Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Psycho-pass

Kaede

Öne çıkan mesajlar

Sam said:

o kadar iyi giden seri bir bölümde nasıl bu kadar mala bağlayabildi aklım almıyor cidden. /facepalm

11

tüfeği vermese sahne mantıklı olacaktı ama bitti yani onu verdiği anda bütün akılla bağlantılı akış, saçmalamaya geçti tamamen.

spoy

Ben de ilk öyle düşündüm ama sonra dedektif hatunun o tüfeği kullanamayacağını hesap etmiştir dedim. Sonuçta o devirde kullanılan bir alet değil. Hatun da saolsun ne tutabildi ne de nişan aldı zaten. Muhtemelen shotgun olduğundan arkadaşını vururdu gerçi.

Bana kalsa dedektif ıskalayıp arkadaşını öldürüp sonrasında tımarhanelik olsaydı daha iyi olurdu tabii.

Sosyal ağlarda paylaş

masakari

ya o sahnenin kuruluş şekli zaten o kadar saçmaydı ki, ama yazmayı unuttum artık o kadar büyük bir saçmalıkla taçlanınca bölüm. deneyimsiz kanşikan ile tek enforcer'ı YARDIM LAZIM diyen adama yollarken üç kişiyi anlamsız jammer aramayla bağlıyorsun. ok tamam hadi bunu geçtik.

ilkyardım bitti, bizim elemanlar yetişiyor ama O DA NE, SADECE MASAOKA yardıma gidiyor. ölü cesedi incelemek için 3 kişi kalıyor orada. ki bu işin normali, biri hariç hepsinin peşinden gitmesi olur. gerçi bu da önemini kaybediyor çünkü masaoka nasılsa yetişemeyecek o saçmalığın gerçekleşebilmesi için.

adam tüfeği atarken onu kullanmayı reddedeceğini hesaplayarak attı, sibyl'e bu kadar itimat etmesini ve öldürmeyi reddetmesini cezalandırmak için. ama burada da saçmalık inanılmaz boyutlarda, neden:

ginzo'nun aksine sibyl sistemine ölümüne bağlı değil, daha ilk bölümde reddetmiş sırf sistem söyledi diye öldürmeyi. yani dominator'a bağlamaması lazım bütün umudunu. öte yandan, dominator'ı kllanmaya çalışıyor ve dominator zaten çalışsa ölümcül modda olacak, adamı öldürecek. yani adamı öldürmekten kaçınmıyor aslında.

sonuç olarak sahnenin kurduğu olayın hiçbir mantığı yok, kızın normalde yapacağı şeyin dominator'u bırakıp tüfekle adamı vurmak olması lazım. sadece duruma değil, kendi karakterine de aykırı hareket edince olayı karakterin aptallığına da bağlamak imkansız. sırf çarpıcı bir sahne olsun diye saçmalama var çok net.

böyle "of ne kadar iyi gidiyor seri" düşüncesiyle izlemeye başlayıp, ellerim alnımda bitirdim bölümü.

Sosyal ağlarda paylaş

11. bölüm gayet güzeldi bence ya, mükemmeldi hatta.

Grupların ayrılması kısmında katılıyorum tabii^^ O kısımlar bayağı aptalcaydı.

Ama o tüfeği vermesi sahnesi saçma değildi bence. Gayet güzel kurgulanmıştı hatta.
Bence tüfeği vermesinde iki ihtimal var:
1- Akane nin kendisini öldüremeyeceğini biliyordu.
2- Sonuçlarını umursamıyordu. Yani adamın kafası farklı çalışıyo, muhtemelen "işin ucunda bir dedektifin kendi özgür iradesiyle birisini öldürmesini görmek varsa ölmeyi umursamıyorum" tarzında bir noktaya bağlıycaklar. Adamın hobisini geçtim hayat amacı olmuş milletin doğal davranışlarını izlemek.
(Ama bunun farklı yönlere gitmesi de olası, mesela Makishima nın geçmişinde psycho-pass ının hiç kirlenmediğinden bahsediyordu-yani adam öldürürken filan hiç strese girmiyo filan işte- Akane için de benzer şeyler söylemişlerdi önceki bölümlerde, "Seninle ben aslında aynıyız" kartını oynarlarsa hikayeyi bayağı karıştırabilirler mesela -iyi yönde veya kötü yönde olabilir, genelde tırt oluyo ama düzgün bağlarlarsa neden olmasın- )

