Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fallout Online


stimpak

Öne çıkan mesajlar

Sayın patiler,

Fallout 3'ün fps olmasından hazzetmeyen, tactics denen garabet oyunu ikinci görevden sonra kaldırıp bi kenara atan, fallout 2'den sonra yapılan oyunlar hakarettir 1 ve 2den başkasını tanımam diyenlerden misiniz?

Birkaç rus eleman uzun zamandır üzerinde çalışıyolarmış hatta, ama fallout 3 çıktığından beri NMA'yı kontrol etmeyi falan da bırakmıştım, yeni gördüm Fonline'ı.

Bildiğiniz fallout'un online olarak oynanabilir hali kendisi, open beta olarak oynanabiliyor. Şu anda oynanan Fonline 2238 fallout 2 'nin 3 yıl öncesini konu alıyor, daha önce bir versiyon daha varmış ancak o proje terkedilmiş .

Yaklaşık bir haftadır ara ara oynuyorum, şu an itibariyle hala buglar mevcut, ancak open beta olduğundan bu gayet normal.

Kafamı pek toparlayamıyorum şu anda, ama ara ara düzenlemeler ve eklemeler yapacağım, şimdilik kurulumu anlatayım yeterli olur sanırım :)

İlk olarak F2 cd'mizi bulup en humongousundan bi kurulum yapıyoruz, bu arada da Fonline'ın clientini torrentten ya da rapidshare'den indiriyoruz. Son client'ta bir aksilik olduğu için bir de şu exe dosyalarını da indirip bir kenara atıyoruz. Client rar dosyası halinde, extract here deyip fallout'un kurulu olduğu klasörün içine çıkartıyoruz. İkinci olarak indirdiğimiz exe dosyalarını fonline klasörünün içine atıyoruz, evet eski exeleri istemiyoruz.
Şu adresteki updater dosyasını da indirip fonline klasörünün içine atıp çalıştırıyoruz, 3 adet dat dosyası indirecek. faction002.dat dosyası 22mb kadar , diğerleri 2 mb civarında. Onlarsız da oyuna girilebiliyor, ancak oyuna eklenen bazı nesnelerin görüntü dosyalarını içerdiğinden indirseniz iyi olur .

Şimdi fonline klasörü içerisindeki foconfig.exe'yi çalıştırıp master.dat ve critter.dat dosyalarının yerini gösteriyoruz. Humongous kurduğumuz için bu dosyalar fallout 2 dizini içerisinde. Ayarları biraz kurcaladıktan sonra save ve play diyip oyuna giriyoruz. Ekran çözünürlükleri donanıma göre farklılık gösterdiğinden size uyan bi tane seçin, bir de oyunun başında turn based seçerseniz kolay kolay ölmezsiniz.

Tabii bi de oyunun forum ve blog adreslerini de vereyim ki buralarda olalım olmayalım cevap arayanlar yararlansın.

Karnımı doyurayım devam edicem anlatmaya.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yemek sonrası editi gelsin o zaman :)En iyisi adım adım anlatmak olucak sanırım.

Oyuna Giriş :
Oyuna girdiğimiz zaman yapacağımız ilk iş doğal olarak karakter yaratmak, bunun için de registration düğmesine tıklayarak karakter ekranına geçiyoruz. Fallout serisini oynayanlar yabancılık çekmez zaten, uzun uzadıya anlatmayı düşünmüyorum. Dikkatinizi çekecek şeylerden biri gifted trait'inin olmayışı; oyuna çeşitlilik getirmek amacıyla kaldırmışlar, yoksa kafadan seçilir.

İlk olarak stat dağılımımızı yapıyoruz, melee karakterler de var oyunda ama genel olarak sniper /big gun tipleri daha çok görüyoruz. Oynamak istediğimiz karakter neyse ona göre dağıtıyoruz. Charisma'yı dumplayayım falan demeyin, satıcılarla ve görev alacağınız npc'lerle iletişim kuramıyorsunuz 1 yaparsanız. En az 3 olsun, oyunda yanımıza köpek ( dogmeat değil ama idare eder ), mercenary , süper mutant vs. de alabiliyoruz ve bunların sayısını Cha belirliyor. Köle tüccarlığı yaparken de esir alabileceğiniz köle sayısı karizmaya göre hesaplandığından karakterinizi iyice düşünüp taşınarak yapın.Oyun içerisinde statları arttırmanın yolu yok, o yüzden iyi bir dağılım yapın.

