DeaN Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 İdeolojiler sınırları olan, taraftarlarıyla değil, kendileriyle savunulması gereken kavramlardır. Bunu anlamadan ancak böyle sığ yorumlar yapılır. Bu forumda bazıları inatla bunu anlamak istemiyorlar, eyvallah. Öncelikle Sovyetler bir melek değildi. Dünyanın en güçlü iki kutubundan biriydi, var olan soğuk bir savaş söz konusuydu. KGB ile CIA'in birbiri ardında koşturduğu bir dünya söz konusu iken böyle sadece sovyetlerin baskı unsurlarını dile getirmek ancak halen soğuk savaş paranoyasını üstünden atamamış insanların işidir. Mad Man izledik, Amerika hep haklı ve iyiniyetli bir ülkeymiş: said: 1-Kızılderili soykırımları 1921 - Nikaragua işgali, 40 yıllık terör, 300'ün üstüne suikast 1945 - Japonya'ya atom bombası - 250.000 kişi ölür 1950 - Kore Savaşı - 2 milyon sivilin öldürülmesi 1956 - Küba'da, Batista ile 60.000 Küba'lının öldürülmesi 1961 - Küba'ya karşı domuzlar çıkartması 1965 - CIA ve Amerika ile işbirliği içinde bulunan Suharto'nun Endonezya'da 1.000.000 insanı batıya yakınlaşmak için öldürmesi ( Suharto Endonezya'nın doğal zenginliklerini batı şirketlerine açan adamdır. ) 1965 - Dominik'e çıkartma, 10.000 insanın öldürülmesi 1975 - Vietnam - Halkın üzerine ABD tarafından 638 bin ton bomba atılmış bir savaş - Milyonlarca ölü ve sakat 1970-75 - Kamboçya ve Laos'da 1 milyonun üstüne sivil ölüm 1973 - Şili'de Allende'ye karşı yapılan darbede 30 bin kişinin katli 1970-76 - Arjantin'in faşist generalleri ile Amerika'nın ortak müdaheleleri ve darbe sonucu 30 bin kişinin ölümü 1983 - Lübnan'a 14 bin amerikan piyadesinin katılımı ve 6.filoya ait gemilerin Lübnan'ı bombardımana tutması 1983 - Granada işgali, binlerce yurtseverin öldürülmesi 1989 - Panama - 5.000 panamalı öldürüldü Yugoslavya - NATO'nun kışkırtması ve karşı devrimci süreçlerle ciddi bir etnik çatışma ortamı yaratıldı, bir çok savaş tüccarı ortaya çıktı. 1991 - Irak - 100.000 sivilin katli Afganistan savaşı - Resmi rakam olarak +30.000 sivil deniliyor. Irak Savaşı - 1.000.000 sivil insan savaş boyunca hayatını kaybetmiş Eğer böyle tek taraflı sığ yorumlar içine girmeye devam edicekseniz, hiç yorulmayın, ben size çok manyak bir kaynak buldum. Bir adamın yazıp ortaya çıkardığı "gulag" kavramıyla, asla kanıtlanamayan rakamlarla, sığ görüşlü insanları çok güzel "anti-komünist" yapabilirsiniz, tepe tepe kullanın: İşte Sovyetlerin pis, lanet tarihi, Leverage'de de hep pis kaka diyorlar zaten: İşte pis, kirli, medeniyetsiz, allahsız o sovyetler http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Gulag_Prisoner_Stats_1934-1953.PNG/800px-Gulag_Prisoner_Stats_1934-1953.PNG Ha eğer sığ görüşlü olmayıp da, gulagların nasıl ortaya çıkarıldığını dinlemek istersen: Daha 1989'da Gorbaçovcu Politbüro Stalin döneminin "kurbanlarının" sayısını belirlemek için Bilimler Akademisi tarihçilerinden Prof. Zemskov, Prof. Dugin ve Prof. Hlevnyuk'a görev vermiş ve arşivlere göndermişti. Bu tarihçiler kesinlikle komünist değillerdi. Onların bulgularına göre 1921-1953 yılları arasındaki tüm dönem boyunca siyasal denebilecek suçlardan dolayı yaklaşık 4 milyon kişi çeşitli cezalar almıştı, bunlardan yaklaşık 800 bini idam edilmişti. Toplam kamp ve hapishane nüfusu en yüksek olduğu 1950 yılında bile 2.7 milyonu geçmemişti. Ancak bu sonuç on milyonlarca kurban isteyen kapitalist restorasyoncuları tatmin etmemiş ve bu nedenle araştırma sonuçlarının fazla yayılmaması sağlanmıştı. Daha sonra Yeltsin döneminde de yine arşivler güvenilir adamlara açıldı, ancak onların buldukları rakamlar da Yeltsincileri tatmin etmedi. Esasen bugün ABD'de bile anti-komünist olmakla birlikte birazcık bilimsel ahlaka sahip tarihçiler arasında eski abartılı rakamların hiçbir inanılırlığı kalmamıştır. Belki biraz daha sığ olmayı bırakabilirsin, işte o zaman da sana Amerikan Gulag'larından bahsedebilirim: Amerikan Gulagları Büyük toplumsal altüst oluşlar ve kendi toprağında savaş geçiren SSCB'deki hapishane nüfusunun en yüksek olduğu yıl 2.7 milyon olduğunu gördük. Peki acaba "özgürlükler ülkesi" ABD'de durum nedir? İşte burada durum gerçekten içler acısı: Bizzat ABD Adalet Bakanlığı verilerine göre 30 Haziran 2007 itibariyle ABD hapishanelerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sayısı tamı tamına 2,299,116 kişi. Hükümlülerin sayısı ise 1,528,041 kişi. Bunların % 96'sı bir yıldan fazla hüküm giymiş. Evet mutlak olarak ve nüfusa oranla SSCB'de mahkum sayısı daha büyük ama unutmayalım: Biz bugünkü barış zamanı ABD'sinden söz ediyoruz! Buna göre ABD dünyada nüfusa oranla en fazla hükümlü ve tutuklu bulunan ülkeler arasında ve bazen birinci sırada yer alıyor. (İkinci sırada bekleneceği gibi şimdiki kapitalist Rusya yer alıyor). Ayrıca ABD'de yaklaşık 750,000 hükümlü çeşitli işlerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyor. ABD'de asgari ücret saat başına 5.15 dolar iken, mahkumlar bazen saat başı 40 sente çalıştırılıyorlar, üstelik sigortasız olarak. Honda otomotiv işçisine saatte 20-30 dolar ödemek yerine aynı işi hükümlülere saati 2 dolara yaptırıyor. Konica fotokopi makinelerini saati 50 sente hükümlülere yaptırıyor. Kaliforniya ve Oregon hapishanelerinde üretilen tekstil Çinlilerle rekabet edebiliyor. Victoria's Secret iç çamaşırları Güney Carolina hapishanelerinde yapılıyor. Mahkum çalıştıran firmalar arasında TWA, McDonalds, DPAS, U.S. Technologies, Escod Industries, Microsoft, Dell, Toys R Us, vs, ayrıca Arizonalı çiftlik sahipleri yer alıyor.
Suark Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 melek ruslar çiçeklerle geldiler hep hiç sivil öldürmedi onlar, çok ciciler iyiler süper onlar neden? çünkü abd bi sürü insan öldürdü evet sebebi bu! madem bir taraf çok insan öldürdü diğeri melek olmalı
balon Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Cassiline said: balon said: bir sorun görüldüğünde uyarmak senin haddine değil. Ahahah gözden kaçmasın, adam kafa yapısının en mükemmel örneğini verdi. JonBovi said: abi adamda karakter haysiyet kalmamış artık kendini besleyenleri körü körüne savunmaktan gerçi benim köpeğimde aynı şekilde savunuyor beni, o kadar yemek veriyoruz, minnettar tabi Adamlar şöyle terbiyesizleşiyorlar, şikayet ediyorum polemiğe girmiyorum ben. Benim kafa yapım böyle çünkü. Olması gereken de bu. Şu kadar kişisiniz, düşüncenizi savunmaktan acizsiniz, ben napim. O değil konuyla alakalı kışkırtıcı zerre yorumum yok, fikrimi söylemişim, elinden oyuncağı alınan bebeler gibi bir titreme ağlama sarıyor hemen. Ağlıyosunuz sonra bir laf ettiğimizde doğru konuş, düzgün konuş diye. Benim yazdıklarım ortada, bana yazılanlar da. Ne zaman büyüceksiniz bilmiyorum ki
balon Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 seviyo musun yancıları ki her gelince yazıyosun? bilsem daha önceden tedarikli gelirdim.
dasaaa Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 conconccovi uyarıldı.. mesajları gizlendi açıktan da uyarımı yapayım.. bu gibi başlıklarda böle seviyesizliklere prim vermeyin. kendisi az daha sınırları zorlarsa gider zaten güzelce. bu gibi bişi görürseniz -hangi siyasi görüşe ait olursa olsun- şikayete basıverin.
balon Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Rewendor said: Ahahaha ahah sanırım bu fotodaki adam da arkadaşım bizzat. Kesin yürümüştür olayların içindedir o da.
deadwoll Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Abi bu ciddi ciddi akp halkla ilişkiler tarafından mı yazılmış? Gençlerin ODTÜ'de ne işi var? demişler mi? Yazık lan. Bir de bunu okuyup, ya azizim diyecek 10 milyon insan çıkar şimdi.
LathspeLL Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Hiçbir medya kuruluşunda haber yapılmaması inanılmaz. Yani konuya şöyle hızlıca baktımda bik bik edenler var arada. Hala daha neyin tartışmasını yapabiliyor bu insancıklar anlayamıyorum.
reyou Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Rewendor said: Ahahaha safhuashfu :D
Aket-Atum Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Rewendor said: Ahahaha eğer bu gerçekten AKP halkla ilişkiler ise vay halimize.
tinu Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Efrasiyab said: Bu üniversitelerde en büyük eylemleri TKP yapıyor. Aslında bir muhalefetin olması, ve hem medya hemde diğer muhalefet unsurları bastırılmışken bir muhalefet olması güzel bir olay bence. DTP militanı olan öğrenciler(!) duraklarda adam katlederken onlara birşey yapılmayıp bu yumurta atanlara yapılması ise tam bir komedi. Yalnız 68te sırf protesto ettiler diye Prag meydanına tanklarla girip yüzlerce öğrenciyi katleden ve Prag Baharı olarak bilinen faşizanlığı yapanda Komünist parti. Bence arkadaşlar isim değiştirmeli. Zira biraz tarih okuyan herkes bilirki, komünizmin hakim olduğu hiçbir ülkede bu derecede rahat protesto yapılamamıştır. İronik geliyor biraz açıkcası. Türkiye de çok daha güçlü bir sosyalist toplum çok daha güçlü bir sol muhalefet olabilirdi. Fakat bu pkk şerefsizi yüzünden maalesef Türkiye de sol bitirildi! özellikle 80 den sonra pkk nın ortaya çıkması sağ ve aşırı sağ partilerin de ekmeğine yağ sürdü, çünkü artık her sosyalist eyleme potansiyel pkk lı damgası vurdular! Halkın gözünde solcu = dinsiz = pkk lı oluverdi, sağ partilar pkk yı, kendilerine muhalif sol ideolojiyi yıkmak için kullandılar, pkk şerefsizi olmasaydı bu ülkede ki şimdiye kadar bitirilmemesinin bir sebebide budur! Türkiye de sol çok daha güçlü olabilirdi! 68'liler zamanında şimdi üniversitelerde de hala savunulan sosyalizm yapılmak istenen devrim, rusya daki komünizm için değildi, çok daha özgür ve demokratik tam bağımsız bir türkiye içindi, dünyada emperyalizme karşı verilmiş en büyük savaşlardan biridir kurtuluş savaşı, fakat 60 lardan sonraki sağ yönetimler emperyalizmin esiri oldular ve bu toprakları karış karış sattılar, 68'lilerinde bu gün hala üniversitelerde tam bağımsız türkiye diye bağıran sosyalistlerde buna karşıydı, cumhuriyeti yıkıp komünizm gelsin diye bir istek yoktu kimsede esas cumhuriyet anayasasını cumhuriyet devrimlerini yıkanlara karşı bir devrim isteğiydi. Başa dönersek tekrar ve tekrar söylüyorum pkk şerefsizi olmasaydı bu gün türkiyede sol çok daha başkar bir yerdeydi.
goldbären Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 balon said: gelmesinler de başbakana mı dalın ? Saçmasapan bir olaydan ülke gündemi etkilensin. troll desen başarısız. yandaş desen kolpa. ban vakti gelmiş arkadaşın
DeaN Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2010 @tinu Tarihin her döneminde sol, sosyalist ve sosyal demokratlar bu tür önyargılara, iftiralara maruz bırakılmıştır, bu yeni bir durum değil. Dolayısıyla milletin solcuya pkk'lı diye bakmasıda o solcunun pek de tınında değil. Açıp iki kitap okumadan, üretimin tarihsel şekillenmesinden bir haber, üzerine külliyat kitap yazılmış ( sadece sosyalizm için değil aslında liberalizm içerisinde, çünkü liberalizmde tarihde ilerici ve gerici olmuş, üretimde devrim gerçekleştirerek, toplumu şekillendirmiş bir düşüncedir. ), 18. 19. ve 20. yy'ı analiz edememiş insanların bu tür eleştiriler içerisinde bulunması gayet normal. Bu forumda bile "zamanın ruhunu öğrende gel" diyip, zeitgeist diyince belgesel olanından bahsettiğimi sanan, sosyal demokrasiyi savunurken, sosyal demokrasinin marksizmin revizyonist bir açıklaması olduğundan bir haber, Bernstein desen bilmeyecek, sosyal demokrasinin ve sosyal devletin marksizm değil kapitalizmin getirdiği bir fikir olduğunu sanan, marksistlerin alman felsefesi bilmesine şaşıran (ki marksizmin üç temel unsurundan biridir) insanlar varken, bırak halkın içinde de olsun bu önyargılar. Bu seni umutsuzluğa sürüklemesin, etnik sorunlar ile bazı feodallerin bundan beslenmesi karıştırılmamalıdır. Şöyle demişsin bu arada; 68 hareketinin sosyalizm getirmek gibi bir amacı olmadığını söylemişsin de, yok yahu? :D Başka yerde söyleme, gülerler adama katıla katıla...(buraya davut güloğlu cümleciği gelecek.) Bu arada HÖRRŞÖYY BÖÖDÖVÖÖ ÖLLACAK!
tinu Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 DeaN said: Tarihin her döneminde sol, sosyalist ve sosyal demokratlar bu tür önyargılara, iftiralara maruz bırakılmıştır, bu yeni bir durum değil. Dolayısıyla milletin solcuya pkk'lı diye bakmasıda o solcunun pek de tınında değil Solcunun pek de tınında olmayabilir de, bu iftiralar halkın gözünde oluşan önyargı, Türkiye'de sol'u bitirdiğide bir gerçektir. DeaN said: Şöyle demişsin bu arada; 68 hareketinin sosyalizm getirmek gibi bir amacı olmadığını söylemişsin de, yok yahu? :D Başka yerde söyleme, gülerler adama katıla katıla...(buraya davut güloğlu cümleciği gelecek.) Türkiye'deki 68 hareketi tabiki sosyalist bir akımdı fakat aynı zamanda kemalist bir akımdı da tam bağımsız türkiyeyi savunan kurtuluş savaşında emperyalizme karşı kazanılmış zaferi savunan bir akımdı. Ben buna pek gülceklerini sanmıyorum en azından benim 68 kuşağından tanıdığım kişiler böyleydi! Ben bunu söyledim yukarda! 68 gençliği anayasayı yıkıp yerine komünizm mi getireceklerdi diyorsan denizleri idam sehpasına gönderenlere inanıyorsun demektir :) Hatta demek istediğimi biraz daha açarsam, 68 kuşağının çıkış noktası kemalizm in anti emperyalist duruşuydu, kurtuluş savaşı ile kazanılmış tam bağımsızlık, emperyalizme boyun eğmeyen kuvvayi milliye ruhu zaten bunu hem savunmalarında hem yaptıkları eylemlerde gösterdiler söylediler, fakat bunun yanında 68 liler mustafa kemal ile başlayan bağımsızlık devriminin işçi sınıfının sosyalist devrimiyle de tamamlanacağına inanıyorlardı. ve bütün mücadeleleri de bunun üzerineydi.
tinu Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 bu arada hazır konu açılmışken devrimden sonra :)
Buddha Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 @Pipet Ordan 2 kelimeye bakıp Nihat Doğan'la trolluyorsun ha :) En azından adamın bir kaç videosunu biliyorsun ben o playe basmadım basmamda. Troll'ü bile komik değil o herifin. AKP'ye bir konuda istemsizce sempati duyuyorum. Adamlar kankusturuyorlar. Ve şuan AKP'nin yaptığı on yıllardır önceden bir şekilde güç iktidar elde etmiş diğer grup ve şahısların yaptığından farksız. Ve şimdi açıkçası AKP ile beraber biribirini yiyen Üniversite'lerde daha önce kendisinden farklı görüşü savunduğu için bizzat o öğrenciler tarafından dayak atılan öğrenciler AKP karşısında ağlayıp zırlayıp bize bomba atıyore polisler demelerine bayılıyorum. Adaleti hep kıçımız sıkıştığında hatırlıyoruz demokrasi zırvalıklarınıda. Bırakın abi bu ayakları. Sevmediğin fikir şiddetle karşılaştığında oh olsun o polisin jopuna kurban diyorsun sen yediğinde zırlayıp kıyameti koparıyorsun. Merak ediyorum ne zaman bu ülkede insanlar başkalarının fikirleriyle uğraşmayı bırakıp kendi fikirlerini sorgulayacaklar. Çünkü herkes bir fikrin kurbanı olmuş ve başka fikirlerle savaşıyor. Ya herkes doğru söylüyor yada bu ülkede herkes kafayı sıyırmış abi.
Buddha Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Evet 2. paragraf biraz sadistçe olmuş ama "Öldürmenin kötü olduğunu öldürdükten sonra anlayanlardanız" biraz. Dedim ya istemsizce ama böyle tecrübelerle ülke bazı alışkanlıklardan bıkar ümidi benim ki. Aslında sadist değilimdir :) Bazı boş ümit diyor sanki haklılarda, ama ne yapalım uzaktan izleyince bile ükeyi, adamın piskolojisi bozuluyor. Herhangi bir kola örgüte üye olmaya bile gerek kalmadan :)
DeaN Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Ben şunu anlayamıyorum. Bir fikir edinmek neden insanlara kötü geliyor. Bir insan, kendini kanıtlamak ve kendine ulaşabilmek için muakkak kişisel tercihlere ve bir dünya görüşüne sahip olur. Buna rağmen birileri çıkıpda nasıl oluyorda fikirlere sahip olmayı kötüleyebiliyor anlayamıyorum. Fikirler çatışıyor deniliyor. E herhalde çatışacak. Fikirler çatıştıkça yeni fikirler üretebilecek, eski fikirler etkinliğini kaybedecek. 80 sonrası bizim, 90 sonrası dünyanın düştüğü şu duruma bakın...
Buddha Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Bu ülkede fikirler yüzünden insanlar ölüyor hocam. Bu ülkeden peşinden koşulan fikirler yüzünden insanlar ekmek peşinde koşmayı bırakıp kahvelerde siyasetçilik oynamaya başladı. Dağlara çıkmaya başladı. Mecliste birbirlerini yumruklamaya başladı. Kendini allahın savaşçıları sananlar inanları öldürerek yargılamaya başladı. İnsanların dini inançlarına saldırılmaya başlandı (Dinsiz biri olarak söylüyorum bunu). Kitaplar yasaklandı. Ve o kitaplar yasaklanırken o fikre karşı duran vatandaşta bu durumdan memnundu. Zaten kitabı yasakalyan işin üzücü tarafı değil buna doğru gören vatandaşlardı işin üzücü tarafı. Ülkede her halt oluyor. Ve en kötüsü bu haltların olması değil. Bu fikir kölelerinin bu haltları savunmasıdır. Bu ülkede herşey savunuluyor illa bir KESİM tarafından. Bu kadar agresif fikir çatışmaları içine giren dünya görüşleri, hiç bir halta yaramaz. Bu ülkede kaç kişinin kendine özgü bir dünya görüşü var merak ediyorum. Evet eğitim almış insanlarda dahil. Eğer bir yerde fikir kavgası varsa orda ki fikirler kimseye ait değildir. Birilerine aittir elbet ama o kişilere değil. Fikir alışverişi varsa işte burda bana en zıt dünya görüşüne bile saygı duyarım. Çünkü istediği kadar zıt olsun sorun olmaz. Sürekli herşey değişiyor. Bana 1990 sonrası falan diyorsun 2010 oldu. Çok şey değişti. Ama herkes hala fikir fanatikliği yapıyor. Ve bu fikirlerin büyük bir çoğunluğu kendilerine ait bile değil. Bir fikri özümseyebilirsin ama fikrin fanatiği oluyorsan orda ki fikir çatışması bir halta yaramaz. Bu ülkede demokrasi hep güç kimdeyse onun fikirleri ideolojisi oldu. Ama ben her fikre saygı duyan her ihtiyacı azınlık çoğunluk ayırt etmeden karşılayan bir sisteme ancak demokrasi diyebilirim. Oda bu ülkede yok. @Dean Anlamadığım o söylediklerimden nasıl dünya görüşü olmayan fikirleri olmayan fikir alışverişinde bulunmayan ot bir birey anladın? Oysa ben orda fikirlerin peşinde koşan koyunlardan bahsediyordum. Şimdi sen bana diyorsun ki bu dünya görüşü olmayan insandır. Bu söylediklerimin hemen üstüne. Oysa ben öle bişey kastetmedim. Ne yani dünya görüşünden orda bahsettiğim hiç insanların hiç süzmediği direk kabul ettiği ve hiç süzmediği için karşıt bir görüşte hemen saldırdığı fikirler dünya görüşü mü oluyor?
Buddha Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Şu başlık bile ülkede fikir alışverişinden çok paylaşımdan çok sidik yarıştırıldığının kanıtıdır. Benim fikrim senin kini döver. Dünya görüşü? fikir çatışması? Ego çatışmasından başka birşey göremiyorum ben.
/Escobar Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 ODTÜ'deki ögrenci olaylarini devrimci görüsünü empoze etmek icin kullanmasa bazilari burda.. Acaba yeni bir haber var mi, sansürlü medyada duyamadigimiz baska seyleri bulan okuyan buraya yazmis mi diye geliyoruz, sadece For the Gezmis eksik kalmis yazilmayan..
Pipet Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 Mesaj tarihi: Aralık 17, 2010 ::budha yazdıkların acayip çelişiyor birbirleriyle, o yüzden o videoyu atmıştım zaten bizahmet izle anlarsın mesajımı.. thnx
Öne çıkan mesajlar