Ama büyük ihtimalle ilk ihtimal olucak.
Orada o kısmı kendisi de açıkladı aslında, Dominatorle adam öldürmek ve tüfekle adam öldürmek arasında dağlar kadar fark var. Silah şeklinde olsa da dominator Sibyl sisteminin bir uzantısı sadece, yani aslında hedefi silahı kullanan kişi öldürmüyo, silahı doğrultup tetiğe bastığında silah Sibyl sistemi aracılığıyla yargılıyo ve cezalandırıyo işte, tetiğe basan kişi bunun sorumluluğunu almıyo yani. Tüfeği kullansaydı polis, yargıç ve cellat rollerinin üçünü birden üstlenmek zorunda kalıcaktı, onu da kaldırabilecek bir yapıda değil bariz bir şekilde. Ayrıca Makishima haklı çıktı, Akane silahı kullanmayı denediğinde de beceremedi işte -muhtemelen yaşadığı stres yüzünden- hedef bile alamadı.

Bütün umudunu dominator e bağlama konusunda ise sistemi kurarkan böyle bir insanın var olabileceği ihtimalini düşünmemişlerdir, o yüzden öyle kurmuşlardır muhtemelen.
Good-Evil ekseninin Lawful-Chaotic ekseniyle çakışmaması gibi bir sorun da var sonuçta, sistemi bir kişinin suç işleme potansiyelinden dolayı yaşayacağı strese göre düzenlersen adam öldürse bile stres yaşamayan birisi çıkıp adam öldürse bile lawful olarak algılıyo ve cezalandıramıyo yani.

Sosyal ağlarda paylaş

11

kogaminin basinda doksan kisinin durmasi falan evet bence de epey sacmaydi da

bizim yasadigimiz degil icinde gectigi evrene ve su ana kadar tasvir edilen karakter ozelliklerine gore de bakinca epey normaldi o sahne

hayatinda adam oldurmemis, beyfendi silahi birakirsak guzel olur diye yanasan ve karsisinda cok ciddi bir durum var diye paralize etmeye calisan, daha lesser biri olsa onu bile yapmak istemeyen biri mi

bir anda resolve patlamasi yasayip kurallari tanimadan adam oldurecek biri mi

ilki daha tutarli kizin su ana cizdigi karakter acisindan

adamlarin hayati hue saykopas olmus, sistemin parcasi olmaya alismis bir toplum var
kendi baslarina dogru yanlis yargisini yapmalarini beklemek mantiksiz, ki sinirlarin biraz disina cikan da iste criminal oluyor

akane sibyli sevmiyor da kogamiyi kadini oldurmesin diye yine sibylin kendine verdigi yetkiyle durdurmasindan daha ekstrem bir sey yapmadi sisteme karsi

caresizlige yenildiginde de artik ancient artifactten farksiz gelen bir aleti alip random basti o heyecanla

amuda kalkip breakdance bile yapabilirdi orada, kafasi saglikli calisamiyordu ki

Sosyal ağlarda paylaş

shadowfury

tüfeği vermesi onun açısından saçma değil esasen ama ertesinde gerçekleşen olaylar süreci saçma. kızın yapmaya çalıştığı şey dominator'la öldürmek orada. bayıltamaz, bunu kendi de biliyor. e o zaman? hayır bir de tam komedi, adam diyor geri teper iki elle tut. kaldıramıyor bile zaten o tüfek tek elle tepmesini geçtim ağırlığı yeter. erkek bile olsa öyle uzaktaki hedefi, hele arada dost varken vuramazsın. kız tüfek nedir bilmese bile algılayabilmesi lazım, detektif olmuş, silah nasıl tutulur filan bilen insan. hani sivil olur hiç anlamaz ona da inanırım.

böyle zorla dram yapmak istemişler ama batırmışlar resmen. halbuki aynı sonuca böyle saçmalamadan varabilirlerdi oraya kadar gelmişken.

