Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dinsiz Toplum Düşünülemiyeceği Gibi Din Eğitimi Vermeyen Okul Da Düşünülemez


Butcherofego

Öne çıkan mesajlar



Düşünüyordum da bu sözü söylemesinin muhtemel üç sebebi olabilir.

1.Devrimi halk gözünde daha da meşrulaştırmak için kazı çevirmiştir.

2.Geleneksel bağları muhafaza eden biri olarak insanların kişisel alanlarında yaşıyacakları bir dini olması gerektiğine ,toplumların bir dini olması gerektiğine inanmıştır.

3.Toplumları yönetmek için ve kriz anlarında kullanmak için dini referansların iyi birer araç olduğunu düşünmüştür ; ve kontrolü elinde olduğu sürece bu aracı muhafaza etmek istemiştir.

Sizce hangisi ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela ezanı türkçeleştirmesi dini hilafet kalıntısı , gelenekselleşmiş bir anlayışın elinden alıp millileştirilmiş ve kendi görüşüne göre şekillendirilmiş , kontrolü kendinde olan (ya da istediği gibi olan) bir zemin yaratmaya çalışmasının denemesi olabilir.Burda kontrolün iki amacı olabilir.
1-Eski temelleri yıkarak yeniden şekillendirdiği ve kişisel alanlarda kalıcağından emin olduğu bir din
2-Tamamen araç olarak kullanılıcak ve yeni rejimle çatışmıyacak bir din
Fakat bunu yukarıdaki birincisebepten dolayı mı ikinci sebepten dolayı mı yaptı sizce ? Ya da dinin varlığını sonlandırmaya toplum hazır olmadığı için bunu basamak basamak mı gerçekleştirmeye çalışıyordu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dinsiz birey düşünülebilir ama dinsiz toplum biraz zor, tabi bahsettiğim "hepimiz müslüman olalım olmayanları vuralım" değil, fakat müslümanların çoğunlukta olduğu bi toplum olur, diğeri hristiyan olur, vs.
ve tabii okulda din eğitimi verilmesi illa ki çocukların belli bir dine yöneltilmesi demek değildir, hatta tam tersine, çocukların küçük yaşta zihinleri yıkanmasın, biraz büyüyünce hacı hocanın dizinin dibinde pilav yemesinler diye düşünülerek bu eğitimin verilmesi yararlıdır.
atatürk bunu mu söyledi, bugün böyle mi işliyo işler gibi sorulardan çok bu yazdıklarım benim yorumumdur
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sözü Atatürk'ün söyleyip söylemediği belli değil çünkü Kenan Evren ve arkadaşları 12 Eylül darbesinden sonra kendi düşüncelerini desteklemek amacıyla yüzlerce sözü dağa-taşa yazdırıp altına da Atatürk'ün imzasını attılar.

Kendi düşünceme gelince de şu an ki görgü, kültür, dünyanın ekonomik durumu, misyonerlik faaliyetlerinin tüm medya organları ve arkalarındaki büyük madi güç ile bu kadar yaygın olması nedeniyle çok yanlış bir söz değil. 70 milyonluk bir Türkiye'nin ya da 40 milyonluk bir Polonya'nın veya 1,5 milyar nüfuslu Çin'in dinsiz toplumlar olabileceklerine inanmıyorum.
Dinsiz toplum ancak aynı veya benzer amaç, düşünce, birikimlerine sahip olan dinsiz insanların belli bir ekonomik rahatlığa da ulaşmalarının ardından birlikte bir toprak parçası satın alıp o toprak parçası üzerinde komün yaşamı sürmeleri halinde gerçekleşebilecek bir ütopyadır. Ütopya dememin nedeni de bu toprak parçası ile sınırlı olacak toplumun nüfusu arttıkça dinsiz toplumu korumanın giderek zorlaşacağını düşünmemdendir.

Hee, gün gelir, insanoğlu dünya genelinde öyle bir bilinç seviyesine ulaşır ki <> noktasına gelir, o zaman olur. Ama o gün sanırım çooook uzak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

bunu beğenmeyenler sıkış bursa nutkunu da alkışladı.

sıkış bursa nutku ne demek? ben <> diyor muyum? senin kutsalın sana kutsal, benim kutsalım bana kutsal.
o sıkış Bursa nutku dediğin de pekala Atatürk tarafından söylenmiştir. seninkilerin işlerine gelmediği için <> diye bulandırıyorlar her tarafı. zaten seninkilere kalsa bu ülkede Kurtuluş Savaşı'nı da Atatürk kazanmamıştır, Vahdettin Atatürk'ü Mission Impossible ile görevlendirmiş ve Atatürk Vahdettin'in emirlerini yerine getirmiştir. Ve hatta Çanakkale Zaferi'ni de Atatürk kazanmamıştır, yukarıdan inen evliyalar zaferi kazanmışlardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sylian said:

Onu gectim dinsiz toplumlarin vardigi nokta da belli zaten (norvec, isvec etc.)

ya bu yalanları size kim söylüyor, nasıl inanıyorsunuz bunlara, hayret?

said:
Religion in Norway – some sociological remarks
In Norway 85% of the population are members of the state-church and apart from
weddings (46%), a high proportion of the total population make use of the church
rituals like baptism (76%), confirmation (66%), burials (93%).


Kaynak: http://www.redco.uni-hamburg.de/cosmea/core/corebase/mediabase/awr/redco/work/wp1/D1_2_and_1_3_book_final.pdf#page=257
sayfa 261...Çok uzun ve çok detaylı Norveç'te din incelemesi, ilgilenirsen oku tamamını. Homojen laik bir toplum olamadıkları anlatılıyor, ülkenin bazı yerlerinde dinin aşırı derecede insanların yaşamında etken olduğu yazılı.


İsveç'te de durumun aynı olduğu ile ilgili birçok kaynak var, gugıllarsan sen de bulursun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

spark, yok bilhassa aynı nedenden ötürü tam tersi. ama işte her zamanki gibi atatürk de işe yaradığı sürece söylediği mübah sayılıyor.

şunu da kısaca izah edeyim de sonradan uğraştırmasın:

ömrü boyunca hukuk ve kanun üzerine dayalı düzen tesis etmek için çalışmış birinin son derece nereye çeksen oraya uzayacak muğlaklıkta, anarşizmi teşvik eden bir beyan verme ihtimali yok.

öte yandan yine ömrü boyunca dini istismarın önüne geçmeye çalışmış ve bilinçli, bilgili nesiller yetiştirilmesini arzulamış birinin dinin yalan yanlış değil de kurduğu düzenin kontrolünde öğrenilmesini istemesi gayet makul.

ha atatürk'ün toplumun bütünü tarafından kabul edilmesi için yırtınan bir kişinin, onu bir taraftan da sadece komünist & ateist olarak portrelemeye çalışması el freni çekik hale gaza basmaktan farksız. işin bu kısmı daha düşündürücü esasen, heh.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...