Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

10 bit vidyo (Hi10P) izleme rehberi (know-how) - v2


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
UYARI: Aşağıdakiler bence, bence, bilgisayarınızda mümkün olan en iyi kaliteyi verecektir ama iyi bir işlemci (Core 2 Duo en aşağı) ve iyi bir ekran kartı ( DirectX 11 desteği ile gelmesi lazım en aşağı, GT 4xx ya da HD5xxx ve sonrası işte) gerekli. Anime için en ideal setup bu ayrıca diyebilirim.

The Avengers'ın 10-bit'lik BluRay ripini gördüm geçen, rehberi tazeleyeyim dedim. Değişiklikler var, eski rehberdeki linkler eskidi, daha iyi yöntemler öğrendim, falan filan...

Haali ya da ötekiler yerine LAV kullanın dememin nedeni LAV'ın oynatım işindeki en ileri nokta olması şu anda. Daha iyisi yok bence. K-lite, CCCP gibi şeyler yerine kendi ellerinizle kurmanız daima daha iyidir bence ayrıca. Son olarak bu rehber bilgisayar için, HDMI kullanında ayrı bir setup gerekiyor. En altta HDMI kuruluşunu yazdım.

Bu kadar uğraşmaya ne gerek var diyebilirsiniz, isterseniz uğraşmayın yani; en iyi kalitede ses ve görüntü olsun diyorsanız ama hayatınızdan bir 15 dakika ayırın, sonra yeni hard ya da soft formata kadar kullanın.

İlk önce tüm MPC-HC, CCCP, ffdshow, madVR, Haali, K-lite, CoreAVC'yi filan silin. Tabula rasa'yım ben diye dolaşsın bilgisayarınız.

Sonra şunların hepsini x86 olarak indirin. Tekrar söylüyorum, 32 bit indireceksiniz.

Media Player Classic - Home Cinema: http://mpc-hc.sourceforge.net/

Lav Filters'ın sitesine girip (burada: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=156191 ) 32-bit zip versiyonu indirin ve uygun bir yere açın. Program Files (x86) klasörüne girip orada Playback diye bir klasör yaratmayı ve bu programların hepsini oraya koymayı tercih ediyorum ben.

madVR: Buradan indirip bir yere açın (Playback klasörümüze mesela).

ReClock: Bu ses için önemli, kaliteyi arttırdığı gibi ses/görüntü uyumunu da mükemmelleştiriyor. Buradan indireceksiniz: http://forum.slysoft.com/showthread.php?t=52203

Şimdi hepsi indiyse ilk önce Media Player Classic - Home Cinema'yı kurun. Sonra LAVFilters ve madVR klasörlerine girip install*.bat dosyalarını yönetici haklarıyla çalıştırın. LAVFilters'da üç tane var, madVR'de bir tane.

MPC-HC'yi açın şimdi. Üstün sağ duyunuzu kullanarak malum yerden Internal Filters'ı bulun. Tüm tikleri kaldırın. Hepsini. Hepsini! Playback bölümünde Auto-load subtitles'ı açın. Subtitles'da Allow animation when buffering açık olsun, Round up to power of two kapalı olsun, Sub pictures to buffer 3 olsun ve çözünürlüklerden Desktop'u şeçin. Output'da madVR'yi şeçin. External Filters'da LAV Splitter, LAV Audio ve Video Decoder'ları ekleyin şeçili olarak.

LAV'ın ayarlarına geçelim şimdi. External Filters sayfasından eklenmiş filtrenin üzerine çift tıklayın. LAV Splitter'da tek yapmanız gereken Subtitle Selection'ı Advanced yapmanız ve kullanmak istediğiniz dile göre şunu yazmanız: eng:eng|f;eng:off;*:eng. LAV Video'da Multi-Threading bölümünde kaç çekirdeğiniz varsa ya da kullanmak istiyorsanız onu seçin, Hardware Decoder bölümünde ise ekran kartınıza uygun olanı seçin. AMD ise DXVA2 (native), ötekiler isimlerinden belli zaten. LAV Audio'da önemli olan Mixing bölümü, orayı doğru ayarlamazsanız ReClock çalışmayacaktır. Mixing'e girin ve Don't mix Stereo sources'u seçin, sonra da Output Speaker Configuration'da ne kullanıyorsanız onu seçin işte.

Şimdi rastgele bir vidyo açın. Notification'da madVR iconu çıkacak, ona sağ tıklayıp settings'e girin. Baştan başlayarak: Devices'da önce doğru type'ı şeçin sonra properties'e girip PC Levels ve 8-bit or higher şeçin, calibration control'u da disable edin, gamma'yı açın ve zevkinize ya da odanızdaki ışığa göre bir pure power curve değeri atayın (2.20-2.40 arası); Processing'de her şeyi kapatın; Scaling herşeye göre değişiyor, zevkinize de bağlı en çok ama, deneme yanılma yöntemini uygulayacaksınız, bilmiyorsanız şu iyidir: downscaling için Lanczos 4-tap ve upscaling için SoftCubic 60; Rendering altında: General Settings'de fullscreen exclusive açık olmasın.

MPC-HC'nin öteki ayarlarına bir göz geçirin kapatmadan önce, iyi şeyler var. Şimdi programı kapatın ve ReClock'u yükleyin.

ReClock a/v sync ve ses kalitesi için dediğim gibi. Uzun uzun analtmaktansa ekran görüntüleri koyuyorum, çok şey değişmeli burada:


http://i.imgur.com/jaqPi.png
http://i.imgur.com/hjGq3.png
http://i.imgur.com/OZMkv.png



Bunlar normal ayarlar. Sampling rate'de en yüksek ne varsa onu seçin, Formatta eğer 32-bit seçerek ne yaptığınızı bilmiyorsanız böyle dursun. Sonra random vidyonuzu açın yine. Ses geliyorsa her şey tamam demek. ReClock'ın bir de tray iconu var, ses kısık filan geldiğinde oradaki sound compressor'u kulllanabilirsiniz. Çok kaliteli kendisi, ffdshow'un ya da MPC'nin normalize filtresinden daha iyi sonuç veriyor.

Eğer HDMI ile kullanmak istiyorsanız LAV Audio sayfasını tekrar açın ve Bitstreaming altındaki her şeyi seçin. Mixing'i de yeni setup için güncelleyin tabii. Sonra ReClock ayarlarını açın ve oradan Use AC-3 Encoding'i seçin ve Set matching speaker configuration'ı kapatın. Bu kadar.

Sorun çıkarsa yazın burada, yardım edebilirim ya da etmeyebilirim o anki durumuma göre.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Şöyle bir fark oluyor Hi10P olmayan, normal vidyoda, bu olay yani sadece 10-bit için değil, her zaman sağlam görüntü veriyor. Bu alttaki eski ayrıca, kendini daha da bir geliştirdi LAV o günden bu güne. madVR aynı gibi ama.

Fortuna said:

Şuan sadece anime fansubberlar encode ediyor. Normalde bütün source material 8 bit ama 8 bit source u 10 bit ile encode etmek bile çok farkediyor. Şuan bazı anime fansub grupları 10 bit ile encode ediyor, ileride Dimension, Immerse falan da 10bit ile çalışırlarsa TV dizileri vb. de 10bit olur. Tamamen encoderın yapıp yapmamasına kalmış birşey.

Edit: Şuan House House s8e01'i karşılaştırdım madvr vs ffdshow olarak, FFDhow'unkinde bariz bir grilik var , screenshotlar malesef aynı boyda değil (MadVR'yi printscreen ile, ffshowu capture frame ile aldım çünkü) ama pek bir etkisi yok bunun.

FFDShow

http://i52.tinypic.com/2v8s5qu.png

MadVR

http://i56.tinypic.com/rivpft.png


Mesela DVDRip bir dizi ya da filmi upscale ederken neredeyse Netflix gibi yerlerdeki profesyonel upscale kalitesini de veriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada "bunlarla uğraşmak istemiyorum" diyenler k-lite mega codec kursun. lav da madvr da birlikte geliyor, en güncel mpc-hc geliyor ve codec pack tüm her şeyi otomatik kuruyor, sizin bir-iki ufak tweak dışında hiç bir şeyle uğraşmanıza bile gerek kalmıyor.

ha, "internet cafe çocuğuyum ben, anlamam öyle 10bit video, bsplayer kurarım ne varsa izlerim" kişileri umursamıyacaktır 10-bit miymiş camrip miymiş, o ayrı mesele.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Yalan değil aslında, her şeyi oynatıyor. Ama çok generic. Ekran kartları ve işlemciler çok gelişti, bunu özellikle rendering ve upscale olayında kullanabiliriz ama kullanmıyoruz. Birinci nedeni her bilgisayarın (mesela işlemcisi iyi olsa bile on-board Intel GPU ile gelenler, netbooklar...) bunu yapacak güce sahip olmaması, ikincisi de farklı kişilere ait şeyler yüklemek gerektiğinden VLC gibi all-in-one şeylerin bunu sunamaması. K-Lite Mega gibi şeyler var ama şu spoilera bak bir:


K-Lite Mega bunların hepsini yüklüyor, bize sadece bold olanlar gerekli ama; kalanı bloat.

Player:
- Media Player Classic Homecinema [version 1.6.4.5830]
- Media Player Classic [version 6.4.9.1 rev. 107]
DirectShow video decoding filters:
- ffdshow [version 1.2.4478]
- LAV Video [version 0.51.3]
- XviD [version 1.3.2]
- On2 VP7 [version 7.0.10.0]
- DScaler5 MPEG-2 decoder [version 0.0.6.0 IVTC mod]
DirectShow audio decoding filters:
- ffdshow [version 1.2.4475]
- LAV Audio [version 0.51.3-31]
- AC3Filter [version 2.5b]
- MONOGRAM AAC decoder [version 0.9.6.0]
DirectShow audio parsers:
- madFLAC [version 1.10]
- Monkey's Audio (DCoder) [version 1.0]
- OptimFROG (RadLight) [version 1.0.0.1]
- DC-Bass Source Mod [version 1.5]
- AC3File [version 0.7b]
DirectShow source filters:
- Haali Media Splitter [version 1.11.288.0]
- LAV Splitter [version 0.51.3-31]
- AVI splitter (Gabest) [version 1.6.3.5565]
DirectShow subtitle filter:
- DirectVobSub (a.k.a. VSFilter) [version 3.0.0.65]
Other filters:
- madVR [version 0.82.5]
- Haali Video Renderer [version 1.11.288.0]
VFW video codecs:
- ffdshow VFW interface
- XviD [version 1.3.2]
- x264 [revision 2200]
- Lagarith [version 1.3.27]
- huffyuv [version 2.1.1 CCE Patch 0.2.5]
ACM audio codecs:
- MP3 (LAME) [version 3.98.2]
- AC3ACM [version 2.1]
Tools:
- Codec Tweak Tool [version 5.4.3]
- Win7DSFilterTweaker [version 5.5]
- MediaInfo Lite [version 0.7.59]
- VobSubStrip [version 0.11]
- GraphStudioNext [version 0.4.9.1]
- Haali Muxer
- FourCC Changer
Shell extensions:
- Icaros ThumbnailProvider [version 2.1b2]
- Icaros PropertyHandler [version 2.1b2]
- Media Preview [version 1.2.5.264]



Üstelik benim için en önemli şeylerden biri olan ReClock gelmiyor K-Lite ya da CCCP gibi şeylerle birlikte. ReClock dediğim gibi ses kalitesini gerçekten çok iyi yapıyor ve a/v sycn sorununu tamamen çözüyor. Sorun yok diyebilirsiniz ama ReClock'u kullanmadan sorun olduğunu bile anlamıyor olabilirsiniz. İlk kurduğumda garip gelmişti bana, fark edilmeyen a/v sync sorunları var, ses ile görüntü arasında milisaniyelik farklar. Şunun gibi:

http://i.imgur.com/u9Kwk.png

Yani olay aslında elimizin altındaki internet, multimedia, ofis gibi işler için aşırı güçlü (2006'da aldığım notebook ile alınalı bir yıl olmayan notebook'umun internet gezme, VLC, Flash, Microsoft Office performansları neredeyse aynı yani) makineler var ve bu gücü kullanmıyoruz. Benim dediğim yöntemler kullanıyor ama. O dedğim SoftCubic upscaling filtresi mesela 60'da kullanıldığında LCD ekranlarımızda düşük çözünürlüklü vidyoyu düşük çözünürlüklü CRT'de oynatmışız gibi görüntü veriyor tam ekran yaptığımızda. Güç yiyor tabii bu. ReClock ayrıca işlemci harcıyor. madVR'nin rendering ve scaling'i hem CPU hem GPU harcıyor. HD olarak render edilmiş (VLC yapmaz bunu) altyazılar bile benim sistemdeki CPU ve GPU harcıyor.

Elinizin altında güçlü makine var, kullanın diyorum yani. MPlayer ya da VLC kötü demiyorum, işlerini yapıyorlar; ama olabilecek her şeyi vermiyorlar.

Anlatabilmişimdir umarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Masaüstü donanımından anlamıyorum ben, dizüstü kullandım hep. HD6500 serisinin hepsi fazlasıyla yeterli olur ama. Bilinen bir marka alsan olur sanırım, bilmiyorum.

HD5470 kullanıyorum ben şu anda mesela. Ama Mobility yani, Acer'ın büyük ihtimalle, ayrı markası yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium said:

Selam,

Ben DOS çocuğuyum ama çok karışık geldi bana :P


yukarda yazdım ya abi, bu işlemlerle uğraşmak istemeyen sadece k-lite mega codec pack kursa yetiyor.

1- şurdan k-lite mega codec pack indiriyorsun: http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Mega_Codec_Pack.htm (içinde LAV ve madVR ile geliyor)

2- pack'i kurarken bir takım ayarlar soracak, istediğin ayarı bu sırada yapabilirsin.

3- mpc-hc'yi açıyorsun, options menüsünde internal filters'a gelip source filters altında avi, matroska, mp4/mov, mpeg ps/ts/pva, ogg kutucuklarını, transform filters altında her kutucuğu kaldır.

4- playback menüsünde auto-load subtitles, subtitles menüsünde allow animation when buffering, output menüsünde madVR seçili olduğuna emin ol.

5- madVR ayarlarında (bir video açıkken sağ altta iconu çıkacak, ordan settings'i açılabiliyor, rendering->general setting altında enable automatic fullscreen exclusive mode yanındaki işareti kaldır.

6- Hi10P dosyası çalıştır, mpc-hc'de ctrl+j bastığında ekrana bi OSD gelecek, burada h264, 10bit, 4:2:0 satırının yanında P010, 10bit, 4:2:0 yazdığına emin ol. eğer 10bit değil 8bit yazıyorsa, mpc-hc ayarlarında external filters altında add filter'dan LAV Video Decoder ve LAV Audio Decoder seçmen ve hemen yandan prefer'ı işaretlemen gerekebilir.

not: codec packi kurarken AVC1 (H.264), VC1 ve MPEG-2 dışında tüm audio codecleri ffdshow seçebilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Senin kart da çalışabilir aslında, belki takılır sadece. Hızlı GPU 10-bit için değil, GPU hızlandırması ve upscaling için. Upscale'de filan özellikle işe yarıyor ya da 1080p oynatırken. Yoksa takılma olabiliyor madVR ile. DirectX 11 kullanmıyoruz zaten, onu yazmam şeçimi kolaylaştırmak için. O dediğim ekran kartları tam madVR'nin ileri seviye scaling algoritmalarıyla düzgün performans vermeye başlayan kartlar, aynı zamanda DirectX 11 desteğini de ilk veren kartlar. Tek tek listelemektende DirectX 11 ve sonrası dedim o nedenle. Nvidia kullanıyorsan mesels GT430 gibi bir şey ancak yeterli gücü sağlıyor, onun altı da DirectX 11 desteklemiyor. Böyle yani.

Eğer pek scaling yapmayacak ya da 1080p izlemeyeceksen o kadar önemli değil yani, ama bu setup ana olaylarından biri de dvdrip dizileri filan kaliteli izlemek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...