Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

Yabgu said:

BBB başarımı

son 2 denememden bir tanesinde 100 toprak vardı 3 tane toprağı claime süre yetmedi, diğerinde de 98 toprakla yetişemedim.

abi çıldıracağım harbi çıldıracağım kaç haftadır alamadım başarımı

ben osmanlıdan toprak alarak yaptım bbbyi.100 küsür ae veriyodu osmanlıyla yaptığım barış anlaşması hatta ama avrupada kimse osmanlıdan toprak aldım diye gıkını çıkarmadı.

aldığım yerler brittany,irlanda,iskoçya ve adaları,ingilterenin bi kısmı,aragonun bi kısmı,burgundy inheritancetan gelen topraklar,provence,naples(napoli hariç) ve adalar,bosna,ragusa,sırbistan ve konstaniyye hariç osmanlı elindeki tüm balkanlar.

hiç koalisyon yemedim.sırf aynı taraftan ilerleme bi iki seferde koalisyon kuruluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

isveç innovative-quality gidince en op ordulara sahip.2 katı avusturya veya rus ordusunu perişan ediyor.bide mercenary maintenance bonusu ile sürüyle merc tutabiliyosun orduda.onun için manpower sıkıntısıda yok.herkesin bi kez oynayıp tatması lazım o opliği.

ayrıca trade nodeu da çok güçlü.deli gibi para yapıyor.

hele lig savaşlarında protestan lideri olup hre seçilince oyunu kırıyor resmen.achiside var.lion of the north.

buarada bana bohemia ile oynarken polonya-litvanya için restoration of union cb si geldi event ile.başında benim aileden biri vardı.daha önce hiç almamıştım bu cbyi.bu bohemiaya mı özel yoksa başka ülkeyle alan oldumu?
Sosyal ağlarda paylaş

_Rave said:

Yabgu said:

BBB başarımı

son 2 denememden bir tanesinde 100 toprak vardı 3 tane toprağı claime süre yetmedi, diğerinde de 98 toprakla yetişemedim.

abi çıldıracağım harbi çıldıracağım kaç haftadır alamadım başarımı

ben osmanlıdan toprak alarak yaptım bbbyi.100 küsür ae veriyodu osmanlıyla yaptığım barış anlaşması hatta ama avrupada kimse osmanlıdan toprak aldım diye gıkını çıkarmadı.

aldığım yerler brittany,irlanda,iskoçya ve adaları,ingilterenin bi kısmı,aragonun bi kısmı,burgundy inheritancetan gelen topraklar,provence,naples(napoli hariç) ve adalar,bosna,ragusa,sırbistan ve konstaniyye hariç osmanlı elindeki tüm balkanlar.

hiç koalisyon yemedim.sırf aynı taraftan ilerleme bi iki seferde koalisyon kuruluyor.

Aldım başarımı, ne yazık ki ben de Osmanlı'dan alarak yaptım. Tüm Yunanistan'ı aldım.

Asıl kilit nokta Osmanlı'ya saldırmadan da yapılması.

1- Önce Aragon ve Napoli,

2A- İngiltere'yi def, bu def esnasından Portekiz'den 1-2 toprak dahi alabilirsin.
2B- Sırbistan-Bosna'yı avuç içine alacaksın. (yani hangisini ilk yapacaksın sana kalmış)

3- Kafkaslara çıkıp Çerkezleri vassalıyorsun. Sonra anexleyip rahatça Avrupa sınırındaki toprakları Golden Hord ya da kim varsa kömçürüyorsun.

4- İskoçya'dan kuzey kısımı alırken o ara Norveç'e claim atıyorsun. Bitince dostun olan Polonya ve Brandenburg / Bohemya ile Danimarka'ya girip %90+ war skore erişince Novgorod'a kesin sınırın olacak şekilde (mümkünse Neva'ya da) toprak alıyorsun hayvan gibi.

5A- Din ideası aldığından claim gerekmeksizin Novgorod'a dalıyorsun alıyorsun, aman dikkat burada ciddi bir isyancı mevzusu var zira hayvan gibi core şişkinliği var

5B- Rusya Novgorod'u yuttu ise tek girme eline veriyor. Hatta Lehler ile girsen de verebiliyor dikkatli olmak lazım.

5C- Livonya'ya da girilebilir.

6- Son yıllar eğer talihin iyi gitti ise bu şekilde 100+ kesin ama gitmemişse büyük ihtimal 100 toprağın olacak ama corelamaya yetişemeyeceksin.

Ben bu taktikle giderken hep bir problem oldu. Bir oyunda 2B maddesini yaparken Osmanlı'nın ciddi anlamda doğu ve batıda aynı anda 2-3 ülke ile savaşa tutuştuğunu gördüm, gözlerim dolu içime sinmeye sinmeye :( saldırdım.
Sosyal ağlarda paylaş

gz yabgu.

aragon bazen daha ilk 4-5 yılda hemen iberian wedding ile uniona giriyor.

castille-aragon-naples beraber tokatlamak zorluyor baya.hele missionu yapıp +%15 morale bonusunu da aldıysa castille.ama castille ile ally olunca ve iberian wedding gecikince gerisi kolay.

şansıma(bilerek ama avusturyanın provence ile ally olması ve papal statele beraber provence e saldırıp avusturyayı afaroz etmem sayesinde) benim oyunda hre seçildim fransa olarak.daha 1470lerde 90 küsür force limitim 100k manpowerım vardı.ikinci osmanlının 40 iken.devam etmedim o oyuna ama wc rahat yaparım gibi.

hre olmanın en sevdiğim yönü savaş sırasında herkesin military access vermesi.tek tek access alıp osmanlıya ulaşmaya çalıştım bikere.imanım gevredi.
Sosyal ağlarda paylaş

Eyv.

Oooo sen iyi başlamışsın. Benim oyunda da o evlenme olmadı ve Aragon "dakika 1 gol 1" gibi afaroz edildi, direkt daldım. Öyle toprak aldım Aragon ve vasalı Napoli'den. Ama bu olmasa da Castil ile dost olup hemen claim atarak da savaş açıp evlilik olmadan toprak alabiliyorsun.

Yani bu Fransa ile BBB mevzusunda çok baştan başlanılıyor, belli başlık dinamikler oturmazsa devam etmeye gerek yok. O dediğin evlilik olsa idi ilk yıllarda kesin baştan başlardım ben misal.

Ha bu arada yazdım mı bilmiyorum ama bir sürü denemede çok abuk olaylar oldu. Misal bir save hala duruyor, Castil ve England PU :) o oyuna da devam edeceğim bir ara.
Sosyal ağlarda paylaş

canına okumuşlar oyunun, iyi ki almamışım. sinop'dan trabzon'a yürüyen ordu duramıyor, takviye göndermek isteyince de amasya üzerinden gecikerek gitmeye çalışıyorlar lmao. paradox'un gördüğüm en büyük rezaleti bugüne dek sanırım.

bu arada ele geçirdiğim kastamonu da kendi kendini geri aldı ayyy lmao. bu oyunun vanilla halini mumla arayacağımı hayal bile edemezdim.

ha tabii çandaroğluna açılan savaşın da dulkadir'i çağırması, dulkadir'in de declaration sırasında hedef değil diye tiklememe rağmen memluk'u çağırması, tam bir facia.

ama benim provlarım kendilerini geri alamıyor, kesin forta bağladılar onu da, resmen akılsızlık.
Sosyal ağlarda paylaş

Fort'lara bağlı aynen, o province'in kalesini de indirmen gerekiyor geri düşmemesi için.

Saçma değil ama saçma bence, daha iyi oturtulabilirdi bu olay. ben mesela zamandan kazanmak için direkt fort'um düşmüşse onu alıyorum diğer yerlerde oyalanmıyorum bile sadfsd

kilit noktalara fort dikmeyi teşvik vs. anladığım kadarıyla. çoğunluk fortları kullanmıyordu gereksiz masraf diye işte sınırlarda vs. olur, içeride olmazdı. şimdi gördüğüm kadarıyla millet sistematik onlara da kasıyor gibi duruyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

truce'taki adam sırf müttefik diye tekrar savaşa katılıyor, bu bir şaka olmalı ya. adamlar 20 yıllık tecrübelerini silip oyunu öyle yamalamışlar resmen.

koca ülkeden yılda 2500 manpower çıkması da efsaneymiş. ışid daha hızlı adam topluyor.

trucetaki adamın sen müttefiğine daldığında savaşa katılması neden şaka olmalı abi anlamadım?

fort sisteminin güzel yönleride var kötü yönleride.savunma hattı oluşturabilmek falan güzel ama yabgunun ssindeki gibi durumlar can sıkıcı.

buarada ilk bi-iki yüzyıl merc kullanmak lazım ordularda.yoksa rusya bile olsan manpower dayanmıyor hiçbir ülkenin.bazen ledgerdan bakarken görüyorum 60-70 merc basabiliyor durumu kurtarmak için ai.
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden truce varken savaşa katılamıyordu, diğer oyunlarda hala katılamıyor diye hatırlıyorum.

fort sistemi para basarken para basan için iyi de, ekonomik davranmak isteyeni üzüyor çünkü harita böyle durumla dolu, bir de başkentlere ilave 1 fort verdiği için minorlar majorlere karşı avantajlı, bayağı gamey fort olmayan yerde fort olması. ben bir başkent alana kadar benim 6-7 yeri aldılar geze geze, kovalayıp herşeyi öldürmek gerekiyor sonuna dek.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

eskiden truce varken savaşa katılamıyordu, diğer oyunlarda hala katılamıyor diye hatırlıyorum.

fort sistemi para basarken para basan için iyi de, ekonomik davranmak isteyeni üzüyor çünkü harita böyle durumla dolu, bir de başkentlere ilave 1 fort verdiği için minorlar majorlere karşı avantajlı, bayağı gamey fort olmayan yerde fort olması. ben bir başkent alana kadar benim 6-7 yeri aldılar geze geze, kovalayıp herşeyi öldürmek gerekiyor sonuna dek.

sınırlarda her tile ı kapsıcak şekilde fort bulundurmak lazım.savaşmıyorkende direk mothball yapmak.eğer fort düzeninde aksaklık varsa zergliyor ai ve yetişemiyorsun dediğin gibi.

buarada o minorların elinde bulunan fort(başkent olduğu için olan)3 unit ile siegeleniyor normal level 1 fortlar 9 unite ile.

ayrıca normal fortlar gibi yolunuda tıkamıyor.geçebiliyorsun direk.yada etrafındaki tileları temizlemiyor.ama oyunun başında avantaj tabi para ödemeden forta sahip olmak.
Sosyal ağlarda paylaş

ülkenin değişmeyen, sabit sınırları varsa sıkıntı yok fort planlayıp yapmak için de diplomasi cambazlığı yaparken müttefiksiz veya satışçı müttefiklerle genişlemeye çalışırken ayarlaması güç işte, fort yapsam şimdi sıradaki savaştan sonra işlevsiz kalacak ele geçirince yerleri. o mothball olayı olmasa gg zaten oyunun başında bütçe. :P

yani niyet kötü değil de işlevde sıkıntılı olan durumlar var sınırlarını genişletmeye çalışanlar için. neyse artık, alışılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

eh evet avrupa dışında oynarken haklısın.ben italyada oynarken alplere, ispanya oynarken pirenelere fort dikmek gibi söylemiştim.çok büyük parçalar yiyemiyorsun koalisyon oluşmaması için onun için daha statik sınırlar.daha güçsüz devletler için -2 terrain -1 river penaltysı veren bi bölgede forta sahip olmakta büyük avantaj oluyor fransaya avusturyaya rusyaya falan karşı.

osmanlıyla gibi güçlü devletlerle oynarken genelde hep ofansta olduğundan gidip milletin fortunu ele geçiriyosun sürekli.yeri güzel olanları tutsan onlarda iş görür.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...