Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bedelli askerliği kaybettik, kısa dönem de kalkıyor

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
-Nae said:
Özür dilerim ama ben askerliği milli güvenlik derslerinde öğrenmedim.

Askerlik demek oraya buraya saldırmak demek diildir. Vatan savunması diye kutsal bir görev edinmişiz biz.
Eğer vatanımızı savunmaya değer bulmuyorsanız o sizin tasarrufunuzdur. Ama atam vatan topraklarını kimlere emanet ettiğini görebilse şuan kemikleri sızlardı eminim.

Vatana hizmet sadece askerlik yapmakla olmayacağı gibi sadece ekonomiye katkı yapmaklada olmaz.

Keşke imkanım olsada burda hudut bekleyen askerlerimin bir kere hudut tekmilini sizlere dinletebilsem.

E yazmışım orada bugün askerlik neye hizmet ediyor. Açıklasana onları.
Askerlik kutsal falan değil, zenginliklerin kuklası olmaktır. Çok güzel bir örneğini İngiliz Burjuva Devrimi sürecinde görebilirsiniz. Öyle hudut tekmili falan dinletirler, bordo berelilerin güven atışlarını falan izletirler gaza getirirler sizi. Sonra ne uğruna savaştığınızı bilmeden ölüverirsiniz; şehit derler üstünüzden siyaset yaparlar.
Mesaj tarihi:
1) Zorunlu askerlik olmalı. Vatan savunması şart.

2) Mevcut asker sayısı ihtiyacın üzerinde. Tabi ki bir savaş durumunda bu kadar asker bile az fakat barış halinde bu kadar askerin, görevlendirilmesi gereksiz. Bir çoğu askeri sosyal tesislerde başbakanın tabiriyle yan gelip yatıyor. Üstelik işin ilginç yanı, mevcut asker fazlasının sadece kara kuvvetlerinde olması. diğer kuvvetler ciddi anlamda sayı bakımından asker sıkıntısı çekiyor. Kara Kuvvetlerinde ise bir çok asker yan gelip yatıyor.

3) Zaten acemilikten sonra bu adamlar eline silah almadan askerliği tamamlıyor. Dolayısıyla bu adamları askere alıp ekstra maliyet çıkartmaya gerek yok.

4) Askerliğin bir de sosyal getirileri vardır ki okuma yazma öğretilir, adab-ı muaşeret öğretilir, hiç bir şey öğretilmese vatan millet nedir o öğretilir. Belki bizler bu imkanları fazlasıyla bulduk ama bunları öğrenememiş çok fazla genç var. Askerliğin sosyal faydası da bu.

5) Bu durumda 3. maddede askerliğin gerekli sayıda askerle yapılmasını öngörmemize rağmen aslında herkes için gerekli olabileciğini gördük.

6) O zaman askeri birimlerin eğitici öğretici faaliyetlerini milli eğitim bakanlığı ile beraber ortak projeler içerisinde maddi manevi kaynak aktarımı ile sunması bir çözüm olabilir.

7) Farkettiyseniz git gide militarist bir yapıya ulaşıyoruz. Çaktırmayalım.

8) Ordunun kendi eğitim sistemini revize ederek, acilen verimlilik üzerine yoğunlaşması gerekmektedir. Mevcut verimlilik çalışmalarını statükocu ordu eğitimi üzerinden alarak bağımsız kuruluşlarla ortak projeler yürütmeli, orduyu daha verimli hale getirmelidir. Yangında ilk kurtarılacak etiketleri ile olmaz bu işler.

9) Militarist olmuştuk demin ama şimdi de orduyu revize ettik, dış dünyaya entegre ettik. Ne yaptığımız belli değil valla.

10) Benden cacık olmaz. Garbage'a döneyim.
Mesaj tarihi:
cogitoz said:

E yazmışım orada bugün askerlik neye hizmet ediyor. Açıklasana onları.
Askerlik kutsal falan değil, zenginliklerin kuklası olmaktır. Çok güzel bir örneğini İngiliz Burjuva Devrimi sürecinde görebilirsiniz. Öyle hudut tekmili falan dinletirler, bordo berelilerin güven atışlarını falan izletirler gaza getirirler sizi. Sonra ne uğruna savaştığınızı bilmeden ölüverirsiniz; şehit derler üstünüzden siyaset yaparlar.

