huun Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 din tartışması gelmez, en azından gelmemesi lazım. o soruyu sormamdaki sebep zaten din tartışması değil, bu insanlar neden böyle düşünüyorun cevabını merak etmemdi. doğru oldukları yerler var, bence yanlış düşündükleri yerler de var; ama konu o değil. niye öyle düşünüyorlar, neyi nasıl algılıyorlar. adamların görüşü diyip, alacağımızı alalım. konu dinle ilgili bişe dğeil, türkiye ile ilgili. burdan bir din tartışması çıkarsa, katkısı olanlar ayıp eder.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Artılar - Arkadaşlar, aile, çevre - Alışıldık, bilindik ortam - 2. sınıf insan muamelesi görmemek - İstanbul (evet başlı başına bir sebep bence) - İnsanlardaki sıcakkanlılık - Batıya göre nispeten daha iyi sosyal ilişkiler - Ucuz günlük yaşam (özellikle Almanya'ya göre) - Yemek ve sofra zenginliği - Coğrafi çeşitlilik (yazın Bodrum, Antalya vs sahillerde her türlü plaj vs, kışın uludağ kartalkaya vs kayak her tür tatil imkanı mesela) Eksiler - Cahil, agresif maganda halk - Herkesin bi şark kurnazlığı peşinde olması, tuttuğunu şapma çabası - Medeniyetsizlik (ciddi ciddi), trafik kurallarından herhangi bir işin işleyişine - Maganda yöneticiler, tüm idari kadro (youtube yasaklamak ne lan, verdikleri imar izinleri ne, ağaç kesim vs) - Her alanda ciddi altyapı eksikliği (eğitim, teknoloji, elektrik-su-internet, yol ve ulaşım, devlet daireleri) - Aşırı hızlı nüfus artışı ve getirdiği kalabalık (Türkiye'nin nüfusu 40, İstanbul'unki 6 milyon olmalı) - Çirkin çarpık kentleşme - Bilinçsizlik (günlük hayatın her alanında çıkıyor karşımıza) - Dini baskı - hoşgörüsüzlük ve yobazlık
Bella Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 *yemekler gerçekten lezzetli. *tarihi zenginlikleri açısından başarılı fakat korumayı bilmiyoruz,hor kullanıyoruz. *istanbul'da yaşıyorum gerçekten büyüleyici bir şehir. *insanların çoğu gerçekten yardımsever. *adalet yok.güven yok.rüşvetle pekçok şey halledilebiliyor. *polislerden nefret ediyorum.başıma birşey gelse napıcam bilmiyorum. *zengin-fakir arası uçurum çok yüksek.kriz var da fakire var. *cehalet çok yüksek.insanların gazete okuduğu,haber izlediği yok.kimse dünyayla ilgilenmiyor. *insan hayatına verilen önem ve değer sıfır.heran bi çukura düşüp ölebilirsiniz. *kimse ses çıkarmıyor.organize olmak adına birşey yok. düşündüm de benım en çok nefret ettiğim kısmı insani tarafı ve hak,hukuk tarafı. sokakta dolaşırken insanların öküz gibi bakmasından,iğrenç iğrenç laf atmalarından ve bunu "günaydın,merhaba" der gibi çok normal birşey diyormuşçasına yapmaları.. ayı,kıro,barzo erkek çoğunluğua ek olarak bide çarpıp özür dilemeyenlerden,günaydın diyince öküz öküz bakan soğuk devlet dairesi çalışanlarından,teşekkür etmeyi bilmeyen,lütfen kullanmayan kaba insanlarından,yardım edince sanki o benim görevimmiş ve yapmak zorundaymışım gibi davranılmasından ve küçük bir teşekkürü esirgeyen insanlardan nefret ediyorum. not:birçok sefer yurtdışına çıktığım için karşılaştırmalı olarak da düşünerek yazdım.
Farinal Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 benim dışarda okuma yaşama şansım var akrabalarım var isveç'te ama türkiye ve istanbul dışında yaşayabileceğimi mutlu olabileceğimi hiç zannetmiyorum.
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 dayanacak dayılar olduğu sürece kralsın.
