücuda sahip olmayı bırak 30%+ yağ oranıyla gezdikleri halde günde 200-300 gr karb alıyorlar ve çoğuda şeker olarak. Neden? Çünkü hormonal bozuklukları var. Tedavi etmek için düşük karb beslenip sürekli hareket halinde olmak gerek. Spor veya egzersiz demiyorum bakın hareket halinde olmak. Normale döndüklerinde ve antrenman yapmaya başladıklarında karb oranı artmalı.

Sonuç olarak tabi ki fazla kasmaya gerek yok. Zaten bir takım değişmez gerçekler var:

Şeker kesinlikle yemeyin.
Endüstriyel hiçbir şey yemeyin. Buna dışarıdaki çoğu restoran ve marketlerden alınabilecek her türlü gıda dahil. (Bu genel sağlık için önemli. Yağ yakıp yakmamak veya kas inşa etmek ile pek alakası yok. Kendinizi iğrenç hissetmek istemiyorsanız çok önemli. Hatta bence vücudun görüntüsünden bile daha önemli)
Temel insan beslenmesi yağlı etlerden oluşuyor. Bunun üzerine isteyen sebze çok hareketli olanlar ve de sağlam spor yapanlar sağlıklı ve favori karblarını koymalı. Ben çok denedim mesela tahıllar beni bozuyor. Ama muz ve patates gayet iyi geliyor. Muzu peynire koyuyorum tatlı gibi yiyorum. Patates de antrenman yaparsam vücut istiyor direk.


Soris said:

Fazla yağın varsa onu bile yakarsın. Bir şekilde denemelisin. Sadece protein ve yağ tüketsen kalori hesabı olmadan tamamen zayıflarsın. Mesela oldu ki o gün fazla yedin ve fazla geldi enerjin o zaman yerinde duramazsın ve bir şekilde hareket edersin. Ama işte endüstriyel gıda tüketen ve uzun süreli çok hızlı emilen karbonhidrat tüketmiş insanlarda bu sistem çalışmadığı için sürekli yiyor.

Metabolizmanın bulunduğu duruma göre olması gereken düzene döndürmesi kolaylaşıyor ben mesela ilk başladığımda bu diyetlere 3 sene önce filandı ilk seferde insülin direncimi yenmem 2 ayımı filan aldı. Şimdilerde mesela son 1-2 ayda baya endüstriyel gıda yedim. Ona rağmen 4-5 gün temiz beslenerek hallettim. Çünkü 3 sene önceye kıyasla yağ oranım baya azaldı ve kas yoğunluğum arttı. Tamamen onla alakalı.


Soris said:

Kolayı var.
Tavuk yemeyin. Zaten tadı yok nasıl yiyorsunuz anlamıyorum.
Dana eti yemeyin.
Kuzu ve koyun eti yiyin onlarda çok hormon yok hemde yağlı.

Pestisit oranı düşük sebze meyve yerseniz organik alma gibi bir derdiniz de kalmaz. Ben öyle yapıyorum zaten içgüdüsel olarak bu listede yüksek çıkan şeyleri hiç sevemedim mesela marul gibi.

http://drbenkim.com/fruits-vegetables-pesticides.html

Organik olayının tamamen saçmalık olduğunu düşünüyorum. Sonuçta gıdayı para ile alabildiğin her koşulda üretici daha fazla para kazanmak için bir hile yapabilecek durumda oluyor. Para ile almazsan kendin bir şekilde yetiştirebilirsen böyle riskler yok.
Olay o da değil. Organik filan demedim ben burda bir sürü şey yazdım ama esas diğer şeyleri yapmak zor olduğu için hemen organik de bulamıyoruz ya tamam boşver zatennn bu işler zor diyerek kendinizi kandırmayın. Ona sinir oluyorum.

Sen şekeri kes marketden bir şey alma fast food yeme. Sadece pazardan ve kasaptan alışveriş yap. Organik olup olmaması da kalsın bir zahmet yine çok sağlıklı olursun. Onları yapabildikten sonra organik mi değil mi diye kaynağın varsa uğraşırsın.

Zaten görüyorsunuz yağlanmak yağ yakmak filan besinin kalitesi ile alakalı da değil dedim ya köylüler mesela kendi yiyeceği şeyleri ayrı yetiştiriyorlar doğal bir şekilde ama hepsi tanker gibi neden çünkü beslenmeleri tamamen un ve şekere dayanıyor. Bir şekilde kendin toprağını sürüp ekip biçtiğin zaman bile bunlar çok sorun teşkil etmiyor ama şimdi görüyoruz hepsi bira fıçısı gibi. Gözleme açan teyze poposu denen bir gerçek var bu ülkede. 200 kg bench press yapan adamda bunlardaki popo genişliği kadar göğüs yok.


Şu çok doğru ya

Soris said:

Yok ben genel konuşuyorum zaten. Kahvaltı olayı bu kadar abartılacak bir konu değil. Karnın acıktığında yersin olur biter.
0 karb a bende karşıyım zaten onun için sadece et ve yağ yemen gerek. Salata yiyeyim desen bile mesela havuç koydun onda bile bir miktar karb var. Kuruyemiş alayım desen onda da karb var onun için o zaten olmuyor istesende çok zor bir şey.
Çok fazla yağlı insanlar için savunuyorum ben 50 gr altı karbı. O da neden işler basitleşiyor o insanlar için. Basitleşiyor ve daha hızlı yağ yakabiliyorlar.

Mesela burada var güzel örnekler. Yazı da çok iyidir bu arada

http://josepharcita.blogspot.com/2011/03/guide-to-ketosis.html


Soris said:

Kas kaybetmek için ciddi anlamda aç kalman ve ciddi anlamda antrenman yapmak gerek.

Birde şu var kiloyu referans alma hiç bir şekilde. Önemli olan yağ oranın. Mesela örnek

http://paleocafe.org/wp-content/uploads/2013/08/fat-muscle.jpg

Ne kadar süper de mi bu arada son hali ahah

Kaslarını kullanmadıkça istediğin kadar iyi beslen bir gerileme olacaktır. Salonda ağırlık çalışıyorsan problem yok ve kas kazanmış olabilirsin ki büyük ihtimal öyle.


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Ayrıca evet düzgün bi diyetisyen + düzgün bi spor salonu.

Düzgün spor salonundan kasıt pahalı spor salonu değildir. Sana kişisel program yapacak bi salon yeterli.


kişisel program yapmayan spor salonu yok ki. önemli olan ilgili spor hocaları ve spor salonundaki ortam. ortam'dan kastım 5 kişiye bir alet'in/dumbell'ın düşmediği, sürekli cıs tak cıs tak müzik çalmayan, belli bir seviyesi olan yerler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

PrudenT said:

diyeti kesince geri alıyorum diyorsun, sorun nerde mi diyorsun bi de sdfjsdfhsd

diyet yapıp bırakarak değil hayatını o şekilde sürdürerek yaşamalısın. diyet zaten senin aslında beslenmen gereken şekil olmalı. ha hızlı vermek için diyetin de altına iner sonra kalori artırıp korumaya çalışırsın ama eski hâline döndüğün an biter o iş tekrar.


Araya başka mesajlar girmiş :)

@Prudent
Evet haklısın hocam ama gerçi @kek de söylemiş bütün hayatımız boyunca dakik olarak istenen şeyleri yemek hem insanı belli şartlara bağlı olmayı koşuyor hem de canın istemese bile sürekli aynı şeyleri yemeye zorluyor. Gerçi burada benim hatam da var diyet konusunda 1-2 ay gibi bir sürede sonuca ulaşmayı beklememeliyim. Okuyup araştırdıkça baya bilgileniyorum bu aralar beslenme konusunda. Bu başlığıda bir günlük olarak kullanıcam geriye dönük feedbackler için.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bütün meşrubat ve abur cuburları, fast foodu, çaydan ve kahveden de şekeri kestim, sıfır egzersizle 1 ayda bile 2-3 kilo farketti gibi. Zaten normalde çok yemiyodum da, üniversite yıllarında McDonald's'a yılbaşında eve çikolata göndertecek kadar çok yediğim için hiç gitmeyen hayvan gibi kilolar almıştım.

Bi süre sonra endokrinologa gidip bi kontrol ettiricem, şeker, insulin direnci, hipotiroidi falan varsa çıksın ortaya. Sonra da kolesterol ve tansiyon için de dahiliyeye gidicem, tansiyonum biraz yüksek gibi, büyüğü 13.5-14 arası çıkıyo hep.

Şu koca karı ilaçlarına hiç inanmadım ya, yok suyun içine 1 damla limon koyup içiyosun da bütün yağları eritiyo da. Sağlıklı beslenme = mümkün olduğunca az hazır gıda, az trans yağ, az kızarma, kararında hamur işi, bi de kendi hazırladığın ev yemekleri falan bana göre. Yani ne bilim bi ızgara tavuk göğsünün yanına patates kızartması koyma da, patates püresi (hazır alma kendin yap) ya da ufak baharatlı fırında patates koy.

Diyet ve spor yaparken de önemli olan sabır. Ben sabırsız olduğum için ne verdiysem hemen geri aldım sdfkjh
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kojiroh said:


Bi süre sonra endokrinologa gidip bi kontrol ettiricem, şeker, insulin direnci, hipotiroidi falan varsa çıksın ortaya. Sonra da kolesterol ve tansiyon için de dahiliyeye gidicem, tansiyonum biraz yüksek gibi, büyüğü 13.5-14 arası çıkıyo hep.


Şunları benim de ölçtürmem lazım diyete başlamadan. Vücutta bir sorun varsa en başta bilmek en mantıklısı. Ona göre program ve beslenme şekli tutulmalı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

spor salonunda hocaya "yahu ben giderek şişiyorum arkadaş, sadece cardio yapsam güç gidecek, öbür türlü de olmuyor, ne yapayım ben" dedim, "spor %30, yeme alışkanlığı %70. yeme evladım" dedi

arada bir hoca da "senin ağırlık setleri arasına 5 er dkk cardio koyalım böylece hep up tempo devam etmiş olursun" dedi. orada BSOD verdim ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Muhtemelen uzun bir süreden sonra ilk defa ciddi bir post atacağım patiye sddsfs here we go;

Eşim Obezite ve Metabolizma Cerrahisi doktorunun asistanı, bu sebeple gayet işin içinde olduğumu söylebilirim, ve diyet vs. cerrahi konusunda en net ortaya çıkan şey şu;

her yerde patır patır mantar gibi diyetisyenler türedi. çok fazla bilgisiz diyetsiyen mevcut piyasada yani bu yanlış anlaşılma olmasın, dukancılar vs. hepsi dahil bi bahsettiğim duruma.

şöyle ki; önceden de bahsedilmiş, diyetisyen'in vereceği şey senin metabolizman'a bağlı olmak "zorunda". ama bunun dışında işin birde bilimsel kısmı var, her insanın vücudu teknikte aynı çalışıyor sonuçta.

diyetisyenlerin vermiş olduğu şeylerin %90'ı direk crap vaziyette çünkü kitaptan okuma modunda bilgilenmiş vaziyetteler.

nereye geleceğim, bir diyetisyen 1.80 boyunda 90-100kglik birine örneğin bir diyet listesi hazırlayabilir, spor önerir vs. gayette fit bir hale gelebilir bu kişi. Ama aynı diyetisyen'in 170 boyunda 110-120kg'lik birine vereceği diyet sonucu uzun vadede 130-140kg olarak geri dönüşümü neredeyse garanti bişey.

VKI hesaplamasında 30 üzeri oranındaysa ölçünüz, diyet ile zayıflama konusunda biraz geç kalmışsınız demektir. - zayıflayamazsınız demiyorum - zira bedenen bu şekilde beslenmenin yanında psikolojik olarakta bu şekilde yaşamaya alıştıkça geri dönülemez noktaya doğru koşturur hale geliyorsunuz, ufacık bir aksilik, tökezlemede o vermiş olduğunuz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz (yo yo efekti deniyormuş buna) sonuçta cerrahi seçenek dışındaki seçenekler çok anlamsızlaşıyor bir yerden sonra.

o sebeple; diyetisyenlere çok güvenmeyin, daha ziyade bilimsel anlamda ispatlanmış beslenme düzenlerine uygun beslenme kültürünüz olsun.

misal kola gibi asitli içecekler mide genişletir (baya detaylıca anlatabilirim merak eden olursa) kola tarzı besinler en tehlikeli grupta kilo-verme-diyet yapmak isteyenler için. Ya da yemekten 20-30 dakika önce ve sonrasında sıvı alımı protein+karbonhidratı aynı anda almamak gibi ufak nüanslara dikkat etmek ilk adımda yapılması gereken şeyler, sonrasında sporsuz olmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...