Askerlik neye hizmet ediyor:

Ben burda bugun kaçak yollarla ülkeye giren mazotu yakalamazsam ülken! milyonlarca dolar zarar eder.
Ben burda bugun ülkeye kaçak yollarla girmeye çalışan mültecileri engellemezem ülken! milyonlarca dolar zarar eder. (ülkeyen giren her bir mültecinin 10k$ maliyeti vardır.)
Ben burda bugun ülkeye sokulmaya çalışan eroini uyuşturucuyu yakalamazsam senin Ülken! de senin Kardeşlerin senin Ailenin bir ferdi uyuşturucu kurbanı olur.
Ben bugun burda ülkeye sokulmaya çalışılan teroristide onların sahip oldugu silahları bombaları yakalamazsam senin Ülken! de senin Kardeşlerin senin Ailenin bir ferdi sokakta terore kurban gider.

Tartışılması gereken askerliğin yapılması yada yapılmaması değil sistemde ki hatalar. Ben görevim itibari ile çok fazla eleştiride bulunamıyorum malesef ama kesinlikle eleştirecek çok şey var kesinlikle çok verimsiz çalışan bir ordumuz var ama bu yinede askerlik yapmamak için bir sebep değil.
Mesaj tarihi:
NAE

1) Ordu Kore Savaşı'na niye katıldı
2) Ordu Afganistan'a niye asker yolladı
3) Ordu neden NATO'ya üye
4) Ordu neden az kalsın Irak'a asker yolluyordu

Yok kaçak uyuşturucuymuş, mazotmuş. Ülkede kaçaklığın allahı var, ama bu savaşlara giriliyor değil mi? Bu ordu ne yapıyor şimdi? Vatan savunması mı, ............. (Anam halkı askerlikten soğutmak diye bir suç vardı değil mi, canım demokratik ülkem benim)
Mesaj tarihi:
Kore savaşına girdik hata oldugunu kabul edelim.
Vatanı savunmayalım mı artık yani?

Zaten kaçakçılık var diyip artık hiç mi engellemeye çalışmayalım? Zaten terorist eylemler oluyor diyerek mi hiç bi terorist peşinde koşmayalım?

Bazı! insanlar senin gibi düşünmediği için belki hala hayattasın arada bunu düşün lütfen.
Mesaj tarihi:
5237 sayılı türk ceza kanununun 318.maddesi ve gerekçesi:

"halkı askerlikten soğutma
madde 318- (1) halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır."

Bir iki üç her Türk anti-demokratik doğar.
Mesaj tarihi:
-Nae said:
Kore savaşına girdik hata oldugunu kabul edelim.
Vatanı savunmayalım mı artık yani?

Zaten kaçakçılık var diyip artık hiç mi engellemeye çalışmayalım? Zaten terorist eylemler oluyor diyerek mi hiç bi terorist peşinde koşmayalım?

Bazı! insanlar senin gibi düşünmediği için belki hala hayattasın arada bunu düşün lütfen.

Bazı! insanlar benim gibi düşünseydi onlar da hayatta olurdu ben de. Ama ben seni suçlamıyorum, o kadar kışkırtmışlar ve propaganda yapmışlar ki, gerçeklerin üstünü beyninizi kurcalayarak kapatmışlar ki, kabul ettiğiniz şeylerdeki yanlışlıkları görememenizden doğal bir şey olamaz. Ancak düşünmek zorundasınız. Olay sadece Kore değil, olay Irak, Afganistan, NATO, Bosna, Dünya savaşları... Ekonominin devletten bağımsızlaştığı bir dünyada ordu devleti değil serbest piyasayı savunur. Serbest piyasanın küreselleştiği bir dünyada ordu vatanını değil serbest piyasanın işaret ettiği vatanları ve insanları savunur. Bu iki cümle çok hafif cümleler değil, anlayabilmeni beklemiyorum ama sana somut örnekler sunuyorum. Lütfen sen düşün, benim düşündüğüm şey insanları öldürmüyor.
Mesaj tarihi:
Sen kim oluyorsunda benim anlama kapasitem hakkında yorum yapıyorsun anlamadım! Medeni bir şekilde fikirlerimizi ortaya koyuyoruz zannediyordum. Sana gg...
Mesaj tarihi:
Ben de medeni bir biçimde söylediklerimi anlayabileceğini düşünmediğimi söylüyorum zaten. Bunu da mesajlarımı çarpıtarak olayı vatan millet sakaryaya indirgemen dolayısıyla söylüyorum. Demek ki militarizme karşı yeterli objektif bilgiye sahip değilsin diyorum. Ayrıca kapasiten hakkında değil edinimlerin hakkında yorum yapıyorum bunu da belirtelim.
Mesaj tarihi:
Bence rahat olun, torpilini yapan yine yapacak, o zaman kadar askerlik kalkarsa kalkacak, uzarsa uzayacak, bedelli gelirse yine gelecek, -cek ve -cak.

Askerlik saçma veya değil, bu ayrı bir konu - bence saçma - ama var olan bir gerçek ise zengin çocuğu, torpili olan nispeten daha rahat askerlik yapacak veya yapmayacak ve orada ölecek olan mayına basacak olan nispeten gariban diye tabir edeceğimiz yine bu ülke vatandaşı.

Askerlikden şöyle yırtarım böyle yırtarım, vicdani redçi olurum vs. vs. bunlar hep bireysel çözümler. Sorun genel için çözülene kadar var olan duruma uyulmalı diye düşünüyorum adil ve eşit olan bu, bir çoban ile üniversite mezunu arasında bu bağlamda ben bir ayrım görmüyorum her ikiside hayatlarının bir kısmını askerliğe ayırıyor, ömürlerinin bir kısmından fedakarlıkda bulunuyor. Ama ben ünüversite okudum, şuyum buyum daha faydalı olurum gibi bir argüman bence yersiz nihayetinde şu an ülkede doktoruda var, mühendiside var ve onlarda zamanında askere gitti ve geldiler.

Herkes için eşit ve adil bir çözüm gelene kadar düşüncelerim bu yönde. Nihayetinde en eğitimsiz adamda ve okumuş adamda ömrünün belli kısmını ve hayatını ortaya koyarak askere gidiyor.
Mesaj tarihi:
ya turk askei icin demiyorum ama, asker kavrami cok derin bir olay. yani einstein'in lafini yazmis birisi, cok dogru bir laf, ne zmn bir gun gelicek - ki asla gelmez oyle bi gun - insanlar silah tutmayi reddedicek, o zaman belki daha yasanir bir yer olur burasi, belki de olmaz...

ayrica, asker olan adam neyi ne icin nerede yaptigini sorgulamaz, sonra gider bir yerde kim oldugunu bilmedigi bir adamla carpisir, birbirini oldurur, sonra olan buna olur. komutani da bilmem kac asker kaybettik zahiyati azaltmamiz gerek bla bla der, er ryandaki gibi mektup yazar anneye...

sonucta sunu goz ardi ediyor herkes; herkesin cani tatli, burada askerlik sacma, gereksiz, kaldirilsin diyen de, askerlik kutsal herkes yapmak zorunda, vatan borcu diyen de, o an geldiginde, kendi canini dusunur yani, gerisi yalan.
Mesaj tarihi:
cogitoz said:
Buyse said:
birisi ben vatana borcumu başka türlü ödeyeyim diyor
diğeri herkes böyle yaparsa kim asker olacak diyor

Ya insanın vatana niye borcu olsun arkadaş. Zaten yüzde 20 işsizsin. Köylüsün toprağın yok, işçisin eşşek gibi çalışıyorsun, öğrencisin harcını borcunu ödüyorsun, kimin kime borcu var. Vatana borcu olanlar bu vatanın insanlarını ve kaynaklarını kullanıp refah edenlerdir, ağalardır, patronlardır, menderesin özalın tayyibin zenginleridir. Onlar gitsin askere.

Ağır saçmalamışsın, heh.
Mesaj tarihi:
Eheh sonlara doğru coşmuş ta, başına katılıyorum o yazının.
Devlete neden borçlu oluyoruz, pardon düzeltiyorum, neden borçlu doğuyoruz? Ne hakla hayatımıza el koyup bize köle muamelesi yapma hakkı buluyo kendinde? Ne hakla özgür bireylerin yaşamlarını siyaset için kukla gibi kullanma hakkını buluyo?
Mesaj tarihi:
Bak bak geldi militarist Türk genci. Niye saçmalamışım anlat bakalım diğer mesajları da okuyup.
Yahu biraz tarihe bakın diyorum. Koreye, Afganistana, Dünya Savaşlarına. Ordu artık "devlet" için olmaktan çok serbest ekonomi için savaşır, serbest ekonomi de globalleşmeye başladığı için bu vatanda iş yapanları savunur diyorum. Hangi ülkeyle ekonomik ilişkilerimiz güçlüyse onların yanında savaşa gireriz bu böyledir.
İngiliz Burjuva Devrimi'nde Cromwell'in burjuva ordusu burjuvalardan ve onların çalıştığı işçiler/köylülerden oluşuyordu. Kralın mutlakiyetine karşı ayaklanan burjuvaların ayaklanmasının sebebi kralın kafasına göre vergi kesmesi ve ağır yaptırımlar uygulamasıydı. Ayrıca kapitalist ekonomiyi yürütememesi ve çıkan savaşlar için bu kapitalistlerden sürekli yardım istemesiydi. Neyse sonra burjuva devrimi oldu, eşitlik isteyen halkın da kafasını kesip köylerini yağmaladılar. Eh savaşan halka ne oldu? Kölelik must go on. Böyle bu işler işte.

Öyle çıkıp ağır saçmalamışsın eh diyorsun da hiçbir şey bilmeden konuşuyorsun.
Mesaj tarihi:
İyi alıştın ha sen de fakele yazmaya :)

iş hayatımızı engelliyor diyoruz ama her türk erkeği gidiyor askerliğe.

yurtiçinde çalışan için eşitlik söz konusu yani. "ffs askere gitmesem 45535 milyon dolarlık iş yapıcaktım lan 5 ayda" demek biraz kendini kandırmaca gibi. seninle aynı üniversiteden, bölümden mezun olan, aynı sektör için çalışacak kişi de paşa paşa gidip geliyor askerliğe yani. yıllardan beri de bu böyle. :p

überzüber bir yurtdışı kariyerin varsa yapmıyorsun zaten askerlik. :p

bu kadar korkmayın askerlikten.
Mesaj tarihi:
valla ciddi bir hastalığın yoksa "1" yolu var zaten.

bence hastalıktan çürük kasmayın, hatta çok ciddi hastalık olmadıkça çürüğe ayırmıyorlar, daha basit mevkilerde de olsa yaptırmaya çalışıyorlar. geçen sene okuduğum bir haber vardı, kilo ve ortopedik sorunlar dışında, iç hastalıkları, kalp vs gibi sorunlarla çürüğe ayrılan kişilerin ortalama yaşam ömrü 40 kusur oluyor diyordu.

5 ay gidip gelmek en iyisi, sağlıklı olmak varken niye çürük kasıntısı.
Mesaj tarihi:
milliyet said:
15 milyon gencin hayatını etkileyecek “tek tip askerlik”le ilgili ilk taslak metin Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasından bir ay sonra Başbakanlık’a ulaştı

Taraf Gazetesi'nde bugün yeralan habere göre, bedelli askerliğe kapıları kapatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ilk işaretini verdiği tektip askerlikle ilgili çalışma başlatıldı.