Traitlere gelince,teker teker açıklamaya gerek yok ancak birkaç noktayı belirtmek gerekiyor. Night Person çalışmıyor, oyuna gece /gündüz sistemi entegre edilmiş olsa da. Finesse normalde %30 damage düşürür, ancak sanırım Fonline'da daha yüksek bu oran. "You hit rerö in the eye for no damage" yazısını düşük damage'li silahlarda çokça görebilirsiniz. Finesse'a tekrar değinicem şimdilik geçin :)

Sıra geldi Tag skillerimize. Bildiğiniz gibi tagli skillere verdiğiniz her skill puanı 1-101 skill arasında 2 artış sağlar, oyun anlayışınıza göre seçim yapın. Online adaptasyon sırasında yeteneklerin kullanım şekli haliyle değişmiş.

Combat skillerini esgeçiyorum, anlatmaya pek gerek görmüyorum. Bahsetmeye değer değişiklik içeren yeteneklerden bahsedicem sadece .
First Aid : Kesinlikle seçilmeli diyebilirim, orjinal oyundaki gibi günde 3 kere kullanıp beklemiyoruz çünkü. WoW'daki bandage gibi düşünebilirsiniz. Yeteneğiniz ne kadar yüksekse o kadar fazla hp restore edebiliyorsunuz. Başarısız olma gibi bir ihtimal yok , ama yeteneğin yüksekliği cooldown'u etkiliyor. 25 First aid'le tekrar kullanabilmek için 8-9 dakika beklerken 40 first aid'le 7 dakika gibi bir süre bekliyorsunuz.
Doctor : Heal olayı kalkmış, sadece zarar gören organları vs. iyileştirebiliyorsunuz. Başarı garantisi yok, ama yüksek doctor skiliyle 4-5 crippled limbi birden iyileştirenleri de gördüm.
Sneak : İtlik skili diyebiliriz, genelde big gun elemanlar alıyor. İlk vuran kazanır düşüncesi güzel tabii, ama onun için de 200% sneak falan gerekiyor..
Steal : Eheh , açıklamak gereksiz. Sadece guardların bulunduğu yerlerde denemeyin, yakalanırsanız itlaf ediyorlar :)ayrıca görülür /yakalanırsanız ultima'daki gibi crim geziyorsunuz bayaa bir uzun süre. Dikkat diyorum sadece :)
Lockpick : Oyunda asma kilitler / kilit falan üretilebiliyor, açılabiliyor da. Lockpick skilinize bağlı bu ama şu anda tam olarak oyuna dahil edilmiş değil, ilerdeki yamaları bekliyoruz.
Traps : Oyunda patlayıcılar çok etkili, bir kaç kere de intihar bombacısına rastladım ( ve öldüm doğal olarak ).Bomba yapımı ve tuzaklar için gerekli..
Science : oyunda crafter bir karakter olarak oynamak istiyorsanız önemli bir özellik, ama çoğu basit silah ve mermiler için 60-70 science da yetiyor.
Repair : Çok önemli. Oyundaki silah ve zırhlarınız kullandıkca deterioration'ı artıyor, 100'e geldiğinde de bozuluyor. bunları tamir etmek için de 100 üstü bir repair şart,çünkü başarı ihtimali bayağı bir düşük.
Barter : Oyundaki ticari yetenek, ne kadar yüksekse alım satım fiyatlarınız da o kadar değişiyor. 100'den fazla vermeyin yalnızca, abuse edilmemesi için 100den sonra fiyat farkı koymamışlar.
Outdoorsman : Oyun haritasındaki dolaşma hızınızı, karşılaşmaları önceden görmenizi vs. sağlıyor. En az 40'ta tutun.

Crafting Mevzuusu :
Her karakterin 3 profession slotu var, her profession'un da 3 leveli var. Bu üç slotunuzu istediğiniz gibi değerlendirebiliyorsunuz.
Hali hazırdaki professionlar şunlar :
Gunsmithing ( Small Guns )
Gunsmithing (Big Guns )
Armorsmithing
Energy Expert
Demolition Expert
Doctor
Ayrıntılı bilgi için Fonline Manual'ına ve ek notlara bakabilirsiniz, zaten orta karar bir repair ve science skiliyle idare edicek kadar ekipman üretebiliyorsunuz. Orta / üst seviye itemler için ise profession şart.

