Aramis Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 O kadar yuklenmissinizki adama neredeyse bombayi sen soktun diceksiniz. Yunanistan'dan bilketin kapisina kadar olan sorumluluk tabikii devletin ama iceride artik bilkenti koruyan guvenlikcilerinde sorumlulugunda olay. Gazetelerde boy boy guvenlikci sertifikasi verilir diye ilan veriyorlar. Onune geleni guvenlikci yaparsan anca oturur çay içer işte. Guvenlik yarı polistir. Nasil bir alişveris merkezinde hırsızlık oldugu zaman ilk guvenlikciler mudahele ediyorsa buda buna benzer bir olaydir. Tabikii daha ciddi daha sorumluluk istiyen bir olay. Güvenliğin belli aşamalardan gecmesi gerekiyor eğer o aşamalari gecemiyorlarsa veya yoksa onu o okula guvenlik olarak koymucaksin bu kadar basit. Burasi bir fransa veya almanya değil bildiğin terörün pisliğin içinde olan bir ülke...
-007- Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Bir de şu var. Güvenlik dediğin adam zaten iş süresinin %99'unda yatıyor. İş yapmadan bekliyor öyle maksimum etrafı kesiyor yaptığı bu. O güvenliği oraya o %1'lik zamanda olan problemi önlemesi için koyuyorlar. İş süresi içindeki maaşların toplamını asıl o %1'lik zamandaki problemi önlemek için alıyor, boş boş beklemek için değil. Görevi o hayatı boyunca başına gelecek 5-10 olayı engellemek zaten. Mesela amerikada mı ne bir olay olmuş, hırsız bankaya girince güvenlik ölü taklidi yapıp yatmış. Hırsız işini bitirip çıkınca da direk bişey olmamış gibi sakince ayağa kalkıp üstünü düzeltip arkadan izlemiş. O yüzden böyle olaylarda kaçan, ihmali olan ya da işini yapamayan güvenliklere sinir oluyorum.
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 güvenlik görevlisinin görevi olayı önlemek değildir varlıklarının bütün amacı caydırıcılık zaten sözleşme yaparken firmalar belirtiyor bunu
Lopeth Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 sözleşmeyi okuyan biri "nasılsa müdahale etmeyecekler" diye girişsin o zaman ne varsa
Archangel_ Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 o anda da güvenliklerin içindeki türklük kabarıp engelliyorlardır muhtemelen :P
Laraken Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 abi güvenlik dediğin baya mahmut abi lan. böyle kapı önünde sigara içenleri uyarmaya yarayan kişi.
Archangel_ Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 hiç atarlandın mı o mahmut abiye? bi anda robocop olur şerefsizim
Red Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 güvenliğin bi suçu yok yahu.okullara konulan güvenlikler terörü engellesin diye konmuyorki.içeri giren yabancılardan bi kimlik alırlar.yada ne için gelmiştiniz diye sorarlar e bunu aşmak gayet kolay.kuzenimi görmeye geldim dersin.e kendini patlatıcak terörist kimliğini güvenliğe bıraksa yine bişi degişmez.gbt sine bakacak hali yok güvenliğin ordaki adamın görevi klubdesinde oturmak.arada 1-2 volta atmak.gelene geçene bakmak.kavga gürültü olursa bi sıkıntı olursa mudahale etmek. o bombanın istihbaratını alamayan devlet suçludur bu durumda
Laraken Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 robocop umuz da var olm. adam stickersiz arabanın önüne etten duvar örüo tek başına.
Laraken Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 bomba patlayacaktı hala gamyon diyo ayı. çıgit lan bu topicten!
Archangel_ Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 daha da gelmem.al topicini kendi kendine patla
-007- Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mighty_THoR said: güvenlik görevlisinin görevi olayı önlemek değildir varlıklarının bütün amacı caydırıcılık zaten sözleşme yaparken firmalar belirtiyor bunu iyi de figüran mı bu süs köpeği mi? varlığı yetmiyor. eğitim alıyor o adam müdahale etmek için. caydırıcılığı asıl amaç değil yani. Red said: ordaki adamın görevi klubdesinde oturmak.arada 1-2 volta atmak.gelene geçene bakmak.kavga gürültü olursa bi sıkıntı olursa mudahale etmek. o bombanın istihbaratını alamayan devlet suçludur bu durumda işte güvenlik eğitiminde bunu öğretmiyolar. O zaman mahmut abiyi koyarsın oraya gelen geçeni keser çay falan içer. Güvenlik bu değil. Ya da uygulamada sorunlar var. Bu olmamalı yani.