GEd Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 "midye dolma" said: Paticik'te amma yabancı ülkede yaşayan varmış, burası gurbetçi forumu falan mı :p Temelli mi gidiyor giden yoksa okumak için falan mı? Yabanci memlekete giden nete sariyorda ondan asosyallikten, fix diyalog sudur : Abi Turkiye'ye xxx (sehir) e gittim, aylarca msne bile girmedin, donuom xxx'e (yabanci ulke) msnden cikmiyorum, pc ile hayat yasiyorum.
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Rewendor said: - 2. sınıf insan muamelesi görmemek Rewendor her ulke icin gecerli degil o. Ben Turkiye'de kendimi daha fazla ikinci sinif hissediyorum bir suru nedenden dolayi. Daha dogrusu insanlar tarafindan ayrimcilik asiri oldugu icin hissettiriliyordu. Yani mesela adam soruyor Turkiye'de nesin, necisin, neredensin? Ona gore muamele cekiyor. Burada dinim de dahil olmak uzere hicbirsey sormuyorlar. Ha belki Avrupa'da nefret ediliyoruz, orada insanlar ikinci sinif insan muamelesi gormen normaldir. Avrupa'da irkcilik denilen olay daha yaygindir.
DoGMeaT Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 yahu yola çıkıyorum,şehir içine varana gidene kadar 1)altınşehir 2)hadımköy 3)mamutbey 4)bağcılar görüyorum e5'ten gitsem avcılar,esenyurt,küçükcekmece,cennet,ŞİRİNEVLER,merter görecem neresi güzel istanbulun? peeh türkiyenin geri kalanına yaptığım tarifeyi yapsak 10'da 9unu cıkarsak şehrin,ŞUKELA olur. taksim mi güzel? o kalabalığıyla,gürültüsüyle,pisliğiyle? boğazmı güzel? bebek starbucks'tan bakınca mı güzel? reina'dan bakınca mı güzel? ortaköyde yüz kişiyle götgöte oturup kahveye 5,dünyanın en kötü dondurmasına 10 milyon verirken mi güzel boğaz? sarıyerde,rumeli hisarında araba sesleri arasında 2 gram huzurla bi yürüyüş yapabiliyor musunuz?? e malum,millet ortaköy'e,bebeğe akıyor,zaar zaaar motor sesleri. tarihi yarımadaya aksak,laleli'den aksaraydan geçmeden gidilmez,sirkecideb çıkmak istesen trafik,gürültü. koyarım öyle güzelliğe. türkiyede yaşamayı bende istemiyorum yurt dışı gördüğümden beri kaçmak istiyorum,mesleğim el verirde kaçarım umarım. paris beni benden almıştı söylemişsiniz,nasıl bir insana saygı var yahu,yolun kenarında durunca 2 şerittede arabalar durup hiç bir ses çıkarmadan geçmemi beklediler mesela,göt oldum,gülüceklr saçarak hepsine teşekkür ettim,garipsediler,hiç istanbulda kaldırımdan kaldırıma sprint yapmamışlarki. al mesela,istiklale çıktığınızda 3-5 li gruplarla ellerinde mp5 lerle gezen polisleri görünce huzursuz olmuyormusunuz? pariste,askeri müzede, fotoraf makinamla uğraşırken çarptığım asker,önce iyi olup olmadığımı sordu,sonrada özür dileyip gülümsedi.türkiyede olsa ne olur ? bilinç olayı insana saygı,doğaya saygı kusura bakmayın ama,bu ülkede yok gitmeyi istememin nedeni şehrin estetiği fln değil insan gibi yaşayabileceğim,sokağa çıakrken "lan başıma ne gelcek" diye düşünmeyeceğim bir yer istiyorum tabiki asayiş sorunu olabilir,lan bu gün soyulmayayım fln dersin,lakin evden çıakrken -lan trafikte kavga çıkar mı? -uzun saçıma laf atılır mı? -kız arkadaşıma laf atılır mı? -ramazanda sokakta sigara içmeme ne derler? -lan bira aldık ama siyah poşede koysaydım keşke Karşısındaki insana saygı duyan bir toplum istiyorum. bu kadar canım sıkkın yazdıkça yazdım saçmaladım lakin umarım ne dediğimi anlarsınız.
