Bone Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Sam said: ilk ben şimşekleri üzerime çekeyim bari: iyi demiş. ilkokul çağındaki türk çocuklarına almanya'da "ne mutlu almanım diyene, varlığım alman varlığına armağan olsun", yunanistan'da "ne mutlu yunanım diyene, varlığım yunan varlığına armağan olsun", hele hele türkmenlere ırak'ta "ne mutlu kürdüm diyene, varlığım kürt varlığına armağan olsun" diye and içirtilse (yemin ettiriyorsunuz el kadar çocuğa, marş ile ZERRE alakası yok) şu forumda REYC fırtınası kopar. hükümet de bahanesini bizim forumdan araklamış, dikkatimden kaçmadı. (:P) türkiye'de türk'ün vatandaş tanımı olduğunu halen öğrenemedin mi sam? hayır üstteki adam gerizekalı da, forumda yıllardır anlatıyoruz aynı şeyi. Türkiye'de "Türk" denildiğinde tek bir ırk kastedilmez, direk tüm vatandaşlar kastedilir. Yani Türkiye'de senin nerden göçtüğün veya soyun önemli değildir, Kürt olsan da, Çerkez olsan da otomatik Türk olursun. Türk denildiğinde de "saf Türk" anlamı taşımaz, çünkü Türkiye'de saf Türk gibi birşeyden bahsetmek neredeyse imkansız. Kardeşim millet rant sağlamak için gerizekalıca konuşuyor, siz de buna inanıyorsunuz. Yahu Almanya'da "ben Almanın" demek ile burda "ben Türk'üm" demek aynı şey mi :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 aslında aynı, temelde bi fark yok. almanya vatandaşıysan almansındır, türkiye vatandaşıysan türksündür, olay hukuksal vatandaşlık bağı, o kadar. Her ikisinin de vatandaşı olabilirsin, orada alman, burada türk olursun o zaman. Bu kadar temel hukuki bir olayı etnisiteye çekmeye çalışmayı anlayamıyorum. hep aynı örneği veriyorum, yine vereceğim, siz zidan'ı yıllarca cezayirli mi blldiniz, cezayir asıllı fransız mı? evet, bugün kürdistan kurulsa, sınırları dahilinde türkmenler yaşasa türkmen asıllı kürt olurlar, şunu bi sindirin artık. biri de kalkmış insanların algıladığını anladığını felan karıştırıyor işin içine. yahu insanlar nasıl anlarsa anlasın, nasıl algılarsa algılasın, küresel gerçek bu. ha bunu insanlara anlatamamak bi beceriksizliktir, o ayrı mesele. ama aramızda bazıları kabullenemiyor süte beyaz yerine kara denmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 madem öyle söylemeden edemiyeceğim Ne Mutlu Türküm Diyene! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 genel çerçeve doğru, ama bazı yönlerden de yanlış söylemiş. tabi kavramları doğru kullanırsak daha rahat ve verimli tartışabiliriz. öncelikle ulus-devlet yaratmak için iki yol var. biri toprak bağı, diğeri kan bağı. almanya kan bağı yöntemiyle kurulmuş örneğin, ülkenin adı almanya ve baskın etnik unsur da almanlar. fransa ise toprak bağıyla kurulmuş bi ülke, frank diye bi ırk yok fransada, fransa topraklarında yaşayan herkese fransız diyorlar. türkiye ise iki yöntemin arasında bi yöntem belirlemiş. yani biraz toprak bağı, biraz da kan bağı. "ne mutlu türk'üm diyene" sözü, bir gönüllülük ima ettiği için birebir ayrımcılık içermez. ancak her çocuğa ezberlettirip söyletmek de, söylemdeki "gönüllülüğü" biraz "zorunluluğa" çeviriyor. buna türkiye devletinin sünni türk olmayanlara davranışını, 600 yıl türklerle "eşit" sayılmış biçok etnik unsurun, cumhuriyetin ilanıyla "tali" hale gelmesinin yarattığı eşitsizliği ekleyin; bizim üst kimliğimizin neden bu denli tartışıldığını daha iyi anlarsınız. türkiye de toprak temelli bir ulus devlet anlayışı geliştirseydi (ki atatürk cumhuriyeti kurana kadar türk lafını çok az telaffuz etmiş, daha ziyade türkiye halkı, türkiye ordusu, türkiye ahalisi kavramlarını tercih etmiştir) bu kadar çok "ayrımcılık" sorunu