sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 viktor vakit bulunca sana neden KEYNES=FAIL olduğunu anlatacağım. bye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 hizmet/servis sektörü konusunda zaten Türkiye dünyanın en gelişmiş yerlerinden biri, hani kapitalizmden komunizmden falan bağımsız, ABD'den de daha iyi, Avrupa'dan da, Azerbaycandan Rusya'dan da. Değerini bilmiyoruz ama hakikaten bayağı iyi hizmet sektörümüz var. (Türk telekom hariç, onu dahil edersek tek başına ortalamaya kadar indiriyo zaten bizi de) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 ya evet gözünü sevdiğimin ülkesi. Abi işte topraklarında x y z petrol zart zurt olmayacak işte. Böyle olunca kalıcı özellikler geliştiriyorsun, al hizmet bizde turizmden öte gelişmiş bişi herhalde. Ve çok iyi abi , nereye gitsem beğenemiorm bu yüzden. ya da beğendiğim yerin işletmecisi türk çıkıyor :). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Trias Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 aslında normal, 10-20 kişi arasında bir kaç sosyalizm savunan olacak tabi. bunda 20 yıl önce çok daha fazlaydı. Saatlerce tartışır en başa dönerdik. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mortyr Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Viktor said: Mortyr said: Viktor said: sosyal develt kavramini komunizmden cok keynese borcluyuz adam diyorki bakin gerizekali lasazcilar, simit satmaktan aciz adam simit efendi halk fakir olursa, fabrikalarda essek gibi calisir evine gidemesse, genc yasta tukenir geberirs o degil sen kaybedersin cunki senin urunleirni uzaylilar tuketmiyor circular flow diye bisi var salalmadgiiniz diyor http://www.people.eku.edu/ruppelf/Eco230/circularflow.gif senin calisanin baska firmalarin tuketicisi, baska firmalarin calisanalri senin tuketicin, bu adamalrin alim gucu ne kadar yukselirse sizde o kadar cok kazanirsiniz, onlar tukettikce sizin akr artar onlara daha cok maas verirseniz bu defa onlar dahada tuketir geri kazaniminiz cook daha fazla olur spiral gibi buyur ekonomiler diyor klasikciler ise diyorki yok efendim gerek yok ekonomi kendi kendini dengeler karisma sen, eski kafaya iste kapitalizmin varligi icin sosyal develt gereklidir, vatandasa tuketim gucunu veremez isen firmalar ka-za-na-maz o yzuden misal su son krizde pek cok hukumet vatandasina hediey ceki gibi para dagitti, japonya misal 200 dolar civari bi odeme yapti vatandas bunu harcadi firmalar vatandastan akzandigi parayi harcadi 200 dolar done done 400 oldu ekonomiye hacim kazandirdi tabi bunlar karisik seyler, hala lasaz diye gezen adamlarin oldugu forumda filan zor bunlari anlatabilmek hehehe o grafiği lise ekonomi kitabından mı aldın hahahahahaha anlatamazsın bu kadarcık bilgiyle zor tabi lisede ekonomi okutmiyrolar, aga uzgunum o kadar para kasicagina keske aciktan liseyi bitirseymissin, daha cok katkisi olurmus en azindan bosuna oksijen tuketmezdin Ben Cenevrede okudum liseyi, bizde vardı ekonomi. Türkiyede sana anca üniversiteye geline bi econ 101 verdiler diye amma havalanmış bi tarafın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 daha kötü ya, sen o kadar cenevrelere git oku, burada econ 101 öğrenen adamdan az anla, yazık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 "Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler." 1. Madde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi. Bu insanlar eşitmidir diye sorgulanan hadiseye istinaden copy pastladım buraya. 2500 yıllık bir çatışmaın ardından bu madde bir çok devlet tarafından kabul edilmiştir. Başlangış noktasını yunalı filozoflardan alıyorum. 2500 yıl önce atılan bir fikir niahyetinde kabul ediliyor İnsanlar temelinde neden eşittir sorusuna en güzel cevap oradadır. Çünkü düşünebilen bir canlıdır, akıl ve vicdana sahiptir. Varlığının farkında ve herşeyden öte ben kimim diye kendine soru sorup aynı zamanda varlığınıda sorgulayabilen bir canlıdır. İşte bundan dolayı bütün insanlar temelinde eşittir. Sizin gibi eşitliği sözlük kavramı ile ele alırsak evet eşit değiller ama bu farkılıklar temelinde birinin diğerini, ezmesi veya sömürmesi için bir sebep değildir. Bizde zaten insanlar eşitdir derken esas demek istediğimiz bu. Yoksa bir ilkokul çocuğuda insanların birbirlerinden farklı farklı olduklarını bilir. Ama temelinde, acıkan, zıçan, yeri gelince korkan, zırlayan ve birbirimize ihtiyaç duyan canlılarız yok birbirimizden farkımız yani merak etmeyin eşitiz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 insanların eşit haklara sahip olmasıyla eşit olması aynı şey değil onu diyoruz biz :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hao Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2010 zenginin malı, züğürdün çenesi hikayesi olmuş burda. iyi geceler :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Uzun Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Birakin onu bunu adamlar artik sistemi oturttu. Agzini acani kapatiyorlar. Bari internette istedigimiz kadar konusalim, bilinclenelim. Birakin kavgayi sosyalist, lise mezunu, ekonomi vs. Hala Avrupa Insan Haklari Bildirgesini (Irk ci avrupanin dayattigi ilkeler )savunuyoruz, icinde azinliklara hak tanimayan kanunu. Avrupa gelip bize insan haklarini savunun, sizin ulkenizde boyle birsey yok diyor. Avrupada yasiyanlara soruyorum: Insan Haklarindan En ufak bir sekilde yararlanabilmisler mi yada Turk olduklari icin bi mutluluk duymuslar mi ? Hala Ozellestirmeleri konusuyoruz. Ati Alan uskudari gecti !! Adamlar satti satacaklarini, kolelestirdiler artik turkiyeyi. Kimse cikipta iyi oldu, yabanci sermaye cart cur demesin. Hala Milletler Cemiyetine girmeye calisiyoruz, Ki alminmiyacagimizi BAGIRA BAGIRA soyledikleri halde! Hala Ermeni Soykirimini konusuyoruz, Ki hicbir zaman olmamis birseyi. Sirf Tazminat ve Toprak koparabilmek icin dayatilmis soykirimi. Birakin artik gercekleri gormezden gelmeyi. Daha kendi aramizda bile anlasamiyorken biz nasil olukta durucaz Avrupanin karsisinda. Turk un turkten baska dostu yoktur diyecem ama Turkun turkle kavgasi bitmedi ki soyliyeyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeaN Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Rewendor said: Şu bayağı büyük bi palavra hahttp://forum.paticik.com/posting.php?13,edit,5160832. İnsanlar eşit falan değil. Evet bunda eğitim, çevre koşulları, yetiştirilme vs de etkili ama aynı şekilde genetik olarak da fark var. İstediğin kadar iyi yetiştir, bir insanın boyunu da iq'sunu da yapısını da belli limitlerin üzerine çıkaramazsın, çünkü kodu öyledir, yapısı öyledir. İşi kadere madere vurmaya gerek yok, bilimsel olarak eşit değiller başta, boşa laf salatasıyla "sırf eğitim çevre faktörü" demek işin kolayına kaçmak oluyor. Sırf şu paragrafınla zaten tüm argümanlarının güvenilirliğini bitirdin baştan. İnanılmaz, hatta bilgi zaten beynimizde mevcut, biz onları keşfediyoruz öyle değil mi? Bu bakış açısıyla zaten, varlıkların ve fenomenlerin bilinç dışında özgür olarak var olduğunu savunan bir düşünceyi anlamanı bekleyemem senden. Ama sen yinede ilk olarak, genetik olarak sahip olduğumuz bilinçin ne işe yaradığını bir sapta. Şayet, genetik olarak aktarılan bilinç, bizim bilgi fonksiyonlarımızla alakalı değil, aksine yaşamsal fonksiyonlarımızla alakalı bir durum. Yaşamak için var olan temel bilgilerin aktarıldığı bilinç o dediğin. Şayet dediğinde haklı olsaydın, bilgi kaynağı ve iletişim arttıkça, insanın beyninin daha fazla çalışma gücüne sahip olduğu gerçeğini de yok sayman gerekirdi. Ayrıca araştırmalar, dil yeteneği güçlü olmayan ve iyi bir iletişime sahip olamamış insanların, daha ilkel bir yaşam sürdüğünü ortaya koyar. Kısaca yaşamsal fonksiyonların dışında üretilecek bilgi kaynağını ve üretilen bilgileri insan, dil ve algı yardımı ile çevre koşullarına göre tepki vererek geliştirir. Aksi halde gel tarzan deneyi yapalım senle, o çocuk bir hayvan gibi mi yetişecek, yoksa az çok alet yapabilecek mi, üretim gerçekleştirebilecek mi? Yanılmayalım... Rewendor said: insanların eşit haklara sahip olmasıyla eşit olması aynı şey değil onu diyoruz biz :) Eşit haklara sahip olabilmek için, eşit olmak şart. Ama bu eşitliği "herkes aynı giyinecek, aynı şeylere sahip olacak, hatta karılarımız bile ortak" diye düşünüyorsun nedense. Tabi siz halen sosyalizmin size aynı elbiseleri giydireceğini, aynı davranışları adapte etmeye çalışacağını düşündüğünüz için bu kadar saçma sapan bir mantık ortaya koyuyorsunuz. Sosyalizm insanları bir robot yapma amacı güden bir düşünce değil. İlk önce şunu anla. Şayet öyle olsaydı, siyahıyla beyazıyla, kürdüyle, Türküyle her kesimden taraftar bulmaz, birleştirici bir unsur olamazdı. Sosyalizm tamamen eşit olmanla değil, eşit haklara sahip olmanla alakalı bir durum. Yani verdiğin örnek yine yanlış, tıpkı Wright kardeşlerin uçağı örneğinde ki gibi. Özgürlük temalı şu korkularını yık bi zahmet, şu amerikan game developerların soktuğu fikirleri biz düzeltmeye çalışıyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buddha Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Trias said: aslında normal, 10-20 kişi arasında bir kaç sosyalizm savunan olacak tabi. bunda 20 yıl önce çok daha fazlaydı. Saatlerce tartışır en başa dönerdik. :) AHAHAHAHAHAHAHAHAHAH :D Bişey değişmiyor abi entellektüel bir eğlence olsun illa sosyalist gerekmiyor :) Artık eskisi gibi bir kaç ist yok bir sürü var :) Eskiden solcu sağcı konuşurdu söz hakkı zor düşerdi. Artık hiç düşmüyor sürüyle var. Birde artık kimse "Bu domatesin diyatı ne olacak" diye tartışmıyor sadece. Yada "Emekliye zam ne zaman gelecek" gibi. Artık "Afrikadaki çocukalra ne olacak". "Filistinden ambargo kalkacak mı?". "Obama Amerika'daki ekonomik krizi çözecek mi?". "Küresel ısınma ne olacak nasıl soğutacaz tekrar bunu?". "İstanbula yeni köprü yapılacak beton yığınına döndü şehir" sanki biri sormuş ona. Özellikle üniversiteye adım attı mı herşey değişiyor. Müthiş bir fikrini açıklama ispatlama çabası. Tartışacak şey çok abi :) Sosyalistler bir başka oluyorlar ama şimdi herkes bişey :) Birde artık herkes fanatik gibi tartışıyor. En basidinden siyasiler tam komedi. Kenar mahalle dedikoducuları gibiler. Ya abi sen kendine ne yaptın? Afirkalı çocuğu kurtacan. Yok takdir ediyorum çok güzel bişey bu kadar duyarlılık. Ama iş kendi zihninden kaçış olunca ki öyle, adamın canı sıkılıyor böyle teranelerde :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BiTcH_oFBaT Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Garanti'nin %35 i GE'nin. Onlarda satıyor hisselerini. Tek alıcı var ispanyollar. Bunu kendileri sattı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Trias Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Dean Rewendor'un "insanlar eşit değildir" kavramını pek anlayamamış. Ben de Rewendor'a katılıyorum. Bir kez daha okusun. @Buddha, herşey forumlarda tartışılmaya başlanınca zevki kalmamış, belki hala üni. de yaptığımız gibi king oynarken tartışma yapanlar kalmıştır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Mortyr said: Viktor said: Mortyr said: Viktor said: sosyal develt kavramini komunizmden cok keynese borcluyuz adam diyorki bakin gerizekali lasazcilar, simit satmaktan aciz adam simit efendi halk fakir olursa, fabrikalarda essek gibi calisir evine gidemesse, genc yasta tukenir geberirs o degil sen kaybedersin cunki senin urunleirni uzaylilar tuketmiyor circular flow diye bisi var salalmadgiiniz diyor http://www.people.eku.edu/ruppelf/Eco230/circularflow.gif senin calisanin baska firmalarin tuketicisi, baska firmalarin calisanalri senin tuketicin, bu adamalrin alim gucu ne kadar yukselirse sizde o kadar cok kazanirsiniz, onlar tukettikce sizin akr artar onlara daha cok maas verirseniz bu defa onlar dahada tuketir geri kazaniminiz cook daha fazla olur spiral gibi buyur ekonomiler diyor klasikciler ise diyorki yok efendim gerek yok ekonomi kendi kendini dengeler karisma sen, eski kafaya iste kapitalizmin varligi icin sosyal develt gereklidir, vatandasa tuketim gucunu veremez isen firmalar ka-za-na-maz o yzuden misal su son krizde pek cok hukumet vatandasina hediey ceki gibi para dagitti, japonya misal 200 dolar civari bi odeme yapti vatandas bunu harcadi firmalar vatandastan akzandigi parayi harcadi 200 dolar done done 400 oldu ekonomiye hacim kazandirdi tabi bunlar karisik seyler, hala lasaz diye gezen adamlarin oldugu forumda filan zor bunlari anlatabilmek hehehe o grafiği lise ekonomi kitabından mı aldın hahahahahaha anlatamazsın bu kadarcık bilgiyle zor tabi lisede ekonomi okutmiyrolar, aga uzgunum o kadar para kasicagina keske aciktan liseyi bitirseymissin, daha cok katkisi olurmus en azindan bosuna oksijen tuketmezdin Ben Cenevrede okudum liseyi, bizde vardı ekonomi. Türkiyede sana anca üniversiteye geline bi econ 101 verdiler diye amma havalanmış bi tarafın AHAHAHAHAHAHHA YAR GI Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Rewendor said: insanların eşit haklara sahip olmasıyla eşit olması aynı şey değil onu diyoruz biz :) Bizde insanlar arasındaki bazı farklılıkların temelinde onların eşit olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini belirtiyoruz. @uzun "Hala Avrupa Insan Haklari Bildirgesini (Irk ci avrupanin dayattigi ilkeler )savunuyoruz" Adamlar doğrusunu söylemiş kendileri bunu uygular veya uygulamaz ayrı birşey. Ben inançlı biri değilim ama kuranı açıp okuduğum vakit içinde bir çok doğru ile karşılaşıyorum. Yani sezarın hakkını sezara vermek lazım. @Dean Şapka çıkartıyorum çok iyi ifade edebiliyorsun durumu. Bilgi sahibi olduğun içinde fikir sahibisin. Sağ sol kavramı türkiyede laçka edildi ben kendimi bir solcu yada sosyaslit olarak görmüyorum, böyle nitlendirmeler ve ismim başına konulan sıfatlardanda zaten nefret ederim, solcu, fenerbahçeli, doktor, öğretmn vs. alternatifler arasında en iyisine yönelmeye çalışırım hep akıl ve mantık çerçevesinde. Genel menfaat açısından sosyalist sistem kapitalizmden daha çok şey vaat ediyor ve daha adil. Merkeze insan koyuyor, kapitalizmde merkeze sermaye yi alır. Talep edilmeyle ilgili birşey insanlar bunu talep edecek hale gelmedi daha herşey zamanla olacak. Birde bilmeyenler için Sağ sol un ortaya çıkış sürecinide aktarayım. 1215 de ingilterede feodal beyler krala karşı ilkez bazı ayrıcalıklar elde etti magna charta ile. Böylece ilk kez tarihde bir kral kendi kendini sınırlamış oldu. Değişiklikden yana kesim toplanılan yerde sol tarafda oturdular, kral taraftarı muhafazkar kesim ise değişimden yana olmayan kesim sağ tarafda oturdu. Bu tarihden itibaren sol hep değişimin ve özgürlüğün sembolü oldu, sağ kesim ise muhafazakar var olan sistem yanlısı ve değişim karşıtı tarafı sembolize etti. Sol, sağ tarafından hain, dinsiz vs olarak nitelendirildi, sağda, sol tarafından faşist, baskıcı ve geri kafalı olarak nitelendirildi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Uzun lafın kısası, insanlık kölelik den kalkdı, insan hakları temelli demokratik cumhuriyetlere (sosyal devlet, laik devlet hukuk devleti de olmaz ise olmazıdır) kadar geldi. Bütün bunlar mücadele ile oldu, insanlar talep etti, savaşdılar ve elde ettiler. 2500 yıllık bir süreç diyebiliriz. İnsan doğası gereği bir noktada yeter diyip daha iyiye yöneliyor. Değişim kaçınılmaz, zaten beni tarih doğruluyor başka argüman sunmama gerek yok. Sonraki durak sosyalizm olur. Ondan sonra başka birşey, ondan sonra başka birşey daha iyiye doğru devam eder. Bu kaçınılmaz birşey. Solcuların yaptığı hata yani daha doğrusu bu sol terör ögütlerinin hatası süreci hızlandırmaya çalışmaları halkın desteğini almadan devrim vs yalan. Sağ kesimin hatası durumu tamamen yadsımaları ve karşı gelmeleri ve süreci geciktirmeye çalışmaları ama değişim talep edilince buda yalan olacak. İnsanlar artık yeter dedikleri vakit zaten değişimde bir anda olacak, bakınız fransız ihtilali bakınız 1800 lerdeki işçi ayaklanmaları vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeaN Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Law haklı. Yani sosyalizm kendi şartları oluştuğu zaman elbet gelecek, bu kaçınılmaz çünkü üretim metodları geliştikçe sistemlerde değişmek zorunda. Dünyada hiç bir şey durağan değil. Gün gelicek kapitalizm çökecek, insanlara ( ya da kendi sınıfına ) cevap veremez hale gelecek ya da bir karşıtlık yaratacak kendisine, sosyalizm gelecek. Daha sonra sosyalizm insanlığa cevap veremeyecek, belki komünizm belki başka bir sistem gelecek. Tarihte de böyle olmuştur. Diyalektik yasalara göre kaçınılmaz son budur. Ancak şu bir gerçektir ki, sosyalizm kapitalizmin bir üst ekonomi modelidir. Kapitalizm üstüne sosyalizm kurulur. Rusya'da sistem çöktüyse bu sosyalizmin sonu değildir. Sadece bir deney yapılmıştır, o deneyden şu sonuç çıkarılmıştır; "şartlar daha oluşmadı". Sosyalizmin kendisi bilimle alakalı bir durum olduğundan, şu örneği versek yanlış olmaz; bir bilim adamı ilk deneyinde başarısız oldu diye yanlış mı kabul etmeli çalıştığı projeyi? Elbette hayır, neden öyle oldu diye bir sorgulamaya, araştırmaya geçer. Bu olaylara böyle bakmak lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Trias Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 @dean law haklı. Ama üretim teknolojileri geliştikçe sosyalizm gelme ihtimali iyice düşecek. Sınıflar arası fark daha da artıcak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Sınıflar arası fark artarsa süreç hızlanır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 150 senedir çökemedi gitti kapitalizm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 DeaN said: İnanılmaz, hatta bilgi zaten beynimizde mevcut, biz onları keşfediyoruz öyle değil mi? Bu bakış açısıyla zaten, varlıkların ve fenomenlerin bilinç dışında özgür olarak var olduğunu savunan bir düşünceyi anlamanı bekleyemem senden. Ama sen yinede ilk olarak, genetik olarak sahip olduğumuz bilinçin ne işe yaradığını bir sapta. Şayet, genetik olarak aktarılan bilinç, bizim bilgi fonksiyonlarımızla alakalı değil, aksine yaşamsal fonksiyonlarımızla alakalı bir durum. Yaşamak için var olan temel bilgilerin aktarıldığı bilinç o dediğin. Şayet dediğinde haklı olsaydın, bilgi kaynağı ve iletişim arttıkça, insanın beyninin daha fazla çalışma gücüne sahip olduğu gerçeğini de yok sayman gerekirdi. Ayrıca araştırmalar, dil yeteneği güçlü olmayan ve iyi bir iletişime sahip olamamış insanların, daha ilkel bir yaşam sürdüğünü ortaya koyar. Kısaca yaşamsal fonksiyonların dışında üretilecek bilgi kaynağını ve üretilen bilgileri insan, dil ve algı yardımı ile çevre koşullarına göre tepki vererek geliştirir. Aksi halde gel tarzan deneyi yapalım senle, o çocuk bir hayvan gibi mi yetişecek, yoksa az çok alet yapabilecek mi, üretim gerçekleştirebilecek mi? Yanılmayalım... Kusra bakma ama şu mesajın baştan sona cehalet dolu, tamamen cahilce. "bilgi" ile zeka aynı şey değildir bu bir. genetik olarak aktarılan bilgiyle genetik olarak sınırlanan zeka da aynı şey değildir bu da iki. Her insanın zeka potansyeli eşit değildir. Herkesi yeterince eğitirsen Einstein yaratamazsın, herkesin belli limitleri var. Genetik kodun senin atıyorum 130'la 150 iq arasında olacağını söyler, aradaki olasılık çevreye kalmıştır. sen istediğin kadar çabala 151 iq'ya çıkamazsın. Bir başkası için bu sınır daha yüksek ya da daha düşük olabilir. Daha bilgi ile zekanın farkını ayırt edemiyorsun, yetmezmiş gibi zeka sınırlamalarında genetik bilimini yok sayıyorsun, seninle nasıl tartışalım yahu? En basit bilgiden bile yoksun körleme konuşuyorsun. zekayla bilgiyi bir tutmak nasıl bir mantıktır? Bak sana şöyle bir örnek vereyim, "bilgi ve zeka tamamen ayrı şeyler bunu unutma" baştan uyarayım da. Genetik olarak annene babana ailene göre senin boyun da kodlanmış. Anne tarafın 1.50 baba tarafın 1.65'se, sen de atıyorum 150-170 arası olabilirsin ancak. 1.50 mi olacan 170 mi orası çevresel faktörlere ve gelişim sürecindeki fiziksel eğitimine bağlı, ama ne kadar bu yönde çalışırsan çalış asla doğal yollarla 1.90 olamazsın. Hah işte zeka da tamamen aynısı. Kısaca başkasına akıl vermeden önce bir zahmet üzerinde konuştuğun konu hakkında biraz bilgi ve fikir edin. Merak etme "genetik olarak aktarılan bilginin ne ile alakalı olduğunu" yıllar önce saptadım ben, ama sen "bilgi nedir, zeka nedir, aralarındaki ilişki ve farkları nedir, neden zekadan bahsedilirken ben alakasız şekilde işi bilgiye yontmaya ve utanmadan bununla bilgiçlik taslamaya çalışıyorum" onu saptarsan sorun kalmayacak :) Ha bu arada Wright kardeşler örneğini de gayet doğru bir şekilde açıkladım, bu diğer örneğim de doğruydu. Tabii anlayana... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 abicim bi adama cevap verdin, sosyalistleri sildin attın bir kalemde. eminim bi sürü adam vardır sosyalist seni, beni soluksuz bırakır bu tartışmalarda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 vardır elbette, yoktur demiyorum. mutlaka vardır hatta. ama genel gözlemimi, kendi tecrübelerimden elde ettiğim sonucu söyledim. yine de kaldırayım tartışmayı amacından saptırmamak için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2010 acaba ekonomi doktorasını kabul mü etsem lan yeter artık herkes kafasına göre sallıyo bilader. onun da modellerini çalışıp geleyim bence çalışırsam sosyalist rejim daha iyi çıkacak eminim öyle hissediyorum sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar