Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zonguldak'ta madende patlama

Batuhan_BJK

Öne çıkan mesajlar

http://www.ntvmsnbc.com/id/25096934/

kısa kısa ekleyeyim profesörün dediklerini. ondan sonra kader mi kaza mı sorumsuzluk mu karar verin

said:
"1983’te Enerji Bakanlığı’nın bilirkişi heyetindeydim. Hocalarımızla beraber detaylı bir rapor yazdık. Geçenlerde o raporu arşivden indirdim ve baktım; hiçbir öneri yerine getirilmemiş..."

"İşveren deneyimsiz mühendis çalıştırıyor, sendika iş güvenliğini kovalamıyor, hükümet 'ilgisiz' kalıyor" diyen Prof. Güyagüler’in, Zonguldak’taki işçilerin durumuyla ilgili umut kırıcı, çözüme yönelik somut, dünyada ne oluyora ilişkin düşündürücü açıklamaları şöyle:

"Bu, son 5 ay içindeki 3. kaza. Mustafakemalpaşa’da 19, Dursubey’de 16 ölü ve şimdi de Zonguldak’ta 30 kişi yer altında.

said:
DÜNYADA DURUM NE?
1900’lü yıllarda tüm dünyada patlamar en üst düzeylere çıktı, 2000’li yıllarda ise azalmaya başladı. 1982’den itibaren dünyada 3 haneli ölüm yaratan kaza meydana gelmedi. Biz de ise 1983’te Armutçuk’ta 103, 1990’da Kozlu’da 262; hepsini topluyorum ve 15 senede 574 ölü. Ayrıca bu kazalar Türkiye’de artmış.

Dünyada ise Çin’de son senelerde artış söz konusu. Ancak Çin, dünyanın milyar ton seviyesinde kömür üreten bir ülkesi. Kazalarda Türkiye Avrupa’da 1., dünyada 3. sırada.

hani bir halt üretmiyorsun üretimde ama maşallah en olmayacak sıralamada 3. lükler 1. likler.

said:
"DENETİMİ YAPAN İŞVERENİN ÇALIŞANI"
Türkiye’deki ocaklarda denetimi yapan kişi işverenin bir çalışanı konumunda. Ceza ve kapatma yapamıyor. Özel bir yapı olmalı ve bağımsız çalışmalı. Yeni maden kanunu hazırlanıyor ve umarım bu dikkate alınır.

said:
Şu da bir gerçek, metan patlamasını her zaman yüzde 100 önleyemezsiniz ama tedbirlerle yüzde 95 önleyebilirsiniz. Kader dersek problemi çözemeyiz."

kusura bakmayın copy/paste ın boku çıktı ama yapacak birşey yok. halen kader kısmet diye avunuyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

ohyeah said:

escape said:

maden ocaklarında daha kaç kişinin ölmesi veya yaralanması gerekiyor güvenlik önlemlerinin artırılması için?

Bu ocakta gerekli bütün güvenlik önlemlerinin tam oldugu söylendi. Ancak yapılan iş gereği kapalı maden işletmelerinde ne kadar güvenliği arttırmış olursanız olun çökme yada grizu patlaması olabilir. Bunun nedeni gaz sızıntısı yada kazılan yerde birikmiş gaz da olabilir. Örnek vermek gerekirse 2 kayaç arasında , kayaçların yapılarından dolayı çıkan gazlar, birikmiştir ve o halde orada basınçlı bir şekilde durmaktadır. Kazdığınız anda patlama meydana gelebilir. Dolayısıyla ne kadar güvenlik önlemi alırsanız alın işiniz Allah kalmış.

Ölen işçilerin yaptıklarını sanmıyorum fakat madenlerde gerçekten akıl almaz olaylar dönebiliyor. Geçen yıl stajda güvenlik mühendisi ara ara ocakta sigara içenleri bile yakaladığını söylemişti.
Sosyal ağlarda paylaş

Türk insanında bize birşey olmaz mantığı var.
İşim gereği küçük ölçekli fabrika/atölye çok gidip geldim. Adamların kafasında kaynak gözlüğü var kullanmıyor, toz için ağızlık var takmıyor, eldiven var eli kesilmesin diye giymiyor, neden diye sorunca, "işi rahat yapamıyorum".
Bunlar eğitimsiz diyelim. Doğa sporlarının en tehlikelilerinden dikey mağaracılık yaptım yıllarca. %95 i yüksek eğitimli. Ama %50 si 2. emniyeti kullanmıyor, niye? "vakit kaybı"
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.etha.com.tr/Haber/2010/05/28/emek/calisma-bakanindan-kader-acilimi-guzel-olduler/

said:
Bakan Dinçer, yerel bir televizyonda katıldığı programda, maden faciasına ilişkin "önemli" açıklamalarda bulundu.
Bakan Dinçer, hastaneden otopsi yapılmadan alelacele ailelere verilen ve karışan cenazeler için şöyle dedi: "İlk 19 madencimizin bedeninde herhangi bir yanık yoktu, güzel öldüler. 8 madencimizde ise hafif yanıklar vardı, onların kimlik tespitlerinde sorunlar yaşandı. Maden işçileri ailelerine teslim edildi. Aileler huzur içinde. Sadece iki madencimize ulaşamadık. Onlara da ulaşabilmek için çaba harcıyoruz."