Voys Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 007, evlere-arabalara kurulan alarmlar, özel güvenlik mensupları, silah taşıma ruhsatı, güvenlik kamerası, bekçi bunların amacı caydırıcılıktır, bişey yapmak isteyen adam yapar zaten, engelleyemezsin. bekçi dediğimiz adam nasıl elinde düdük çala çala gezıosa hırsızlara ''güvenlik var haberınız olsun'' izlenimi verip caydırmayı hedefliyorsa, okullardaki özel güvenliklerde olası kavgaları, okul içi kural ihlallerini(sigara yasağı olan yerde sigara içenleri uyarmak gibi) engellemek gibi görevleri var. Kimse bu adamlardan terörle mücadele ya da özel operasyonlarda görev almalarını beklemıyor-bekleyemez. sözleşmeleride bu yönde. yoksa içeri giren bi canlı bombanın kendini patlatmasıyla, uçak kaçırıp okulun üstüne düşürmesi arasında pek bi fark yok. ikisindede olay okulun özel güvenliğine değil, ülke'nin iç istihbarat'ına ve emniyet güçlerinin çalışmasına bakar.
-007- Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Tamam bir takım olayların olmasının önüne geçilemez, iç terör saldırılarıyla mücadelede asıl sorumluluk polisindir istihbaratındır, bekçilerin vs caydırıcılık boyutu vardır ama özel güvenlik sadece kavga gibi basit olaylara müdahale amaçlı bi olay değil. Mesela alışveriş merkezlerinin iç güvenliğinden oranın özel güvenliği sorumludur, bazı alışveriş merkezlerinde çok ciddi önlemler vardır bomba köpekleri vardır vs. Adamlar bildiğin teröriste göre eğitilmiştir. Aynı mantıkla üniversitenin iç güvenliğinden de özel güvenlik sorumludur. Ha şöyle denebilir: Üniversitenin güvenliği yapılandırılırken terörizm büyük olaylar hesaba katılmamış olabilir. Sadece basit kavgalara yönelik basit güvenlik koyulmuş olabilir. Demek ki üniversitelerdeki güvenlik seviyesi bugünün Türkiye'sinin tablosuna karşı yetersiz kalıyormuş. O zaman üniversitelerin güvenlikleri daha ciddi olaylara göre yeniden yapılandırılmalı. Bu demek değildir ki her üniversitede bomba köpekleri olsun vs.
Anelor Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 universiteye isteyen adam elini kolunu sallayarak girer zaten. cogu universitenin kendi hastanesi vardir ayrica o yuzden hastalar surekli girip cikar kampuse yani solediginiz sey sundan farksiz istiklal su su su saatlerde cok kalabalik oluyo girisine cikisina metal dedektoru koyalim biri bomba patlatsa hepimiz olucez falan ayni sey yapilabilecek bisey yok
Voys Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 x-ray cihazları, bombalar için eğitimli köpekler, silah kullanma ruhsatlı güvenlikler, parmak izi okuyucuları falan koyup ileri güvenlik önlemi almadıkça zaten önleyemezsin. alışveriş merkezleri diosun, daha bi kaç ay önce cevahir alışveriş merkezinde yaşanmadı mı yine böyle bi olay? ki ben cevahir'e girebilmek için 5dk falan uğraşıyorum ceptekileri çıkar vs.
-007- Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Valla ben cevahirde öyle aşırı bi güvenlik önlemi görmedim. Mesela carousel öyle değil, bomba köpeği falan bekler önünde sürekli, bilmiyorum. Yine güvenlik zaafından kaynaklanan bir sorunu vardır cevahir olayının. Ama şu da var ki üniversitenin "sokak" tan bi farkı vardır. Korunması gereken yer vardır korunmayan yer vardır. üniversitenin güvenlik açısından Türkiye gibi bi ülkede sokakla aynı konumda olmaması gerekir. Teoride evet üniversiteye herkes girebilmelidir ama pratikte öyle olmamalı bu ülkede. Her üniversite önüne polis dikmektense bikaç ileri cihaz alıp ve mevcut güvenlik değiştirilip daha eğitimli güvenlik personeli alarak bu tarz olaylar önlenebilir.
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 -007- said: Mighty_THoR said: güvenlik görevlisinin görevi olayı önlemek değildir varlıklarının bütün amacı caydırıcılık zaten sözleşme yaparken firmalar belirtiyor bunu iyi de figüran mı bu süs köpeği mi? varlığı yetmiyor. eğitim alıyor o adam müdahale etmek için. caydırıcılığı asıl amaç değil yani. Red said: ordaki adamın görevi klubdesinde oturmak.arada 1-2 volta atmak.gelene geçene bakmak.kavga gürültü olursa bi sıkıntı olursa mudahale etmek. o bombanın istihbaratını alamayan devlet suçludur bu durumda işte güvenlik eğitiminde bunu öğretmiyolar. O zaman mahmut abiyi koyarsın oraya gelen geçeni keser çay falan içer. Güvenlik bu değil. Ya da uygulamada sorunlar var. Bu olmamalı yani. sen benim dediğimi dinle güvenlik şirketleri ve 3. kişiler arasında hatırı sayılır toplantıya girdim hepsi bizim önleyici fonksiyonumuz bir yere kadar asıl amaç caydırıcılık diye belirtiyor
Bone Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Horizon said: Dedektör koymak hiç zor birşey değil. Kıçı kırık alışveriş merkez girişlerinde bile gün boyu dedektörlü güvenlik görevlesi her gireni kontrol edebiliyorsa , para basar gibi para kazanan büyük kuruluşların bu şekilde güvenlik önlemi alması ne zordur ne de gariptir. Tam tersine olması gereken birşeydir. Üniversite diye , kapıda güvenlik tedbiri profosyonel olamaz gibi birşey düşünemeyiz. Tam tersine insanların çok kalabalık olduğu her yapıda güvenlik arttırılmalıdır. Özellikle dünyamızın bu zamanında. Hehehe Horizon gülüyorum bu söylediklerine. Üniversiteyi tek binadan oluşan, tek kapıdan girilen, fakültelerin o binanın içinde olduğu bir yer sanıyorsun gördüğüm kadarıyla. Bilkent Üniversitesi, geniş ormanlık bir arazinin içine kurulmuş bir yer. Bir tane ana giriş kapısı var. Ama bunun dışında bir çok yaya yolu veya toprak araba yolu ile Bilkent Üniversitesine girmek mümkün. Bilkent Üniversitesinde okuyan kişilerin bile farketmediği yollar var. Etrafı surlarla çevrili bir yer değil ki. Hayır varsayalım ki Ana kapıya dediğin gibi dedektör koyduk. Gelen herkesi içinden mi geçircez? Arabaları napıcaz? Ya otobüsler? Bu araçlarda gizli bölme içinde saklanmış patlayıcılar varsa ne olacak? Herkesi tek tek aramadan geçirmeye kalksan bile, bu sadece girişte çok fazla kuyruk birikmesine neden olur. Kıçı kırık alışveriş merkezi diyorsun da, alışveriş merkeziyle kıyaslanamayacak bir yerden söz ediyoruz... leoneo5 said: Bence marv bu olayda okulun güvenlik görevlilerinin yeterince caydırıcı unsur teşkil etmediğine değinmek istemiş. Yoksa kimse onlardan anti-terör timi gibi hareket etmelerini beklemiyor. Bir kere niyet olduktan sonra herşey yapılır. Bone gibi kimisi bu MIT çilerin işidir devletin işidir falan demiş. Okulun içinde MIT çileri de yığsan o adamı öldürmek isteyen bunu dener bi şekilde. Hayır, okul içine MİT yığmıycaksın. Ne alakası var, lol. MİT genel çapta kontrol yapar. Telefonları, girdiyi çıktıyı, silah ve mühimmat hatlarını, teröre neden olabilecek kişileri denetler. Adı üstünde Milli İstihbahrat Teşkilatı. RTS değil bu mamooth tank basarmış gibi oraya MİT elemanı yığma gereği olsun. Bu kadar basit düşünmeyin... Exodus said: Okuldaki güvenlik görevlilerine, okulun güvenlik önemlerine yada kapıda çay içen güvenlikçi amcaya DHKP-C gibi bir örgütün silahlı saldırısına karşı "caydırıcı" yada "engelleyici" olmadıkları için suç yüklemek gerçekten çok saçma. Birilerine hesap sormak istiyorsanız bir zahmet tanımlı görevi terörist saldırılara karşı kamu güvenliğini sağlamak olan kurumlara sorun. Laf söylemiş olmak için laf söylüyorsunuz resmen. Laraken said: abi güvenlik dediğin baya mahmut abi lan. böyle kapı önünde sigara içenleri uyarmaya yarayan kişi.
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Önemli olan elinden gelenin en iyisini yapmak , heryeri güvenlik altına alamam ki deyip , normal düzgün bir güvenlik , tedbir almamak ayrı birşey. Güvenlik dediğimiz kavram kapalı kutuların içini korumakla sınırlı değil. İç , dış , açık alan hertürlü güvenlik sistemleri mevcut dünyada. Tabi güvenlik uzmanı olmadığın için gülebilirsin. Ben gülmüyorum en azından varlıklarının farkındayım.
kermit Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 MrMarvelous said: Sanki başında mevlana varmış gibi, kim olursan ol gel. hacettepe odtüde mevlana anlayışı yok onlar " ben mevlana değilim adam ol öyle gel diyolar" aga.
Bone Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Hayır ben güvenlik uzmanıyım Horizon. Senden daha çok bildiğim muhakkak. 007 ile sen sanıyorsunuz ki, "Güvenlik Görevlisi"nin olayı sadece 40 yılda bir olacak terör gibi saldırıları engellemek, geri kalan zamanda hep o ana hazır olarak beklemek. Yok öyle şey. Kimseyi kandırmayalım. İstersen dünyanın herhangi bir ülkesine git, Şirketlerde, okulda veya evlerde "güvenlik görevlisi" olarak alınan kişilerin görevi şunlardır: 1- Giren çıkan kişileri gözlemek, şüpheli olabilecek kişilere dikkat etmek 2- Kamera sistemleriyle çevreyi denetlemek, hırsızlık veya kaza gibi olaylarda gerektiği zaman bu kayıtları çıkarmak. 3- Yol tarifi, yönlendirme gibi durumlarda insanlara yardımcı olmak. 4- Hır gür çıkaran insanları uyarmak, müdahelede bulunmak. 5- Yol tıkanıklığı, kavga vs gibi durumlarda insanların güvenliğini sağlamak. Yani bunların içine, Bombacıyı tespit edip tek kurşunda öldürmek, olası terörist saldırısına karşı full defansda beklemek, çete savaşlarında bastırıcı güç olmak gibi unsurlar dahil değildir. Üniversite'de güvenlik görevlilerin %1'lik anı bekleyip sırf ona hazır olmaktan ibaret bir işi olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Büyük ihtimalle üniversiteyle hiç işiniz olmadığı için olabilir. Geceleri binanın etrafında dolaşıp hırsızlık gibi olaylara karşı caydırıcı olmak, kaza olaylarında müdahele etmek gerekirse polisi çağırmak, önemli durumlarda üniversite binalarının girişinde bekleyip kimlik kontrolü yapmak, sürekli üniversite içinde arabayla devriye dolaşmak gibi işlerle uğraştıklarını bizzat kendim gördüm. Güvenlik görevlisi sadece çay içip park cezası kesmekten ibaret kişi değil. Hani varsayalım ki gerçekten Güvenlik Görevlisi dediğiniz şey, teröristi engellemek veya olası çatışmada üstünlük sağlamak amacıyla orda. Hani varsayalım ki gerçekten Güvenlik Görevlileri bu konuda eğitim görüp öyle Güvenlik Görevlisi oluyor. Gerçekten Bilkent Üniversitesi gibi bir yerde dediğiniz tarz Güvenlik olsaydı, şöyle birşey olması gerekirdi: 5erli gruplar halinde 500 ayrı noktada bulunan, elinde M16, Dragunov, Roketatar, Gece görüş dürbünü, termal kamera, uçaksavar gibi teçhizatlara sahip, gelen geçen tüm araçların içini parçalayıp didik didik kontrol eden, hem özel harekat polisi (SWAT gibi) hem de bordo bereli komando eğitimi almış kililerin 24 saat beklemesi. Aksi takdirde, sen oraya nasıl bir Güvenlik sağlarsan sağla, Bilkent Üniversitesi'ne terörist girip bombalı eylem yapabilir. Herşeyi geçtim, baştan anlatmaya çalıştığım şey şu: Üniversite, alışveriş merkezi gibi yerlerde, terörist eylemleri ve bombalı saldırıları engelleyecek esas makam MİT'tir. İstihbahrat sağlıyarak teröristleri yakın takibe alması, olası saldırıda polis ve asker gibi güçlere haber vermesi gerekmektedir. Olayın olmasını engellemek için daha olay başlamadan önlem alınması gereklidir. Olay olmadan önlemekten görevli de MİT'tir. İstihbahrat'ı tam yapamayıp teröristin olay çıkarmasına izin verirsen, o terörist o olayı yine yapar, yine yapar. Bunun önüne geçemessin. Çok basit düşünüyorsunuz. Ya da okul/alışveriş merkezi gibi yerlerdeki güvenlik görevlilerini siz gözünüzde fazla büyütmüşsünüz... :) Umarım şu yazı birşeyler ifade edebilmiştir.
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 bone , said: 007 ile sen sanıyorsunuz ki, "Güvenlik Görevlisi"nin olayı sadece 40 yılda bir olacak terör gibi saldırıları engellemek, geri kalan zamanda hep o ana hazır olarak beklemek. Sorması ayıptır kim böyle birşey demiş ? Kendi kendine benim ne düşündüğümü lütfen uydurma. Benim bahsettiğim bina girişlerinde dedektör bile olmadığı. Bu en basitidir ki yok. Pahalımı geliyor bilkente acaba ? hiç sanmıyorum. Gereksiz mi ? hiçde bile. Bunun üzeirne söyleyebilcek birşeyin varsa buyur.
eldar Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2009 Ne kadar meraklısınız güvenlikçiye, detektöre. Terörizm ne kadar kolay amacına ulaşıyor.
Öne çıkan mesajlar