Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Grafik ve Site Tasarım

olitere

Öne çıkan mesajlar

ben yaklaşık 4-5 yıldır programcılıkla uğraşıyorum ve inanılmaz haz alıyorum. bugün ne üzerine uğraşıyorum e-ticaret üzerine(sistem kurmak değil bildiğimiz satış) uğraşıyorum ama ne kadar okulunu okumasam da programcılık benim için ayrı bir keyif.

Matematik olması ayrı bir zevk, kodlamayla ortaya çıkarabileceğin şeyler ayrı bir zevk. Ama acayip uğraşmak lazım tabi. Paso yeni teknolojileri takip et herşeyden haberdar ol bilgin olsun. E tabi günümüz dünya koşullarında hangi meslek olursa olsun gelişmeleri takip etmek farz. Yerinde sayan adam kaybeder.

Neredeyse çoğu popüler kodlama dillerine çalıştım. Zaten hepsinde belli bir benzerlik var gerisi dilin kendi özelliği.
C serisinin hepsine baktım, win32ye hafif giriştim ama ağır geldi biraz ondan durakladım.
Biraz java baktım ama çok derin geldi uğraşamadım pek.
Webe geldim ilk başta cssle uğraşmayayım diye flashla başladım actionscriptle uğraştım aslında o kadar zevk aldım ki actionscriptten orda kalasım vardı ama nedense flasha sırtımı dayama fikri hoş gelmedi.
Sonra html css derken javascript öğrendim biraz biraz.
Sonrasında arkadaşla oyun yapalım sevdasına php öğrendim ama çabuk pes ettim.

Yani hepsini denedim ama bir türlü kendime yol çizemedim. C serisi ile uğraşmak eğer ki os frameworküne girersem acayip derecede zamanımı alır ve konum dışıma çıkarım ama öğrenmek istiyorum fena şekilde. Web gelecek hatta mobile webi daha bir gelecek olarak görüyorum ve oraya yönlenmek istiyorum temelinde. Ama tabiki hala karar veremedim :D:D
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

front end dedigin zaten dizayni?

benim bildiğim front-end'e sadece dizayn girmiyor.

front-end, sitenin kullanıcıya gözüken kısmı ile ilgili her şey. yani html, css, flash ile dizayn olduğu kadar, php, javascript, asp de işin içinde.
back-end, veri ve veritabanını işleyen alanlar oluyor.
yanlış hatırlıyorsam düzelt.
Sosyal ağlarda paylaş

bilgisayar bilimlerinde front-end ve back-end kavramı, farklı yerlerde, farklı anlamlara geliyor. yalnız burada konu web development;

front-end development; client-side olan her teknoloji. html, css, javascript, actionscript..

back-end development; temel olarak server-side programlama dilleri (php, asp, python, c#,..), veritabanı(mysql, oracle, mssql, sybase,..)ve dilleri (sql, t-sql, bik bik).

dizayn, front-end development demek değil. çünkü uygulama geliştirme ve görsel tasarım farklı şeyler. aslında tasarımcı, sitenin görsel arayüzünü tasarlayandır. buna hayat veren ise front-end web developer oluyor. tabii her ikisini birden yapan kişiler de olabilir. ama rol bazında baktığınızda, farklı roller.

tabii bir de front-end development diye belirtmeden, front-end demek var. buna teorik olarak dizayn da girer.. ama tanımlama eksik kanımca. front-end ne? development? visual design?

yarı tr-TR, yarı en-US oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben hep şeyi merak etmişimdir. Bireysel çalıştığım için tabi takım çalışması nasıl bilemiyorum. Mesela tasarımcı tasarladı html guy'a verdi al usta yap bakalım dedi sonra o da php guy'a al baba dinamiklik ekle dedi. Bu işlemler nasıl gerçekleşiyor. Html guy ne zaman php guya veriyo yaptığı işi. arada paslaşıp paslaşıp mı yapıyorlar yoksa html guy işini bitiriyo sonra php guya mı veriyo nedir yani
Sosyal ağlarda paylaş

tasarımcıysan eğer, tasarlarken o tasarıma flash css dilleriyle nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağını bilmen lazım.
yoksa ekip çalışması baştan kopuk oluyor.o yüzden grafik tasarımcının ben ps ai biliyorum yeter demesi yanlış.flashla basit animasyon ekleyebilmeli ve actionscriptle neler yapılabileceğini bilmesi lazım. yada css dilini ana hatlarıyla öğrenmesi lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

hepsi aynı anda yapıyor.
html'ci yapacağı işi tamamlamak için php'den gelecek verilere ihtiyaç duyuyor, php'ci yapacağı işi tamamlamak için sql'ciden gelecek verilere ihtiyaç duyuyor vs...
takım çalışması önemli.
takımın işlerinin aksatmadan çalışabilmesi için de başta bir lider/müdür olması önemli.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

hepsi aynı anda yapıyor.
html'ci yapacağı işi tamamlamak için php'den gelecek verilere ihtiyaç duyuyor, php'ci yapacağı işi tamamlamak için sql'ciden gelecek verilere ihtiyaç duyuyor vs...
takım çalışması önemli.
takımın işlerinin aksatmadan çalışabilmesi için de başta bir lider/müdür olması önemli.

Yanlis. HTML/CSS cikarilir, sonra ekipte template engine kullanan bi eleman gerisini halleder. Template engine yoksa gidip eliyle PHP kodlarini gomer oraya.
Sosyal ağlarda paylaş

di said:

Yanlis. HTML/CSS cikarilir, sonra ekipte template engine kullanan bi eleman gerisini halleder. Template engine yoksa gidip eliyle PHP kodlarini gomer oraya.

sen de her dediğime itiraz ediyorsun ama.

akila'nın dediğini "düz mantık" bir örnekle izah edeyim dedim. ifade etmeye çalıştığım şey, ekibin belli bir plan dahilinde birbiriyle iletişim kurup çalıştığı idi.
Sosyal ağlarda paylaş

Her dedigine itiraz etmiyorum lakin bilmedigin ve icinde bulunmadigin ortamlar hakkinda varsayimlarla konusuyorsun, ben de senin aksine, icinde bulundugum ve kesin olarak bildigim noktalarda yanlislarini duzeltiyorum.

Bir de duz mantik diyorsun lakin soyledigin sey yanlis olunca sen adina ne kadar duz ve ne kadar mantik dersen de o sey de yanlis olmus oluyor. Haliyle onu da duzeltiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

di aslında şuymuş:

http://img340.imageshack.us/img340/3120/071130objection.jpg

di said:

Her dedigine itiraz etmiyorum lakin bilmedigin ve icinde bulunmadigin ortamlar hakkinda varsayimlarla konusuyorsun, ben de senin aksine, icinde bulundugum ve kesin olarak bildigim noktalarda

hahahaha
Sosyal ağlarda paylaş

"lakin bilmedigin ve icinde bulunmadigin ortamlar hakkinda"
"ben de senin aksine"

bu dediğin çok komik olmuş hakkaten. karşıdaki kişinin ne yaptığını bilip bilmeden atıp tutmak çok yanlış.

örneğim yeterince açıklayıcı olmamış olabilir, web site yapma kısmında iş bölümünü anlatmakta yetersiz kalmış da olabilir,
ama olan olayları "en basit" ve "en düz" olarak nasıl anlatabilirim diyince ilk başta aklıma o örnek geldi.

kaldı ki, "htmlci" veya "phpci" diye bir olay da yok.
zaten senin daha önce bahsettiğin şu şekilde ayrılıyor iş paylaşımı:

di said:
Designer
Front-end developer
Database designer
Back-end developer
System administrator.

buna rağmen çıkıp

said:
Yanlis. HTML/CSS cikarilir, sonra ekipte template engine kullanan bi eleman gerisini halleder. Template engine yoksa gidip eliyle PHP kodlarini gomer oraya. bilmedigin ve icinde bulunmadigin ortamlar hakkinda varsayimlarla konusuyorsun

gibi bir üslupla konuşunca çok komik olmuş.

sadece şunu demek istemiştim ben:

aquila said:

sen diger adamdan ne alicagini bildigin icin, ona gore yapiyosun kendi isini

akila kadar net ifade edememiş olabilirim ama bu kadar bodos bir karşı duruş yapmana gerek yoktu.

gerçi o kadar şeyin yerine şunu desen de yeterliydi:

http://img203.imageshack.us/img203/8912/objections.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

Amacim kalbini kirmak degildi kesinlikle, lakin "komik" yerine "hayir bu boyle degil" diyebildigin birsey var mi ? Varsa yanlis bildigim seyi duzeltelim oncelikle. Kibris'ta bilgisayar muhendisligi okurken bir sebeple okulundan ayrilmis, o arada ne yapsam diye dusunurken yurt disi olanaklarini gozden gecirmeye baslamis ve henuz is hayatina atilmamis biri olarak biliyorum ben seni. Yanlis biliyorsam da yine benim hatam degil cunku sen boyle anlattin cesitli konulardaki yazilarinla.

Kendi agzinla soyluyorsun bak; "bir olayi en duz sekilde nasil anlatirim diye dusundum". Gerek yokki dusunmene. Hem karsindakiler senin normal cumlelerini anlayabilecek kadar yetiskin, hem de konu oyle ustunde dusunulecek bir konu degil.

Hani karisik bir formul izah edecek olsan ya da "yazilimci olmayan biri design pattern ne ?" diye sordugunda (basima geldi bu, epeyce de ugrasmitim. hehe)gercek hayattan bir ornek ile bagdastirmak istesen dusunmen gerekir de ekip icindeki hiyerarsiyi anlatiyorsun be adam. Basiti karisigi yokki bunun. Anca tanim kismindan cikip iyice irdelersen var.

Neyse, oyle hayal ettigin gibi post'unu her gordugumde "objection" diye firlamiyorum yerimden ya da "aha bonec yazmis, gideyim giydireyim ibneye" gibi hal ve tavirlara takinmiyorum. Gayet sakin okuyup cevap veriyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Yavas yavas cikiyo genc sirketlerde var bu. Turkiye'de dingil firma sayisi cok fazla tabii halen genelde eski kurumsallasmis firmalar bunlar. Yani burada anlatmam dogru degil ama oyle hikayeler var ki birebir yasadigim, bi yerinizle degil her yerinizle gulersiniz. Hani bilg. geyikleri vardir gercek hikayeler, ornegin iste adam cd tray e kahvelik saniyo kahve bardagi koyuyo, ya da press any key diyince any tusunu bulamiyo ya, bunun kurumsal hallerini dusunun o halde cogu sirket tr de.

Ama dedigim gibi yeni sirketler cikiyor, profesyonel ilerleyen genc start up lar tabii onlar hep. Amerikan sistemiyle gidiyolar zaten vs, calisinlarin hepsinin sirkette paylari oluyor. Bizim projelerde oyle gider, her calisan belli bi % alir projeden, aldigi paranin disinda, gecici calisanlar, proje bazli olanlar haric.

Software development da da oldukca prof gideriz ama cok akademik degiliz, profesyoneliz daha ziyade, zaten ben kendim akademik bi insan degilim.

Bir de bi arkadas sormus nasi olur diye html vs isleri, ornegin bizim projelerde once tasarim cikar tasarimcidan, oradan HTML ci PSD yi alir HTML ini cikarir cross browser sorunsuz, js ile minimal duzeyde ugrasir o da cross browser fixler icin ornegin IE6 da png transparency sorunlu js fix i var o tip seyleri yapar. Daha bu asamaya kadar PHP ortada yok ama zaman kazanmak icin yapacak is yoksa back end programlanir mysql vs islemleri ama front end de bisi yapilmaz PHP bazinda. Sonra HTML 10 kez gider gelir zaten eklentiler istekler vs, button bisi lazim olursa ekstra tasarimci bakar ona oradan HTML ci ye vs.

Sonra PHP kodlanir ustune template giydirilir, genelde beraber calistigimiz diger PHP ciler smarty kullanir ornegin, o zaman sirf template dosyalarina FTP erisimi verirsin HTML ci gider kodlama sirasinda olusan buglari duzeltir IE buglari vs ne cikarsa, kendi oynar direkt, ben template engine kullanmam php kendisi bi template engine dir zaten (bu ayri bi flamewar zaten girmeyelim) onun dezavantaji direkt erisim veremessin guvenemedgin kisilere php kodu insert edebilir template dosyalarina vs. Genelde local degistirirler bana degisen kodlari verirler ben eklerim daha uzatiyo yani isi.

Mesela benim cross browser sorunlari yonum hic gelismedi bu yuzden hep html ci biri baktigi icin gecen is bassa dustu sadece bi ie6-7 bug ina 30 saat harcadim. Normalde direkt HTML ci bakar ona gonderirsin.

Iyi HTML ci de bulmak cok zordur en iyileri yazilimcilardan cikar, cunku HTML tek basina karin doyurmaz, maddi manevi tatmin etmez adam biraz iyi oldumu yanina programci yonu agirsa bi dil ekler oradan gider yerini baskasi alir, tasarimci yonu agirsa tasarimciliga kayar yine HTML guy baskasi olur, o yuzden cok kaliteli HTML ci olmaz. Bu isi cok prof yapan sirketler var tabii onlar bi derece iyi oluyo yine. Ama yine cok kalite bulamassin. (varsa da dedigim gibi ana isi baskadir)
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
selam,

ya yeteneksiz çizemeyenler için bi çizim programı linkleyebilir misiniz? niyetim öyle artistik şeyler değil,
hani bannerdı böle normal bi yazıdır falan renk menk, tuş felan.

fotoşap demeyin lütfen lütfen :/

bi ara bulmuştum ben mallar için çizim programı die süperdi, basıodun ağaç çıkıodu falan ahahah. öle bişi lazım

aa bone un linklerinden birinde ne güzel bişi buldum

http://www.pxleyes.com/tutorials/coreldraw/ext/

böle şeyler arıorm, böle basit çok yetenek istemeyen basayım olsun şeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...