adamın hareketi manyaklık çerçevesinde makul, karakterini anladık zaten. kızın karakterini de biliyoruz. ortada gerçekleşen olay saçma.

fly

fly, dominator çalışsa ne olacak? ayarı yok ki, öldürme moduna geçecek. sonra? adam üzerine silah doğrultuldu diye pes edecek bir tip olmadığını zaten gösterdi tüfeği attığında. öldürmek zorunda yani. ha en nihayetinde tüfeği de MAL GİBİ arka arkaya ateşledi. resolve patlaması da oldu yani.

akane de sibyl'e her fırsatta tekrar tekrar karşı çıktığını gösteren tek karakter filan serideki. enforcer'ların bile çoğunluğu durumu kabullenmiş, sorgulamak bir yana dursun, akane'yi tersine ikna etmeye çalışıyorlar "ginzo haklı, sen bize bulaşma" diye. ona rağmen ısrarla karşı geliyor.

ya onu da geçiyorum, elinde çalışmayan bir silah ve yaşamı tehdit altında arkadaşı var. herhalde o durumda hala dominator kullanmakta ısrar edecek kadar dangoz bir tek ginzo var seride. akane olsun, enforcer'lar olsun, sistemi çok daha az öneme sahip olaylar için bypass etmekten kaçınmıyor.

yani her saçmalığı tek tek tespit etme meraklısı değilim, öyle olsam şu silahların "BEKLEYİN DURUM ANALİZİ YAPIYORUM, HMMM OLUR ÖLDÜREBİLİRSİN, AAA ÖLMÜŞSÜN BENİM ONAYIMI BEKLERKEN" olayına filan da değinirim, zaten kızın peşinden sadece masaoka'nın gitmesini de görmezden gelecektim bu kadar saçmalıkla sonlanmasaydı.

bekledik bekledik, dağ forced drama doğurdu.

bölümle ilgili bir övgü

production ig en iyi ekstrem ölüm sahnelerini yapıyor ya, adamın parçalandığı yer çok iyiydi. (tu) gits 2nd gig bölüm 1'i hatırlattı.

Sosyal ağlarda paylaş

Sam

Orada olan olay tam olarak öyle değil. Makishima nın tek saplantısı gerçekten özgür iradeleriyle karar verip bütün iradelerini sergilemelerini görmek.
Dominator kullandıklarında bu olmuyor, çünkü dominatoru birine doğrultup tetiği bastığında bile adamı öldüren sen olmuyorsun, Sibyl sistemi oluyor. Olay dışarıdan göründüğü gibi polislerin yargıyı geçip kendi kendilerine cellatlık yapması değil yani, bütün görevleri Sibyl le suçlu arasında aracılık yapmaları. Silahı doğrulttuğun zaman yargılama işini de cezalandırma işini de Sibyl yapıyor, polisin olayın sonuçlarıyla ilgili hiçbir sorumluluğu yok.
Israrla dominator kullanmaya çalışmasını ben olayı kavrayamamasına bağlıyorum. Kendisi sibyl e etik anlamda karşı olsa da sistemin çalışma mantığının yerinde olduğunu o da kanıksamış, suç işlemek üzere olan birisinin crime coefficientının artmaması gibi bir ihtimalin var olduğuna bile inanmıyor muhtemelen. O yüzden Makishima nın söylediği her şeyin sonrasında, yaptığı en ufak hareketin bile sonrasında tekrar tekrar kontrol ediyor diye bir çıkarım yaptım. Artık son noktaya gelip dominatorun yargısını bir kenara bıraktığında tüfeği kullanamayacak kadar sapıtmış haldeydi zaten. O sahnede bir elde dominator bir elde tüfek yerine dominatoru yere atıp tüfeği kullansaydı filan daha düzgün olurdu tabii ama iki elle kullansaydı bile o haldeyken nişan alamazdı. Iskalamasının sebebi tüfeğin ağırlığı değil sonuçta, yaşadığı stres. Psikolojik anlamda o bir insanı yargılamadan infaz etmesiyle aynı şey çünkü. Tüfeği kullandığın zaman yargılamayı geçiyosun, hatta settinge göre polislik bile yapmıyorsun direkt cellat olarak adamı cezalandırmaya girişmek Akane nin kaldırabileceği bir durum değil.

Sibyl e karşı olması ya da olmaması da konuyla büyük ölçüde alakasız, çünkü zaten tüfeği kullanmaya karar veriyor ve deniyor işte. Ama krize girip titremeye başladığından nişan bile alamadı orada. Resolve patlaması konusunda ise katılmıyorum, zerresi bile yoktu, çaresizlikten tüfeği kullanmaya kalkışıp beceremedi.

Sosyal ağlarda paylaş

shadowfury

crime coefficient'ın her zaman tutarlı çalıştığına inanmıyor, buna inanmadığını net şekilde gösterdi birinci bölümde. yerine ginzo olsaydı anlardım, çünkü o crime coefficient'ın mutlak kesin ve değişmez bir değer olduğunu kabul etmiş, ikisi tekrar tekrar tartışıyorlar zaten bunu. akane'nin enforcer'lara yakınlaşması filan hepsi ilişkili bunların zaten.

olaya inanaması, tekrar tekrar kontrol etmesi filan herşey tamam. hadi bir ustura da attı adam artık olay öyle bir noktaya geldi ki kızın hayatı tamamen onun elinde. yabancıyı kurtarmak için bile ne yapabildiğini biliyoruz. hani bu dediğim mantığı geçiyorum, karakterin nasıl hareket ettiği üzerinden yaptığım bir değerlendirme. karakter zihin özürlü bile olsa belli bir tutarlılığı olması lazım hareketlerinin, yoksa devamlılığı kalmaz yani hikayenin.

stres sıfır olsa, hatta onu geçiyorum ateş eden kougami veya o yaşlı cyborg bile olsa vuramazsın öyle ufak bir hedefi. youtube'da desert eagle kullanıp geri tepmeyle yüzünü dağıtan tipler gibi olur sonuç.

yaptığı şey de yargılama veya infaz filan değil, sonuçta dedektif olsun, enforcer olsun hepsi polislik yapıyor. rehine alınmışsa rehineyi kurtarmaya odaklanıyorlar öncelikle. bunları da gördük önceki bölümlerde yine.

ha mesela ne olurdu, tüfek hiç olmazdı o sahnede, bizim adam "bana dominator işlemez" diye reklamını yapıp gene aynı efekti verirdi. ki esas maksadı oydu sahnenin. değerlendirme kısmını suspension of disbelief'i kırmayacak bir şekilde yapardı. zorlama kurgunun (5 kişiyiz ama hadi en zayıf halkayı düşmanla başbaşa bırakalım) arkasından gelen zorlama bir sahneyle kalitesini düşürmezdi serinin.

Sosyal ağlarda paylaş

o sahnede asıl değinilen nokta makishima'nın free will konuşması, cybil system falandı, tüfek üstünde falan çok durmaya gerek yok bence. dominator'da tetiği çeken sen değilsin sistemin kendisi aslında, tüfek olunca iş değişiyor ama. oradaki amaç da bunu göstermekti zaten tüfeği vererek.

ki zaten shotgunı kullanmayı geçtim hayatında tabanca tüfek görmemiş bi kızdan bahsediyoruz, vuramayacağı zaten belliydi.

Sosyal ağlarda paylaş

_ILuVaTaR_ said:

o sahnede asıl değinilen nokta makishima'nın free will konuşması, cybil system falandı, tüfek üstünde falan çok durmaya gerek yok bence. dominator'da tetiği çeken sen değilsin sistemin kendisi aslında, tüfek olunca iş değişiyor ama. oradaki amaç da bunu göstermekti zaten tüfeği vererek.

ki zaten shotgunı kullanmayı geçtim hayatında tabanca tüfek görmemiş bi kızdan bahsediyoruz, vuramayacağı zaten belliydi.

anlatılanı anlıyoruz da bunun anlatılış şekli bu denli acemice ve kötü yapılınca bütün tadı tuzu gidiyor. daha basit, sıradan bir seri olsa lolwut der geçerim aslında.

tüfekle vururdu demiyorum da böyle göstere göstere malca hareket etmesi dedektifin, bütün ciddiyetin içine limon sıkıyor.

http://blog.hachimitsu.org/wp-content/uploads/2012/10/psychopass1.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...