Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 rewendor, el-ilah'ın islamiyet'ten önce olduğu da doğru.. ama türkçe ile arapça arasında kültürel farklılıkları yok sayarak, düz mantık kurduğun için hatalısın diyorum. çünkü onlar için el-ilah ile ilah farkı betimlemelerdir. el-ilah'ı islamiyet olmadan önce putperestler dahi kullanmış. ama bu her ilah'a (yani tanrıya) allah demek değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Arapçadaki "el-" bıdısı ingilizcedeki "the" nın muadili diil mi? el ilah=the god oluyo yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Apollo da bir tanrıdır. Zeus aynı şekilde. Fakat ikisinede Allah demen absürt olur. O yüzden farklı dinlerdeki konseptleri küt diye aynı isim altına istesende katamazsın. Kaldı ki böyle büyük eli sopalı figür olmayan dinlerde var. Allah'ı yayabileceğiniz en geniş alan şu an semavi dinler olarak adlandırılan Musevilik, Hristiyanlık ve İslam. Bunlardaki en büyük varlığın Allah olabileceğini söyleyebiliriz en geniş açıdan. Fakat Hristiyanlardan ve Musevilerden itiraz gelebilir çok rahat biçimde. Sonuç olarak kesiyo muyuz kafalarını? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 ShadowFury said: Arapçadaki "el-" bıdısı ingilizcedeki "the" nın muadili diil mi? el ilah=the god oluyo yani. evet öyle. the kısmını özellikle vurgulayarak tek bir özel tanrıya hitap edebilirsin, ama aynı şekilde "zeus the god" da diyebilirsin. Kelimeyi şahadetteki "Allah birdir" sözü de zaten buradan gelir, "Tanrı birdir" anlamına geliyor. Bir tane tanrı var, başka yok, Muhammed de onun elçisidir diyor. Yoksa zaten özel isim olsa Allah birdir demenin manası ne? "Evet Allah bi tane onun dışında bi de Tanrı var" denir yani. "Ahmet birdir" dersen "evet ama Mehmet de var" derler. "İnsan bir tanedir" dersen onun tekliğini kabul etmiş olursun. Allah bütün tanrıları kapsar, ahmet mehmet gibi özel isim değil insan gibi bir tür adı tanrı yani, her tanrıya Allah denir çünkü Allah = Tanrı, birebir karşılığı. "Tanrı bir tanedir" diyerek islamın tanrısını gösteriyorsun işte. Diğer allahlar, yani diğer tanrılar yalan diyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 evet. ama dediğim gibi anlamsal olarak farklılar. bu kültürün doğurduğu bir şey. sadece kelime karşılıklarıyla anlaşılabilecek bir şey de değil. açıkçası ben de bu farklılığı osmanlı türkçesi hocamdan öğrenmiştim zamanında.. çok derinini bildiğimi iddia edemem. misal vav vardır arapça'da. "o" harfini karşılar. ama vav, aynı zamanda kuran'da da "o der ki" gibi ayetlerde geçer ve allah'ı temsil eder. o yüzden kutsal bir yanı vardır (zaten camii'lerde ve bir çok hat eserinde görebilirsiniz). derin anlamları vardır. burada vav'ı herhangi bir tanrı yerine de koyamazsınız. oysa "o" çok geneli karşılar kelime anlamı olarak. ama öyle değil işte, islam kültürüne işlemiş bir şey bu. ayrıca tüm yazıları bile okumadım. sadece kelimeyle ilgili tartışmada bir kaç post dikkatimi çekti. ondan yazdım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 racta, bir üstündeki mesajda kelimeyi şahadet örneğimi okursan daha iyi anlattım orada demek istediğimi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 olitere said: Cuce said: Rewendor said: Cuce said: allah yok demek sadece islamı ilgilendiriyo, tanrıyla ilgisi olmıyan bile dinler var. allah sadece islamın tanrısı. Aslında değil. Her şeyden önce Allah olarak kastedilen tanrı müslümanlık inancına göre bütün insanların tanrısı, yine aynı şekilde incil ve tevratta bahsedilen tanrıyla birebir aynı varlık. Yani Allah = Tanrı. İkincil olarak Allah bir özel isim değil, allah tanrı kelimesiyle aynı şey. Haliyle Allah yok demekle Tanrı yok demek tamamen aynı anlama gelir. Allah kelimesi arapçada "tanrı" anlamına gelen "Al İlah" kelimesinin zamanla ulamasından ortaya çıkan bir kelime, ve islam öncesinde de çok tanrılı hatta puta tapan arap dinlerinde Allah kelimesi tanrıyı betimlemek için kullanılıyordu. İslam ortaya çıktıktan sonra da Allah kelimesini (kendilerinde tanrı kelimesi yerine geçiyor) İslam'daki yaratıcı güce de kullanmaya başladılar, zamanla bölgedeki diğer dinler yok olunca sadece islamda kullanılmaya başlandı. üzgünüm ama müslimanlara göre allah yok diyince, zeus da yok demek olmuyo. dediğin gibi müslimanların ve arapların kullandığı bir terim allah, geri kalanlar özel isim olarak kullnıyo, hatta tanrı diyince zeus meus gibi "uyduruk" tanrılar ve hristyan birinin tanrı demesi gelir akla, allaha tanrı nadir denir türkiyedeyaratıcı güce inanan bütün dinler aslında aynı konsepte sahip.Biri adına allah değer diğeri zeus der. inan bana zeusla allah aynı konsepte sahip değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Rewendor said: racta, bir üstündeki mesajda kelimeyi şahadet örneğimi okursan daha iyi anlattım orada demek istediğimi. valla daha fazla ortaya koyabilecek bilgim yok dilbilimsel olarak, dediğim gibi bir şey iddia edemem. ve dediklerin bir noktada tutarlı, haklı da olabilirsin. ama zeus ile allah'ı bir tutman, anlamsal olarak çok alakasız geldi bana. yani arapça anlamlarını geçtim, türkçe'de bugün allah'ı zeus yerine kullanan var mı? dil organik bir şeydir biraz da, değişir.. mantıksal bağlar kurarak bir kişinin dediği bir lafı, dolaylı yoldan çarpıtmak olur bence yaptığımız allah'a zeus dersek.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Rewendor said: Allah bütün tanrıları kapsar, her tanrıya Allah denir çünkü Allah = Tanrı, birebir karşılığı. "Tanrı bir tanedir" diyerek islamın tanrısını gösteriyorsun işte. tanrı=ilah "tek tanrı"="el ilah"="allah" şeklinde tanımlamak daha doğru. Yani mainstream üçlemenin tanrısını allah olarak betimleyebilirsin (başka tek tanrılı din varmı bilmiyorum ama varsa bu listeye eklenebilir sanırım) Ama Zeus u Odin i Thor u filan allah olarak adlandıramazsın(çünkü onların ait olduğu inanç sistemlerinde başka tanrılar da var, tanrı daha çok bir tür(veya sıfat) gibi) Burdaki karmaşa tek tanrılı/çok tanrılı dinlerin farklarından kaynaklanıyo. Bakış açısını dengeleyemiyoruz o yüzden. Çok tanrılı dinlerde daha çok sayıda insanüstü varlıklar var. Birbirleriyle ilişki içerisindeler ve daha insansı takılıyolar ve güçleri limitli. Bu açıdan klasik anlamda bildiğimiz tanrıdan farklılar, daha çok superhumanoid gibi. Bu nedenle tanrıyı bir türü belirlemek için kullanabiliyoruz. Tek tanrılı dinlerde ise tanrı omnipotent ve her şeyden bağımsız olarak ele alınıyo. Bu nedenle iki tane tanrının varlığı düşünülmüyo bile. Haliyle "tanrı"="tek tanrı" anlayışı hakim. Sonuç olarak sıfat ve isim karmaşası ortaya çıkıyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Kandil lan bugün, allah tanrı zeus diye tartışacağınıza açın bi yasin okuyun. Sevgililer günü de şeytan icadı. Penguen de çok rererö. Amin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 yasin çok overrated. kevser biliyom ben o olmamı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Ractamainus said: ama zeus ile allah'ı bir tutman, anlamsal olarak çok alakasız geldi bana. yani arapça anlamlarını geçtim, türkçe'de bugün allah'ı zeus yerine kullanan var mı? dil organik bir şeydir biraz da, değişir.. mantıksal bağlar kurarak bir kişinin dediği bir lafı, dolaylı yoldan çarpıtmak olur bence yaptığımız allah'a zeus dersek.. tabii ki abes biraz, zaten özellikle uç örnek verdim ondan kaynaklı. Sadece tanrı diyince neye referans verdiğin hangi tanrıyı kastettiğin belli olmuyor, o yüzden Allah'ı özellikle müslüman tanrısı olarak kabullenip öyle kullanmak çok daha rahat bir yöntem. Aynı şey avrupada da var, adamlar god demeyi yeterli bulmadıkları için "Lord" diyorlar mesela tanrılarına. Ama düşünürsen onlarda da lord yönetici ünvanı, o kontekstte hristiyan tanrısı anlamına geliyor, bizde de islam kontekstinde Allah diyince müslüman tanrısı anlamına geliyor, ama bu esas anlamını yitirdiği anlamına gelmez. Terim olarak kullanımıyla orjinal kullanım farkı. ShadowFury said: tanrı=ilah "tek tanrı"="el ilah"="allah" şeklinde tanımlamak daha doğru. Yani mainstream üçlemenin tanrısını allah olarak betimleyebilirsin (başka tek tanrılı din varmı bilmiyorum ama varsa bu listeye eklenebilir sanırım) Ama Zeus u Odin i Thor u filan allah olarak adlandıramazsın(çünkü onların ait olduğu inanç sistemlerinde başka tanrılar da var, tanrı daha çok bir tür(veya sıfat) gibi) işte "tek tanrı" = el ilah diye bir şey yok. El ilah'ı (=the god) özellikle tek bir tanrıya referans verirken kullanırsın, the god gibi. Ama o referansındaki tanrı odin de olur zeus da, diğer tanrılar da. Ha çok tanrılı dinde anlaşılması daha zor tabii hangisi olduğu, "the god" dedim mi "which one" derler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 SeaGle said: Kandil lan bugün, allah tanrı zeus diye tartışacağınıza açın bi yasin okuyun. Sevgililer günü de şeytan icadı. Penguen de çok rererö. Amin. sen önce bu mesajın altında yazan imzanı açıkla bize. yok lan dur! bize de açıklama, orada bu postu açacaklar önüne.. "bu imza ne lan?" diyecekler. yaaa yaaaa. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Longshanks Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Loxias said: hz muhammedin babasının adı abdullah diyorum. hala islamın tanrısı = allah diyorsunuz. allah diye bi put var diye duymuştum (troll değil) bu konuda bilgisi olan var mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 alttan yiyince tırmığı bağırırsın artık erotik değildi o kadar diye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Bu Müslümanlar ne kadar kolay trolleniyor arkadaş. Hakaret falan da yok tabii ki, havadan nem kapmayın. Denildiği gibi belediyenin evrim yok sergisi ne kadar hakaretse bu da o kadar hakaret Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 valla benim bildiğim tek yol devrim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Longshanks said: Loxias said: hz muhammedin babasının adı abdullah diyorum. hala islamın tanrısı = allah diyorsunuz. allah diye bi put var diye duymuştum (troll değil) bu konuda bilgisi olan var mı? spesifik olarak bir put değil genel olarak putlara veriliyordu Allah ismi. İslam öncesinde de olan bir kelime, dediğim gibi. Adam kendi yaptığı puta tapuyor, tanrı olarak görüyor, haliyle de ona allah diyor, işi bitince putu atıyor ya da yiyor, sonra başka bir tane yapıp ona allah diyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Yıl 2011 millet atom çarpıştırıyo biz hala allah yok diyenleri çok pis dövecekler muhabbetleri yapıyoruz. Eğitim şart. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 allahları çarpıştıralım o zaman Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 zeus'la odin'i mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Odin eze eze alır gibime geliyor :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Ra ezer geçer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 ya bu arada sene 2011, millet atomu çarpıştırıyo, aya çıkıyo falan diyoruz ya.. ulan aynı millet öğle vakti kadın programına çıkan 15 yaşındaki "ben çocuk yapcam yeaaaağğ" diye zırlayan veledi de izleyip, üzerinden ahlak tartışması yapabilecek kadar geri(zekalı). e sene 2011'di hani? napcaz onu? bana atom matom demeyin beyler. sapıttırtmayın! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2011 Paladine Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar