Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Son bin yılın en sert kışı kapıda

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

said:
Atlas Okyanusu’ndaki Gulfstream sıcak su akıntısının hızının yarı yarıya azalması nedeniyle bilim adamları, “Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk rüzgârlar sıcak hava tarafından kesilmeden Avrupa’ya ulaşacak, bu da kıtayı soğutacak” görüşünü ortaya koydu.

Meteorologlar, yaklaşan kışın Avrupa’nın son bin yılda yaşadığı en soğuk kış olacağını açıkladı. Uzmanlar, Kuzey Avrupa iklimini ılımanlaştırarak yaşanabilir kılan Gulfstream sıcak su akıntısının hızının yarı yarıya azalmasının ardından, önümüzdeki kışın tahminlerin çok üzerinde soğuk geçeceğini bildirdi. Bilimadamları, Gulfstream sıcak su akıntısının güçlü olmamasının, Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk rüzgarların sıcak hava tarafından kesilmeden Avrupa’ya ulaşacağı anlamına geldiğini bunun da kıtanın kış mevsimini son bin yılın en soğuk kışı olarak yaşayacağına işaret ettiği görüşünü ortaya koydu.

RUSYA ÖNLEM ALIYOR
Yaz boyunca aşırı sıcaklar nedeniyle birçok can kaybının yaşandığı Rusya’nın bu kış kötü hava koşullarından en çok etkilenen ülke olacağı düşünülüyor. Ülkede kış ayları boyunca can kaybı yaşamamak adına hazırlıklara şimdiden başlandı. Polis ve sosyal görevliler evsizleri kapalı alanlara yönlendirerek, insanların donarak ölmesini engellemeye çalışacaklarını söyledi. Rusya’nın tüm şehirlerinde önemli kamu binalarının ısıtma sistemleri de şimdiden sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Özellikle başkent Moskova’da bataklıkların buharlaşması nedeniyle birkaç hafta boyunca şehrin üzerinde asılı kalan sisin, ısıtma sistemlerine zarar vermiş olabileceğinden endişe ediliyor.

‘Mini buzul çağı yaşanacak, ancak zamanı bilinmiyor’
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu (İTÜ Meteoroloji Müh. Öğretim Üyesi):

Körfez sıcak su akıntısının (Gulfstream) Batı Avrupa’yı ılıman hale getirdiği doğrudur. Sibirya ile aynı enlemde olmasına rağmen İngiltere ve İskoçya, bu sıcak su akıntısından ötürü daha ılıman iklime sahiptir. Buzulların erimesinden dolayı açığa çıkan tatlı suyun okyanusa karışması, akıntının yukarı enlemlerde batmasını engelliyor. ‘Yarından Sonra’ filminin senaryosu da bu olayı konu alır. Geçmişteki 20 bin yıl içinde bu sürecin 100 kere yaşandığı söyleniyor. İklim değişikliğinin bu bölgelerde mini buzul çağına neden olacağını biz de dile getiriyoruz bazen. Isınmanın bir etkisi de bu körfez sıcak su akıntısının durmasıdır. Ancak bu sürecin önümüzdeki 5 yılda mı 10 yılda mı ya da 20 yılda mı yaşanacağı bilinmiyor.

‘ŞÜPHEYLE BAKIYORUM’

Sıcaklıkları genellikle doğru tahmin eden Kolombiya Üniversitesi’nin İklim Tahmin Merkezi verilerine göre Ekim 2010’dan Mart 2011’e kadar baktığımda, merkezin uluslararası tahminine göre Avusturya, Almanya, Fransa, Hollanda, Polonya, İsviçre’de mevsim normallerinin biraz altında sıcaklıklar seyrederken, İngiltere’deki sıcaklık bu tabloda mevsim normallerinin üzerinde görülüyor. Yine Türkiye için de sıcaklıklar normalin üzerinde seyredecek. Bu nedenle habere biraz şüpheli bakıyorum.”

http://www.haberturk.com/dunya/haber/558542-son-bin-yilin-en-sert-kisi-kapida
Sosyal ağlarda paylaş

ahuahuahauhauhauhauhauhauhauhauhauhauhauhauhauhua

hacım biz küçük yerde büyüdük.. efenime söyleyim 19mayıs oldu mu sahada, 29ekim oldu mu törende olduğum için fotolara bakarak 29ekim'de bayağı palto giydiğimi, acaip soğuk olduğunu biliyorum.. kasım aralık aylarını siz düşünün..

o değil de, bilmiyorum mutfağa giriyor musunuz.. ben nefret ederim mutfaktan ama yimegh yimeeeeeegh gerektiği için girmem gerekiyor bazen.. sebze alıyorsun, dışarıdan iyi gibi. içleri hastalıklı. bir kısmı içten çürümüş! kavunda da var, lahanada da, domateste de! saçma bişi dedim, pazarcılara sordum, bir sürü sadece satıcı ve işin üretim kısmını da bilen bi iki kişiyle konuştuktan sonra dediler ki 1. bizimkiler damla sulamayı beceremediler ve 2. bu sene feci kurak geçti... tabii ürünlerde de ayrıca hastalık varmış. güzel haber yani hepsi =D her neyse elemanlar bu kışın da böle kurak geçeceğini ve daha da az mahsül olacağını söylüyorlardı..

kötü bi kış olacak sanki. gıda ve yağış bakımından.

yoksa bu her yaz yapılan "bu sene çok sıcak yaptı!" geyikleri kadar aptalcadır. bakın bi senelik ortalamalarda olsa dahi bizim aptallar sürüsü "acaip sıcak/soğuk oldu" olayını sevdiği için aynı saçmalamayı yaparlar..
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:

Kapıda olmasa şaşardım zaten . Van!da iş aldık ve tek gereken kışın bu sene biraz kolay geçmesi tıpkı geçen seneki gibi ama 1000 yılın kışı hoşgeldin diyor.

Tek senelik mevsime bakıp Van'da iş planı yapmak başta hata olmuş zaten. Geçen sene, nisan-mayıs gibi gittiğim gezi de otobüs şöförünün hafiflemiş mevsim tanımı 4 ayda kalkan karın 2 ayda kalkmasıydı? Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Şimdiden geçmiş olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

2012 filmi gibi kolpa.

benim bildiğim doğa olayları 1 yılda olmuyor, yüzyıllar alıyor gerçekleşmesi. gulf stream yön değiştirebilir mi ya 1 yılda mantıklı bişey mi bu?

ha değiştirdi diyelim, yeni mi farkettiler adamlar?

50 senedir filan diyolar. her sene biraz daha sıcak yaz ve daha soğuk kışlar oluyor farkediyosanız
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...