Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Wildstar

Khiran

Öne çıkan mesajlar

sequel olarak nasıl geçiyor peki? story'e mi devam ediyoruz? gw evreninde geçen ama sıfırdan, hiç gw bilmeyen insanlara yönelik bir oyundu gw2 bir kere.

mortis'in ve benim söylemek istediğimiz şey gw ile gw2 arasındaki fark, 1.0 ile a realm reborn arasındaki fark gibi. artık sen onu nereye bağlarsan bağla. 20 tane ff oyunu var bunların hepsi birbirinin devam oyunu mu? aynı evrende geçiyor sadece. sequel olanlar olursa XII-1, XII-2 diye ayrılıyor mesela. adamlar darkfall unholy wars diye aynı oyunu sattı, 50$'a. bunda aynı şey geçerli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

@Xenus

Sen benim demek istediğimden en ufak birşey anlamamışsın ki...

Guild Wars çıktıktan sonra başarılı oldu ve yıllarca oynandı. Devamında Guild Wars 2 geldi. FF'de ise 1.0 çıktı ve fail oldu. Bunun üzerine 2.0 geldi. Ki 1.0 oyuncuları 2.0da oynayabiliyorlar. Ki 1.0 oyunuları karakterlerini 2.0a transfer edebiliyorlar. 2.0 bir özür ve hata kapatma oyunudur. Uzun süreli kar amaçlar. Yakın zamanda kar etmeyi planlayan bir oyun zaten değil. Ben 2.0a aynı doyun filan demedim zaten. İlk oyunuda oynadım, 2.0ın betasında da oynadım. Tamamen farklı oyunlar olduklarının bilincindeyim. Sadece Wildstar'la FF'in fiyatlarını karşılaştırmayın diyorum. Square Enix 1.0'ı ciddi bir fiyata sattı zaten satacağı kadar...

Bu arada Rift bile f2p oldu diye birşey yok. Herbirini fiyatından dolayı f2p olmuş gibi göstermeyin. O oyunların herbiri kendi eksikliklerinden f2p oldular. P2p sistemi eskidiği için filan değil. Sanki Rift'i bırakanlar gidip f2p oyunlara yöneldiler. Yooo bırakanların %90ı WoW'a geri döndü. E oda p2p...

Şu yorumları bir okuyun lütfen ya..;

http://www.mmorpg.com/gamelist.cfm/game/632/feature/7690/WildStar-Revenue-Model-Revealed.html

Kim fiyatı yadırgamış?

Kim p2p olmasından yakınmış?

Hiçkimse... Tam tersi f2p fikrinden fazgeçtikleri için ve p2p olduğu için sevinen yüzlerce insan var orda.
Sosyal ağlarda paylaş

fail olduğunu biliyorum zaten. ama hata, özür oyunu ne demek? hayrına mı yapacaklar bu kadar masrafı yani, kim yapar piyasada? ne ip'ler pic ediliyor. yani demekki ip'lerine değer veriyor adamlar ama aynı zamanda kar yapacaklar bir şekilde. ben oyunlarına yeni başlayacağım mesela bana niye özür dilesin, yani niye düşük fiyattan kıyak ürününü satsın :)

çok güzel bir yol izleyip, eski oyunculara da ayıp etmediler işte. eski oyunculara zaten bedava. peki neden yeniler çok yüksek fiyat çekmiyorlar? çünkü oyun fiyatını düşük tutup, çok oyuncu çekip, subscriptionla uzun vadede kazanmak istiyorlar. buna güvenmişler demek ki oyunun içi dolu. wildstar'da, vurkaç hesabına swtor'un izinden mi gitsin yani.

gayet fiyatın önemi var. sonra insanlar subs basacak değeri görmüyor, 1 ay oynayıp, bırakmak zorunda kalıyor. 60$'da bir güzel içine oturuyor. serverlar boşalıp, merge gelene kadar oyunun tadı kaçıyor sonra. mmoları yürüyüp götüren şey community. şu modelde 6 ayda f2p olur bu mesajı da uplarım çıktığı vakit.

