Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

Abi Common wealth nasıl ayı bir oluşum oldu anlatamam. Kırımın gazına daldık 2 kere 200k manpower yediler her sefverinde.
ama osmanlının yeri süper ya. Sırayla Araplar Timurlar Avrupa şeklinde 3 truce döndürüyorum. Avusturya kapısındayım. Commonweathti rusya ile savaşırken ezdik memlüklüler köpeğim oldu timurlardan horasanı ayırdım vassalladımbatıdada persleri ayırdım kaptım. Qıratta doğusunu yedi tmurlarda bitti. Fransa kapısına dayanıcam sene 1700lerde.

İlk oynumdu bi dahakine isveç oynarım yada danimakryla imparatorluğua oynucam. Hatta bi çizgi roman bile yaparım bu sefer emin olamadım çünkü ilk oyun olduundan.

Bu arada şu trade olayını bana özet geçebilcek kimse var mı?
3 Merchantım var biri constantinepolede diğeri alleppoda sonuncuda persidan collect yapıyo fleetim aleppoya abanıyo.

Ama sayılar çok değişken bi bakıyorum fleet -3 profit diyo bi bakıyorum +40 veriyo. Optimizasyon nasıl olacak net olarak şunu yap bunu yap nasıl ayarlayacağım.

Birde her yerden collect mi etmek lazım (bu 3 noktadanında bütün çevresi nerdeyse bana ait ayrıca ragusa ve veniceninde büyük trade powerı bende (commonwealthle ally oldu azına vurdum venedik donanmasının)
Sosyal ağlarda paylaş

aleppoya ve alexandria ya gemileri yollayıp transfer trade power yapıcan istanbula,birde persia trade nodeun zorlarsan bağdatı,basrayı mazandaranı falan alıp çatır çatır para geliyor.ama diğerlerinden collect trade yapma sadece mercant koymadığın istanbuldan otomatik collect trade yapıcaksın.

ayrıca umman-yemen trade nodeu avrupalılar o taraftan tradein yönünü kendilerine çekmeye çalıştıklarında oldukça önemli oluyor.suez kanalını yapıp donanmanın bir bölümünü o tarafta tutarsan tradelerine büyük darbe vurabilirsin ama.çünkü o trade nodeu bütün hindistanın ve doğunun tradeinin iskenderiyeyemi güney afrika üstünden karayiplere sonra avrupaya gidip gitmeyeceğini belirliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben anlamıyorum abi niye hep elime veriyorlar :(

Çok agresif oynuyordum normalde de işte achi kasıyoruz vs. diye sonra akıllandım. Son oyunumda melek gibiydim, kasmadım, ittifaklar girmedikçe girmedim. Bohemia ile oynuyordum işte Polonya, brandenburg, Avusturya ile panpaydım.

25k adamım vardı. Palatlar kalleşlik yapıp annex edince 2-3 beyliği daldım. Amacım işte yine serbest bırakmaktı, ittifakları bile dandikti vs.

Savaşın ilk yılı bitti, Polonya saldırdı. Avusturya ile ittifaktı girmediler ama Polonya zaten oyun başı tek başına yetiyor sağolsun 3 vassalı ile ...

Palatlarda eklenince bir anda müttefiklerimin askerleriyle birlikte 45k vs. 80k tarzı bir savaş başladı. +130 falandı relations'ta vs. düşmanlıkta yoktu.

Her oyunumda böyle kalleşlik oluyor arkadaş, NASIL BİR DÜZEN BU :(
Sosyal ağlarda paylaş

suark'a kulak asma :), merchant'ın collect etmesi ancak mecbur kalırsan başvurman gereken bir yoldur. Doğru ticaret geliri, home node'una trade'i akıtıp orada merchant kullanmadan toplamaktır. Aynı zamanda peşpeşe zincir şeklinde dizilen tüccarlar herbir ardışık ticaret merkezindeki toplam değeri, giderek artan bir biçimde çoğaltır, added value diye geçiyor.

Bir ticaret merkezinde(trade node), power 4 yolla alınır:
1-Tüccar
2- provincelerden gelen
3-gemiler
4- o merkezdeki başka bir devletten transferle

Bu powerlar sizin trade efficiency'niz gibi çarpanlarla çarpılır ve gerçek power'ınız ortaya çıkar. Home node'dan toplamamak büyük bir eksi çarpandır mesela.

Bonepart, senin o gördüğün gelir atıyorum 10 gemiyi power için yolluyorsun bundan 40 trade power gelecek, 40 power'ın eklediği fazladan gelir eksi gemilerin bakım giderleri. Dolayısıyla toplam value'su 10 olan bir ticaret merkezine 50 gemi koyarsan, 100% bile olsan merkezde, maintenance giderleri daha fazla olacak ve zarar edeceksin.

Naval maintenance slider'ı, gemilerinizin ne kadar trade power verdiğini etkiler. Tradepower veren binaları da sadece ve sadece ticaret merkezi, nehir ağzı gibi fazladan trade power veren province'lere yapın, gerisi israf olur.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

Abi Common wealth nasıl ayı bir oluşum oldu anlatamam. Kırımın gazına daldık 2 kere 200k manpower yediler her sefverinde.
ama osmanlının yeri süper ya. Sırayla Araplar Timurlar Avrupa şeklinde 3 truce döndürüyorum. Avusturya kapısındayım. Commonweathti rusya ile savaşırken ezdik memlüklüler köpeğim oldu timurlardan horasanı ayırdım vassalladımbatıdada persleri ayırdım kaptım. Qıratta doğusunu yedi tmurlarda bitti. Fransa kapısına dayanıcam sene 1700lerde.

İlk oynumdu bi dahakine isveç oynarım yada danimakryla imparatorluğua oynucam. Hatta bi çizgi roman bile yaparım bu sefer emin olamadım çünkü ilk oyun olduundan.

Bu arada şu trade olayını bana özet geçebilcek kimse var mı?
3 Merchantım var biri constantinepolede diğeri alleppoda sonuncuda persidan collect yapıyo fleetim aleppoya abanıyo.

Ama sayılar çok değişken bi bakıyorum fleet -3 profit diyo bi bakıyorum +40 veriyo. Optimizasyon nasıl olacak net olarak şunu yap bunu yap nasıl ayarlayacağım.

Birde her yerden collect mi etmek lazım (bu 3 noktadanında bütün çevresi nerdeyse bana ait ayrıca ragusa ve veniceninde büyük trade powerı bende (commonwealthle ally oldu azına vurdum venedik donanmasının)

trade i anlamak için trade routelara bakman lazım.

Örneğin iskenderiyeyi ele alalım. İskenderiye'ye dört kaynaktan ticaret geliyor ve sonra üç trade node a ayrılıyor.
Önceki trade nodelar: Aden körfezi, Halep, Katsina ve Etiyopya
Sonraki trade nodelar: İstanbul, Ragusa ve Genoa

Ticareti yönlendirmek için tüccarları kullanmak gerekiyor. Eğer ki bir trade node a tüccar yerleştirilir ve steer trade denirse sadece bulunduğu node dan sonraki node lara ticareti aktarabilir. İskenderiyedeki tüccar Halep'e aktaramaz.

Ticaretin de mekaniği şöyle. Bir trade nodedaki ülkelerin trade powerına göre o nodedaki ticareti ya topluyorlar ya da ileri yönlendiriyorlar. Trade powerın oranı burada çok önemli. Trade power o trade region içindeki alanlara sahip olarak ve o trade node a light ship yollayarak elde ediliyor.

İskenderiye örneğinden devam edersek. İskenderiye'de trade value 100 olsun. Osmanlı olarak da bizim bölgedeki powerımız %40 ise bu nodedan en az 40 ducat cekebiliyoruz. Bunu artıran başka faktörler de var teknoloji gibi.

Tüccar kullanımının önemi şurada yatıyor. Osmanlı ile oynuyorsak baskentimizin oldugu bölgedeki trade nodeda tüccar olmasa bile ticareti topluyoruz (eğer olursa topladığı değeri %10 artırıyor). Bu sebeple bütün ticareti istanbula yönlendirmek istiyoruz. İskenderiye'nin 3 çıkışı var biri istanbul. İskenderiye'de trade powerımız olsa bile eğer ki istanbula yönlendiren tüccar yoksa hiçbir şey gelmez. Oyunun başlarında pek sorun olmuyor çünkü cok fazla ülke var çevrede illa birileri cekiyor ama ileride ayrıyetten senin tüccar yollaman gerekebilir. Bunun yanında tüccar olması yönlendirme miktarını da artırıyordu galiba.

Peki collect mi yapmalıyız steer mi?
İstisnalar hariç mümkün mertebe steering yapmak lazım. Çünkü her trade node a giriş cıkışta trade value belirli bir oranda artıyor. Oranı tam olarak hatırlamıyorum ama %10 civarları olabilir. Yani o bölgede hiç üretim olmasa bile 100 girip 110 çıkıyor. Osmanlı için bu durumda iskenderiye
Sosyal ağlarda paylaş

fili, home node olayını değiştirdiler, artık her ülkenin bir home node'u var, başkentinde trade center olması gerekmiyor. Ticaret çok daha iyi oldu aslında, dediğin gelirlere ulaşmak çok daha zor, 15 merchant dizmen lazım ancak ve 1700'lerden önce imkansız diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

temelleri biliyosundur diye varsayıyorum
sayı önemli ama tech level + general + terrain kullanarak 1 vs 2 orduları tokatlamak hatta fark çoksa 1 vs 4 orduları bile tokatlamak mümkün
ordularını mountain terrainlere koyup detach et
5 ordu felan kalsın
sen bi yan tarafta bekle
adamların sana dalmasına 1 gun kala ordunu destekle

EU yada CK pasif oynamak mumkun değil
turtle yapamayacağın için genişlemezsen çevrendeki ülkeler güçlendikçe sen cücük kalıyosun
özellikle EU da ana kara aynı kalsada amerika dengeleri çok bozuyo
Sosyal ağlarda paylaş

hmmm
şu anda 3 tane merchantım var o zaman en doğrusu
trade gücümün en yüksek olduğu daha doğrusu incomımın en yüksek olduğu 3 nodeu istanbula postalamak
ok

zincirlemek daha mantıklı diyosunuz ama onu gözden geçirmem lazım
dediğim gibi epey yayıldım

birde rakamları özetlersen sevinirim
trade ekranında mesela neler neyi temsil ediyo
Sosyal ağlarda paylaş

@bone evet önemli olan o trade node'unun toplam value'sü değil, senin ne kadarını home node'a steer edebileceğin ve bunun için ne kadar gemi koyman gerektiği.

@suark panama ölü sayılır evet, işte hesabını yap panamadan alacağın para mı daha fazla yoksa doğudan steering yaparak getireceğin mi. Dene, gör gerekirse. En baştan ona göre ayarlamak lazım stratejiyi.
Sosyal ağlarda paylaş

bone benim dediğim ideali tabi, osmanlı'yla başlangıçta zincir yapamazsın. Kaldı ki zincirin uzun olması için merchant gerekir, o da trade idea'ları, policy'leri ister. Ayrıca WoN dlc'siyle batılılar 15 tane trade company kurabiliyor artık, her trade company bölgesine 1 tane, orada çoğunluk gücünü alırsa 1 merchant kazanıyor. Osmanlı ile bunu hiç bi zaman yapamzsın mesela.

@suark, abanazmasın çünkü denizaşırı bölgelerde min %75 autonomy var, dolayısıyla -%75 olacak ve 5 bölge aldığında bir colonial region'da orası koloni devleti olacak ve sadece tariff toplayabileceksin. Koloni devletleri sadece amerika ve avustralya'da kuruluyor bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında trade ekranında hemen her şey yazıyor, bir node'a tıkla mesela oradaki toplam value'yü görebilirsin. Ne kadarı orada üretiliyor, ne kadar başka node'lardan geliyor.

Diyelim toplam value 10, ama senin buradan kazanabileceğin çok daha fazla aslında. Çünkü trade income modifier ile çarpılıyor senin payın. Yani diyelim o node'dun %80'ine hakimsin, pasta grafikteki oran. Bu 8 altınlık value eder, bunu income modifier ile çarpıyorsun. Sırf level 17 diplo tech'e bile gelmen %150 veya +%50 efficiency anlamına gelir bu da 8x1,5=12 altın alırsın demek. Efficiency direkt trade income modifier oluyor ve yarısı kadar da trade power'ını artırıyor, yani %50 trade efficiency hem trade power'ı %25 artırır hem de trade income'ı %50 artırır.

Trade value province'lerden geliyor, her bir province'de görebilrsin. Temel olarak malın fiyatı ve goods produced'a bağlı.

Trade power ise işte, ambargo, domestic trade power(province'lerden gelen), teknoloji ve policy, yönetim biçimi, event gibi sabit ve prestij, diğer node'lardan yaptığın transfer, power projection ve stability gibi değişken çarpanlara bağlı. Onu da trade node'larda üstüne getirip bakabilrsin.

Merchantilisim sadece domestic trade power'ını etkiler.
Sosyal ağlarda paylaş

7

şimdi söle bi osmanlıyım
kısa bir sorum var
east africadaki topraklarımı trade company vermem mi daha mantıklı
yoksa kendim tutup taxation yapmam mı
ümit burnu elimde olmadıpğından oraya pushlayıp toplama sansım yok
ama trade company kendisi bi merchant verdiğinden o noktada toplama sansım var

su anda 54%u felan bende nodeun
sizce napsam
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...