ya nereleri ile düşünüp konuşuyor bu insanlar.
anlamak ne kadar zor.
konuşmasınlar. sorumluluk hissedip istifa etsinler diyen yok ama konuşmasınlar artık.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
"İlk 19 madencimizin bedeninde herhangi bir yanık yoktu, güzel öldüler. 8 madencimizde ise hafif yanıklar vardı, onların kimlik tespitlerinde sorunlar yaşandı. Maden işçileri ailelerine teslim edildi. Aileler huzur içinde. Sadece iki madencimize ulaşamadık. Onlara da ulaşabilmek için çaba harcıyoruz."

ha?
bunu gerçekten söylemiş mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Trias said:

Türk insanında bize birşey olmaz mantığı var.
İşim gereği küçük ölçekli fabrika/atölye çok gidip geldim. Adamların kafasında kaynak gözlüğü var kullanmıyor, toz için ağızlık var takmıyor, eldiven var eli kesilmesin diye giymiyor, neden diye sorunca, "işi rahat yapamıyorum".
Bunlar eğitimsiz diyelim. Doğa sporlarının en tehlikelilerinden dikey mağaracılık yaptım yıllarca. %95 i yüksek eğitimli. Ama %50 si 2. emniyeti kullanmıyor, niye? "vakit kaybı"
tuzla tersanelerinde de durum böyleydi 2 sene öncesine kadar.. ancak şimdi sertifika almadan giremiyor kimse tersaneden içeri, o sertifikayı alırken uyguladıklarını çalışırken uygulamayanı sorgusuz sualsiz kovuyor tersane ki bu ustabaşı dahi olabiliyor. zaten kadrolu çalışanlarında yok sorunu %90 da olmaz hiç, geriye taşeronların işçileri kalıyor, onları da işte tazminatsız atma yetkisine sahip işveren, güvensiz çalıştığı için.

Tuzla tersaneleri nasıl günlerce gündemden düşmedi ağızlarına ağızlarına vuruldu kodaman patronların, koç'un vs'nin tersanesi bile kapatıldı( gerçi bir ay ceza yiip birbuçuk gün kapalı kaldı ama o da bir şey), aynı kararlılıkla gitsinler şimdi madenlerin de üzerine.

Okuduğum bir kaç habere göre 400k$'lık yatırımla mükemmel güvenlik seviyesine çıkabiliyormuş bu büyüklükteki bir maden. Bu yatırımları yapmayı zorunlu hale getirsinler o vakit.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:

Tuzla tersaneleri nasıl günlerce gündemden düşmedi ağızlarına ağızlarına vuruldu kodaman patronların, koç'un vs'nin tersanesi bile kapatıldı( gerçi bir ay ceza yiip birbuçuk gün kapalı kaldı ama o da bir şey), aynı kararlılıkla gitsinler şimdi madenlerin de üzerine.

Okuduğum bir kaç habere göre 400k$'lık yatırımla mükemmel güvenlik seviyesine çıkabiliyormuş bu büyüklükteki bir maden. Bu yatırımları yapmayı zorunlu hale getirsinler o vakit.

Olay yatırılan parayla bitmiyor konu yeraltı ocağı olunca. Zonguldak'ta TTK'da çalışan işçilerin çok büyük çoğunluğu ilkokul mezunu (evet sorun eğitim). Bu işçilere tabi ki grizu nedir, neden patlar anlatılıyor ama insanlarda hala "Bi seferden bi şey olmaz" tarzı yaklaşımlar var. Maden belki de en çok iş kazası olan yer. Öyleki kazaların nedenlerini araştırdığınız zaman yarısından fazlasının kendi hataları yüzünden zarar gördüklerini anlarsınız.

huun said:

türkiye'deki kömür kalitesiz zaten, çevreyi de kirletiyor eşşek gibi. top yekün kapatsınlar en iyisi.

O kalitesiz, devleti yılda bilmem kaç milyar zarara sokan, milletin yıllardır sebebini bilmeden kapatsınlarda kurtulalım dediği kömür sayesinde 30 bine yakın insan ekmek yiyor. Bununla bitmiyor, madende kullanılan alet edavat ne lazımsa hepsi yine ülke içi firmalardan satın alınıyor, yani 30 bin adama direk ekmek kapısı olan TTK, en az bir o kadar insana da dolaylı yoldan iş sağlamış oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Şahsen yaşadığım olayı anlatayım

Botaşım Yurtdışı bağlantı şirketi olan BİL de bir işgüvenliği sorumlusu eğitim müdürü(hintli bi arkadaş), Yaklaşık 3 ay iş güvenliğini anlatmaya çalıştı.

sonunda psikolog tavsiyesi ile görev yerini değiştirdi ve giderken dediği laf hala beni düşündürüyor .

Biz şans eseri kaza geçiririz.
Siz Türkler şans eseri yaşıyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...