kimse f2p olsun demiyor ki burda? f2p'i savunmuyorum ben yanlış anlaşılmasın, ffxiv p2p olduğu için mutluyum hatta. bebeler gelmez. gw2'i çıktığında 50$'a almıştım. adı sanı duyulmamış developer bir firmanın, ilk çıkardığı ve ip'siz wow clone bir oyununa 60$ vermem, isteyen versin. b2p olsa ara ara oynabilirim diye alırdım o ayrı.

oyunu çıkartacakları dönem de çok sakat. ESO, EQN, archeage gibi bombalar var yani. onun dışında star citizen, black desert var. bir hafta önce çıkmış olsa yoklukta ürün getirdikleri için bir nebze, justify edilebilir.

birde sen hangi yorumları okuyorsun bilmiyorum ama birçok kişi yazmış şu kadar süre veriyorum, f2p olur, rift gibi olur vs.
Sosyal ağlarda paylaş

Jim_E_Rustler said:

Abi gayet normal MMO fiyatı, sub parası. Bunu koymazsan dolusacak bebenim haddi hesabı yok.

Bunu yazan arkadaş, bebeyken epey acı çekmiş sanırım kredi kartı bulup wow'a falan giremediği için.

Bize ne bebeden belikten... Sanki sözünü ettiğimiz oyun Metin 2 veya Knight Online...

Şimdi GW 2 b2p diye bebeler mi dolmuş durumda? Ki dolsa ne olacak? Ben oyunuma bakarım. Birlikte oynadığım insanlara bakarım.

Knight Online öyle bir travma yaratmış ki insanlarda, f2p'yi öcü gibi görmeye başlamışlar. Oysa f2p olduktan sonra Rift oynadım, hiç de bir sakıncasını görmedim. Kontent bitti oyunu bıraktım.

Bence adamlar, wow'dan sıkılan ama "Offf yeni bir oyun olsa ama wow gibi olsa" diyen adamları sövüşlemeye çalışıyorlar. Xenus'un dediği gibi, wow klonu olduğunu bas bas bağıran bir oyuna bu kadar parayı vermek yerine onunla gider steam'den bir sürü oyun alır, wildstar'da geçireceğim zamandan fazlasını o oyunlarda geçiririm. Hem de daha çok eğlenerek.

Haaa Xenus'un pek çok yorumuna katıldığım gibi, b2p olsa alırım. Zaman zaman da girer oynarım.

Bu arada, oyun kalkar da, beklenen mesih gibi über ötesi bir kontente sahip bir oyun olarak çıkar, ozaman zaten kimse oyunun ücretine, subsına falan da bakmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam yenisiniz forumda da bari bu kadar belli etmeyin. Sen kınaytta malis atarken burada abilerin arenaların tozunu attırıyorlardı.

Oyunun business modeli gayet 10/10. Çünkü Eve'in sistemi getirmiş adamlar. Yani mevzudan bu kadar bihaber olup bık bık ötmesi kolay.

F2P'in Pay2Win'e kayması çok daha kolay oluyor. Ve LoL gibi oyunlarda kozmetik satışlar çok ön plana çıkabilse de MMO'larda belli bir başarı kazanılmadan şirketi ayakta tutacak kadar income yaratamıyorsun.

MMO için en kritik zaman Launch, ve sonraki 6 ay falan. Bu sürede oyunun gelişen, kendini modere edebilen bir komüniteye dönüşmesi sustained income lazım. Yoksa böyle bariz para harcanmış oyunu bedava sunarsan 2 şey olur.

1-Korkunc bir kalabalık, oyunu denemek isteyen tonla insan ve bu insanların serverlara çok yüklenmesiyke düşen bir deneyim kalitesi.

2-Sadece denemek için giren ve para ödemeyen insanların şirketin kaliteyi arttırmasına engel olması.