Taraf’a konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nün yasa tasarısı için çalışma başlattığını doğrulayarak, “Taslak üzerindeki çalışma hâlâ sürdüğü için ayrıntılar henüz netleşmedi” dedi.

Taslak Başbakanlık'ta mı
Orgeneral Başbuğ, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında

"Bedelli askerlik uygulaması Türkiye'nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de olma ihtimali yoktur"

diyerek bedelli askerlik tartışmasına son noktayı koyarken, askerlikte yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Türkiye'de hala 15 aylık normal, üniversite mezunları için 12 aylık yedek subaylık ya da altı aylık kısa dönem ve yurtdışında çalışanlar için bedelli askerlik uygulaması olduğunu anımsatan Başbuğ,

"Biz tüm bu sistemleri genel olarak ele alıp daha sağlıklı, daha sade, daha eşit, daha adil bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunları tek tipe indirebilir miyiz konusu üzerinde duruyoruz" demişti.

Başbuğ'un bu açıklaması, askerlik sorunu olan milyonca kişinin gözlerini Genelkurmay'a çevirdi.

Ancak aradan yaklaşık bir ay geçmesine rağmen tektip askerliğin ayrıntıları netleşmedi. Tektip askerlikle askerlik süresinin kimin için ne kadar uzayıp kimin için ne kadar kısalacağı konusu da henüz netlik kazanmadı.

Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Metin Gürak da, geçen cuma yaptığı haftalık basın toplantısında, tektip askerlikle ilgili çalışmanın hala sürdüğünü; netleşince kamuoyuna açıklama yapacaklarını açıklamıştı.

Bu arada askerliği tektipe indirecek bir kararname taslağının Başbakanlık'a ulaştığı öne sürüldü. Ancak bu bilgi resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Gönül: Çalışmalar sürüyor
Taraf'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Gönül, tektip askerliğin kararnameyle değil ancak yasal düzenlemeyle gerçekleşebileceğini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Üzerinde çalışılan metnin henüz bir taslak haline dönüşmediğini belirten Gönül,

"Yasa taslağı hazırlamak biraz zaman alıyor. Metin ortaya çıktıktan sonra ilgili bakanlık ve kurumların görüşünün alınması gerekiyor.

Hazırlanan metin bu görüşler doğrultusunda son halini aldıktan sonra taslak olarak Başbakanlık'a gönderiliyor ve Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse yasa tasarısı olarak Meclis'e sevk ediliyor. Taslak üzerindeki çalışma hala sürdüğü için ayrıntılar henüz netleşmedi. Onun için açıklama yapamıyoruz" dedi.

Başbuğ'un açıklamasından sonra sızan ilk bilgiler, Genelkurmay Başkanlığı'nın yedek subaylık ve kısa dönem askerliği tamamen ortadan kaldıracak bir model üzerinde çalıştığı yönündeydi.

Genelkurmay'ın, üniversite mezunlarına yedek subay ya da kısa dönem askerlik yolunu kapatarak herkesin tektip askerlik yapmasını sağlayacak bir model üzerinde çalıştığı; askerlik süresinin de 15 ya da 12 ay olarak planlandığı önü sürülmüştü.

Hazırlanacak yasa taslağının, sadece askerliği tektip indireceği; askerlik süresinin yasa kapsamında olmayacağı öğrenildi.

Askerlik süresinin, tektip yasası çıktıktan sonra Genelkurmay'ın görüşü doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nca çıkartılacak kanun hükmünde kararnameyle belirlenmesi bekleniyor.

Türkiye’ye askerlik çağında bulunanların sayısı14 milyon 306 bin 525. Bunlardan yüzde yedisi, yani 1 milyon bin 456’sı bakaya kaçağı konumunda.

ağustosta bile kısa yapamicaz sanırsam artık. helal.
Mesaj tarihi:
ortada birleştircekler işte:

Öte yandan; Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu askerlikle ilgili yeni düzenlemeye ilişkin taslakta en önemli noktanın, 15 aylık uzun dönem askerlik hizmetinin süresinin kısaltılması olduğu öğrenildi
  • Yeni Oluştur...