Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

Şimdi baya tartışma dönmüş dindi şuydu buydu onlara girmiyip ana konuya gireyim.

Evet faiz haramdır. Ha bahsedilen faiz günümüzdeki faiz değil ama. Esasında faizden kastedilen şey zamanında araplarda da çok olan tefecilik olayı. Darda olan adama "bugün 3 lira veririm ama 3 gün içinde 10 lira toplayacan bana" şeklinde faizcilikti. Günümüzde paranın değerini koruması için zaten faizde kalması gerekiyor. Ha ama bunu bilmeyen ya da bilinçli olarak gözardı eden pek çok insan genel olarak her türlü faizi haram sanıyor.

Öyle ki "islami" bankalarda faiz yok, "kar payı" var. İlginçtir ki bu kar payı neredendir nedendir diye soran yok, işin daha da garibi bu kar payı oranı her zaman faiz oranlarıyla aynı oluyor :)

Bir başka örnek de bu tür "yeşil" cemaat, kendi arasında borç falan alıp verirken "faiz haram olduğu" için altın üzerinden borç veriyor para yerine. Altın da faize göre değer kazandığı için de yine faizini almış oluyor. Ama aklınca faizden kaçınıyor.

Uyanıklık yapan yapana yani. Aslında bunlara gerek de yok, faiz haramla kastedilen günümüzdeki banka faizi değil çünkü. Ama anlat anlatabilirsen.
Sosyal ağlarda paylaş

3d0 said:
ben inanmıyorum ki muftulukten boyle bır acıklama gelsın.bu konuyu acan arkadas gerıcılık yapmıstır.ve muslumanlıga sıgmaz kaldı kı muftu dınımızde onemlı bır yerı yoktur o hrıstıyanlıktakı papazlıktır.

Müftülükte bunun bin kat beteri açıklamalar olabiliyor, resmi web siteleri üzerinden (bildiğin gov.tr uzantılı) "yasadışılığa" kadar varacak pek çok beyanat verebiliyorlar. O yüzden pek şaşırmadım.

Müftülük zaten din değil devlet kurumudur. Devletin din hakkında vatandaşın soru ve ihtiyaçlarını karşılamak, ayrıca din istismarını engelleyip doğru bilgilendirme yapmak amaçlı kurumudur, bu yüzden papazlık vs gibi kurumlarla karşılaştırılması hata. Ha, teoride bu sistem düzgün çalıştığında zaten din konusunda objektif ve bilgili insanların müftülük çalışanı olarak görevlendirileceği düşünüldüğünden müftülük din için doğru bir danışma yeri olarak göz önünde olabilir. Ama pratikteki örnekleri belirttim zaten yukarıda.

Konuya dönersek, faiz hakkındaki durumu zaten birkaç mesaj yukarıda yazmıştım.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 yıl sonra ...
gayet alakası var. borçlama yoluyla da para kazanıyo bankalar.(krediler). tabi bunu belli bi mantığa sığdırabiliriz bence.
enflasyon oranıyla eşit faiz oranı haram sayılmaz. çünkü para kazanmış olmuyosun veya kredisini ödeyen adam fazladan para ödemiş olmuyo böyle bi durumda.

konunun başında ama insanlara yardım falan diyen de ayrı komik. madem paran var kendi paranla yardım et madem derdin o ? ya da faiz haram değil yeaa de ye. herkes kendine göre uydurma derdinde
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi senin eline geçmiş bir para var ve bir şey yapmak istemiyorsun, o paraya güvenip yatıyorsun, bu da günah

ama banka sana paranın karşılığında faiz veriyor, çünkü o parayı kullanıp bir şekilde kar ediyor,

başka birinin parası yok ama bir şeyler yapmak istiyor, bankadan kredi alıyor, üretim veya katma değer sağlayacak bir şeyler yapıyor

yani senin faize verdiğin para, başka biri için üretim ve istihtam sağlayacak, paraya dönüşüyor,

müslüman ne yapıyor, ya çok zeki olduğu için faizsiz bankacılığa gidiyor ki oda aynı hesaba giriyor veya altın dolar alıp üstüne yatıyor, kendi kazanıyor.

onlarda biliyorlar da işlerine gelmiyor, böyle eften püften şeyleri abartarak, müslümancılık oynuyorlar, daha kolay çünkü, aksı halde çalışmak lazım, faiz haram ama, varyemez gibi altınlarını üstüne yatıyorlar,

sevap kazanmayı ne kadar kolaya indirirsen müridin o kadar artar...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...