Red Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 varoşunu sevmiyorum.bir insan parasız olabilir.sokaktaki herkes zengin değil.ama her şartta insan temiz olabilir kendine bakabilir insan olabilir düzgün konusabilir. sokaklar hayvan dolu.çeşt çeşit hemde.türkiye geneli değil istanbul adına konusayım koca istanbul.çok az semti yaşanır gezilir tozulur durumda.türkiye de heryeri gezdim ama diğer şehir insanları hakkında bi genelleme yapmiyim. istanbul izmirden çk daha güzel bir şehir mesela.ama izmirde kaldıgım zamanlardan gördüğüm kadarı ile izmirde yaşanır.gavurlar laikler chp liler olarak bakmıyorum ama medeni bir şehir parayla herşehirde yaşanır.ama istanbul paran varsa güzel.yoksa işkence.kendini kurtardıysan rahatsanb problem yok.
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Dogmeat ben gidecem buralardan dedigimde de, Turkiye'ye dondugumde bulustugumuzda da demiyordun ama oyle. Cok seviyorum asigim TR'ye diyordun.
Fistan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 ben gidicem abi... kaçıcam buralardan sdfsdf
riglous Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Diger insanlarin ne gordugu, nasil dusundugunu gozetmeden yazmak lazim gelir. Bu nedenle once kendi gorusumu belirtecegim, sonra yazilanlari tek tek okurum.. +'lari; -Paranin hakkini alabiliyorsun. Baska yerde, paran olsa bile, TR'deki kadar karsiligini alamazsin. 3-5 liran varsa da bunun karsiligini aldigini hissedersin, 1m-2m varsa da. -Isleyisini anlayabiliyorsun. Tutarlilik akiyor her tarafindan. Sokakta yuruyen adamin neye sinirlenecegini kestirmek o kadar kolay ki. Veya vapur beklerken insanlari gaza getirmek; sinirlenen bir insanin neye sinirlendigini anlamak vs. vs. Yani insanlari anlamasi cok kolay. Kendini anlatmak da kolay. Senden harac almaya gelen adama iki kral laf edip, iki gun sonra adamla beraber oturup icebilirsin bile. -Enteresan... Kavgalar eglenceli. Daha arabadan inerken bile soforler "birisi gelse de ayirsa" diyo icinden ama kimse ayirmaya gelmeyince de geri adim atmiyorlar... Veya elinde baltayla kopru gisesinde onunu kesebiliyo birileri... Sehir, yasadigini hissettiriyo ve nefes aldigin her saniyenin farkinda kiliyo seni. Cogu kisi bunu kaldiramaz ama zevkler ve renkler iste.. -Insanlari cok kolay manipule edebiliyorsun. -Bir sonraki dakikayi dusunerek hareket eden cok fazla adam yok. -Kalabaligin ortasinda yalniz degilsin. Yere yigilsan mutlaka birisi gelip bakar noluyo diye. -'leri +Baskalarina huzursuzluk veren seylerin sonunda ne olacagini bilmiyor insanlar. Bir hareketin karsisinda ne olacagini kestiremeyebiliyorlar. Bu ozellikle "yumrugunun sertligini bilmeyen" kisilerden olusuyo ki sahsen pek haz etmiyorum. Dunyayi ayaginin altina alabilecegini zanneden aptallari tartaklamak her zaman hos olmuyor. Ozellikle suc islemek ve islememek arasindaki ince cizgiyi polislerden ibaret sanan insanlar sanirim tek derdim.
Laurelin Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 tek birsey yazicam hem artisi hem eksisi gundem yogunlugu son 1 haftanin gundemine bakalim kurt acilimi yok demokratik acilim randevu alicam baykaldan randevu vermem tayyipe ermeni acilimi azeri tepkisi munevver karabulutun babasi para istemis yok yok tuzakmis o adamcagiz basin toplantisinda elinde testere cildirdi aydin dogana ceza melihin yolsuzluk ses kayitlari ergenekon II vizyona mahkemeye geliyor sel basti afet var atlyapi yolsuzluklari guneydogu terorist saldiri birsuru sehit yeter lan bir hafta bu yahu sadece yedi gunde su konulardan iki tanesini milletin cok begendigi kuzey avrupa ulkelerine atsak adamlar kafayi yer 2 sene tartisirlar
Ardeth Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 halen kararım değişmedi benim kesin döncem sdf napayım lan yurt dışında, burda yaşamak dert olsa da sokakta bazen etrafımdan çekinsem de sonuçta doğup büyüdüğüm ülke olması bunların üzerinde bir durum
Fly Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 DoGMeaT said: yurt dışı gördüğümden beri kaçmak istiyorum +1.
Sam Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 önce nedanko'nun açılış mesajına katıldım, sonra da sir'ün ilk sayfadaki mesajına. hmm, belki 3-5 şey eklenebilir ama sadece şunu söylemeden geçemiyorum: - türk insanının zengini, fakiri, kültürlüsü, kültürsüzü, eğitimlisi, eğitimsizi olsun, kafa yapısı gerçi sir değinmiş güzel, hadi fakiri, görmemişi anladım da görmüş insanlardan bile en saçmasapan konularda aşırı bağnazlık cidden bayıyor. 2000 yıl önce düşünmeyi, tartışmayı bilmiş bir medeniyetin olduğu topraklarda yaşıyor olmak da çarpıcı ironisi.
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Dunyayi vizesiz dolasmak istiyorum. Istemekle olmuyor, bunun icin en az 8-9 senem var.
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 yurtdışı muhabbeti aklıma hep şu olayı getiriyor.. mal, gözü bağlı "ben dışarıda yaşayamam! zaten kimse yaşamamalı yurt dışında!"ezberini tekrarlayan arkadaş vs. yurt dışına gitme yolunda arkadaş.. gözü bağlı savunucu ülkenin toprağından, havasından, suyundan ve ikliminden dem vurup sonuç alamamıştır. ama pes etmemektedir. "oralarda hayat zor be abi!" demeye getirir. sanki tr'de hayat çok kolaymış gibi. kimisine kolay olsa da hayat kimisine çok aşırı zordur halbuki. hem de çabalarının karşılığını alamamış, ondan yurtdışında iş ayarlamış bi elemanla konuşmaktadır çocuk.. artık ümitsizlik içinde son kozlarını oynamaktadır.. -abi boğaz var bi kere. bak futbolcular bile boğaza hayran kalıyor da ondan transferi kabul ediyor!... unutmadan, arabadayız.. boğaz civarında hareket halindeyiz. ...düşünsene oralarda boğaz yok! rakı balık yapıcam desen nerde yapıcan? çekilmez hiç oralar! +eee.. alkol çok içmem. balığı zaten sevmem.. hiç rakı-balık yapmaya da istek duyacağımı sanmıyorum.. ______________ bu komik konuşma aslında türk halkının en muhteşem özelliği olan yüzeyselliğinin daniskasıdır. türk için kendisine iyi olduğu, doğru olduğu söylenen geçerlidir. ve herkes, evet HERKES onu sevmelidir.. taksim, checked, sevmelisin! istanbul, checked, sevmelisin! rakı-balık, checked, sevmelisin! boğaz, checked, sevmelisin! dört taraf deniz, checked, sevmelisin! bunu gündeme getiren bağnaz şahsiyetler tabii ki gidip farklı şeyler deniyecekleri, farklı şeyler yaşamak zorunda kalacakları yerlerde mutlu olamazlar ki.. adamın ufak bir akvaryum kadar özgürlüğü var. ve içinde kendisini çok mutlu, çok güvende hissediyor. her şey ona tam yetiyor. bu küçük akvaryumda diğer küçük balıkları çekiştirmek, dedikodu yapmak ne güzel geliyor ona.. bu fanusta yaşamak, her saniyesi öyle tatlı ki onun için. biliyor ki dışında nefes alamayacak. diğer taraftan diğerlerinin de gitmesine engel olmak istiyor. o dışarıda yapamazken birileri dışarıda hayatta kalmayı, yo hayır, aslında dışarıda güzel bir hayat kurmayı başarıyor! başkalarının başarısızlıklarından büyük keyif alan bir millet için birilerinin başarılı olabilmesi koccamaaaan bir yenilgi tabi. kim kabul eder bunu? hiç kimse. -bak bizim yeğen gittiydi amerika'ya. hiç rahat edememiş orada. döndü zaten 2senede bak! bence hiç gitme yani. dönünce burada hayata da adapte olamazsın. e burada da mutlu olamazsın yani.. türkiye'nin iyi tarafı aile ilişkilerinin sağlamlığıdır. tembelliğin başkenti olmasıdır. düzensizliğin hakim güç olmasıdır. düzenbazın ve aklı gerçekten çalışan şark kurnazının kısa sürede milyoner olabilmesi ihtimalidir, bir oylama ile aklanabilme ihtimalidir, hamili kart yakınının rahat edebilmesidir, geçersizliktir.
Ardeth Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 yurt dışına gitme durumunda olan arkadaşın da bu durumdan dolayı bir kompleks geliştirme olasılığı gözüme çarptı şimdi sdf
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 diğer yandan, aynı dasaa'nın mesajda belirttiği gibi karşıt tipler de var. bi sefer, yanlışlıkla yurtdışına çıkmış, iki karı görmüş, üç metro, "abi yaşanmaz bu ülkede yeeaa" çeken tipler. hadi yürü git de yaşa bakalım orada diyesim geliyor. zaten çok kolaydı.
utopia Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 dasaaa şu "kendi özgürlüğünde mutlu olan adam" imajında çok haklı. e zaten bu da genel türk mantığı değil mi zaten? yurtdışına gitmek güzel. orda hayatını kurmak güzel. sonra dönmek de çok güzel. döndüğünde, değerlendirme yapabiliyorsan azıcık, mutsuzluğun büyük oluyor yalnız. gidip oradaki imkanları görüyorsun, toplumların aslında karmaşayı minimuma indirebildiğini görüyorsun kendi içindeki. hayat standartlarının yüksekliğini görüyorsun. sen burada harcına zam yiye yiye başın dönmüş dolanırken ve üniversiteden mezun olmanın hiçbir şey demek olduğunu bilirken, etrafındaki bütün çirkinlikleri görüp küfretmekten başka hiçbir şey yapamazken, insanlar sorunlarını aşacaklarının güvencesinde, başlarını kaldırdıklarında yokuşu çukuru da olsa sonu aydınlık bir yol görüyor orada. gidiyorsun, bir anda yapabileceklerin sınırsız oluyor; dönüyorsun, yine birin ikinin hesabını yapıp gün geçiriyorsun. bol oksijenli kırlardan şehir hayatına dönmek gibi ya, bir gün önce ciğerine temiz hava çekerken öbür gün sokağın kirini pasını en yoğun şekilde soluyorsun. ha ama sonuç olarak ikisi de nefes almak, her koşulda yaşanıyor. aradaki fark, kabullenmek kısacası. benim gerçeğim bu, o zaman bununla yaşamam lazım, elimdekilerle durum değerlendirmesi yapıp yürümem lazım demiş bulunmak. ben gitmeden evvel daha mutlu ve umutlu bir insandım. kıyaslama yapmak gibi bir derdim elbette vardı, ama bundan kaçarak elimdekilerle mutlu olmak daha kolaydı. şimdi iyice biliyorum neye batmış olduğumu burada doğarak, daha çok acı çekiyorum eskisinden. olsun, yine de gittin mi dönmek lazım. bu kafa karışıklığını yaşamak bile çok şey öğretiyor. baktın olmadı, gene gidilir, ne olacak. ama bu işin diyeti de bu diye düşünür oldum son günlerde iyicene. derdimse çekerim kaderimse gülerim................. saygılar.
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 2 kiz gormus dedin de aklima geldi.. Sanmayin yurtdisina cikarsaniz butun kizlar ustunuze atlayacak. Turkiye'de buyudunuz, bir kizin size gulumsemesini bile tirnaklarinizla kaziyarak aldiniz. Kiz arkadasinizi elde etmek icin yurtdisinda yasayan orneginizden 10 kat fazla emek sarfettiniz. O yuzden yurtdisina cikinca evet abi kizlar rahat diyip ayri bir Dunya cizemeyeceksiniz ikili iliskiler konusunda kendinize, siz hep sizsiniz, Turkiye'de nasilsaniz Yurtdisinda cok farketmeyecek. Turkiye'de capkin biriyseniz yurtdisinda da olursunuz ama degilseniz yurtdisinda olamazsiniz. Etrafinizda anlatilan hikayeler varsa inanmayin, hep onun ezikligi ile anlatirlar, abi bi gittim 4 tane kiz beni havaalaninda karsiladi direkt evlerinde kalmam icin israr etti vs. Inanmayin yurtdisi maceralarina insanlarin (o insan tr de oyleyse kredi verebilirsiniz laflarina) Buradan giden bir arkadas vardi, cok tatli ve zeki cocuktu. Gitmis universitede herkes sormus kizlari dogal olarak, iliski kurmadan gittim dese olmayacak duruma gelmis, o cocuk bile yalan soylemis yani. Efsaneler hep buradan doguyor.. :) Ikinci olarak dasaa nin dedigi de benim sevmediklerim listemde.. Herseye negatif, elestirel gozle bakilmasi..Bu ingiliz(britanya, amerikan degil) stilidir, yuksek cicekleri budarlar. (ingilizcesini unuttum boyle bi atasozu var onlarin kulturde) Turkiye'de herkes sizin icten ice basarisiz olmanizi ister ananiz babaniz samimi dostlariniz haric. Ya da etraflarinda basarisiz ornek varsa sizinde oyle olacaginizi dusunurler. Hep derler kimseyi dinlemeyin diye, ama hele Turkiye'de kimseyi dinlemeyin, fikir sorun vs o ayri konuda, bilgi alisverisi iyidir ilham verir. Ama dinlemeyin yani, Turkiye basarisiz insanlarla dolu, basarisiz insani dinlersen basarili olman zordur. Ayni sey gibi lisede orta okulda herkes abi ask dersi veir. Abi kiza soyle davranman lazim, abi kizi suraya gotur bak super. lan adamin hayatina bakarsin 1 kizla ya cikmis ya cikmamis. Ahmet Altan kesilir basina.. Iste bunu alin her alana carpin, o yuzden kulak asmayin.. Ben cektim siz cekmeyin :)
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Dasaa'nin dedigi bir noktaya kadar dogru. Zira yurtdisinda yasamak feci olgunluk veriyor insana. Akvaryumdan cikip bir suru farkli milletten insanlarla tanisiyorsun, kaynasiyorsun. Bence o bile birsey.
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Tabii canim hep olumsuz konusuyorumda, mutlaka cikin, ama Turkiye'den farkli gorunuyor oldukca yurtdisi yani, bende yasadim onu.. Oyle degil onu demek istedim. Ama varinizi yogunuzu koyun, cikmaya calisin dil egitimi icin bile olsa. Vizyonunuz cok genisler.. Benim bir hayalimde vatandasligi alinca, ulke ulke dolasip oralarda 3-6 ay turist olarak kalip gezmek imkanim el verirse.. nasi olsa evden calisiyoz anasini satiyim.. Ulke gormek insanlar tanimak ufkunuzu cok genisletir. Ben sadece bilin diye soyluyorum konu basliginada uygun olarak karsilastirma yapiyorum, nitekim ben karsilastirma insaniyim..
Sufi Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 mutsuz eden sebeplere bir ilave: insanların toplum içinde yaşamanın minimum şartlarını sağlayamayacak derecede bencilliği. spsifik örenk vereyim: annelerin çocuklarını yolun içinde tutması, trafikte çoğu kişinin yolları ve bütün sistemi o an o kişinin o yoldan geçmesi için hazırlanmış zannetmesi, sırayla işlem yapılan yerlerde kendinden önceki 15 yaşlı kişinin önüne nasıl geçerim çabası vs. bunları eğitim-cehalet sınıfına dahil edemiyorum çünkü zihniyetle ilgili. annesi ve babası da böyle davranmış olduğu için böyle davranıyor insanlar. sonradan da düzeltilmiyor. böyle kişinin çocukları da böyle davranıyor. 2 tane üniversite bitirse de böyle davranıyor.
Öne çıkan mesajlar