Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnternet - adil kullanım gerçekten adil mi?

Napolyonn

Öne çıkan mesajlar

adil kullanımın çıkış amacı internetini başkalarıyla paylaşıp başka kullanıcıların hızlarını düşüren kişilere karşı önlem almaktı ancak öyle düşük kotalar konuldu ki şu anda adil kullanım sistemi aslında kullanıcıya karşı 'bence' hiç adil değil.

siz neler düşünüyorsunuz? memnunsanız neden memnunsunuz? memnun değilseniz neden memnun değilsiniz ve bunun değişmesi için neler yapılabilir?
Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle kac kisi bu internetini paylasanlar, ttnet oyle bir acikliyor ki sanirsin memleketin yarisi internetini paylasiyor.

Bence adil kullanim oncesi ve sonrasi mevcut uyelerin(yeni uyeler dahil degil) paket tipleri incelensin. Onun uzerinden bir kanaatte varilsin.

Sanki birisi kafadan yorum yapiyor, kurumda ona gore aksiyon aliyor gibi bir goruntu var.
Sosyal ağlarda paylaş

TR klasiği falan değil, bazı Avrupa ülkelerinde sınırsız internet diye bir şey yok hepsi adil kullanım kotalı. Çok da mantıklı bence.

21. yyda interneti tamamen kesmek veya MB başına para almak yerine böyle çok mantıklı bi çözüm geliştirmiş adamlar. Ağda sıkıntı yaratabilecek değeri geçtin mi medyaya abanmayı bırakıp ancak işine yarayacak acil şeylere bandwidth in kalıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

TR klasiği falan değil, bazı Avrupa ülkelerinde sınırsız internet diye bir şey yok hepsi adil kullanım kotalı. Çok da mantıklı bence.

21. yyda interneti tamamen kesmek veya MB başına para almak yerine böyle çok mantıklı bi çözüm geliştirmiş adamlar. Ağda sıkıntı yaratabilecek değeri geçtin mi medyaya abanmayı bırakıp ancak işine yarayacak acil şeylere bandwidth in kalıyor.

Ne demek yahu o zaman kaldırmayacakları hızları vermesinler 8 mbit dayayıp 15gb sonra 512kb a düşürmek mi adil ? Ayrıca internet kullanımı sadece "işine yarayacak acil şeyler" olarak kısıtlamak da pek makul değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla ben 2.5 senedir kullanıyorum 8 mbit 15GB pakedini, yüzlerce GB çektiğim aylar oldu bir kez olsun düşmediler. Şükredin derim. Zaten bu yüzden "adil kullanım pakedi", gerektiğinde düşüyor hız, her zaman değil. Dediğim gibi Avrupa'da çok uygulanan bir sistem (hatta sınırsız yok bazı ülkelerde), Amerika'daki bazı şirketler ise bi adım ötesine geçip "net neutrality" karşıtı bir politika uyguluyor, atıyorum "ben ttnet olarak p2p bağlantılarına izin vermiyorum" diyebiliyor telekom şirketleri, ya da "benim bu pakedimde youtube benzeri web video streaming aylık 5gb, aşarsan o sitelere giremezsin, onun için vs içeren pakedi al aha ücreti bu" ya da "sen fazla p2p kastın bu aylık yeter" ya da "hacı fazla facebook'ta dolandın artık kısıyoruz facebook'un hızını" diyebiliyorlar.

Şükredin ki teknolojiyi geriden takip ediyoruz.

Hatta hazır yeri gelmişken: http://www.theopeninter.net/
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Tam doğru olup olmadığına emin değilim ama avrupadaki adil kulanım hakkı bizimkinden farklı diye biliyorum. Yazıyı tam nerde okuduğumu hatırlamadığım için kaynak gösteremeyeceğim.

Bizde aylık belirlenen kotayı geçtiğinde hızın 512'ye düşüyor ve bir sonraki aya kadar da bu şekilde kalıyor. Gerçi bildiğim kadarıyla bu TT kullanıcılarına bir nedenden ötürü uygulanmıyor. Sanırım TT'nin diğer firmaları silme yöntemlerinden biri.

Yurtdışındaysa gün içinde internetin yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda belirlenen kotayı geçersen hızın düşüyor ve kullanımın azaldığı zamana(gün içinde) kadarda düşük kalıyor. Yani aylık değilde günlük zaman dilimlerine dayanan bir kontrol var.

Bu bilgim yanlış değilse bizdeki adil kullanım hakkı adillik için değil adilik için kullanılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Teoride telif hakları yüzünden sezon sezon dizi, bluray bluray film, (bonec değilseniz, steami komple satın almadıysanız) seri seri oyun, albüm albüm mp3 indiremiyor olmanız gerekiyor, dolayısıyla "normal kullanım" göz önüne alındığında oranlar yeterli. Ancak Türkiye düşünüldüğünde kota kalmalı ama limitler artmalı desek daha doğru sanırım. Steam'den ayda 3-4 oyun alan kişi yine aşıyor limiti, o bakımdan evet biraz arttırılsa fena olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
ben de 16mbit var 50gb adil kotali, bildiginiz gibi korsan da kullanmiyorum oyun olsun, muzik ya da dizi/film olsun ama Netflix'den bir tane hd film izleyince neti 500kbps gibi hizla kullaniyorum surekli. yani adil kota korsan indirmesen ve oyun almazsan kili kilina yetiyor. Steamden qyda bir oyun filan sorun olmuyor. benim kullanim yinede genelde 60-70 gb arasi oluyor.

boyle dusununce adil aslinda. korsani hesaba katmayacaksin. iki film indiririm yarisi biter diyemezsiniz, yasal olmayan indirmeleri hesaba katamazlar kotayi hesaplarken. turkiyede aslinsa netflix filan da olmadigini dusunince adil kota adil. ozellikle tivibu'nun kota yemedigini dusununce. adil demeyen halt etmis sadece yasadisi isleri icin diyorsa bunu. ayni sekilde steamden dunde iki oyun alacak parasi varsa tamemen kotasiz internete gececek parasi da vardir.

sozun ozu, ttnetin 50gblik adil kotasinda bir sorun goremiyorum ben. adilligi dusunurken adil olmayan illegal isler hesaba katilmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...