Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

denetim firmasında çalışmak


-Deno-

Öne çıkan mesajlar

selamlar,

hemen konuya gireyim. bu sene üniversite'den mezun oluyorum. bölümüm uluslararası finans. 3.40 gibi bir ortalama ile falan mezun olucam. yüksek lisans işini bir süreliğine ertelemiş bulunuyorum. aslında mezun olduktan sonra yüksek lisans'ı da aradan çıkarmayı düşünüyordum, fakat yurt dışında iyi bir üniversite'de yapmak istediğimden, ve burs için en az 1 sene çalışmış olma şartı olduğundan 2015 yılına falan erteledim.

gerek üniversitedeki hocaların, gerekse aile dostlarının tavsiyeleri üzerine deloitte, ernst&young, pricewaterhouse ve kpmg'ye başvurdum, nam-ı diğer big four. başvurularımı baya özenli yaptım, cv'mi oturup yeniden düzenledim, uygun cover letter'lar yazdım. denetim, corporate finance ve consultancy bölümlerine başvurdum genellikle. hepsinde auditing'i birinci sıraya yazdım, çünkü çoğu kişinin söylediğine göre bu işin level 1'i auditing.

1 hafta olmadan ernst&young dönüş yaptı, salı günü sınava çağırdılar. pricewaterhouse'dan da benimle yakın zamanda iletişime geçeceklerine dair bir mail aldım. benim gönlüm deloitte ya da pwc, ama diğer ikisi de olur tabi.

birkaç tane sorum var bu firmalar hakkında, eğer bu firmalar ya da benzerlerinde çalışmış olan ya da hali hazırda çalışan varsa yardımcı olursa sevinirim.

- yazılı sınav için ekstra bir şey bakmama gerek var mı ? ernst and young'un ki yarın olacak ve ingilizce/genel yetenek sınavı olacakmış. ingilizce'de herhangi bir sıkıntım olacağını sanmıyorum, aslında genel yetenek kısmını da hallederim diyorum ama kafamda bir fikir oluşursa sevinirim. var mı bu süreçleri bilen ?

- yukarıda da yazmış olduğum gibi bu işin başlangıcı auditing midir gerçekten ? uluslararası finans bölümünden mezun olan biri olarak corporate finance de işe başlamam sıkıntı yaratır mı ?

- sanırım bu firmalara girerken ki en önemli kısım mülakat süreciymiş. gruplar halinde yapılıyormuş galiba mülakatlar, ve her gruptan 1-2 kişi seçiliyormuş genellikle. mülakat süreci hakkında bilgi alabilirsem sevinirim.

- son olarak gerçekten bu firmalar insanı perişan ediyor mu ? kendi yapım gereği çok uzun süreler iş ortamında çalışacak, sürekli ciddi ortamlarda bulunacak, kravat-gömlek ile bedeni bütünleşecek bir adam değilim. fakat bu sektördeki insanların hayatı biraz öyleymiş sanırım. gerçi bu firmalar da uzun soluklu olmayı pek düşünmüyorum şu an da, ama 2 - 3 sene de çalışırım diyorum en azından. bu stresi ve yükü kaldırabilir mi yeni mezun bir insan ?

teşekkür ettim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben şu anda earnst and young ile 1. mülakat sürecini geçtim. geçen cuma'ydı mülakatımız.

-ben advisory it bölümünden başvurdum. başka bölümler belki farklı yapıyolardır ama ben mülakata tek başıma girdim. bir manager'la karşılıklı konuştuk.
-sınav'ada 2 hafta önce falan girmiştim. ingilizce çok kolay. 30 soru 45 dakika. çok rahat rahat yaparsın eğer ortalama bi ingilizcen varsa. genel yetenektede hızlı matematik işlemleri, dikkat ölçen sorular, graik okuma gibi şeyler vardı. soruların hiçbiri zor değil ama çok fazla uzun soru var. en önemli şey zamanlamayı halletmek. bana en çok söylenen sınav sonunda mutlaka bütün sorulara bakmış oldu.
-evet bu firmalar gerçekten insanı perişan ediyo. benim duyduğum kadarıyla en insaflı firma aralarında e&y. kpmg hariç diğer 3 firmada da çalışan yakın arkadaşlarım var. 2 haftalığına bursa'ya iş için gitmekten tut, 3 gece eve 1 2 civarında gelip sabah 8de işe gitmeye kadar yoğun çalışma temposu olabiliyo. bu yoğun tempo her senenin eylül civarında başlayıp nisan mayıs'a kadar sürüyo. yaz aylarında tempo iyice düşüyo.

sorularına diyebilceklerim bunlar şimdilik. bende başvuru sürecinde biri olarak bunlar aklıma geldi. başka bişide sorucak olursan yanıtlamaya çalışırım. eminim burda da bu firmalardan birinde çalışıp daha net cevaplar vericekler vardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Genelde 2 sene felan çalışıp çıkılıyor bu firmalardan zaten, daha sonra oradaki deneyimin benzer is kollarında bayağı değerli oluyor. Ama çalışırken perisan olunuyor evet, ya hiç is olmuyor ya sürekli mesai gibi birsey. Bildigim kadarıyla ek mesai vs veren de yok, maaşı da o çalısmaya uygun olmasa da yeni mezun için fena değildir.

Çalıştığın süre zor gecer ama biraz da girişken bir insansan bayağı cevre yapabilme sansin oluyor. Bu da önemli bir artı tabii.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu anda beraber çalıştığım iş arkadaşım deloitten gelme, daha doğrusu deloitte de çalışırken bizim firmanın denetimini yapıyormuş, gel zaman git zaman "sen bizim firmayı biliyorsun ne nasıl toparlanır haberin var gel mali kontrol bölümünde çalış." bu şekilde müdür yardımcısı olarak burada başlıyor aynı şekilde iç denetim bölümünde de deloitten bir arkadaş vardı ama onu deloitte onu daha iyi imkanlarla geri transfer etti

4 big benim de çalışmayı hedeflediğim gruptu ama polis olmadan önceki en son çıkış olarak görüyordum ehehe neyse ki gerek kalmadı

4 big iki-üç sene çalışıp başka yere atlamak için iyi bir basamak ama şu da var artık kobiler için de bağımsız denetim zorunluluğu geldiğinden 2012 de çok daha fazla çalışana ihtiyaçları olacak o yüzden işe girme konusunda sıkıntı çekmezsin

ama şu da var "köpek" gibi çalıştırıyorlar, çok tempolu ona göre kendini hazırla
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

-Deno- said:

- yukarıda da yazmış olduğum gibi bu işin başlangıcı auditing midir gerçekten ? uluslararası finans bölümünden mezun olan biri olarak corporate finance de işe başlamam sıkıntı yaratır mı ?

lisansın ne olduğunun bir önemi yok.

-Deno- said:

- son olarak gerçekten bu firmalar insanı perişan ediyor mu ? kendi yapım gereği çok uzun süreler iş ortamında çalışacak, sürekli ciddi ortamlarda bulunacak, kravat-gömlek ile bedeni bütünleşecek bir adam değilim. fakat bu sektördeki insanların hayatı biraz öyleymiş sanırım. gerçi bu firmalar da uzun soluklu olmayı pek düşünmüyorum şu an da, ama 2 - 3 sene de çalışırım diyorum en azından. bu stresi ve yükü kaldırabilir mi yeni mezun bir insan ?

audit her zaman her yerde sıkıcıdır. ama sırf adı için 1500 lira maaşla köpek gibi çalışan adam dolu içleri onlar da bunun farkında. alan memnun satan memnun yani.
partner olma hayaliyle giriyor çoğu kişi ama en geç 2 senede gerçekle yüzleşiyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam, ben Hanım :)

2007 de girdim 2,5 yıl EYda IT Audit ve Advisory yaptım.

Çok severek çalıştım ama son dönemlerimde uyku problemlerim ve migren o kadar artmıştı ki antidepresana başlamıştım.
Yani evet orası da gerektiğinde fazlasıyla yükleniyor insana, ben çok çalışmayı ve ineklemeyi çok sevmeme rağmen o hale geldim. Ama tabi başka dinamikler de vardı, evlenmiştim ve evimizin düzenini kurmaya çalışyorduk bir yandan.

Denildiği gibi, benim zamanımda da Ingilizce ve yetenek sınavları çok zor değildi, ama zaman yetmiyordu. Sınavları değiştirdiler o zamandan bu zamana.
Sonra sizin için finansal yetkinliğinizi ölçen bir sınav olacaktır, öyle oluyordu. Biraz zordu arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla, son yıllarda girenler daha iyi bilecektir.
Sonrasında başvurduğun bölümden bir manager, sonrasında da bir partner ile görüştürülürdük, bizden sonra da öyledir sanıyorum çünkü bu köklü bir gelenek diyebilirim.
Genelde managerlar illa gıcık bir soru sorar denetimde, bilip bilmemenden çok tavrın önemli. Kendini sakinlikle ve düzgün şekilde ifade etmen gerek, sonuçta adamlar seni müşterilere temsilci olarak gönderecek :)
Mülakat sırası beklerken rakiplerinle arkadaş olacaksın zaten, onlarla dedikodusunu yaparsınız. Sırf o dedikodu için bile yarım saat erken gitmeni tavsiye ederim ;) İKcılardan da laf almaya çalış.

Fazla mesai ücretleri kaldırılmıştı onun yerine tatil veriyorlardı. Şimdi nasıldır bilemem, o dönem ekonomik kriz patlamıştı.

Kılık kıyafet konusunda müşteriye mutlaka takım elbiseyle gitmen gerekecek, ama tabi resmi mesai saatleri geçince müşteride bile olsan kravatı falan çözebilirsin. KPMG'de ofiste olacağın günler kot+tshirtle bile gidebiliyordun, bizde business casual tarzı giyiniliyordu. Erkekler her zaman dezavantajlı tabi kıyafet konusunda, kadınların kıyafet seçme skalası daha fazla.

Basamak olarak kullanırım diye düşünmemelisin, öyle girersen 6ncı ayda noktayı koyarsın... Ne senin işine yarar ne şirketin. CVnde de iyi durmaz. En az 2 yıl çalışıp daha derin bir birikim yapmanı öneririm, finansal anlamda değil tabi (zira denetim firmaları cüzdanı doyurmaz). Sevmeyeceksen hiç bulaşma, bulaşacaksan hemen pes etme. İş hayatı nereye gitsen kolay olmayacak, denetimde hiç olmazsa bir konunun gerçek uzmanlığına normale göre turbo hızda geliyorsun. 2-3 yıl denetim yapıp Birim Müdürü olarak başka şirkete transfer olan çok arkadaş var.
Bir sorunuz olursa yettiğimce yardımcı olurum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Prawler var big4'cu. Adam ise girdiginden beri ugramiyor pati'ye, gerisini sen dusun:D

Cok da para vermeden essek gibi calistirmalarina karsilik dile getirildigi gibi meslekte hizlica ustalastircak, network ve etiket sahibi yapabilecek bir is olmasi bence yeni mezunlar icin baya baya yeterli motivasyonlar. Denetim'e de sikici diyorlar ama yoneticilik pozisyonlari icin en lazim bilgi ve tecrubeler de muhasebe ve finansla ugrasarak kazanilir heralde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...