Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Cern'in deneyine gelecekten etki

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

hiçbir deney boşuna değildir. hiçbiri ama. kulağa en saçma sapan gelen deneyin bile sonuçlarından muhteşem bulgular elde edilebilir. şu anda kullandığınız birçok şey bununla alakalı. eleştirmek yerine deneye saygı duyun azıcık.

hızlı dosya transferi amaçlı internet ortaya çıktı. herkes evinde normal birşey gibi kullanıyor. ya bildiğiniz teflon uzay mekiğinin dışı için geliştirildi sonra tava oldu. ha ne oldu? hayata bir şey kattı dimi?

çok basit örnekler verdim fakat mitokondrinin ve kloroplastın dna sarmalları incelendiğinde bunların aslında arkaik bakteriler olduğu ortaya çıktı mesela. simbiyotik iletişim içinde kendi dnasından parçaların nükleus içerisine girmesiyle bir organel haline gelmesi...

bunu ilk söyleyen biyologla dalga geçildi. taksonomi'yi değiştirdi herif.

bu deney sonucu zamanda yolculuk olayı olmayabilir. ama sırf bu araştırma için geliştirilen birçok ekipman ilerde çok işe yarayabilir falan filan.
Sosyal ağlarda paylaş

abi ha çarptı ha öldü yav. kelebek etkisi diye bişey hiç mi duymadınız. geçmişe gidip en ufak bişeyi bile değiştirirseniz belli bir zaman içinde tüm dünyanın gidişatı değişir çünkü her şey birbiriyle bağlantılıdır. ha zaman kırılması falan diye açıklıyorlar bunu da işte zaman kırılır geldiğin zaman akmaya devam eder fakat senin yarattığın zaman o andan itibaren kırılarak yeni bir gelecek oluşturur vs vs. yani her türlü saçmalık...
Sosyal ağlarda paylaş

Abi sen şimdi geçmişe gidip bushu öldürürsen o zaman çizgisinde kalmazsan getirisi olmaz sana. Sadece alternatif bir zaman dilimi yaratırsın, senin zaman diliminde çektiğin acılar kalıcıdır ve devam eder. Ki Bush'un öldüğü birkaç tane alternatif zaman dilimi olacağıondan yensini yapmak da gereksizdir. Yani zaman yolculuğu yapmanız şartsa bile başkalarını kurtarmak için yapmayın :D
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman eğer gelip bişeyi değiştirirse zaman geçince geri gelip değiştirmesine gerek kalmayacak ve dolayısıyla hiç gelmeyecek. Hiç gelmezse de değişiö olmayacak başa döncek vs. yani paradoks oluyor. Zaman tek boyutluysa zaman yolculuğu yapan kişi bişey değiştirdiği anda yok olur muhtemelen.. Bu da büyük bir fedakarlık olur..
Sosyal ağlarda paylaş

büyükanne paradoksu ; zamanda annemin doğuşundan evvelki bir zamana giderek annanemi öldürürsem ne olur ? sorunun amacı çok acıktır annaneni öldürsen annen , dolayısıyla sen doğmamış olurdun. sen doğmamış olduğuna göre zamanda geri dönüp annaneni öldürmen mümkün olamaz. büyükanne paradoksu olarak bilinen bu sorular geçmişe yolculuğun imkansız olduğunu kanıtlayan bir mantığı ortaya koyar.

bu nedenle pararlel evrenler teorisi ortaya atılmıştır.parçacıkların dalga özelliği kuantum tünellemesi gibi klasik fiziğin yabancı olduğu olaylara çözüm getirir. kuantum tünellemesinde, bir helyum çekirdeği aniden uranyum çekirdeğinden fırlıyarak uranyum çekirdeğinin radyoaktif bozulmasına neden olur. kuantum mekanik dalga denkleminin çözümü parçacıkların farklı konumlarda bulunma olasılıklarını verir. parçacıkların farklı konumlarda bulunabilme olasılıkları parçacıkların farklıkonumlarda gözlenebiliceği anlamına gelir ve bu kuantum mekaniği çoklu paralel evren yorumlarını doğurur. bir çok fizikçi bu konunun teoriye ek gereksiz bi konu olduğunu düşünmektedir. ancak kuantum teorisi sınırlarında çalışan bir çok fizikçide paralel evren yorumunu, bu yorumdaki gelişmeleri ve yoruma yapılan ekleri çok ciddiye almaktadır.

bu anlayışa göre evren yalnızca tek bir dünya tarihi değil bir çok dünya tarihi geçirir. bizim gibi bir dünya tarihini yaşamak geçmişten geleceğe giden raylar üzerindeki bir trende bulunmak gibidir. trende ki yolcular yol üzerindeki istasyonların geçişini izler gibi tarihteki olayların geçişini izler. ancak evren birçok rayın keşiştiği dev bir değişim alanı olabilir. bizim bulunduğumuz rayların hemen yanındaki raylarda 2. dünya savaşı hiç yapılmamış olabilir. tren sürekli 2 yol ayrımından biriyle karşılaşır ve sürekli birini seçer. Kuantum mekaniğinin çoklu evren teoremine göre bir gözlemin kaydedildiği yada bir kararın verildiği her seferde raylarda bir yan yol oluşur. gözlem yada karar insanlar tarafından yapılmak yada alınmak zorunda değildir. atom da bir enerji seviyesinden diğerine geçen bir elektron bile raylardaki bu ayrılmaya neden olabilir.

yani hani örnek verirsek paralel evrenler teorisine göre bir zaman yolcusu geçmişe gidebilir ve daha genç bir kız ken büyükannesini öldürebilir şeklindedir. Bu olay evrenin bir zaman yolcusu ve ölü bir büyük anne içeren yola girmesine neden olur. Büyükannenin yaşadığı zaman ve zaman yolcusunu dünyaya getiren anneyi doğurduğu (hatırladığımız evren) hala vardır. zaman yolcusunun geldiği geldiği evren de bu ikincisidir. zaman yolcusu yalnızca, değiştirilmiş tarihte yer alacağı farklı bir evrene geçer.

gelecekten gelip sabote edildiyse deney zaman yolcusunun bu oluşturduğu yeni evrenin geleceğine gitmesi lazım ki o daha karmaşık bi iş.
Sosyal ağlarda paylaş

Hehe en basidinden young deneyinde gözlem yapmaya kalkınca elektronun davranışını değiştiriyorsun =)

Eoteyn said:

parçacıkların farklı konumlarda bulunabilme olasılıkları parçacıkların farklıkonumlarda gözlenebiliceği anlamına gelir ve bu kuantum mekaniği çoklu paralel evren yorumlarını doğurur.

Benimde anlamadığım kısım burası. Parçacıkların belli yerlerde bulunabilme olasılığının hesaplanması neden bu kadar felsefi boyuta çekiliyor? Yani parçacık olasılığa uygun bir yüzdede A bölgesinde bulunuyor diyelim. Parçacığın farklı bir yerde olabilme ihtimali bize neden alternatif evrenler olduğu sonucuna yöneltiyor? A'dayken neden "ya B'de olsaydı" diye düşünüyoruz? Sonuçta belli bir olasılık hesabına göre o an A'da bulunmuş olmuyor mu? Alternatif evren aramamıza ne gerek var, onu anlamıyorum.

Paralel evrene "ya B'ye geçseydi" diye felsefi bir açıdan mı kayılıyor yoksa somut fiziksel dayanakları var mı acep?
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:

Hehe en basidinden young deneyinde gözlem yapmaya kalkınca elektronun davranışını değiştiriyorsun =)

Eoteyn said:

parçacıkların farklı konumlarda bulunabilme olasılıkları parçacıkların farklıkonumlarda gözlenebiliceği anlamına gelir ve bu kuantum mekaniği çoklu paralel evren yorumlarını doğurur.

Benimde anlamadığım kısım burası. Parçacıkların belli yerlerde bulunabilme olasılığının hesaplanması neden bu kadar felsefi boyuta çekiliyor? Yani parçacık olasılığa uygun bir yüzdede A bölgesinde bulunuyor diyelim. Parçacığın farklı bir yerde olabilme ihtimali bize neden alternatif evrenler olduğu sonucuna yöneltiyor? A'dayken neden "ya B'de olsaydı" diye düşünüyoruz? Sonuçta belli bir olasılık hesabına göre o an A'da bulunmuş olmuyor mu? Alternatif evren aramamıza ne gerek var, onu anlamıyorum.

Paralel evrene "ya B'ye geçseydi" diye felsefi bir açıdan mı kayılıyor yoksa somut fiziksel dayanakları var mı acep?

olabilicek fiziksel dayanaklar kanımca istatistik fizikçilerin saptadıkları olasılık hesaplarından öteye geçmez, konu buysa mutlaka felsefik yorum olmakta çünkü fizik yapıyosunuz,kuantum dünyasında çalışıyosunuz incelediğiniz kavram zaman... öyleki komite edemiyosunuz ee bu da işlem yapamadığınız anlamına gelio (zaman ile). bilmiyorum anlatabiliyomuyum yani zamanı inceliyosunuz parametre olarak alıyosunuz ama işleme tabi tutamıyosunuz herhangi bir operatöre etki ettirtemiyosunuz doğal olarak işin fiziksel yorumu zamana bağlı ve zamandan bağımsız olmak üzere düşünülerek ikisi arasındaki farklardan bi olasılık hesabı ile bulunuyo. hani o yüzden zaten bazı fizikçiler kabul ederken bazıları etmiyo.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...