F2P birçok oyun için çok tercih edilebilir birşeyken MMOlar için malesef bir dram. Kaç tane 5+ yıl ayakta kalmış f2p iyi MMO var? Yok. WoW ve Eve bence en iyi halletti bu işi. Ki WoW bile iyice bokunu cıkardı ve adamlar WoW yerine Eve sistemini almışlar.

Al bari bi oku.

http://www.wildstar-online.com/en/the-game/business-model/

Düz subscription yanında Eve'in PLEX sistemi var. Adamlar daha ne yapsın, aglayacagına WHAAA, NEDEN PAY2WIN DEĞİL diye iyi oyna al PLEX'ini devam et.
Sosyal ağlarda paylaş

Jim_E_Rustler said:

Tamam yenisiniz forumda da bari bu kadar belli etmeyin. Sen kınaytta malis atarken burada abilerin arenaların tozunu attırıyorlardı.

Fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmak gibi laf vardır. Çok klişe ama yine de senin için başka ne söyleyeyim bilemedim.

Sadece forum kullanıcımı adımın üstüne tıklayıp kayıt tarihi bölümüne bir göz atarsan, bu lafı etmekten utanırdın sanırım. Yada utanmazdın bilemiyorum. Ben seninkine tıklayıp baktım.

Hiç "kınayt" veya benzeri bir oyunu oynamadım. Sadece forumlardan takip ettiğim veya oynayan tanıdıklarım sayesinde fikir sahibiyim. Keşke oynasaydım da birebir deneyim sahibi olsaydım diyorum ama bazen.

Jim_E_Rustler said:

Oyunun business modeli gayet 10/10. Çünkü Eve'in sistemi getirmiş adamlar. Yani mevzudan bu kadar bihaber olup bık bık ötmesi kolay.

2004 yılından beri eve oynuyorum. Yani oyunun ilk çıktığı yıldan itibaren. Eve ekonomisi hakkında bir yazı yazmaya kalksam sanırım okuman bir iki saati bulurdu. Keza, yine kullanıcı adıma tıklayıp en çok mesajı hangi başlık altında atmışım görebilirsin.

Jim_E_Rustler said:

F2P'in Pay2Win'e kayması çok daha kolay oluyor. Ve LoL gibi oyunlarda kozmetik satışlar çok ön plana çıkabilse de MMO'larda belli bir başarı kazanılmadan şirketi ayakta tutacak kadar income yaratamıyorsun.

Oyununa göre değişir. GW 2'nin p2w'e kaydığını sanmıyorum. Şirket hala ayakta. Hatta öyle ki, adamlar eğer beğenmediysen paranı iade ediyorlar.

Jim_E_Rustler said:

MMO için en kritik zaman Launch, ve sonraki 6 ay falan. Bu sürede oyunun gelişen, kendini modere edebilen bir komüniteye dönüşmesi sustained income lazım. Yoksa böyle bariz para harcanmış oyunu bedava sunarsan 2 şey olur.

1-Korkunc bir kalabalık, oyunu denemek isteyen tonla insan ve bu insanların serverlara çok yüklenmesiyke düşen bir deneyim kalitesi.

2-Sadece denemek için giren ve para ödemeyen insanların şirketin kaliteyi arttırmasına engel olması.

1- Şirketler kalabalığı sever. Kalabalık olmadığı zaman işte Eve gibi muhteşem bir oyunun en fazla 50-60 bir kişiyle oynanması sorunu ortaya çıkıyor. Bu bir pazarlama meselesidir. Adam para kazandığı sürece senin oyun deneyim kaliteni falan düşünmez.

2-Aşırı kalabalık kalitenin artmasına engelse, wow7un bugün dünyanın en iğrenç oyunu olması lazımdı, değil mi?

Jim_E_Rustler said:

F2P birçok oyun için çok tercih edilebilir birşeyken MMOlar için malesef bir dram. Kaç tane 5+ yıl ayakta kalmış f2p iyi MMO var? Yok. WoW ve Eve bence en iyi halletti bu işi. Ki WoW bile iyice bokunu cıkardı ve adamlar WoW yerine Eve sistemini almışlar.

Bir oyunu batıran f2p olması değil, içeriğidir. Kaliteli oyun olup olmamasıdır. Senin mantığına göre swtor'un batmaması gerekiyordu. Çünkü ilk çıktığında f2p değildi. Yada Metin 2'nin veya knight online'in bugün hala oynanmıyor olması gerekiyordu.

Gel sana biraz Eve'in ekonomik sisteminden sözedeyim ozaman.

Eve'de, plex (bir aylık oyun süresi) veya gtc (game time code denilen 60 günlük oyun süresi) alabilirsin. Bunları Eve'in para birimi olan isk ile alabilirsin. Plex oyun içinden, normal marketten alınabilir. GTC ise ancak Eve forum'un ilgili bölümünden başka bir oyuncu satıyorsa alınabilir. Her ikisinin de fiyatları değişkendir. Binlerce parametre, (tıpkı gerçek ekonomilerde olduğu gibi) bunların fiyatını belirler. Zaman zaman düşer, zaman zaman da artar bu iki sistemin fiyatları.

Eve'de para kazanmak kolaydır. En kötü para kazanma sistemiyle bile, 5-6 saat çalışarak bir aylık plex parasını kazanabilirsiniz. Bazen bir saatlik çalışmayla altı aylık süreyi bile kazanabilirsiniz.

Ama Eve'de para kaybetmek de çok kolaydır. Bazen 5 yılda kazandıklarınızı sadece bir saniye içinde kaybedebilirsiniz.

Peki şimdi sana soruyorum. Öldüğün zaman hiç bir şeyini kaybetmediğin bir oyunun (wildstar) ekonomisi ile Eve'i nasıl kıyaslayabiliriz? Peki sen, böyle bir oyunda beş saat grind yaparak bir aylık oyun parasını çıkarabilir misin? Wow'dan pay biç. git beş saat bir yerde deri topla veya maden kaz. Sence bir aylık parayı çıkarabilir misin?

Aynı sistem, Rift'te de var. Oyun içi parayla kristal alabiliyorsun falan filan. Valla ben iki ay oynadım Rifti, okadar para kazanamadım, ki Rift'de para kazanmak kolay.

Yani kardeşim, "Biz Eve'in ekonomik sistemini aldık" demekle o sistem alınmış olmuyor. Eve'in oyun içi ekonomik dengeleri analiz etmek için gerçek ekonomist çalıştırdığını bil yeter.
Sosyal ağlarda paylaş

f2p'e global tepki var zaten tüm dünyada. (sıfır bir oyun için yoksa p2p isteyen kesim bile, bu oyunun contenti yetersiz birde subs mı ödeyecem f2p olsun diyebiliyor) siz kınaytçısınız çok boş bir genelleme olur. xunn'un dediği gibi p2w oluyor, parası olan dövüyor, oyun oynanmaz, keyif alınmaz hala geliyor vs.

oyunu bedava sunmasın zaten. ama 60$'a 50k kişi dener ama 40$ yapsan belki 150k kişi alacak oyunu. hatta ileride f2p'e dönmek istemiyorsan b2p yapacaksın price tag aynı kalsın. daha güçlü bir community oluşacak. korkunç bir kalabalık olması neden deneyim kalitesini düşürsün? betada 100 kişi kardeş kardeş bir eventi kovalıyordu ffxivde. gram kasmıyordu pc. serverlar taş gibi çünkü. swtorda 20 kişi yan yana gelince kasıyordu ilumda. sistemi doğru kurarsan ks, tagleme vs gibi şeyleri engellersin. oyunun içi boşsa zaten her türlü cancel subs basılır. böyle çıktıklarına göre kendilerine çok güveniyorlar umarım got olurum. swtordan sonra erdim abi beni zincire vursalar almam bu oyunu 1-2 ay nedir ne değildir belli olmadan böyle.

eve'de plex sistemi demişsiniz adamlar yeni birşey yapmıyor, bunu tera online'da getirmişti ama o da patladı mesela. birde oyunun mekanikleri eve gibi değil, nasıl bir etki olur bilinmez. themepark wow clone mmo sonuçta. yararlı birşey olsa blizz bunu wow'a getirirdi. yepyeni oyuna direk eklemek de bence sıkıntı 1 yıl sonra piyasa oturunca çıkarılabilirdi ortaya mesela
Sosyal ağlarda paylaş

exodusum adama çok yüklendin ölecek ahahaha :) sana yenisin mi dedi bide abilerin falan mı dedi ahahaha üstüne bide eve den bahsetmiş tam fail olmuş. olm bari bilmiyonuz tanımıyonuz atıp tutmayın. onun dışında çıkmamış bir oyun için ögörüde bulunup deli gibi savunup yada hater gibi gömmeye çalışmak da priceless gerçekten. hadi yorum yapılsa sadece ok sorun yok başkalarına çok biliyor edasıyla caka satmak. cık cık sonra böyle exodus un arkadaşa yaptığı gibi gömülürsünüz. yazık olmuş :) eve cilere selam olsun ben kaçar...
Sosyal ağlarda paylaş

Exodous said:

Jim_E_Rustler said:

Fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmak gibi laf vardır. Çok klişe ama yine de senin için başka ne söyleyeyim bilemedim.

Sadece forum kullanıcımı adımın üstüne tıklayıp kayıt tarihi bölümüne bir göz atarsan, bu lafı etmekten utanırdın sanırım. Yada utanmazdın bilemiyorum. Ben seninkine tıklayıp baktım.

Hiç "kınayt" veya benzeri bir oyunu oynamadım. Sadece forumlardan takip ettiğim veya oynayan tanıdıklarım sayesinde fikir sahibiyim. Keşke oynasaydım da birebir deneyim sahibi olsaydım diyorum ama bazen.

Jim_E_Rustler said:

2004 yılından beri eve oynuyorum. Yani oyunun ilk çıktığı yıldan itibaren. Eve ekonomisi hakkında bir yazı yazmaya kalksam sanırım okuman bir iki saati bulurdu. Keza, yine kullanıcı adıma tıklayıp en çok mesajı hangi başlık altında atmışım görebilirsin.

Jim_E_Rustler said:

Oyununa göre değişir. GW 2'nin p2w'e kaydığını sanmıyorum. Şirket hala ayakta. Hatta öyle ki, adamlar eğer beğenmediysen paranı iade ediyorlar.

Jim_E_Rustler said:

1- Şirketler kalabalığı sever. Kalabalık olmadığı zaman işte Eve gibi muhteşem bir oyunun en fazla 50-60 bir kişiyle oynanması sorunu ortaya çıkıyor. Bu bir pazarlama meselesidir. Adam para kazandığı sürece senin oyun deneyim kaliteni falan düşünmez.

2-Aşırı kalabalık kalitenin artmasına engelse, wow7un bugün dünyanın en iğrenç oyunu olması lazımdı, değil mi?

Jim_E_Rustler said:

Bir oyunu batıran f2p olması değil, içeriğidir. Kaliteli oyun olup olmamasıdır. Senin mantığına göre swtor'un batmaması gerekiyordu. Çünkü ilk çıktığında f2p değildi. Yada Metin 2'nin veya knight online'in bugün hala oynanmıyor olması gerekiyordu.

Gel sana biraz Eve'in ekonomik sisteminden sözedeyim ozaman.

Eve'de, plex (bir aylık oyun süresi) veya gtc (game time code denilen 60 günlük oyun süresi) alabilirsin. Bunları Eve'in para birimi olan isk ile alabilirsin. Plex oyun içinden, normal marketten alınabilir. GTC ise ancak Eve forum'un ilgili bölümünden başka bir oyuncu satıyorsa alınabilir. Her ikisinin de fiyatları değişkendir. Binlerce parametre, (tıpkı gerçek ekonomilerde olduğu gibi) bunların fiyatını belirler. Zaman zaman düşer, zaman zaman da artar bu iki sistemin fiyatları.

