Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye Kısa Vadede Nasıl Tasarruf Etmeli / Bütçe Arttırmalı ?

sg-1

Öne çıkan mesajlar

yunanistanin batma sebebi urettiginden cok tuketmesi gayet

2000 euro emekli maasi calisma saatleri filan degil, 24 saat calis 500 euro kazan 1000 euro harcarsan batarsin

yunanistanin sorunu yeteri kadar uretememesi gayet, "LANET OLASI RUSVET YIYEN POLITIKACILAR" ile "THEY TUUUUUK OUR JOWWWWWWBSSSSS DERP DERP" un pek farki yok

cari acik gibi bri konuda bir gunah kecisi bulup ustune yikamazsiniz, keynes zamaninda bu bokun nasil cozulucegini ve cozulmesi halinde dunya ekonomisinin nasil istikrarli buyuyucegini soylemis zaten

bretton woodsda IMF dunya bankasi ve uluslararasi mali sistem kurulurken "dolar degil tarafsiz bir kiymetli sepetine bagli degeri tespit edilen "bancor" rezerv parasi olsun, bir ulke urettiginden cok tuketiyorsa "kusura bakma kardesim, hayati ithalatlarin haric kisicaksin bu tuketimi, bak senin urunlerine biz alici bulucaz yardimci olucaz, global ekonomik buyumeye kostek olma yeterki" denilicek dedi, IMF in asil gorevide bu olucakti

ama amerikanin isine gelmedi tabi, bancoruda bunuda siddetle reddetti, kisa donemde dunyanin icine ederek daha cok kazanmak varken, uzun donemde niye kazan/kazan uygulansin?

g20 den karar cikti yeniden degerlendirmemiz lazim mali sistemi diye, obama bizzat soyledi ama ihhh

diger dunay ulkeleri uyanip "kardesim amerikali uretmedigini tuketsin diye ben calismiycam artik" demedigi surece devam eder bu, cahil amerikalilara vermisler propagandayi zaten keynese anti-christ diyorlar lol

monetarist politikalar yuzunden cikan, insanalri yendien keynesyen yonteme surukliyen krizi keynes e maleden cumhuriyetciler geziyor nette vakit gazetesine sollarlar cehalette o derece
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

bonec gel anakraya filan geldigimde gotiriyim seni orduevine

veya kim istiyorsa takilsin pesime, daha kapida sinekkaydi tras ve simetrik ense trasi engelini asalim, farzedelim allahin kayanrinda kumas pantolon, gomlek engelinide astik, gidelim farzedelim kravatla geldin icerde birseyler yiyelim veya bir aktivite ariyalim

olur gidelim tabii neden olmasın.

çocukluğumda çok gittim istanbul, ankara, kıbrıs, antalya'daki yerlere.
en son 5 sene felan önce gitmiştim dedem hayatteyken.
bir de birileri burdaki kapalı maraş bölgesindeki yere götürmüştü birkaç sene evvel.
benim bildiğim öyle abartıldığı gibi beş yıldızlı ultra lüks yerler değiller. ha son 5 senedir papermoon'dan, reina'dan adam toplayıp "lüks"leştirdilerse o başka.
Sosyal ağlarda paylaş

konudan alakasiz ama genel kulturdur, enteresandir su kapali bolgeyi yaziyim aklima gelmisken :p

maras bolgesi zamaninda kibrisin en gelismis yerlerinden biri, kucuk newyork derlermis hatta (fantezi kismi o tabi), rumlarin en prestijli yerlesimi ve turklere kapali

ciakrtmadan sonra ecevitin "cok toprak aldik yeter" diye biraktigi ve muzakerelerde kullanmak uzere kitledigi bir alan, birlesmis milletler kontrolunde ve bildiginzi hayalet sehir, dukkanlari, yarim kalmis insaatlari ile 1970 lerde kapanmis ve oyle donmus
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Varoscha.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Mara%C5%9F_%28KKTC%29.JPG

dunayda boyle terkedilmis ve kapali cernobil bolgesi haric baska modern bir sehir yok sanirim, fareler istila etmisti bir ara, BM personeli yetisemediginden cok yagma olaylari oldu, babam analtirdi sophia loren in villasi varmis, son kullaniminda biraktigi gibi esyalari filan duruyormus

bolge teknik olarak rumlarin yani, kibrista cozum saglanirsa donucekler

bir istisna var tabi, sandy beach oteli var, donemin sengin isadamlarindan biri yaptiriyor ve acilisina haftalar kala cikartma oluyor, turklerin marasi ele gecirdigini ogrenince adam oteli ncati katindan asagiya atiyor kendini,

http://www.michaeltotten.com/archives/images/Ghost%20City%20and%20Sand.jpg

hukuki durumuyla ilgili bisi avrdi, adamin varisimi ne yok bizimkiler binayi bolgenin kontrolu icin aliyor, BM de onayliyor, o bina magosa orduevi oluyor, BM kontrolu ile giriliyor filan

son senelerde bizim ordu ogrencilere destek olsun diye yurtlar acti orduevine yakin, hatta anlatirlar son yurt binasi olarak restore edilen yeri BM personeli farkedince gelmis, bizimkilerle BM askerleri karsi karsiya gelmisler, orduevi komutani derdi varsa kofi annan bizzat gelsin soylesin filan demis, tiris tiris gitmisler

enteresan bir ada kibris
Sosyal ağlarda paylaş

yunanistan'ın batmasının sebebi ürettiğinden çok tüketmesi denmiş katılıyorum. ABD'yi, Batı Avrupa'yı, Yunanistan'ı geçtim, Türkiye'de insanlar 300 dolara bir ayakkabı alıyor, Çin'de bir işçi o parayı bir ayda kazanıyor. E tüketiyosun tüketiyosun da ne üretiyosun karşılığında? Nereye kadar?

Batı'da genel olarak öyle bir durum ortaya çıktı ki adamlar son 50 yıldır tepe tepe yaşadılar şimdi 5 kuşak torunları o borçlarla uğraşıcak. Ne demek istiyorum, Avrupa'da tanıdığı olanlar, gidip gelenler son 10 yıldaki değişimi görmüştür; azalan sosyal güvenceler, ek ödemeler vs. Bunun devamı da gelecek çünkü insanlar hak etmedikleri bir hayat tarzını uzun süre yaşadı. Değirmenin suyu nereden geldi? Öyle teknoloji satarak, ihracat yaparak falan değil borç yaparak. ABD'de emlak krizi patladı, binlerce ev boş kaldı, insanların hayali servetleri eridi. Öyle örnekler var ki, 10 liralık eve 20 liralık değer biçerek kredi veriliyor onla 2 tane 10 liralık ev daha alınarak ipotekliyip zengin olanlar vs.

Tabi bu döngü herkesin işine geliyor, başta finans kuruluşları acayip kar ediyor, millete havadan para geliyor, ekonomik hacim büyüyor. Ama bu büyüme temelsiz olduğundan sabun köpüğü gibi bir yerde patlıyor aynı Ponzif şeması gibi. Hadi canım insanlar bu kadar saf değil, denetim var falan diyorsanız lütfen Ponzif şemasını ve bu yöntemle 60 milyar dolar kar vaad ederek 20 milyar doları aşkın parayı buhar eden Madoff'u biraz incelesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

nufus iyi ya

problem bu nufusun etkin kullanilamamasi, istihdam nufusla orantili artsa ekonomi ucarda iste olmiyor

bide tuketici cok bilincsiz, hayvan gibi cari acik var, 3 ayda bir telefon degistiren genclik buna tuz biber oluyor, "kapitalizm fuck yes!" de turkiye merkezde olan, tasarruf yapabilen nbir ulke degil ozenilen ulkeler aksine

amerikanin hayvan gibi cari acigi var, domuz gibi tuketiyorlar diyenlere geliyor:

bir ulkenin milli parasi olan dolar su anda uluslararasi para amerikan baskisi ile, ulkeler rezerv olarak amerikan dolari kullaniyor, paralarini amerika ndolari cinsinde biriktiriyor

buda amerikanin teknik olarak batmasini imkansiz hale getiriyor, cak diye basiyor dolari dunya kavrulsun, petrol tavan yapsin umrunda degil

farkinda olmadan butun dunya amerikalilar daha cok tuketebilsin diye calisiyor, sirf turkiye ile alakali birsey degil bu

gene keynesin ongordugu gibi mevcut uluslararasi mali sistem cok dengesiz, kontrolsuz kapitalizmin ulkeleri iki ayirdigini soyliyebiliriz

1-) tasarruf yapabilen ulkeler merkez ulkeler
petrol kaynaklari vardir, maden kaynagi vardir, sanayisi superdir, sermaye vardir vs vs vs, bir donem tukettiginden cok uretebildigi icin par abiriktirir, biriktirdigi parayi kos kos rezervde tutmak yerine borc verir, para parayi cekerden borc verdigi para uzerinden kazanir

2-) borclu olan cevre ulkeleri
bu ulkeler urettiginden cok tuketen, ayagini yorganina gore uzat kavramini anlamamis gelismekte olan ulkelerdir, disari sattigi maldan cok mal aldigi icin duzenli olarak cari acigi finanse edebilmek icin borclanmak zorunda kalir, tuketim aliskanliklari degismediginden birde sutune ilk defa aldigi borcun faizi eklendiginde bir sonraki donem yeniden borclanmak zorunda kalir, ilk aldigi borcu ikinci bir borcla kapatir

bu ulkelerde borclanir ama amerika ornegindeki gibi kendi para birimleri ustunden borclanirlar, kendi para birimin ustunden borclanmak demek yurtici kazancin veya en kotu ihtimal para basimi ile borcunu odiyebilmen demektir,

bu boyle ulke tasarruf etmeye baslayip borclarini kapatincaya kadar acila acila devam eder, turkiyenin serbest piyasa ve ozellikle doviz yasagiginin kalkmasindan beri dis borcu surekli artmis 2001 e kiaysla iki kat artmistir

said:
* 1990: 19,030 Milyar A.B.D. Doları.
* 2000: 114,300 Milyar A.B.D. Doları
* 2001: 113.592 Milyar A.B.D. Doları
* 2002: 129.671 Milyar A.B.D. Doları
* 2003: 144.266 Milyar A.B.D. Doları
* 2004: 160.760 Milyar A.B.D. Doları
* 2005: 168.716 Milyar A.B.D. Doları
* 2006: 205.548 Milyar A.B.D. Doları
* 2007: 247.200 Milyar A.B.D. Doları

dis borc normal birseydir, sanilanin aksine daha ataturk hayattayken 10 milyar dolar dis borc almistir ABD den turkiye, ama dis borc yatirim yapmak icin kullanildiginda iyi birseydir

bugun is kurmak icin borclanirsiniz, odeme gucunuz yeter ise veya isyerinzi calisirsa faiziyle borcu odersiniz kurtulur tasarruf etmeye baslarsiniz

bugun geliriniz dusuk yetmedigi halde, atiyorum borcla araba alirsaniz ve bunu odiyemesseniz o bankaya borcu kapamak icin baska bankaya gidersiniz, ikinci bankaya borcu kapamak icin 3, bri bankaya gidersiniz bankalar borc vermiycek noktaya gelince tefeciye gidersiniz (turkiye zamaninda amerikan ambargosu yuzunden bunuda yapmistir) tefeciyede odiyemesseniz hayatiniz biter

cok basit seyler bunlar ama halka anlatamiyorsunuz iste, turkiye bu bataga girdi bir kere

ben bile arada cok kiziyorum, devlet ithalattan vergi aliyor bu kadar, disarda 300$ olan konsol turkiyede 1000ytl ye satiliyor diye, ama dusununce turkiyede 1000 den satilinca 5000 kisi aliyorsa 300$ dan satilinca 15000 kisi alicak, bunlar onu alabilsin diye turkiye borclanicak

yunanistan tamamen bu sebepten batti, bakin roada gorun insanlar artik devlet "cifors almiycaksiniz" dedi diye nasil cildirdi

cifors onemli tabi, ayfonunda yenisi geliyor onuda almak lazim hatta bir ipadde alalim

yalniz benim gorusumu curuten bi aciklama degil ki bu?

onerilerin guzel yalniz...
Sosyal ağlarda paylaş

- Vergi sistemi. Herkes fişini alıcak. Doktorlar mühendisler kazandıklarının vergisini ödese ülke rahatlar kavuşur.

- Lüzumsuz harcamalarımız. Her evde 2 laptop, her 3 ayda bir değiştirilen cep telefonları, vs vs.

- Ülke kaynaklarının daha iyi kullanımı.

- Askeri harcamalar. Kesinlikle azaltılmamalı, dünyada az askere az harcayan ülkeler arasındayız (linki bulunca vereyim) tabiki harcamadan kastım bilmem kaç yıldızlı askeri lojmanlar değil.

- Bir ürün Türkiyede üretiliyor ise ithalının insanlar tarafından alınmaması. Başbakan çıkıp bunu söyleyemez. Sebebi malum.

Kısaca bilinç ve eğitim
Sosyal ağlarda paylaş

reyou said:

Viktor said:

nufus iyi ya

problem bu nufusun etkin kullanilamamasi, istihdam nufusla orantili artsa ekonomi ucarda iste olmiyor

bide tuketici cok bilincsiz, hayvan gibi cari acik var, 3 ayda bir telefon degistiren genclik buna tuz biber oluyor, "kapitalizm fuck yes!" de turkiye merkezde olan, tasarruf yapabilen nbir ulke degil ozenilen ulkeler aksine

amerikanin hayvan gibi cari acigi var, domuz gibi tuketiyorlar diyenlere geliyor:

bir ulkenin milli parasi olan dolar su anda uluslararasi para amerikan baskisi ile, ulkeler rezerv olarak amerikan dolari kullaniyor, paralarini amerika ndolari cinsinde biriktiriyor

buda amerikanin teknik olarak batmasini imkansiz hale getiriyor, cak diye basiyor dolari dunya kavrulsun, petrol tavan yapsin umrunda degil

farkinda olmadan butun dunya amerikalilar daha cok tuketebilsin diye calisiyor, sirf turkiye ile alakali birsey degil bu

gene keynesin ongordugu gibi mevcut uluslararasi mali sistem cok dengesiz, kontrolsuz kapitalizmin ulkeleri iki ayirdigini soyliyebiliriz

petrol kaynaklari vardir, maden kaynagi vardir, sanayisi superdir, sermaye vardir vs vs vs, bir donem tukettiginden cok uretebildigi icin par abiriktirir, biriktirdigi parayi kos kos rezervde tutmak yerine borc verir, para parayi cekerden borc verdigi para uzerinden kazanir

bu ulkeler urettiginden cok tuketen, ayagini yorganina gore uzat kavramini anlamamis gelismekte olan ulkelerdir, disari sattigi maldan cok mal aldigi icin duzenli olarak cari acigi finanse edebilmek icin borclanmak zorunda kalir, tuketim aliskanliklari degismediginden birde sutune ilk defa aldigi borcun faizi eklendiginde bir sonraki donem yeniden borclanmak zorunda kalir, ilk aldigi borcu ikinci bir borcla kapatir

bu ulkelerde borclanir ama amerika ornegindeki gibi kendi para birimleri ustunden borclanirlar, kendi para birimin ustunden borclanmak demek yurtici kazancin veya en kotu ihtimal para basimi ile borcunu odiyebilmen demektir,

bu boyle ulke tasarruf etmeye baslayip borclarini kapatincaya kadar acila acila devam eder, turkiyenin serbest piyasa ve ozellikle doviz yasagiginin kalkmasindan beri dis borcu surekli artmis 2001 e kiaysla iki kat artmistir

said:

dis borc normal birseydir, sanilanin aksine daha ataturk hayattayken 10 milyar dolar dis borc almistir ABD den turkiye, ama dis borc yatirim yapmak icin kullanildiginda iyi birseydir

bugun is kurmak icin borclanirsiniz, odeme gucunuz yeter ise veya isyerinzi calisirsa faiziyle borcu odersiniz kurtulur tasarruf etmeye baslarsiniz

bugun geliriniz dusuk yetmedigi halde, atiyorum borcla araba alirsaniz ve bunu odiyemesseniz o bankaya borcu kapamak icin baska bankaya gidersiniz, ikinci bankaya borcu kapamak icin 3, bri bankaya gidersiniz bankalar borc vermiycek noktaya gelince tefeciye gidersiniz (turkiye zamaninda amerikan ambargosu yuzunden bunuda yapmistir) tefeciyede odiyemesseniz hayatiniz biter

cok basit seyler bunlar ama halka anlatamiyorsunuz iste, turkiye bu bataga girdi bir kere

ben bile arada cok kiziyorum, devlet ithalattan vergi aliyor bu kadar, disarda 300$ olan konsol turkiyede 1000ytl ye satiliyor diye, ama dusununce turkiyede 1000 den satilinca 5000 kisi aliyorsa 300$ dan satilinca 15000 kisi alicak, bunlar onu alabilsin diye turkiye borclanicak

yunanistan tamamen bu sebepten batti, bakin roada gorun insanlar artik devlet "cifors almiycaksiniz" dedi diye nasil cildirdi

cifors onemli tabi, ayfonunda yenisi geliyor onuda almak lazim hatta bir ipadde alalim

sana yazmadim zaten

imtiayzli vatandaslik topigine bak bi zahmet

kilit kelime "verginin muadili olmaz" ile "en totoliter rejimlerde bile vergi kavrami vardir, verginin demokrasi veya oy direk bir alakasi yoktur"

senin amacin devleti zarar ettirme pahasina fakirlerin oy verme hakkini dolayli yoldan almak, emin ol ekonomik iktidari elinde bulunduran burjuvanin fransiz ihtilalinden beri dusundugu bir fikir o ama karli degil ve uzun donemde devletin varligina cok buyuk tehdit

verginin muadili yoktur diye brudan diyoruz, hicbir ulke vergi uzerinden pazarliga girisemez cunki devletin varolusu vergilere baglidir

daha detayli bilgi icin git usenme topigindeki postlarimi oku, gor neden fantastik bir oneri seninkisi
zeitgeistcilarin "ielrde kisme calismciak, robotlar ureticek biz yicez" teorisi cok daha gercekci :p
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

reyou said:

Viktor said:

nufus iyi ya

said:

sana yazmadim zaten

imtiayzli vatandaslik topigine bak bi zahmet

kilit kelime "verginin muadili olmaz" ile "en totoliter rejimlerde bile vergi kavrami vardir, verginin demokrasi veya oy direk bir alakasi yoktur"

senin amacin devleti zarar ettirme pahasina fakirlerin oy verme hakkini dolayli yoldan almak, emin ol ekonomik iktidari elinde bulunduran burjuvanin fransiz ihtilalinden beri dusundugu bir fikir o ama karli degil ve uzun donemde devletin varligina cok buyuk tehdit

verginin muadili yoktur diye brudan diyoruz, hicbir ulke vergi uzerinden pazarliga girisemez cunki devletin varolusu vergilere baglidir

daha detayli bilgi icin git usenme topigindeki postlarimi oku, gor neden fantastik bir oneri seninkisi
zeitgeistcilarin "ielrde kisme calismciak, robotlar ureticek biz yicez" teorisi cok daha gercekci :p

direk kafadan benim dusuncelerimi anlamadigin belli, sen topic sahibine aciklama yapmissin orda, benimkilere degil :)
Sosyal ağlarda paylaş

ben seni vergici sandim, senin levelli vatandaslik daha sacmaymis

kuzey kore ve bir iki son diktatorluk haric butun dunya ulkelerini ntanidgi bri hak vardir

"serbest dolasim hakki", bunu eneglliyemessin modern bir develt olarak

kontrolunude yapmak icin sovyet rusya gibi duvarlar orer makinali tufeklerle insanlari istedigin bolgeye hapsedersin anca

yok ole salak vatandasi sehriden cikartiyim, elitler gelsin olayi

otobuslere veya plajlara "zenciler giremez" yazmakla pek bir farki yok

herseyden onemlisi utopyadan oteye gitmiyor, uygulama oalrak imkansiz cunki, anca herkeze chip takican ve surec icinde irili ufakli 5-6 temel hak ve ozgurlugu delicen

sonra dredd lazim bide
http://bigdogdotcom.files.wordpress.com/2010/04/judge-dredd.jpg

ama peisni kovala, guzel dystopia cikar, bir roman yazar koseyi donersin
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

ben seni vergici sandim, senin levelli vatandaslik daha sacmaymis

kuzey kore ve bir iki son diktatorluk haric butun dunya ulkelerini ntanidgi bri hak vardir

"serbest dolasim hakki", bunu eneglliyemessin modern bir develt olarak

modern bir ha eheh, ulke degil insanlar moderndir en basta

kontrolunude yapmak icin sovyet rusya gibi duvarlar orer makinali tufeklerle insanlari istedigin bolgeye hapsedersin anca

degil, herkes en top levelden baslayacak, dusmeyeceksin o zaman, insan gibi yasayacaksin magara adami gibi degil ole olursan bulundugun yerdeki insanlarla ayni havayi solumayi haketmiyosundur demektir

yok ole salak vatandasi sehriden cikartiyim, elitler gelsin olayi

salak vatandas sehirden cikip baska sehre gidecegi zaman tekrar level yukseltmek icin bulundugu sehirde insan gibi yasayacak ve o sehride kalkindiracaktir

otobuslere veya plajlara "zenciler giremez" yazmakla pek bir farki yok

olay irkcilik degil seviye. sole dusun, istanbula suc isleyen, vergi kaciran, tecavuz eden, sarkintilik yapan giremez ;) diger sehirlerde bunu surdururse zaten cogu vatantaslik haklari elinden alinir, yok yukseltme gayreti icerisine girerse o zaman gelebilir

herseyden onemlisi utopyadan oteye gitmiyor, uygulama oalrak imkansiz cunki, anca herkeze chip takican ve surec icinde irili ufakli 5-6 temel hak ve ozgurlugu delicen

temel hak ve ozgurlukler hakettigin surece vardir

sonra dredd lazim bide
http://bigdogdotcom.files.wordpress.com/2010/04/judge-dredd.jpg

ama peisni kovala, guzel dystopia cikar, bir roman yazar koseyi donersin
romani yazmaya gerek yok tv lerde gazetelerde okuyacaksin zaten.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...