Anelor Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 güzel yazmış ben beğendim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
TeddyLop Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Exodous said: -Deno- said: swg 2 gelene kadar mmo oynamicam galiba. Valla doğru söze ne denir? Namessar said: Mortis said: UO zamanı tek mmo vardı bilinen, haliyle herkes onu oynuodu. Kimse şikayet etmez, deli gibi oynar. o donemin uo cu gencliginin mmo yu sadece kendi oynadıkları uo dan ibaret sanması hep çok ilgimi çekmiştir. Hele memleketimin UO ile OSI de 1997 de degil, 2002 yılı sonrasında sanane.com onculugunde portlemeye baslayan free shardlarda tanıstıgı dusunuldugunde. İlkel bir yapısı olması nedeniyle 96 çıkışlı meridian69'i bir koseye koyarsak eger, 97 çıkışlı UO nun aynı nesilden rakibi olan everquest (ki dunyayı olmasa da batı yı sallayan uo degil, odur) ve asherons call hic yokmus gibi davranılır hep. siz freeshardlarda UO ya baslarken mmo dunyası coktan bir sonraki nesildeydi. tek oyun falan yoktu yani. UO, EQ, AC, Nexus, Lineage I, DAOC, AO, RuneScape vs vs vs. Bunlar turkiye freeshard UO ile ilk tanıstıgı gün olarak 2001 civarını baz alırsak,o sıralarda piyasada aktif olan ve binlerce subscriber ı olan MMO lar. Hakikaten freeshard UO gunlerinde UO bilinen tek mmo ymus. "Türkiye'de Mmoların kısa tarihi" konulu bu yazının amacını anlamadım. Bu konuda söylemek istediğim tek şey, Türkiye'ye internetin geldiği ve yaygın olarak kullandığı tarihe bakmak gerektiğidir. Sanırım bu yazıyı yazan arkadaş, "Peeeh siz UO oynarken millet aya çıkıyordu" demeden önce bunu da göz önüne almalı. Neyse, polemiğe girmenin manası yok. Sonuçta öyle yada böyle, Türk insanı da mmolarla tanıştı ve yeterli söz söyleyecek kadar da oyun tecrübesi edindi. Tekrar başlığa dönecek olursak... Herkes sandbox'ı övüp duruyor. Sandbox olmadığı için oyun oynamadığını söylüyor falan. Haklı olabilirler. Ama bir iki kişinin de yazdığı gibi, kimsenin maçası da sandbox oynamayı yemiyor. Çünkü, mantalite yanlış. Çünkü, wow'un bize sunduğu fastfood'a alıştık. Hiç kimse (UO'dan yola çıkacağım kimse kusura bakmasın), UO'daki gibi bir skill artırmak için saatlerce kasmayı göze alamıyor. Aslında bunu göze alamazken şunu atlıyor. İşte zaten oyun bu. Oyun o skilli saatlerce, arkadaşlarınla güle oynaya muhabbet ederken kasmak. Ama wow, insanları, "Hemen sonuna ulaşmalıyım. Sonunu görmeliyim"e alıştırdı. yanı hızlı tüketime, pop kültürüne alıştırdı. Sanki sonuna ulaştığımızda çok büyük bir ödülle karşılaşacağımıza inandırdı bizi. Tabii wow ve clonlarında sonuna ulaştığımızda (yani son level, son armor v.s) aslında sonunda bir bok olmadığını gördük ve yine hüsran yine hüsran. Buradaki pek çok insana sorun. Çoğu, oyunun ilk levellarında daha çok eğlendiğini söyler. Peki UO'yu bukadar olağanüstü ve inanılmaz kılan neydi? Sonu olmaması. Tıpkı Eve'de olduğu gibi. Yada Swg'de olduğu gibi. Level base olmayan tüm mmoalarda olduğu gibi. İstediğiniz an karakterinizi bambaşka bir kimliğe büründürebilirdiniz. mesela UO'da bir anda PK, Eve'de savaşçıyken üretimci, swg'de ise kendi halinde bir madenciyken bir anda jedi olabilirdiniz. Bugün o çok allı pullu çok satan mmolarda bunların hangisi var? Hepsi popcorn gibi hemencecik tüketiliyor ve bir kenara atılıyor. Peki o unutulmaz sandboxlarda başka ne vardı? Elbette crafting? UO'da bilmem ne setini yapabilmek için günlerce maden kazardınız ve o setten daha iyisi bilmem hangi boss'tan veya mobdan düşmezdi. Aldığınız seti giyer. Paraya ihtiyacınız olduğu zaman da, başka bir oyuncuya satardınız. "Bind" olmazdı yani itemler. Keza Eve'de, bir gemi üretebilmek için aylarca skilleri çalışmanız gerekir. Günlerce maden kazmanız gerekir. Yine swg'yi bilenler craftingin nasıl olduğunu hatırlayacaktır. Bakınız son dönem wow klonu oyunlara, crafting yapsanız ne olacak, yapmasanız ne olacak? Zaten sizin yaptığınız silah veya armordan daha iyisi, herhangi bir mobdan düşüyor. Ha zevk için yaparsınız o ayrı ama bir amacı yok ki, craftingin. Sadece yapmış olmak için yaparsınız. Ve bir sandboxın olmazsa olmazı full loot. UO'da öldüğünüz zaman donunuzla kalırdınız. Bir kaç dakika önce bir sürü para vererek aldığınız armoru kapış kapış ederlerdi. Yenisi için yine günlerce çalışmanız gerekirdi. Eve'de, en ucuz gemi, gerçek parayla 10-15 dolara geliyor. Titan'ın fiyatı neredeyse 5-10 bin dolar (gerçek para) civarında. Ve bir anda toz olabiliyor. Titan kaybedince oyunu bırakanların hikayeleriyle doludur Eve. Peki bunlar ne anlama geliyor. Tabii ki sağlam bir ekonomi anlamına geliyor. Bir oyunda gerçek hayattaki gibi bir ekonomi yoksa at çöpe. Bilmem kaç tier bilmem ne armor setini kaybetmeyeceğini bilerek, rahmetli dedem de pvp yapardı. İş, o seti kaybedeceğini bilerek titreyen ellerle pvp yapmak. Ya da yapmamak... Evet, sandbox sadece pvp yapmak değildir. Hiç pvp yapmadan, hiç pve yapmadan da oyundan keyif alabilmektir. Sadece bahçende domates ekerek veya maden kazarak veya birşeyler alıp satarak da eğlenebilmektir. Yani kısacası, oyunu haldır haldır oynamak yerine, her anından keyif alabilmek gerekir. Yani, unuttuğumuz şeyleri hatırlamamız gerekir. iyi güzel yazmışsın da UO yu sphereden ibaret sanmışsın olmamış. RUNUO da loot falan yok insure var söyliyim dedim onun dışında katılıyorum dediklerine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
thewolfram Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 insure edincede seni kesen adama insure paraları geliyordu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reampage Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Aslında Sandbox'un tanımı biraz yanlış, eve bana kalırsa sandbox bir oyun değil limitleri inanılmaz geniş olan bir themepark. Bir oyuncunun oyuna etkisi kalıcı değil, Random faktörler yok, herşey parasal değerler üzerinde olduğu için manevi kayıptan öteye giden bir kayıp yada kazanç yada yaratılıp yok edilmiş bir unsur yok. Sandbox oyunda bence olması gereken oyuncu özel yaratıcılık içeren birşeyler olması, Taktiksel anlamda pvpde yaratcılık var evet EVE bunu destekleyin bir oyun, ama onun dışında crafting ve oyuncuların birbirleri ile etkileşiminde yaratıcılık unsuru çok kısıtlı, tamam bir titan üretmek için yıllar lazım binebilmek içinde öyle ama sonunda o titan herkeze aynı titan, 2 yıl bekleyende o titan binebiliyor, 15 bin dolar verende. Zaten CCP'de fanfestde ilerde custom sistemlerden bahsetti artık kişiselleştirilmiş birşeyler gelmeli. UO'da misal ev faktörü vardı ev dekorasyonu vs. tamam yine oyun sınırları içersinde ama gayet hoş bir detaydı. Random statlara sahip ve üzerinde yapan kişinin ismi yazılı olan itemlar gibi yaratıcılık limitler dahilinde olsa bile, bir takım oyuncuları sürekli daha farklı daha iyi yada daha yeni birşey yaratabilirim heycanı ile güncel tutan bir dünyası olan mmo olabilir. Olayın yaratıcılık kısmının sadece taktiksel anlamda pvp için kağıt üzerinde olmasından ötede somut birşeylerinde elde olması gerekli. Utöpik bir fikir olabilir belki ama bence gerçekten dünya ile etkileşim halinde olmalı EVE misal yapısından dolayı istasyonları yok etmek imkansız ama istasyon yapmak imkanlar dahilinde, belki istasyon yok etmek gibi bir seçenek gelirse o zaman o istasyonlar içersinde binlerce dolarlık itemların yok olması söz konusu olduğu için oyunun şuanda olan mekaniklerine ters epey. Ama bence oda olmalı birbirinin aynısı istasyonlar yerine oyuncuların dizayn ettiği istasyonlar ve onların yine yok edilebilir olması gibi şeyler. Eve'in bence en sandbox yönü karakter ve corp(guild) history sistemi ve killboard. Oyuna başladığın günden itibaren bütün özgeçmişin kayıt altında buda çok güzel bir olay. Daha farklı yenilikçi fikirlerde olabilir, Sandbox'ın mantığı sonuçta yaşayan etkileşim halinde olan yaratılıp yıkılabilen bir evrende geçen karakter rpsi yaptığımız oyunlarsa bunları illa full loot, player driven economy gibi kıstasların mecburi olması dışında yine tanımlanan konsepte uyan insanları o yaratıcılık keyfini verebilen bir mmo olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mc_Lovin Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 mmo yok. single player oynayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
knoxville Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 hacı runuo'da ne ayarlarsan o var insure istersen var istemezsen yok uo forever'da 2-3 aya kadar hala oynuyoduk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2013 uof türkiyede kursanız yada avrupada gene oynanır. dallastamı ney server 300 ping Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nordlydian Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 8 sayfa da olmuş ama hala oynanacak oyun bulamadık. yoksa o eski heyecanımızı mı yitirdik cominity olarak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mardox Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 mmo için seçenekler belli... myshkin'in dediği gibi firmalar kervan yolda düzlür kafasıyla oyun çıkarttığı için, mmo'lara bir şüphe var. sen mesela moba için 1 maçta 45 dk harcıyosun sonra sadece xp kazanıyosun diye yakınıyorsun ama mmo'da 1 ay verip max level yapıyosun sonra oyun patlıyor :) belki wow 5.4'te fiks olmayan raid size ile bir canlanma olabilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GreenPeace77 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 turbine asherons call 2 yi açmıştı fakat ac1 subs istiyordu deneyen oldumu ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Densiz Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Zaman geçirmek için benim taktiğim. Birden fazla oyun (işte her gün birisi gibi..) Gw2 = ara sıra girip world pvp yapıyorum tek başıma. Yada yanıma takılan olursa invite ediyorum (gerçi şuan girmeyi bıraktım. Biraz vakit sorunu çekmeye başladımda) Dota 2 = Gerilim ve heyecan istediğimde giriyorum. Gereksiz sinir stress yapan birisi değilim. Takımın ayak uydurması yerine takıma ayak uydurmaya çalışıyorum, kafam rahat oluyor. Birde araya mmoFps serpiştiriyorum. Planetside 2 olur, Firefall olur (firefall a girmiyorum, planetside 2 de şuan yok pc de. Ama indirmeyi düşünüyorum yeniden) Aradığım şey ya iyi bir mmo yada sandbox (eve online hariç.. Yerde geçsin istiyorum.) şu runescape 3 clientindeki yarım saniyelik komut gecikmesi olmayaydı onu oynayacaktım :(. Web versiyonunda 1sn, clientde 0.5sn. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 dota 2 ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gladmir Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Eve varmis, biraz gec farkettik ama, sand box yok diye aranirken. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 glad nerelerdesin be babuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Densiz Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 eve iyi hoşta, aksiyon sayı arttıkça çıkıyor. Pvp ye çıkıp 2 saat gezip, elin boş gelebiliyorsun. Yada bir yere gidiyorsun, orada kalıyorsun. Millet yokken oyuna giremiyorsun. Hep birlikte dönmeniz gerekiyor. Vakti olan için güzel oyun. Pc başında değilken bile skill kasıyor... Baya sağlam, rakipsiz felan ama... yukarıda dediğim gibi :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gladmir Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 -Deno- said: glad nerelerdesin be babuş. Eve online da Sufi yi buldum, lol. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Densiz Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2013 steamde action mmo gördüm :P. Bi bakayım nasılmış. Zaman geçirmek için bakınan varsa araştırabilir. http://store.steampowered.com/app/237310/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Densiz Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 eğlenceli birşey gibi. Ping sorunu olmaz umarım. Twitch de biraz izledimde pvp sini. şu video şaka gibiymiş :P. http://www.youtube.com/watch?v=-ol0EiPlqn0 doğru düzgün video aramayla uğraşmayacağım. Zaten ilgilenen varsa araştırır. http://www.youtube.com/watch?v=GwJT78FTBHc Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mc_Lovin Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 ben bunu bir ara oynamıştım. kızın biri (gerçekten de kız olduğuna inanmak istiyorum) benim karakterimle birlikte party yapıp biraz level kastırdı. sonra evlenme teklif etti bana. bir şehir merkezine gidip evlendik. evlendikten sonra laf lafı açtı, muhabbet ediyoruz. ben daha yeni başladım, bundan başka karakterim yok, deyince log out oldu birden, ben biraz daha oynayıp çıktım oyundan. geri geldiğimde boşanmıştı benden. uninstall ettim, bir daha da geri dönmedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Promenader Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 uçakçılar için war thunder var. develope edilince tanklar ve gemileride tek clientten oynayacağız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sadman Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 nord niye banlandı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ahmedinejad Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 çaşıt Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Densiz Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 1 ay beni banlayın diye konu açmıştı sanki. Yazınca, konuları takip etmek zorunda hissediyormuymuş mu ne.. Yanlış hatırlıyor olabilirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sadman Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 vay arkadaş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sadman Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2013 Bu arada ben Dc Universe'e başladım geçen gün. Combat ve movement sistemi acayip güzel. Oyun yek yea diyosanız, zaman geçirmelik çıtır çerezlik zevlki baya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar