Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bedava Kemal Sunal devri sona erdi!


reyou

Öne çıkan mesajlar

http://sanat.milliyet.com.tr/bedava-kemal-sunal-devri-sona-erdi-/sinema/haberdetay/17.08.2012/1582362/default.htm
http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2012/08/17/bedava-kemal-sunal-devri-sona-erdi--2552434.Jpeg
said:
istanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 2010 yılında verdiği kararda icracı sanatçıların, 1995 öncesi yapımı gerçekleştirilen sinema eserleri üzerinde telif hakları bulunduğu kararını vermişti. Yargıtay da bu kararı yeni onadı ve Kemal Sunal filmleri için verilen bu kararla birlikte tüm Yeşilçam oyuncuları, oynadıkları filmlerinin yeni gösterimlerinden telif alabilecek. Böylelikle artık Yeşilçam’ın büyük oyuncuları hayatlarını sefalet içinde sürdürmeyecekler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu copyright işlemlerine karşıyım ben.

fakir ölmezler artık deniyor ama zaten film yapılırken aktörlerden teknik ekibe kadar herkes para alıyor.
eskiden çok para almazlardı belki ama artık piyasa çok para kazandırıyor.
dizi yıldızlarına bakıyorsun mesela, her hafta 100.000 dolar gibi paralar kazanıyorlar. daha dizinin 10. bölümündeyken 1 milyon dolarlık evler satın alıyorlar.
sonra home dergilerinde görüyorsun hede hödönün evi diye ultra lüks evler gösteriyorlar...
buna rağmen "fakir ölmesinler" muhabbeti yapılıyorsa eline gözüne dursun adamların...

copyrightın kızdığım kısmı şu,
mesela "kemal sunalın oynadığı eser için kemal sunal'a hak bedel ücreti verilmeli" deniyor da o filmi sadece kemal sunal yönetip, yazıp, oynayıp, çekmiyor ki. arkada yönetmeninden ışıkçısına baya bir ekip oluyor. bu adamların film üstünde hakkı yok demek yanlış olur. kemal sunal sadece bir parçası. neden kemal sunal "telif hakkı" talep edebiliyor da mesela senaryoyu yazan "telif hakkı" talep edemiyor ki? bir de ekipteki her kişiye ayrı telif hakkı ödemeye kalksak, her tv'de film yayınlaması için 250+ milyon telif hakkı mı ödeyecekler?

bir de neden o telif hakkı "kemal sunalın ailesi"ne ödeniyor ki? telif haklarının böyle ailelere ödenmesi de anlamsız. emeği veren o aktör, bedel talep eden ise olayla hiç bir alakası olmayan kişi ve gruplar...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@bone

bu filmler çekildikten 30sene sonra yayınlanıyor ve yayınlayan kanal para kazanıyor bu işten. Yok öyle yağma. tabi ödeyecekler telif hakkı. Ayrıca ışıkçı, set ekibi falan diyorsun. Işıkçıyı ve set ekibini izlemiyor insanlar, onlar için açmıyorlar kanalı. Tamam ışıkçı ve set ekibi de çalışıyor ama onlar emeklerinin hakkını alıyorlar iş bittikten sonra. Oyuncu için ise öyle değil. O oyuncu, o senarist o filmin tekrar tekrar yayınlanmasıyla birilerine para kazandırıyor. Reklamlarda gelen paranın haddi hesabı yok. Kemal Sunal filmleri yayınlayarak zengin oldu millet kimseye kuruş koklatmadan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bone, "ışıkçının oyuncudan farkı ne o da 1 kere emek veriyor diğeri de" fikrine tamamen katılıyorum. ama bu yeni kararı yine de destekliyorum çünkü böylesi bence kötünün iyisi. kanalların şımarıkçasına hiçkimseye karşı bir sorumluluk hissetmeden filmleri yayınlamasından iyidir.

telif hakları konusunda da aynı düşünüyorum. bence sanat eserlerinde telif hakkı olmamalı. snatçılar perform ile para kazanmalı. aynen tiyatroda olduğu gibi, veya bir ressamın resminde olduğu gibi. şarkıcılar için de geçerli, konserlerle para kazanmalı müzisyenler. 1 kere harcanan emeğin yüzlerce/milyonlarca kez kar getirmesi adalet anlayışına aykırı.

ancak bu söylediğim çok ütopik malesef. pratiği pek mümkün değil. sponsorluk sistemi falan bişeyler düşünüyorum ama hep biyerleri aksıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi tamam da heykeltraşın günahı ne? ressamın? onlarınki daha mı az sanat?

1kere emek verilen bir eserin 1den fazla kere satılması olayından bahsediyoruz. heykeltraş ressam bunları yapamıyor, çini sanatçısı yapamıyor. oyunculuk daha mı bulunmaz hint kumaşı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Anlamadım ya, filmler oyuncuya mı ait?

Yapımcı çıkıp bastırıyor parayı, yönetmeni senaristi oyuncuyu kameramanı ışıkçıyı set ekibini toplayıp film çektiriyor. Tiyatro filan olsa tamam, sahne performansı filan var sonuçta. Ama filmler söz konusu olunca eserin yapımcıya ait olması gerekmez mi? Parayla adam çalıştırıyor sonuçta, oyuncu da olsa çaycı da olsa eser üzerinde hak iddia etmeleri saçma geliyor bana.
Hadi set ekibini yönetmeni filan bırakalım sırf sanatçılara yönelik konuşalım: orada sırf başrol oyuncuları yok, bir sürü yan karakter, figüran filan var nereden baksan film başına 50-60 tane çıkar en az. Onlar da oyuncu, onlar da sanatçı(en azından çoğu). Yayınlanan her tekrar için onlara da telif ödenecek mi?

Hepsini geçtim, böyle bir düzenleme 15-20 klasik film haricinde yeşilçamı tarihe gömer (pek umrumda değil ya neyse)
(tabii çok cüzzi ücretlerse pek sorun olmayabilir, bilemiycem)

/edit:
said:
istanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 2010 yılında verdiği kararda icracı sanatçıların, 1995 öncesi yapımı gerçekleştirilen sinema eserleri üzerinde telif hakları bulunduğu kararını vermişti.


Benim anlamadığım kısım burası da olabilir gerçi.
1995 te ne oldu? Bir düzenleme gerçekleşti de ondan öncesi geride mi bırakıldı, yoksa 95 öncesine özgü bir durum mu söz konusu?
veya icracı sanatçılar diye özel olarak belirtmiş; yapımcının para ödemeyip borçlu olması gibi bir durum mu var, yoksa icra kelimesi diğer anlamıyla(iş gerçekleştirme, çalışma vs...) kullanılıp ta oynayan bütün oyuncuları mı kapsamış?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

Anlamadım ya, filmler oyuncuya mı ait?

Yapımcı çıkıp bastırıyor parayı, yönetmeni senaristi oyuncuyu kameramanı ışıkçıyı set ekibini toplayıp film çektiriyor.


Ya film yapımcıya ait zaten. Bu mahkeme kararı uzun süre önce çekilip de artık kimseye telif hakkı ödenmeyen filmler için geçerli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...