Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Internet Erisimi Insan Hakkidir


DynamicK

Öne çıkan mesajlar

  • Admin
UN Bildirisi (ingilizce)

Konu ile ilgili ozet yazisi (ingilizce) http://mashable.com/2011/06/06/un-internet-access-human-right/


http://forum.paticik.com/read.php?13,5661691 konusunda durum ile ilgili bir mesaj attim ama ayri ele alinmasi gereken bir husus bu.

Bilindigi uzere ulkemizde on binlerce internet sitesi yasakli halde. Bu yasaklar ise politik destekli bir kurumun basindaki kisilerin istegi ile sorgusuz sualsiz uygulanabiliyor.

O kadar rahat site yasaklanabiliyor ki bunun icin dava acmaya mahkeme kararina hic ama hic gerek yok.

Insanlarin internet erisimi bu sayede sinirlandiriliyor. Insanlar fisleniyor. Gorus bildirmek gun gectikce kolaylasacagina daha da zor bir hal aliyor.

Tarihin tozlu sayfalarina bir bakilir ise insanlar daima yonetimdekileri elestirecekleri zaman gizli kalmaya calismislardir. Gizli kalmayan ya da kalamayanlarin bir cogu da farkli goruste olduklarindan dolayi hapishaneye atilmis veya katledilmislerdir.

Internet'in hayatimizdaki belki de en yararli yani insanlarin kimliklerini gizleyerek fikirlerini dile getirebilmesidir. Fakat bunu bazi hukumetler suistimal ederek temel haklarimizdan birisi olan fikir ozgurlugumuzu elimizden aliyorlar.

Bugun Cin, Iran, Suriye ve Misir gibi ulkelerde onlarca insan internette yazdiklari yazilar ve paylastiklari icerikten oturu hapishanelerde tutulmaktalar. Ortak yonleri ise hukumetleri ile yasadiklari fikir ayriliklari. Fikirleri ulkelerini yoneten hukumetten farkli diye hapis cezasi alan 2010 yili icin 109 blogcu bulunmakta. Bunlarin 72 tanesi Cin'de hapis yatiyor.

Bazi ulkelerde site yasaklamak usulune uygun yapilsada bizim ulkemiz ve benzeri 3. dunya ulkelerinde durum tamamen insan haklarina aykiri halde.

UN bildirisine bakilir ise (epey uzun ve oku oku bitmeyen bir bildiri evet.) bildiri sonunda daha anlasilir bir sekilde durumun ozeti cikarilmis.

Ozetin ozetini cikarir isem:

- Internet insan hakkidir ve insanlarin ozgur olabildigi bir ortam olarak kalmalidir.

- Internet'te olabildigince az yasaklama ve sansur olmalidir.

- Internet tabiki de kotu amaclar icin de kullanilabilir. Bunu tespit ve engellemek adina 3 asamali bir surecten gececek bir karar mekanizmasi olusturulmalidir. Bu karari verecek kurum ise politik gorusten tamamen arindirilmis ve herhangi bir kar amaci gudmeyen bir kurum olmalidir. Tamamen notr olmak durumundadir. Bu karara itiraz edilmesi durumunda bununla ilgilenecek bir mekanizma da olusturulmalidir.

- Yasaklanan sitelerin tum listesi duyurulmali ve neden yasaklandiklarina dair en net bilgilerin de kamuya acik halde listelenmesi gerekmektedir. Bu bilgiler hic bir sekilde gizlenmemelidir. Hangi icerigin yasaklanacagi ise politik partilerin ve kar amaci tasiyan kurumlarin degil tamamen yarginin karari olmalidir.

- Sansur kararlari hic bir sekilde tekil kisilerin kontrolunde olmamalidir. Bu sansur kararlari insan haklarina aykiri ise bunu uygulamaya koymayan internet erisimi saglayan firmalar bu durumdan suclu tutulmamalidir.

- Internet hizmeti veren firmalar ise yasaklari uygulamaya koymak icin yarginin kararini beklemelidir. Eger mumkun ise bu kararlar isleme konmadan durum ile ilgili kisileri onceden bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bu sayede etkilenecek kisilerin karar uygulamaya konmadan once itiraz edip dava acma hakki olmalidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Diyarbakııırrrr...
Diyarbakııırrrr..
Diyarbakııırrrr...

ama duymuyolarki

un,AİHM falan filan hikaye, bu hükümetten kimse takmaz onlarıda kararlarınıda.

tüm sözlükler ıvır zıvır kıçınıda yırtsa anonimde destek olsa bi halt olmaz, o filtre gelecek devamında da şemsiye açılacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok çok önceden yanılmıyosam 2007 yılı olması lazım;

Yasaklamalarla ilgili bir konu açmıştım. O zaman tabi bu kadar yoğun yasaklama yoktu ama sinyalleri veriliyordu. O konuya attığın mesaj'ı alıntılamak isterim.

DynamicK said:

hehe zor o iş
dc++ a girip çekerim bangbusu da cff yide sonra rtüke cd ye yazıp yollarım
onu denetlesinler içerde kritik yapsınlar :P


Çoğu kişi de inanmamıştı böyle birşey olabileceğine. Ama maalesef oldu. Artık yapacak neler olabilir onlara bakmak lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Ataturk'e hakaret eden siteleri yasaklamak daha cok hakaret edin demek gibi bir sey.

Bu siteleri yasaklayarak bir yere varilmiyor. Suc ise hakaret edeni tespit edip mahkemeye cikarirsin. Kararini mahkeme verir.

Tespit edemiyorsan da edene kadar ugrasirsin.

Memlekette faili mechul milyon tane dava var. Bakirkoy'de biri araba ile carpip kacmis diyip yollari yasakliyorlar mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aynı zamanda, aynı gün şöyle bi olay olmuştu.

beyonce konserde merdivenden yuvarlanmıştı.

bmg gerekli davaları açtı hızlıca. gün içerisinde davaların açılacağı ile ilgili uyarı yapıldı.

gün içinde beyonce düşüyor videoları kaldırıldı.


bizimkiler bilmem kaç sene kapattı siteyi..
bize yasakladılar!

fark?

bmg türkiye'den daha büyük sanırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

Peki bu tür tabulaştırıcı yasalardan kurtulmadan interneti nasıl özgürleştireeğini sanıyorsun? Başka bir yolu varsa söyle yani kurtulalım bu sorundan hep beraber? Bir ayağına tonlarca ağırlık bağlayıp diğer yandan özgürce uçabilmeyi umut etmek gibi bu.


yalnız elmalarla armutları karıştırıyorsunuz.

diyelim ki seni rahatsız eden bir video var, onun cezalandırılması için mahkemeye başvuruyorsun.
mahkeme haklı buluyor.
sonra komple sitenin engellenmesine karar veriyor.

mesele suçun içeriği değil,
mesele cezanın içeriği.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Standartlari dusurup bu dusuk standartlara insanlari alistirir isen o insan kendi hakkinin ne oldugunu bilmez ve arayamaz/aramaz.

Hukumet de bunu yapiyor. Diledigi gibi asip kesiyor. Istedigini yasakliyor. Yargiclik yapiyor. Bunlari yapmasinin aslinda yasak oldugunu gozardi ediyor. Kurallari koyup bu kurallardaki aciklari kapatmaktansa kendi lehine kullaniyor.

Yazinin ozetini cikarmam cogumuz icin daha kolay degil mi? Bu konuya bakan kac kisi tiklayip da uzun uzadiya linkteki bildiriyi okudu? Sanmiyorum bir kac taneden fazla ciksin. Gayet normal zaten dunyanin heryerinde boyledir bu.

Devlet de bu basit taktigi kullaniyor iste. Kendisi ilgilenip siz bosverin ben sizin yerinize hallediyorum diyor. Ondan sonra sen insan haklarindan bi haber yasarken senin haklarini kisitlayip oyle bir hakkin olup olmadigini sana soylemiyor.

Bunlardan habersiz insanlar da koru korune baglanarak hukumeti savunup fan-boy'luk yapiyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...