yaşamayacaktık; türkiyede yaşayan, türkiyeli olan 70 milyon da kendini asli ve kurucu unsur olarak görebilecekti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 iyi de sir, bundan önce türk yoktu kürt yoktu ermeni yoktu arnavut yoktu arap yoktu yunan yoktu kırımlı yoktu bulgar yoktu, herkes osmanlıydı, ama sonuçta o milliyetçilik akımında g.tü zor kurtardık kurtuluş savaşıyla. hala aynı mantıkla osmanlı yerine türkiyeli dense ne kadar bütün kalabilirdik ki? bana kalırsa daha on yıl olmadan dağılırdık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 ermenisi, kürdü, çerkezi hepsi vardı osmanlı zamanında. ayrı ayrı çeteleleri tutulurdu. o değil de sir. toprak bütünlüğü sistemine şimdi geçsek sonuçları nolur? onu tartışmak lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 1- adamların istediği ortada.. "sizi AB ye alacağız" diyerek hem iç ilişkilerimize hem de dış ilişkilerimize karışmak istiyorlar ama biz bütün şartları yerüne getirsek bile almayacaklar bu aşikar 2- ne mutlu türküm diyene kalıbı bir etnik kökeni değil bu ülkenin evladı olmaya ir atıfdır, eğer bu etnik milliyetçilik ise yarın bu ibneler gelip "türkiye adı içerisinde türk kelimesi geçiyor etnik yüceltme yapıyorsunuz adınızı habeşistan oalrak değiştirin" derlerse ne oalcak? onu yapan bunu da yapar sonuçta "gidin anayasanızı değiştirin" diyebiliyorlar. 3- ben türkden çok tatarım, ben azınlık mı oluyorum yani? eğer azınlıksan türklerden daha çok hakka ve olanağa sahibim oh ne güzel şey azınlık olmak (bu ülkenin bir dönem cuymhurbaşkanı halis mulis kürt dü onu da hatırlatmak isterim) yani kimse kimse etnik kökeninden ötürü ezmiyor.. eziyorsa ekonomik yapısından ötürü eziyor amerkia birleşik devletlerindeki zenci olayına bağlayacaklar yakında zaten "azınlıkları ezdiniz hiç biri bir şey olamadı" diye 4- oha sam sen naaptın hacı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 sg-1 said: iyi de sir, bundan önce türk yoktu kürt yoktu ermeni yoktu arnavut yoktu arap yoktu yunan yoktu kırımlı yoktu bulgar yoktu, herkes osmanlıydı, ama sonuçta o milliyetçilik akımında g.tü zor kurtardık kurtuluş savaşıyla. Osmanlılılık bilinci diye birşey yoktu, Osmanlı hükmettiği topraklardan vergi alan bir devletti sadece. Ayrıca Osmanlı'ya göre Müslüman tebaanın hepsi Türk'tü Gayrimüslümler ile Müslümanlar ise farklı kanunlara tabi tutulmuşlardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 iyi de, diğer ülkeler nasıl ayakta kaldı toprak bağıyla? bizim kalamamamız için sebep neydi ki? 19. yüzyıl sonunda dağılan tek imparatorluk biz miydik? hayır. kurtuluş savaşında işe yarayan, bütün milleti seferber eden zihniyet ile halk arasında, neden cumhuriyetin ilanından sonra bi husumet oluştu? osmanlılık kimliğinde kürtle türk ermeni rum hepsi eşitti. türk üstkimliği ise, türk etnik kökeninden olanları diğerlerinden daha üstün bi şekilde konumlandırmış oldu. AB sadece bi dışilişki meselesi değil, bunu da anlamamız lazım. biz AB'ye üye olacaksak, adamların anayasalarını, bütün insan hakları anlaşmalarını harfiyen uygulamamız, sosyal devlet kriterlerini yerine getirmemiz gerekiyo. o yüzden AB hem bir dışişleri hem de içişleri ve hukuk meselesidir. ve bizim azınlık hakları tanıyıp tanımadığımız AB'yi gayet ilgilendirir. ülkenin adının değişmesi saçma bi adım olur, çünkü bu topraklara yüzyıllardır "türkiye" denmekte zaten, hem bizim vatandaşlarımız tarafından, hem de yabancılar tarafından. bu topraklarda yaşayanlara "türkiyeli" denseydi, bence "gönüllülük" daha iyi vurgulanmış olabilirdi. 1930'lar için modern olan "ne mutlu türk'üm diyene" söylemi, bugün artık eskisi kadar modern gelmiyo kulağa. "azınlık olmak" sadece farklı etnik kökenle olmaz. bir "azınlık bilinci" lazım, kişinin üstkimlikten farklı unsurlarını, kimliğinin vazgeçilmez bi parçası haline getirmesi ve asimilasyonu reddetmesi lazım azınlık olabilmesi için. türkiyede "azınlık bilinci"ne sahip olan çok grup var, hatta talep ettiklerinin çoğu azınlık hakkı, ama kendilerini azınlık olarak değil "asli kurucu unsur" olarak adlandırmak istiyorlar. bu en başından yanlış bir adlandırma, ve biz türkler bunu kendimize yakıştırıyoruz. bi unsura "asli" dediğinizde, diğerleri "tali" konumuna düşüyo ister istemez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 ne yaptım babacum? :) sözün kendine itirazım yok ki. çocuklara yemin olarak söylettirilmesine karşıyım, varlığı armağan etme kısmıyla beraber. buna karşı verilen cevapları da görüyoruz: "başkası da yapıyor" "ya sev ya terket" "çocuğun beynini yıkıyoruz ülkemiz adına, ne güzel" empati bu kadar mı zayıf ben anlamıyorum ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 türkiye cumhuriyetini kuran halka türk denmezse ne denir ? mahmutlar mı diyelim, semihler mi diyelim ? ne mutlu semih olana mı diyelim ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kermit Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 sam türk değilmisin hacı ? sarışın bişiysin zaten avustralyalılara benziyon. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 fikri beş para etmez adamı niye muhatab alıp laf yetiştirmeye çalışıyorsunuz anlamıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 empati kermit, var mı? ille sana mı batması lazım bir olayın sesini çıkarman için? ha çok merak ediyorsan vermişim cevabını geçen sayfalarda. ------------------------------------- dediğim gibi ben de muhatap almıyorum zaten 5 para edecek fikri bile olmayanı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Türkiye'yi kuran halk Türkler olsa da bu ülkede yaşayan herkes Türk değil. Bana göre bir Kürt'e, Ermeni'ye veya Rum'a "ne mutlu Türküm" dieyceksin diye baskı yapmak kadar abzürd birşey yok. Burdaki pek çoğunuz amerikadan nefret etse de aynı onların mantığında gidiyorsuunz. Ayrıca bir kaç gün önceki şu isimlerin değiştirildiği tarih kitaplarımızı okuyan öğretmenlerden pek bir farkınız yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 türkiye cumhuriyetini kurana türkiye halkı da denebilir. sadece bi fikir yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Admin Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Wikiden alıntılayım bir yeri; "Türkiye Cumhuriyetinin bütün vatandaşlarına etnik kökenleri gözetilmeksizin Türk adı verilmektedir. Türkiyeli sözcüğü kabul görmeyen bir sözcük. O yüzden de Türk kelimesini bir etnik tanımlama olarak değil, Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarına verilen ad olarak kabul ediyoruz" Zaten bundan ötürü de her ülkede aynı durum söz konusu. Mesela Fransa'da bol bol cezayirli yaşıyor. Cezayir asıllı Fransız deniyor, yani neticede o kişi fransız ( örnek olarak futbolcu zidane) Bu bağlamda sen T.C sınırları içinde hayatını kazanıyorsan ve burada eğitimini görüp yaşıyor isen, Ne Mutlu Türküm Diyene! lafı bu ülkeye olan borcuna karşılık çok görülmemeli. Olayın etnik kökenle alakası yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 fizban said: türkiye cumhuriyetini kuran halka türk denmezse ne denir ? mahmutlar mı diyelim, semihler mi diyelim ? ne mutlu semih olana mı diyelim ? yaşasın semih cumhuriyeti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 iyi de dyna, 6 yaşında çocuğun bu ülkeye bir borcu olmadığı gibi zaten büyüyünce vergi vermekten askere gitmeye kadar çeşit çeşit yolla yerine getiriyorsun ne sorumluluğun varsa. devletin de onların dışında bir hakkı yok ne senin üzerinde, ne de varlığında. devlet gelip "bütün varlığına 6 yaşında ettiğin yeminden ötürü el koyuyoruz, ömürboyu da türk varlığı için bedava çalışacaksın" dese kimse hayhay demeyeceğine göre, neden böyle bir andı savunma gereği duyuluyor anlayabilmiş değilim. kimsenin kendi özgür iradesiyle türklüğüyle gurur duymasına ve zikretmesine mani olan yok ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
UrsusMaritimus Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 pufff DÖMOKRASÜ aşkına bi taraflarınızı vericeniz ha sıkıldım :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
UrsusMaritimus Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Sonuçta mükemmel bi ütopyada yaşamıyoz burası gerçek bi dünya ve eğer birlik olmazsan basit bi şekilde ya köle ediyolar yada öldürüyolar bu kadar. kalkıp bana nerde yaşıyosun 21. yy dayız demeyin burmada yada ırakta olanlara bakmanız yeterli Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Admin Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 6 yaşındaki çocuk köle olarak dünyaya gelmediği için etsin teşekkürünü o yaşta(bilmediği için de öğretiliyor işte). Ondan sonra büyüyünce çalışıp vergisini vererek devam eder teşekkürüne ;) Zira o 3 kelimenin yeri andımızın en son kısmı. Ondan önce pek çok güzel mesaj veriliyor. Doğruyum, çalışkanım, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, ileri gitmek, yükselmek... Bunları aşılamak çok önemli. Ayrıca o çocuğun ülkesini sevmesi ve yaşadığı toprakları ve milletini benimsemesi ve vatan sevgisi için de "ne mutlu türküm diyene" lafı bence çok önemli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 bi de cezayir fransa örneğinde olduğu gibi olmaz kürt türk ilişkisi. çünkü cezayir devleti var şuanda ama bi kürt devleti yok. ha cezayirlı diye bi ırk da yok gerçi o da baya saçma yani. cezayir toprağı şuanda fransanın da elinde olabilirdi ama merkezi yönetimin sınırları son 100 150 senedir küçüldüğü için mümkün değil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Sam said: empati kermit, var mı? ille sana mı batması lazım bir olayın sesini çıkarman için? ha çok merak ediyorsan vermişim cevabını geçen sayfalarda. ------------------------------------- dediğim gibi ben de muhatap almıyorum zaten 5 para edecek fikri bile olmayanı. Arkadaşım senin öncelikle bir fikrin olması gerekmiyor mu balonsun vik vik ediyorsun çarptım suratına gerçekleri önce bir onlara cevap verde adamısın madam mısın görelimde sonra biz karar verelim sen bizim zamanımıza değermisin değmezmisin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Admin Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2009 Olayın kürt - türk ilişkisi ile alakası yok. Kelimenin içerdiği anlamdan yola çıkıyorum. Irk sorunu haline getilir ise o zaman tartışmanın boyutu değişir. Pasaportuna bakarsan cezayir asıllı ama aslında fransız mı yazıyor adamın? Fransız yazar sadece. Etnik kökeni diye de bir ibare yoktur pasaportunda. Oldu olacak soy ağacını da koyalım. Fransız cezayir - fransız cezayir-mısır : fransız-italyan cezayir-cezayir: mısır-suriye :: fransız-fransız:italyan-alman hmm şekil oldu be. Ondan sonra bu çocuk dünyanın hiç bir yerinde mutlu olmaz ki bi bakıcak envai çeşit milletten bir parça taşıyor. Neyim ben kargaşası.. Hanginiz ben %100 türküm diye iddia ediyor ırksal açıdan bakıcaksak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar