Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yüzüklerin Efendisi: "İblis'in Yalan ve İftiralar Masalı"

Wyand

Öne çıkan mesajlar

http://www.yaklasansaat.com/cin-seytanlar/seytanlar/yuzuklerin_efendisi.asp

Birkaç kesit.

Aragorn (Yolgezer): Yolgezer de denilen Aragorn; filmde, Gondor'un (insanların şehri) varisi, insanların beklediği kayıp kral, savaşçı ve çok iyi bir yönetici olan kahramandır. İsa gibi yaraları iyileştiriyor. Kıyamet savaşına benzetebileceğimiz, son savaşta da kurtarıcı olarak herkesin umutlarını bağladığı Aragorn, "kurtarıcı-mesih"tir.

Gandalf, filmde bir peygamber gibi gösterilirken, Saruman, büyücü olarak takdim edilmiş. Gerçekte filmdeki Gandalf, tam bir İblis elçisidir(medyum-büyücü) ve Süleyman'a (Saruman) ve "Allah'ın meleği"ne karşı savaş vermektedir.

Saruman: Saruman, olarak sunulan karakter, aslında Allah'ın peygamberi Süleyman'dır. Allah, cinleri ve şeytanları, Süleyman'ın, emrine vermişti. Şeytanlar, dalgıçlıktan, taş işçiliğine kadar her türlü işte çalıştırılmaktaydılar. Süleyman'ın ordusu; cinlerden, kuşlardan ve insanlardan oluşmaktaydı. Allah, rüzgârı onun emrine vermişti ve rüzgârla hareket ederdi. Yüzük ise bu mülkü ve gücü temsil eden bir mühürdü. Kısacası karanlığın emrinde, büyücü- kahin olarak gösterilen Saruman, gerçekte Süleyman'dır. Gerçekler ters-yüz edilerek, Süleyman'dan intikam alınmaktadır.

http://i941.photobucket.com/albums/ad260/okayarms/Meme/dafuq-did-i-just-read-meme.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

bizim ACL profesörünün söylediği bir şey vardı, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

C. S. Lewis (Narnia Günlüklerinin yazarı) ile Tolkien çok yakın dostlarmış. İkisi de dönemin en promising yazarları. Bunların kapalı bir yazar klübü varmış. Bir araya gelip, edebiyat konuşup, fikir alış-verişi yaparlarmış. Belli temalar belirleyip, o temalar çerçevesinde hikayeler yazarak birbirlerinin eserlerini değerlendirirlermiş. Yüzüklerin Efendisi bu eserlerden biridir. C.S Lewis uzay temasını seçip (The Space Trilogy)'i yazmış, Tolkien'de yanlış hatırlamıyorsam mitolojiyi seçip Lord of the Rings'i yazmıştır.

Fakat devamında söylediği şey çok enteresandı. Hem Lewis hem de Tolkien aşırı hristiyan kafa yapısına sahiplermiş. Kitaplarında gizli veya açık bir şekilde Hristiyan temalarını kullanıp, göndermeler yaparak okuyucu da belli şeyleri uyandırmayı hedeflermiş.

Ben seriyi okuduktan 6 yıl sonra dinlemiştim bu söylediklerini, hiç dikkatimi çekmemişti (eğer varsa da). Öyle gereksiz bilgi olarak paylaşmış oldum.
Sosyal ağlarda paylaş

Lewis'te daha çok vardır hıristiyan alegorileri ama Tolkien hıristiyanlık propagandası yapıyor demek ile Tolkien norse gizli ajandası için çalışıyor beowulf'u gönlümüze sokmaya çalışıyor demek aynı gerzeklikte zira hıristiyandan çok pagan mitleri var eserde
Sosyal ağlarda paylaş

ikisinde de yok aslında. ME şaşırtıcı derecede seküler bi yer diğer fantastik evrenlere kıyasla. hıristiyanlık kültürel etkileri var eserde norse olduğu gibi aynı ama dini bi mesaj yada benzerlik yok. baya eminim olmadığına inklingtir şudur budur konularada hakimim kapatabilirsiniz yok dedim bitti daha msj yok benden
Sosyal ağlarda paylaş

abi adamlar kaynakça yapmış :(

Kaynaklar:
1) Kuran-ı Kerim
2) Taberi, Tarih-i Taberi, C.1, Çev. Faruk Gürtunca, s.532-534, Sağlam Yy.
3) Kitabı Mukaddes
4) J.R.R Toliken, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kralın Dönüşü, Çev. Çiğdem Erkal İpek, Metis Edebiyat, 1999.
5) J.R.R Toliken, Silmarillion, Çev. Serap Erincin, Hakan Aytutucu, Altıkırkbeş Yy. 1999.
6) lordoftherings.net
7) yuzuklerinefendisi.com.tr/rakamlar.asp
8) en.wikipedia.org/wiki/Category:Characters_in_The_Silmarillion
9) glyphweb.com/arda/s/silmarillion.html
10) en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings
Sosyal ağlarda paylaş

gecen avrupalı nerdlerle geyigini yapıyorduk, turk milletinden esinlenerek yapılan ırkları sayalım diye lol

orclar
dothraki
klingonlar
quanari
belli bi noktaya kadar kroganlar
quanari
mandalorianlar

seytan naziler ve cılgın sovyetlerden bile cok dusman ırk yarattık batı fantastık edebıaytı ıcın lol
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...