Ölüm / kalım meselesi :Oyunda -hp'ye düştüğünüzde bilincinizi kaybediyorsunuz. yalnız Hp'nizin limiti -25'ten -sonsuza doğru gitmeye karar verdiyse, ölmüşsünüz demektir. Bu durumda haritada Recreation center denen yerlerde 10 hp ve dımdızlak yeniden kopyalanıyorsunuz. Ölmeden önce üzerinizde ne var ne yoksa lootlanabiliyor, bu yüzden çok dikkatli olmak gerekli. Ya itemlerinizi kasabalarda iyi saklayacaksınız, ya da kendinize en kısa zamanda bir çadır edineceksiniz. Housing olayının en ucuzu çadır, sadece 10 inek derisine ihtiyacınız var. İlerde para miktarınız arttıkça kendinize bir mağara , hideout vs. bile alabiliyorsunuz. Oda kiralama olayı da var, ama soyulabildiğinden pek önermiyorum.
10 adet inek derimizi çantamıza atıp, wasteland'de uygun bir yerde duruyoruz. Tercihen büyük ve korumalı şehirlerden birine yakın olsun (NCR, Vault City,vb.. ) çantayı açıp, inek derilerinin üstünde menüden skilldex'i seçerek science kullan dediğimizde , bulunduğunuz bölge uygunsa çadırınızı kuruyorsunuz. Çadırı sadece kurulurken o bölgede olanlar görebilir, ya da parti olarak gidecekseniz çadırın sahibi lider olarak götürürse görülür, o da tek seferliğine.

Yemek sonrası edit sonu, yaza yaza yoruldum gene devam edicem. sorulara falan da bakar, ona göre yazmaya devam ederim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@masticore
ilk ss'teki kalabalık open beta'nın ilk gününden, test amaçlı kim var kim yoksa oraya toparlanmış :)
ikincideki ise Navarro Enclave base'inin yanında poz veren arkadaşlar. Biraz üzücü olacak gerçi ama söylemem lazım. Oyunda henüz power armor yok. testler esnasında birkaç tane ele geçen olmuş ama sonra silinmişler. Hala open beta olduğundan pek acele etmemek gerekir bence de :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aklıma geldikçe ekleme yapıyorum,

Oyunda factionlar var, Vault City'ye vatandaş olabiliyorsunuz, Enclave'e bile üye olabiliyorsunuz. Kendi faction'unuzu da kurabiliyorsunuz. Faction kurmak için belli bir miktar gazoz kapağı ( ki en az 30k kadar, o da Junktown etrafında sanırım. Diğer bölgelerde daha da artıyor ), ve 3 kişilik bir grup vs. istiyor. Birkaç davet geldi ama ben Vault City vatandaşı olduğum için reddettim :)

Oyun fallout 2'den 3 yıl kadar öncesinde geçiyor söylenene göre, ama ara ara easter egg tadında şeyler de görülebiliyor. Kod grubundan diyalogları yazan biri değişmiş sanırım proje 2238'e kaymadan hemen önce, tüm diyalogları değiştirmemişler. Başıma gelen örnek olarak Vault City courtyard'daki doktora ağzım yüzüm dağılmış 6-7 hp kalmışken gittim, maksat fiyat sormak. 400 kapak istedi, discount istedim. " Hadi ordan, yok indirim mindirim. En son birine indirim yaptığımda yanına bir ghoul bi süper mutant hatta bi tane de deathclaw takıp geldi " diyerek kovaladı. bariz bir şekilde F2 goris, marcus ve gecko'daki ghoul hatundan bahsediyodu :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fallout 1'den sonra fallout 2'den önce geçiyor oyun, tam olarak 3 yıl önce 2238'de. Enclave hala mevcut, fallout 1'deki ve 2'deki şehirlerin çoğu var. Junktown, Hub, Boneyard gibi F1 şehirleri de dahil edilmiş. Quest olayı biraz karışık, genel bir olay örgüsü yok. Daha çok oyuncu tabanlı olmasını istemişler sanırım. Ufak tefek getir götür görevleri, skill isteyen görevler falan var ancak fallout serisindeki tüm görevleri beklemeyin.
Oyuna başladığınız zaman rasgele bir şehirde çıkıyorsunuz. İlk açtığım karakter Klamath'ta çıkarken, bir başkası Redding'de çıktı mesela. Klamath'taki görevlerin çoğu yok, side quest olarak görebileceklerimizin de birkaç tanesi var sadece.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Combatlar istersen turn based, istersen real time. foconfig'de combat sekmesinden seçip değiştirebiliyosun oyuna girmeden önce. Turn based oynayan biriyle karşılaşırsa real time oynayan, turn based üstün geliyo gördüğüm kadarıyla. Her iki kişi de turn based devam ediyor. Hareketlerinizi tamamlamak için 30 sn süre veriyor turn based'de, bundan kaynaklanan can sıkıcı durumlar da olabiliyor tabii.
Kombata giren herkesin sırasını hesaplamaya çalışıyor oyun, görüş alanında olsun olmasın. yapay zeka o kadar gelişmediği için de sırasını savmasını beklemeniz gerekiyor. o yüzden ilk başlarda karakter biraz biraz adam oluncaya kadar turn based, sonra da realtime takılmak makbul.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

foconfig'den ip ve portu değiştirmek gerekiyor sanırım

IP: 94.103.87.42
Port: 2238

yaparsan bağlanması lazım.

Bahsetmeyi unutmuşum, karakteri hazırladıktan sonra name kısmına isim altına da şifrenizi giriyorsunuz, done dedikten sonra da ana ekrana döner. üstteki kısma karakterin adını ve şifresini gireceksiniz, otomatik olarak silinmiyor oradaki karakterler. Varolan isim şifreyi silip kendi ad ve şifrenizi yazın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tamam hallettim =), yalnız oyun da nerdeyse hiçbir yerde item yok yani, repair science small guns basladım silah craft edeyim diye ama junk bile yok etrafta, $189'a satıyorlar shoplarda. pk olayı çok fena, geldi vurdu gitti adam, kimse panik bile olmadı dfsgdhs.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İtem olayı biraz gıcık evet, ama neyi nerden bulabileceğini biliyorsan yavaş yavaş toparlarsın :)

Junk'ı bazı çöp tenekelerinden toplayabiliyorsun. %40 repair şartı var, şartı sağlıyorsan İçi boş görünen biraz büyükçe bazı çöp tenekelerinin üstüne mouse ile geldiğinde el işareti çıkıyor,belli bir cooldown var.

Iron ore ve mineral için önce bir sledgehammer edinmen gerekiyor, odun için de hatchet. Bunları nası alıcam deme, zaten yapabiliyosun. Wasteland'de dolanırken veya bazı şehirlerde flint'e raslıycaksın, öylece yerde durur. 4 tane flint'ten primitive tool ( bildiin sopaya daş bağlıyosun işte ) yapıyosun, onlarla ıron ore ve ağaç topluyosun. ama primitive tool 1-2 kullanımdan sonra kırılıyor. Kullandığın 4 flintin 2sini geri alabiliyosun.
Yani yapman en başta yapman gereken 6-8 tane flint bulmak. ilk primitive tool'unu yaptıktan sonra haritadaki dağlık bölgelerde dolanarak kaya birikintisi bulacaksın,üzerine geldiğinde el işareti çıkan cinslerinden. Siyah renkteki yığından demir filizi, sol kısımdaki kahverengi kayalardan da mineral farmlayabilirsin. 2 tane demir filizi farmla, sonra da haritada dolanmaya devam. Üzerine geldiğinde el işareti çıkan ağaçlardan da 2 tane odun topladıktan sonra en yakındaki workbench'e gidiceksin. Her şehirde var bunlardan, üzerinde alet edevatın asılı olduğu iş tezgahları işte. kendine 1 sledgehammer bir de hatchet yaptıktan sonra gerisi kolaylaşır zaten :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha denemedim de fallout evreninde loot olmicaksa nerde olacak abi? bana cok mantikli geldi sonuçta her zaman olmasa da crit happens ^^ ayrıca loot her türlü crafter karekterlere anlam katan bişi. denemedim için kombatı bilmiyorum haftasonundan sonra bi el aticim yalnız
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...