Eve'de para kazanmak kolaydır. En kötü para kazanma sistemiyle bile, 5-6 saat çalışarak bir aylık plex parasını kazanabilirsiniz. Bazen bir saatlik çalışmayla altı aylık süreyi bile kazanabilirsiniz.

Ama Eve'de para kaybetmek de çok kolaydır. Bazen 5 yılda kazandıklarınızı sadece bir saniye içinde kaybedebilirsiniz.

Peki şimdi sana soruyorum. Öldüğün zaman hiç bir şeyini kaybetmediğin bir oyunun (wildstar) ekonomisi ile Eve'i nasıl kıyaslayabiliriz? Peki sen, böyle bir oyunda beş saat grind yaparak bir aylık oyun parasını çıkarabilir misin? Wow'dan pay biç. git beş saat bir yerde deri topla veya maden kaz. Sence bir aylık parayı çıkarabilir misin?

Aynı sistem, Rift'te de var. Oyun içi parayla kristal alabiliyorsun falan filan. Valla ben iki ay oynadım Rifti, okadar para kazanamadım, ki Rift'de para kazanmak kolay.

Yani kardeşim, "Biz Eve'in ekonomik sistemini aldık" demekle o sistem alınmış olmuyor. Eve'in oyun içi ekonomik dengeleri analiz etmek için gerçek ekonomist çalıştırdığını bil yeter.

Hepsini okuyamam vaktim yok, göz gezdirdim. GW başarılı bir MMO değil, okudugumu da anlamamışsın yada anlamamazlıga veriyorsun, kalabalık oyun subscriptionlarla çok güçlenir, F2P'de çöker.

SWTOR'un çökmesinin sebebi business model değil, bok gibi oyun ve WoW clone olması.

WoW'da para kazanmanın yolu gidip deri toplamak değil, AH. Oyunun içindeki en güzel minigame'dir auction house. Günlük 22k kaldıran bir arkadasım vardı sadece auction house'da keyfine takılarak. Ekonomist çocuk gerçi.

Eve sisteminin birden fazla bonusu var. Gold satan çinlileri de eliyor. Ve adamlar sitede yavaş anlayanlar için flow chart yapmış bonus yanlarını.

İki kuruş vermicem diye ne çırpındınız, fakirseniz oynamayın oyun falan.

Ben kaçar, MMO tartıştıgım yıllar geride kalmış, sabrım yetmiyor laf anlatmaya.
Sosyal ağlarda paylaş

GokTuRK said:

exodusum adama çok yüklendin ölecek ahahaha :) sana yenisin mi dedi bide abilerin falan mı dedi ahahaha üstüne bide eve den bahsetmiş tam fail olmuş. olm bari bilmiyonuz tanımıyonuz atıp tutmayın. onun dışında çıkmamış bir oyun için ögörüde bulunup deli gibi savunup yada hater gibi gömmeye çalışmak da priceless gerçekten. hadi yorum yapılsa sadece ok sorun yok başkalarına çok biliyor edasıyla caka satmak. cık cık sonra böyle exodus un arkadaşa yaptığı gibi gömülürsünüz. yazık olmuş :) eve cilere selam olsun ben kaçar...

Buttbuddy backuplarınızı da bu kadar bariz yapmayın, adamın göt pattern'i dilinde çıkıcak.
Sosyal ağlarda paylaş

Exodous said:

Jim_E_Rustler said:

Hepsini okuyamam vaktim yok, göz gezdirdim.

Ahahaha. Vaktim yok diyen adam 6 ayda, benim 11 yılda attığım postun iki katı mesaj atmış buraya.

Şu an vaktim yok, 23'ünden sonra tartışmak istersen ne ala.

Ayrıca hakaret bık bık demişsin, ben direkt hakaret, küfür etc göremedim postumda. Adam kıç yalıyor demişim, zerafetle söyledigim zaman hakaret oluyorsa yapılan eyvallah.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...